Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Victime la Mănăstirea "Sf. Treime"…

Victime la Mănăstirea „Sf. Treime” din Cahul

242-manastPărintele-stareţ, ieromonahul Nicanor Asargiu, luat prin surprindere în chilia în care dormea, a fost  lovit cu pumnii, trântit la pământ şi bătut cu picioarele până la leşin. Se întâmpla în noapta de 13 spre 14 august curent. Potrivit informaţiilor de la  Protopopiatul de Cahul al Mitropoliei Basarabiei, de care aparţine Sfânta Mănăstire, trei indivizi, mascaţi în negru, au pătruns prin ferestrele de la cupolă şi l-au silit pe părinte să le spună de unde are bani pentru mănăstire şi unde-i păstrează.

După ce l-au snopit în bătăi şi l-au prădat, au trecut la vandalizarea locaşului. Au spart icoane, au stricat veselă şi au aruncat pe jos tot ce le-a stat în cale.

«Dacă ar fi fost simpli hoţi, nu s-ar fi atins de icoane. Din momentul în care şi-au permis să devasteze locaşul sfânt, lucruile nu mai pot fi interpretate doar ca jaf», ne-a declarat părintele Iulian Budescu, consilier al Mitropoliei Basarabiei. Atacul de la Mănăstirea Sf. Treime nu e primul şi nici singurul. Din momentul în care mănăstirea a fost înregistrată legal, în 2005, locaşul şi părintele-stareţ au devenit ţinta mai multor atacuri verbale şi fizice din partea clericilor Mitropoliei Moldovei şi a unor «latifundiari» locali, care se simt incomodaţi de apariţia mănăstirii. Locaşul a fost jefuit de mai multe ori, iar părintele ameninţat, inclusiv cu moartea. Niciunul dintre cazurile anterioare de atac, deşi părintele s-a adresat în scris organelor de anchetă, nu a fost investigat până la capăt.

În urma agresiunilor din noaptea de 13 spre 14 august, părintele-stareţ Nicanor Asargiu a fost internat pentru investigaţii şi tratament în secţia de neurochirurgie de la spitalul din Cahul, iar Procuratura raională şi Comisariatul de Poliţie Cahul au fost solicitate să investigheze cazul.

Contactat telefonic, vicecomisarul de Cahul, Iurie Mocanu, ne-a declarat că «bănuiţii sunt stabiliţi şi sunt anchetaţi». Întrebat care sunt motivele atacului, acesta ne-a spus că, deocamdată, „cei reţinuţi sunt bănuiţi de tâlhărie. Dacă au existat şi alte motive, urmează să le stabilim pe parcursul anchetei”.

Procuratura se va pronunţa asupra cazului la începutul săptămînii viitoare, ne-a asigurat procurorul de Cahul, Mihai Tomiţă.

Vandalizată în lipsa stareţului

În noaptea de 24 spre 25 august, Mănăstirea Sf. Treime din Cahul a fost vandalizată pentru a doua oară la interval de două săptămâni. Atacul s-a produs în timp ce ieromonahul Nicanor Asargiu era internat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, în secţia de neurochirurgie. „În lipsa stareţului, locaşul a fost devastat în totalitate. Mobilierul a fost distrus. Altarul – deteriorat. Icoanele aruncate la podea.Uşile şi ferestrele Mănăstirii Sf. Treime – distruse”, ne-a declarat părintele Iulian Budescu, consilier al Mitropoliei Basarabiei. Vandalii au sustras veşmintele părintelui ieromonah, iar două dintre cele trei enoriaşe, prezente la momentul atacului la mănăstire, au fost internate la spitalul din Cahul în urma agresiunilor fizice la care au fost supuse.

Pe parcursul zilei de 25 august, enoriaşii adunaţi la Mănăstirea Sf. Treime au depistat în apropierea locaşului cuţitul cu care cele trei femei fuseseră ameninţate şi câteva perechi de încălţăminte, pe care atacatorii le-au aruncat în speranţa lichidării urmelor infracţiunii. „Făptaşii au lăsat mai multe probe. Astfel, dacă poliţia ar avea interesul să descopere infractorii, nu cred că ar exista mari dificultăţi”, ne-a declarat sub acoperire un reprezentant al administraţiei publice locale.

La solicitarea reprezentanţilor administraţiei Mitropoliei Basarabiei şi a celor de la Protopopiatul de Cahul de a accepta colaborarea în elucidarea cazului, poliţia locală a răspuns cu refuz. Din declaraţiile făcute acestora, „poliţia nu a reuşit până acum să identifice autorii atacurilor de la Mănăstirea Sf. Treime, chiar dacă vicecomisarul de Cahul declarase anterior că făptaşii au fost identificaţi şi reţinuţi.

«Deşi nu e primul caz când Mănăstirea Sf. Treime şi părintele-stareţ, Nicanor Asargiu, sunt supuşi unor atacuri extrem de suspecte, cele întâmplate în ultima vreme sunt lucruri ieşite din comun», a declarat pentru ZdG părintele Marin, protopop de Cahul din partea Mitropoliei Basarabiei. Potrivit părintelui Iulian Budescu, consilier al Mitropoliei Basarabiei, deşi aceste atacuri sunt prezentate întotdeauna de organele de anchetă ca tâlhăreşti, ele au la bază alte motive. Mănăstirea Sf. Treime, spune părintele Iulian, de la momentul constituirii sale, în 2005, a provocat în permanenţă ura clericilor Mitropoliei Moldovei din teritoriu şi a arendaşului iazului din vecinătatea Mănăstirii, Ilie Şeremet, în trecut poliţist.

Ce are SIS-ul cu iazul?

Surse din cadrul administraţiei locale ne-au spus, sub acoperire, că arendaşul de facto al iazului din preajma mănăstirii nu ar fi fostul poliţist, Ilie Şeremet, ci şeful serviciului raional al SIS. Se presupune că de aici şi prea multele taine în jurul atacurilor asupra mănăstirii şi a părintelui ieromonah Nicanor Asargiu.

Solicitat de ZdG, directorul SIS de la Cahul, Marcel Cenuşă, ne-a declarat că, personal, nu-l cunoaşte pe Şeremet, deşi a aflat despre cele întâmplate la Mănăstirea Sf. Treime. „Aţi contactat poliţia?” – ne-a întrebat Cenuşă, precizând că cele discutate nu au nimic în comun cu securitatea statului. Întrebat dacă nu cumva el ar fi arendaşul de facto al iazului, Cenuşă a spus: „Sunt provocări, legate de actuala situaţie politică. Cineva, poate, s-a simţit intimidat… Presupun de unde vin aceste zvonuri. Noi nu ne ocupăm cu prostii. Noi avem grijă de securitatea statului”.

Se mai presupune că reprezentanţii bisericii ruse şi arendaşul iazului acţionează în comun. Unul dintre atacatorii anteriori, care pătrunsese în biserică tot pe timp de noapte şi găsit zilele trecute mort la marginea oraşului, fusese angajat de către Şeremet paznic la iaz. Părintele-stareţ Nicanor Asargiu spune că a fost de mai multe ori ameninţat şi luat de piept de către Şeremet, iar preoţii Mitropoliei Moldovei l-au acuzat că «le fură enoriaşii».

Secretarul Eparhiei de Cahul şi Comrat a Mitropoliei Chişinăului şi a Moldovei, Andrei Procopenco, afirmă că preoţii de la Cahul ai acestei mitropolii nu sunt implicaţi în atacurile de la Mănăstirea Sf. Treime. „Sunt şi ei ai Bisericii Ortodoxe. Cum am putea distruge icoane şi alte obiecte de cult ale Ortodoxiei?”, explică părintele Andrei, precizând că, din spusele preoţilor de la Cahul, făptaşii ar fi fost identificaţi.

Comisarul de Cahul, Victor Tonu, ne-a spus ieri că mai e în concediu, iar vicecomisarul, Iurie Mocanu, nu a mai răspuns la telefoanele ZdG. În schimb, procurorul de Cahul, Mihai Tomiţă, ne-a spus că atacatorii Mănăstirii Sf. Treime nu au fost identificaţi.

Contactat la Spitalul Salvării, părintele ieromonah, Nicanor Asargiu, ne-a spus că, din câte a fost informat de enoriaşi, ancheta nu a mai avansat. „Lucrurile rămân pe loc. Au fost şi sărbători, în care nu s-a lucrat”, argumentează preotul.

ZdG