Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Vine criza: reducem bugetul

Vine criza: reducem bugetul

În ultimele luni, salariile pentru angajaţii din sfera învăţământului întârzie cu două săptămâni, iar profesorilor li se spune că s-ar putea ca pe viitor să nu li se dea nici atât. Singura explicaţie făcută profesorilor este cea potrivit căreia Guvernul întârzie să transfere banii în legătură cu aprofundarea crizei economice. Deşi, în repetate rânduri, guvernanţii au declarat că R. Moldova nu va fi afectată de criză, Ministerul Finanţelor (MF)  trimite scrisori pe la primăriile locale, solicitând reducerea remunerărilor bugetare cu 20%, în legătură cu criza mondială.

289-mfIgor Dodon, prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Comerţului, şi Mariana Durleşteanu, ministrul Finanţelor, identificând soluţii pentru criza economică din R. Moldova, care nu îi afectează şi pe ei.

Profesorii şi educatorii din s. Ocolina, r. Soroca, au aşteptat 10 zile până au primit salariul pentru luna aprilie. Explicaţia întârzierii era că Guvernul nu transferă bani. Ala Bujor, directoarea grădiniţei din Ocolina, spune că au primit o scrisoare de la MF, prin care se cere o reducere cu 20% a transferurilor din fondul  de susţinere financiară, din cauza crizei economice. „În scrisoare era specificat să facem reduceri din deplasări şi din materiale de uz gospodăresc. Dar la noi şi aşa bugetul este mic, cum să mai reducem din el?” – se întreabă Bujor.

Directorul adjunct al Gimnaziului din aceeaşi localitate, Svetlana Zaporojan, spune că întârzierile salariilor au început în special după 5 aprilie. „Explicaţii nu ni se dau, dar ni se spune că, în general, va fi mai rău, că nu vom vedea deloc salarii”.

Scrisori în toiul crizei

Solicitată să comenteze situaţia din localitate, secretara Primăriei, Alina Eftodi, a menţionat că, la 13 aprilie, la Primărie, a venit o scrisoare de la MF. În scrisoare se arăta  că „în legătură cu impactul crizei financiare şi recesiunii economice globale se impune necesitatea revizuirii parametrilor aprobaţi pe anul curent”. Totodată, în anexa ataşată, se spune că Soroca va primi cu 20 mil. de lei mai puţin în bugetul său.  Autorităţilor locale li se indică să aprobe planuri şi acţiuni proprii pentru optimizarea cheltuielilor la bugetele respective. În scrisoare, MF recomandă ca  planurile să fie sistematizate, o copie fiind prezentată autorităţilor centrale până la 30 aprilie.

Astfel de scrisori au fost trimise în toate localităţile R. Moldova.

La 12 mai, a urmat o nouă scrisoare către preşedinţii de raioane. „Această scrisoare are acelaşi conţinut, doar că se fac recomandări despre cum ar putea fi făcute reducerile”, spune  Eftodi.

MF sugerează autorităţilor locale să se abţină de la efectuarea anumitor cheltuieli, în special pentru deplasări, pentru achiziţionarea unor  mărfuri şi servicii, pentru procurări de utilaje şi echipamente, reparaţii capitale. Unui regim strict de economie urmează să fie supuse cheltuielile de personal.

Secretara primăriei spune că a fost convocată o şedinţă a conducătorilor de întreprinderi şi a şefilor de organizaţii. Cei prezenţi au concluzionat că nu este de competenţa lor să ia asemenea decizii.

Ala Câşlaru, şefa Direcţiei Bugetelor Unităţilor Administrativ Teritoriale (DBUAT) de la MF, spune că dacă aceste reduceri nu vor fi efectuate, atunci reprezentanţii APL „nu vor avea cu ce să achite salariile. Ei ar trebui să conştientizeze că nu vor avea venituri, respectiv bugetul de stat nu va asigura integral alocarea transferurilor. Asta ar însemna că autorităţile ar trebui să stopeze cheltuielile, dacă au locuri vacante – să nu mai angajeze personal, să întreprindă nişte restructurări în interior şi să reducă din cheltuieli cele 20%”.

Interes pentru panică

Vicepreşedintele raionului Soroca, Vladimir Nicuţa, spune că “consiliile locale s-au orientat să gestioneze mai echilibrat mijloacele financiare deoarece, oricum, criza ne afectează. Acte oficilale, însă, la nivel de raion, nu au fost adoptate. Pentru panica creată în rândul populaţiei ar fi un interes la mijloc. Se joacă, în contextul sabotării alegerii preşedintelui, dar situaţia e sub control”.

Nicuţa a mai menţionat că salariile pentru angajaţii din sfera bugetară sunt date, chiar dacă întârzie uneori. “Suntem îngrijoraţi de criza economică şi am dori ca ea să afecteze cât mai puţin viaţa instituţiilor de menire social-culturală. În Soroca, vom fi nevoiţi să micşorăm la maxim cheltuielile legate de investiţii în reparaţii capitale şi chiar în cele curente”. Vicepreşedintele a mai afirmat că autorităţile locale nu sunt dispuse să reducă numărul angajaţilor.

Fără salarii în viitor?

În unele localităţi din Străşeni, bugetarii se plâng că au primit salariile cu întârziere, dar şi în variantă redusă. Totodată, li s-a dat de înţeles de la Consiliul raional Străşeni că va fi şi mai greu. Ei spun că au fost informaţi de la Direcţia finanţe din raion că ar putea să nu mai primească salarii în viitor.

Vera Manole, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului raional Străşeni, a precizat că, de obicei, salariile se achită până în ziua a 9-a a fiecărei luni. „Acum, în legătură cu criza, ultimele salarii pe la primării s-au dat pe data de 23”. Manole a susţinut legalitatea situaţiei, deoarece, conform Codului Muncii, „achitarea salariilor se face până la sfârşitul lunii”.
Manole mai crede că „lumea aude multe. Cineva, poate, nu înţelege bine, altcineva adaugă floricele. Noi încercăm să ne descurcăm, chiar dacă e greu. Deja am făcut verificări, am trasat nişte sarcini şi am ajuns la concluzia că, fără a atinge personalul, sunt posibilităţi de a reduce cheltuielile”. Ea a mai menţionat că din moment ce MF a propus reduceri cu 20% în toate localităţile, „trebuie să ne conformăm şi să procedăm cum ni se cere”.

Ala Câşlaru a explicat că reducerea transferurilor din fondurile de susţinere financiară ar însemna revizuirea bugetelor atât de stat, cât şi locale, în legătură cu executarea scontată a bugetului de stat, în condiţiile în care veniturile reale vor fi în diminuare în raport cu cele prognozate.

Veronica RUSSU