Vară toridă la SIS

4 din 24 de ore, pe parcursul lunii iulie, Serviciul de Grăniceri a transmis către SIS listele studenţilor care reveneau în vacanţă din România, unde îşi fac studiile. Ministerul Educaţiei, prin intermediul liceelor pe care le-au absolvit aceşti tineri, prezentau, la solicitare, numerele de telefon şi adresele de la domiciliul studenţilor înmatriculaţi la universităţi româneşti. Persoane speciale telefonau acasă şi, prezentându-se drept “colegi”, solicitau întrevederi cu studenţii. În cadrul discuţiilor, aceste persoane, făcând referire la o organizaţie neguvernamentală inexistentă, “Civilizaţia XXI”, insistau asupra fondării unei organizaţii anti-româneşti a studenţilor din R. Moldova care învaţă în România. În schimb, tinerii se alegeau cu promisiuni că, după absolvire, vor fi asiguraţi cu funcţii importante în cadrul structurilor de stat din R. Moldova.

Pe parcursul vacanţei de vară, tinerii care îşi fac studiile în România au fost solicitaţi, în mod repetat, să participe la elaborarea unui “studiu” despre situaţia studenţilor din R. Moldova care îşi fac studiile în România. Ei sunt telefonaţi la domiciliu şi, sub diverse pretexte, sunt chemaţi la întrevederi în zone publice. Persoana care îi contactează se dă drept reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale, “Civilizaţia XXI”, explicând că lucrează în parteneriat cu Ministerul de Externe şi cu Ministerul Educaţiei.

Un bărbat, în jurul vârstei de 30 de ani, smolit, de statură medie

Studenţii sunt contactaţi la telefoanele de la domiciliu, la puţin timp de la revenirea acestora în vacanţă. “Acest fapt mă determină să cred că există o cooperare eficientă între “autorii” acestui studiu şi Serviciul de Grăniceri”, spune unul dintre studenţii contactaţi telefonic la sfârşitul lunii iulie. Pe de altă parte, acesta susţine că identificarea numerelor de telefon de la domiciliu sugerează implicarea şi a altor instituţii în această activitate suspectă.

Tinerii care au contactat Ziarul de Gardă, comunicându-ne despre aceste activităţi, au solicitat păstrarea anonimatului.

“M-am întors de la Bucureşti în dimineaţa zilei de 24 iulie. Peste aproximativ trei ore, a sunat telefonul. Am auzit o voce nesigură, puţin răguşită, total necunoscută mie… Următoarele sale cuvinte au fost: “Dvs. faceţi studiile la România?”. După ce a auzit răspunsul meu afirmativ, îmi spuse că reprezintă un ONG, “Civilizaţia XXI”, şi că realizează un studiu referitor la studenţii basarabeni din România, în special în aspectele care ţin de condiţiile de studiu şi de trai ale acestora. Am stabilit o întâlnire. În după-amiaza zilei următoare, la o terasă din centrul Chişinăului, eram aşteptat de un bărbat în jurul vârstei de 30 de ani, smolit, de statură medie. La începutul discuţiei, şi-a scos un carnet şi un pix. Mi-a adresat câteva întrebări generale, despre universitatea la care îmi fac studiile, numărul de studenţi basarabeni, condiţii de cazare. Răspundeam repede, fără să stau pe gânduri. El îşi făcea însemnări. Am reţinut că interlocutorul meu se exprima într-un mod rudimentar, incoerent, astfel încât, uneori, trebuia să-mi dau seama de unul singur despre ce anume vrea să spună. Folosea un limbaj voalat şi evita exprimările directe. L-am întrebat de unde a făcut rost de numărul meu de telefon. Îl luase de la liceu, prin intermediul Ministerului Educaţiei. Următoarea mea întrebare a fost dacă acest minister a comandat studiul. Răspunsul a fost negativ, deşi din următoarele sale cuvinte reieşea altceva. Ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei erau, după spusele bărbatului, parteneri şi finanţatori ai proiectului. Mi-a spus că studiul priveşte, de fapt, toţi studenţii din R. Moldova care studiază în afara republicii, iar el se ocupă de cei din ţările vecine. Mi-a vorbit despre greutăţile pe care le întâmpină studenţii noştri peste hotare. “Cu România parcă nu avem chiar aşa mari probleme”, a adăugat el. Am înţeles că încearcă să îndrepte discuţia pe făgaşul dorit de el, dar am preferat să aştept, să văd ce va urma. În scurt timp m-a întrebat dacă avem probleme cu autorităţile din România, cu cetăţenii şi cu colegii noştri români. L-am rugat să concretizeze solicitarea, la care el mi-a spus că se referă la “atitudini ostile faţă de ţara noastră”, cum ar fi emiterea unor afirmaţii precum că Moldova nu e ţară, ci o provincie a României şi că teritoriul dintre Prut şi Nistru ar trebui să intre în componenţa statului român”.

“Îmi expunea binecunoscuta viziune antiromânească a lui Stati şi Stepaniuc”

Studentul spune că a negat faptul că în prezenţa sa cineva ar fi făcut asemenea afirmaţii, rugându-l să-i povestească mai exact la ce se referă. Atunci bărbatul i-a făcut o incursiune în istorie. “Aveam să aflu că Moldova este mai veche decât România, şi chiar decât principatul Ţării Româneşti, că termenii “român” şi “limba română” s-au născut în 1862, că moldovenii nu s-au numit niciodată români. Îmi expunea binecunoscuta viziune antiromânească a lui Stati şi Stepaniuc. Despre anul 1918 a spus că este o chestiune controversată şi că, totuşi, Basarabia, din cauza slăbirii Rusiei, a intrat în sfera de influenţă a României, lucru care nu s-a mai întâmplat în 1991, odată cu dezintegrarea URSS, din diferite cauze. Au urmat elogii aduse preşedintelui Voronin. Totodată, interlocutorul meu se arătase deranjat de faptul că primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, în timpul unei vizite la Bucureşti, i-a înmânat lui Traian Băsescu un vas cu pământ, spunându-i că e pământ românesc din Basarabia. M-a întrebat dacă ştiu ceva despre Organizaţia moldovenilor din România. I-am zis: nu. Atunci mi-a descris în culori sumbre autorităţile de la Bucureşti care nu permit fraţilor noştri moldoveni din România să se declare minoritate naţională, desfiinţându-le organizaţia”.

El şi-a continuat mesajul potrivit căruia “dacă în 1812 Moldova rămânea întreagă, cine ştie, poate în 1859 ţara s-ar fi numit Moldova, nu România, că ştii că Moldova era mai mare decât Muntenia”.

“S-a dat indicaţie, de la cel mai înalt nivel, ca lucrurile să se mişte în direcţia asta”

În scurt timp, “privindu-mă în ochi, acesta îmi inocula că moldovenii trebuie să facă totul pentru a schimba atitudinea românilor faţă de noi, aşa încât ei să ne considere ţară independentă şi popor aparte”. Potrivit altei declaraţii, “s-a dat indicaţie, de la cel mai înalt nivel, ca lucrurile să se mişte în direcţia asta”.

De la alţi studenţi contactaţi pe aceiaşi cale aflăm că delegatul “Civilizaţiei XXI” le mai vorbeşte despre “necesitatea consolidării”. El îi întreabă dacă după absolvire vor să rămână în România sau să revină acasă. “În contextul Anului Tineretului, noi trebuie să ajutăm tinerii noştri, indiferent de locul în care învaţă”. Dacă cei abordaţi spun că nu au luat încă o decizie, el îi încurajează că “s-ar strădui să le găsească un post bun, o funcţie înaltă”, or, potrivit acestuia, deseori, cei care absolvesc o facultate în România sunt acceptaţi cu greu în structurile de stat din R. Moldova”.

“Guvernarea comunistă încearcă să înfiinţeze o organizaţie antiromânească în rândurile studenţilor basarabeni din România, folosindu-şi pentru asta “organele competente”. Aceasta ar urma să preia modelul structurii proprezidenţiale de tineret din Rusia “Naşi”, îşi spun concluziile studenţii abordaţi de aşa-zişii reprezentanţi ai “Civilizaţiei XXI”, precizând că aceste acţiuni devin mai intense în legătură cu viitoarele alegeri din 2009. “Dincolo de scopurile pe termen lung, pe care le-ar putea avea această ipotetică organizaţie, crearea ei ar oferi Puterii, în primul rând, avantaje de ordin electoral, or, la alegerile trecute, studenţii basarabeni din România au votat în exclusivitate în favoarea opoziţiei democratice de la Chişinău, iar acest lucru s-ar putea repeta şi la electorala viitoare. Comuniştii îşi dau bine seama că, în 2009, fiecare vot va conta, poziţiile politice fiindu-le slăbite considerabil după localele din 2007”, explică studenţii după ce au fost contactaţi de bărbatul de circa 30 de ani, smolit, de statură medie.

“Civilizaţia XXI”, o organizaţie fantomă

Într-un exces de sinceritate, acesta şi-a dezvăluit numele, lăsându-le şi numărul de telefon mobil, unor tineri care i-au inspirat mai multă încredere. Potrivit persoanelor abordate de reprezentantul “Civilizaţiei XXI”, ar fi vorba de un absolvent al Facultăţii Ştiinţe Politice de la USM, originar din Hânceşti, fost angajat al Cancelariei Guvernului.

Aura, o studentă care îşi face studiile în România, a încercat să-l identifice pe acest reprezentant al aşa-zisei organizaţii “Civilizaţia XXI”.

La Ministerul Justiţiei a aflat că o astfel de organizaţie neguvernamentală nu este înregistrată în R. Moldova. La Ministerul de Externe, presupus partener şi finanţator al studiului referitor la situaţia studenţilor basarabeni care îşi fac studiile în România, ofiţerul de presă, Radu Bradu, a spus că instituţia în cauză nu a stabilit niciun fel de relaţii de parteneriat cu “Civilizaţia XXI”. Şi la Ministerul Educaţiei i s-a sugerat că “Civilizaţia XXI” nu are vreo interferenţă cu acest minister, deşi studenţii abordaţi în cadrul presupusului studiu spun că persoana care a solicitat întrevederea cu ei era bine informată despre toţi tinerii care au fost admişi la studii în România, dar şi despre instituţiile de învăţământ pe care aceştia le-au absolvit în R. Moldova.

Aura a mers mai departe. Având numele persoanei, ea a apelat la Facultatea de Ştiinţe Politice a USM. Surse bine informate din cadrul acestei instituţii i-au confirmat că, într-adevăr, acum câţiva ani, T. a absolvit această facultate. “Acum este angajat SIS”, a aflat Aura la USM date despre absolventul acestei instituţii.

“Cine mi-a dezvăluit identitatea?”

La numărul de telefon al lui T., care sfârşeşte 901, Aura a reuşit să comunice o singură dată cu abonatul, deoarece, de obicei, răspundea robotul. Amintim aici că, de obicei, T. îi informa pe tinerii cu care se întâlnea că, “s-ar putea ca telefonul să fie închis, atunci când mă aflu în clădirea Guvernului”.

Luni, 1 septembrie, Aura a telefonat la SIS. La Serviciul de presă, Sabina Colomeicenco a spus că nu cunoaşte nimic la subiectul abordat, solicitând timp, pentru a ne răspunde. Pentru că Colomeicenco nu a mai răspuns la telefon, Aura a contactat ofiţerul de serviciu al SIS, la numărul de telefon indicat pe pagina www.sis.md, a acestei instituţii. Acesta a confirmat că T. este la serviciu, precizând că nu are dreptul să furnizeze numărul telefonului din biroul acestuia. “Lăsaţi telefonul dvs., pot să i-l transmit, ca să vă contacteze”, a spus ofiţerul.

Spre seară, T. a căutat-o pe Aura la numărul de telefon lăsat ofiţerului de serviciu. Pentru că Aura lipsea la acel moment, T. a telefonat şi a doua zi, pe 2 septembrie. Aura a insistat că vrea să-i comunice ceva, în legătură cu “Civilizaţia XXI”, solicitând o întrevedere în oraş, la care T. a chemat-o în anticamera SIS. “Vă aşteptăm într-o oră”, a spus funcţionarul Serviciului de Securitate. Pentru că se auzea o voce care îi şoptea lui T. cum anume să o cheme pe Aura, tânăra a întrebat cine îi spune lui T. ce să vorbească. Atunci T. a spus că nu-l interesează nimic altceva decât să afle cine i-a dezvăluit identitatea sa de funcţionar SIS. Aura insista să-l întâlnească în oraş pe T., iar acesta îi oferea anticamera pentru o eventuală discuţie.

Am solicitat opinia Guvernului despre activităţile organizaţiei-fantomă “Civilizaţia XXI”. La Serviciul de presă ni s-a spus că, la nivel oficial, nu au existat discuţii despre vreun studiu realizat de această organizaţie.

În anticamera lui Victor Stepaniuc am fost redirecţionaţi la consilierul acestuia, Dragoş Vicol, care nu a fost de găsit.

La Legislativ, membrul Comisiei parlamentare pentru Securitatea Statului, Igor Klipii, a spus că, dacă şi există o astfel de activitatea, ea a fost pusă la cale în lipsa sa. “Sunt mulţi şarlatani, inclusiv în plan politic. Nu exclud că există diverse activităţi prin care se insistă ca relaţiile cu România să fie menţinute în stare proastă”. Parlamentarul este decis ca, în cazul unor sesizări din partea studenţilor contactaţi de reprezentanţi ai aşa-zisei “Civilizaţii XXI”, să adreseze interpelări instituţiilor de resort, deoarece “este anormal ca angajaţi ai instituţiilor statului să se ocupe cu aşa ceva”.

P.S. Din motive lesne de înţeles nu am dat numele complet al lui T. Dacă, eventual, directorul SIS, Artur Reşetnicov, vicepremierul Victor Stepaniuc sau şeful Comisiei parlamentare pentru Securitatea Statului, Iurie Stoicov, vor să-l identifice, îi putem ajuta.

Echipa de Gardă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

213 comentarii

 1. Lukas Notaras

  Verifica-ti mailul, Amorudar.

  Ti-am scris si te-am rugat sa-mi dai numarul de telefon.

  Acuma stau si ma gandesc daca merita…

 2. Lukas Notaras

  Dar tu de cine te temi, Radu? Ti-am zis ca daca-mi spui numele tau complet ti-l zic si eu pe al meu, ca sa te convingi ca exist in realitate.

  Desi nu vad de ce ar trebui sa demonstrez cuiva ca exist… 🙂

 3. amorudar

  Trebuie sa recunosc ca Skywalker e o persoana reala, m-am convins de faptul ca exista intr-adevar acest student care invata in Romania, deci toate presupunerile mele ca ar fi vorba de dezinformare nu s-au adeverit. Scrisoarea pe care Lukas Notaras (Skywalker) a trimis-o Jurnalului de Chisinau n-a fost nascocita, cele descrise de acest student s-au intimplat in realitate.
  http://www.jurnal.md/article/8256/
  Deci ramine intrebarea: “Guvernarea comunistă încearcă să înfiinţeze o organizaţie antiromânească în rândurile studenţilor basarabeni din România?” Ma indoiesc.
  Dar de aici si pina la ‘investigatia’ jurnalistei de la Ziarul de Garda care n-a adus nici o dovada dar a preluat pur si simplu scrisoarea din jurnal si a calomniat SIS-ul e cale tare lunga. Caci repet a fost vorba de un singur student, iar jurnalista vorbeste in acest articol de mai multi studenti si citeaza cica diferite surse dar de fapt citatele apartin unui si aceluiasi Lukas Notaras(Skywalker) care a trimis scrisoarea Jurnalului de Chisinau.

 4. Azumix

  Fratilor,astia nu pot intra in cateogoria ,,jurnalistilor de incredere,,…sunt doar niste indivizi avizi dupa publicitate,ce se cred persecutati de organele legii,in cazul acesta de catre SIS.
  Dupa aceasta faza,Ziarul de Garda ar trebui inchis..iar ,,jurnalistii,, anchetati pt calomnie si dezinformare.

 5. amorudar

  Nu esti cam dura Azumix? Ziarul sa fie inchis, jurnalistii anchetati? Ar aparea dupa asta alte zeci de articole in diferite ziare unde s-ar scrie ca statul/SIS-ul persecuta jurnalistii. Cind a aparut declaratia jurnalistilor de la ZdG cum ca sint amenintati eu am vazut si la ProTv Chisinau reportaj despre asta.

 6. Azumix

  Nu critic pe nimeni dar,ca cititor al acestui ziar,doresc si dovezi nu doar vorbe in vant.
  Iar cand aduci in prim-plan reputatia unui astfel de serviciu,e impetuos necesar sa ai si dovezi,mi se pare normal.

 7. Skywalker

  Salutare natiune!

  Iata ca am revenit si eu pe miniforumul nostru… imi cer scuze ca am lipsit o vreme, dar am plecat la tara, prin niste locuri in care nu am acces la net.

  Oricum… e tot interesant.

  Vad ca lumea vrea sa mearga la Ziarul de Garda… lasati-i fratilor in pace, mai bine veniti la mine daca aveti intrebari.

 8. Skywalker

  Aaaa, cred ca mi-am incalcat promisiunea! Promisesem sa nu mai revin cu nicknameul Skywalker, ci cu altele.

  Daca am vazut ca “baietii” s-au mai ogoit, am zis sa-mi recuperez identitatea virtuala 🙂

 9. Zorghe

  Că bine le mai ticluiţi domnilor jurnalişti şi vă mai umflaţi în pene ca nişte curcanini plouaţi atunci cînd vine vorba de critica cuiva sau ceva, îsă cînd vi se demonstrează verde în ochi că o luaţi razna şi că întreceţi limitele posibile şi imposibile fugiţi ca nişte şobolani de pe corabia naufragiată , nu vă prea aranjează responsabilitatea pentru tot ceia ce faceţi şi spuneţi, principalul pentru voi e distribuirea informaţiilor reale sau false, indiferent dacă acestea sunt în favoarea statului şi a societăţii sau nu, de fapt aceasta este pîinea voastră- voi nu vă conduceţi de principii morale , cu excepţia cazurilor cînd simţiţi că vi se lezează drepturile mai apelaţi speculativ la morală, în rest sunteţi nişte semiparaziţi netrebnici şi mai apoi trebnici ai societăţii, care aţi făcut mai multe daune decît bine statului moldovenesc, aşa că mulţumiţi că încă mai sunteţi suportaţi.

 10. Skywalker

  Cand nu-i mai ramane nimic de facut, Zorghe se ia de jurnalisti. Formulari de tipul: “indiferent dacă acestea (informatiile) sunt în favoarea statului”. Pai ce, suntem in perioada comunista, ca sa se dea doar informatii “favorabile statului”? Asta inseamna cenzura.
  Comunist esti si ai sa fii, Zorghe. Regret.

 11. Skywalker

  Azumix, vezi ca ti-am trimis invitatie pe messenger… ID-ul e azumixx, nu? asa scria pe blog… oricum, imi arata si acum “pending”… daca mai vrei sa vorbim, da accept.

 12. ggg

  1363 Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Omului “Civilizaţia XXI” 11.04.2000
  a fost un argument bun. Articolul e slabutz. Din ziar de investigatie va transformati in ziar de amatori. FOTO ? Numere de telefoane integrale? Dovezi? KKT…

 13. Zorghe

  Spunemi te rog Skywalker tu ai vazut vreun jurnalist in rominia sa vorbeasca urit de institutiile statale rominesti, sau de rominia in general si daca se gaseste cineva macar cu jumate de gura sa spuna ceva ofensator la adresa statului rom?
  Dece sa nu fim si noi categorici la capitolul dat, trebiue sa stiti limitele cenzurei, prea multa cenzura poate dauna societatii ca si prea multa democratie.
  Nu incurca interesul de partid cu interesul national.

 14. Azumix

  Ok,dragi copii cred ca e timpul sa puneti punct comentariilor pentru acest articol.Lasati SIS-ul,SRI si SIE sa-si faca treaba in continuare,cum stiu ei mai bine.Lasati-l pe domnul Vasile(presupus colaborator SIS) sa doarma linistit, si migrati spre alte articole.
  Nu de altceva,dar au dovedit deja(kiar dak nu era cazul)cat sunt de profesionisti in astfel de situatii,si pentru asta au primit o bila alba .Ati avut noroc ca nu si-au pus mintea cu voi,drept dovada ca ZG inca mai exista.
  Deci,ce ar fi sa lasati intrigiile la o parte si sa va continuati viata ca si cand nimik nu s-ar fi intamplat(pentru ca in lipsa dovezilor,nu poti spune cu exactitate ca cele scrise in articol sunt adevarate sau nu).
  Dragi jurnalisti de la ZG,daca dumneavoastra ati fi avut ca scop informarea publicului ,ati fi postat si doveziile pe care se presupune ca le aveti.Cum acest lucru nu s-a intamplat,tot ce pot crede e faptul ca ,ati premeditat dezinformarea.
  Aceasta este imaginea pe care o promovati in exterior.
  Trebuie sa va felicit in schimb pt traficul castigat la aparitia acestui articol(3,047 afişări).

 15. Zorghe

  cumva te superi ca scriu cuvintul romin cu i, pentru mine nu conteaza atit de mult , tot roomi ramin .

 16. Skywalker

  Ma supar ca scrii “cenzurei” si nu “cenzurii”.

  Din cate am inteles, ai o anumita legatura cu USM. Esti student acolo? sau seminarist?

  Oricum ar fi… inainte sa vii in fata oamenilor cu un mesaj, invata-te sa-l formulezi corect.

  Daca tu nu-ti stabilesti exigente macar fata de tine insuti, ce drept ai sa stabilesti exigente fata de altii? Si ce credibilitate (autoritate deontica)?

 17. alimos

  Ziarul de Garda pentru mine este o revista de bulevard, care trece scrie articole fara a verifica daca e veridic sau nu ceea ce au auzit de la matusele de pe scaunul din fata blocului. Am citit niste articole despre persoane pe care le cunosc personal si am ramas perplex despre minciunile pe care poate sa le scrie gazeta asta de perete. Dragi “jurnalisti” cind scrieti ceva mai verificati ceea ce auziti prin parcuri, mai ales la capitolul “investigatii”. Si articolul asta cu ochiul liber se vede ca e scris sub influenta ciupercilor de soi necunoscut pe care le-ati mincat cu o zi inainte. Sanatate

 18. spapidiot

  to: Admin – If You want to delete your site from my spam list, please visit this site for instructions: stopspam.idoo.com

 19. Azumix

  Imi place cand sunteti ascultatori si treceti la alte stiri.
  S-ar putea sa va dau si o medalie ,,dragi,, copii de la Ziarul de Garda.
  Cu cat aveti ciocul mai mic,cu atat mai bine pentru toata lumea.

 20. Skywalker

  Si sa inteleg ca acel cineva pe care ar trebui sa-l asculte romanii basarabeni esti tu, Azumix?

  Nu te supara, dar cine esti tu ca sa pretinzi ascultare din partea cetatenilor Republicii Moldova?

 21. amorudar

  Azumix: vreau sa stiu ce facea tatal tau care lucra in Securitate in timpul revolutiei din decembrie ’89 cind erati la Bucuresti? A omorit si el oameni in timpul revolutiei asa cum faceau securistii care au ramas credinciosi lui Ceausescu si care impuscau in multimile de oameni care au participat la revolutie?

 22. Azumix

  Amourdar puiule,el a fost ofiter de Securitate,in DIA(Directia de Informatii a Armatei),pe o functie de conducere…iar rolul lui in timpul Revolutie sau Loviturii de Stat(cum doresti sa o numesti)a fost cu totul altul,fata de ceilati ofiteri de securitate.Sefii nu ieseau pe teren,treburile ,,murdare,, erau executate de catre altii.Daca se primea ordin de sus(de la Ceausescu),nu puteai sa ,,misti in front,, ca acum,alte vremuri,alti oameni…..iar cand e vorba de apararea tarii,scopul scuza mijloacele.
  Asa cum si SIS-ul incearca sa mentina statul moldovenesc departe de orice amenintare ,de orice gen…care intr-un fel sau altul poate crea o situatie similara(Doamne Fereste),ca celei din Decembrie`89…asa si Armata Romana a fost si este nevoita sa tina garda sus ,pt a prevenii repetarea evenimentelor din Decembrie `89.

 23. amorudar

  Azumix: cum explici faptul ca in toate celelalte state membre a Pactului de la Varsovia (cu exceptia Romaniei) caderea regimurilor comuniste s-a facut fara varsare de singe? Lasa basmele cu ‘apararea tarii’, soarta lui Ceausescu si a regimului comunist fusese hotarita, iar revolutiile din Europa Centrala si de Est care au inceput din toamna lui ’89 s-au realizat pe cale pasnica: Polonia, Ungaria, Germania de Est, Cehoslovacia, Bulgaria. Insa anume fortele de securitate din Romania trebuiau sa urmeze orbeste ordinele lui Ceausescu? Au impuscat in protestatari in loc sa-l fi inlaturat de la putere dintr-odata asa cum s-a intimplat in celelalte state ex-comuniste dupa caderea zidului Berlinului… hahal securisti ceausisti, sa impuste in propriul popor care ii hraneste pe acesti paraziti… menirea lor era sa apere poporul nu sa omoare tinerii care doreau schimbarea si inlaturarea dictatorului… deci cum explici faptul ca dintre toate statele ex-comuniste din Europa de Est anume in Romania caderea comunismului a avut loc pe cale violenta prin impuscarea sefului statului?

 24. Azumix

  Regretabil ceea ce s-a intamplat in in Decembrie `89,dar toti civilii care au cazut victime ploii de gloante lansate de catre Armata Romana,sunt considerate ,,victime colaterale,,.Cat despre impuscarea lui Ceausescu….nu ar fi fost posibila lasarea acestuia in viata,datorita crimelor comise la adresa poporului,iar in urma unui ,,proces,, a fost condamnat la moarte prin impuscare.Plus ca,nu armata a inceput totul,ci …acei cetateni de rand,care au incercat eliminarea lui Ceausescu de la ,,carma,,statului,intr-un mod abuziv……iar Armata a fost nevoita sa riposteze,pt apararea statului.
  NU stiu dc te ar putea interesa pe tine,ce anume s-a intamplat in Ro sau ce se intampla,atata timp cat u draga Amorudar….ai renuntzat la Ro(pardon,ink nu….ink existi in evidenta cetatenilor romani)

  P.S. E destul de usor sa fi scos din evidenta,dar dc sa o facem?U ai renuntzat la noi,dar noi nu.Poti sa te dai u si cu dosul de pamant,dar tot vei ramane o parte din noi,fie ca iti place fie ca nu!
  Te astept la o vodka in Bucuresti!

 25. amorudar

  P.S. Am renuntat la cetatenia romana inca cu vreo 4 ani in urma. Ramine sa merg la ambasada Romaniei de la Chisinau si sa scriu cererea de renuntare la cetatenie si am scapat 🙂

 26. amorudar

  Ori poate e nevoie sa decapitez vreun basascu ca sa ma scoata statul roman definitiv de pe lista cu cetateni romani? Imi pare numai mie ori se fac a nu ma auzi deocamdata?

 27. Azumix

  Nu-i frumos ce faceti…..ati sters peste 20 de comentarii..ati lasat ce va convine?Asta-i cenzura.Inteleg ca simtiti morcovul adanc,dar nu-i frumos!

  Revin cu ultimul si cel mai dragutz post…vis-a-vis de un ,,prieten,, fff bun al autoritatilor moldovenesti si anume ..propagandistul,teroristul sau cum doriti sa*i spuneti…utilizatorul care isi spune ,,VACUTZA,,..poate fi contactat pe adresa:

  ptdaunlodare@ yahoo.com

  P.S De cate ori veti mai sterge comentariile….eu ca o tanti dragutza ce sunt va voi ajuta scriindu-le la loc.NU ma enervati…ca urmatorul pas e somajul pt voi!

 28. Nu am nume

  ok deci merge, pot scrie ce vreau si fara de sens – ca si voi toti.
  In rest, daca aveti dovezi: scanati-le si postati-le !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *