Vară toridă la SIS

4 din 24 de ore, pe parcursul lunii iulie, Serviciul de Grăniceri a transmis către SIS listele studenţilor care reveneau în vacanţă din România, unde îşi fac studiile. Ministerul Educaţiei, prin intermediul liceelor pe care le-au absolvit aceşti tineri, prezentau, la solicitare, numerele de telefon şi adresele de la domiciliul studenţilor înmatriculaţi la universităţi româneşti. Persoane speciale telefonau acasă şi, prezentându-se drept “colegi”, solicitau întrevederi cu studenţii. În cadrul discuţiilor, aceste persoane, făcând referire la o organizaţie neguvernamentală inexistentă, “Civilizaţia XXI”, insistau asupra fondării unei organizaţii anti-româneşti a studenţilor din R. Moldova care învaţă în România. În schimb, tinerii se alegeau cu promisiuni că, după absolvire, vor fi asiguraţi cu funcţii importante în cadrul structurilor de stat din R. Moldova.

Pe parcursul vacanţei de vară, tinerii care îşi fac studiile în România au fost solicitaţi, în mod repetat, să participe la elaborarea unui “studiu” despre situaţia studenţilor din R. Moldova care îşi fac studiile în România. Ei sunt telefonaţi la domiciliu şi, sub diverse pretexte, sunt chemaţi la întrevederi în zone publice. Persoana care îi contactează se dă drept reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale, “Civilizaţia XXI”, explicând că lucrează în parteneriat cu Ministerul de Externe şi cu Ministerul Educaţiei.

Un bărbat, în jurul vârstei de 30 de ani, smolit, de statură medie

Studenţii sunt contactaţi la telefoanele de la domiciliu, la puţin timp de la revenirea acestora în vacanţă. “Acest fapt mă determină să cred că există o cooperare eficientă între “autorii” acestui studiu şi Serviciul de Grăniceri”, spune unul dintre studenţii contactaţi telefonic la sfârşitul lunii iulie. Pe de altă parte, acesta susţine că identificarea numerelor de telefon de la domiciliu sugerează implicarea şi a altor instituţii în această activitate suspectă.

Tinerii care au contactat Ziarul de Gardă, comunicându-ne despre aceste activităţi, au solicitat păstrarea anonimatului.

“M-am întors de la Bucureşti în dimineaţa zilei de 24 iulie. Peste aproximativ trei ore, a sunat telefonul. Am auzit o voce nesigură, puţin răguşită, total necunoscută mie… Următoarele sale cuvinte au fost: “Dvs. faceţi studiile la România?”. După ce a auzit răspunsul meu afirmativ, îmi spuse că reprezintă un ONG, “Civilizaţia XXI”, şi că realizează un studiu referitor la studenţii basarabeni din România, în special în aspectele care ţin de condiţiile de studiu şi de trai ale acestora. Am stabilit o întâlnire. În după-amiaza zilei următoare, la o terasă din centrul Chişinăului, eram aşteptat de un bărbat în jurul vârstei de 30 de ani, smolit, de statură medie. La începutul discuţiei, şi-a scos un carnet şi un pix. Mi-a adresat câteva întrebări generale, despre universitatea la care îmi fac studiile, numărul de studenţi basarabeni, condiţii de cazare. Răspundeam repede, fără să stau pe gânduri. El îşi făcea însemnări. Am reţinut că interlocutorul meu se exprima într-un mod rudimentar, incoerent, astfel încât, uneori, trebuia să-mi dau seama de unul singur despre ce anume vrea să spună. Folosea un limbaj voalat şi evita exprimările directe. L-am întrebat de unde a făcut rost de numărul meu de telefon. Îl luase de la liceu, prin intermediul Ministerului Educaţiei. Următoarea mea întrebare a fost dacă acest minister a comandat studiul. Răspunsul a fost negativ, deşi din următoarele sale cuvinte reieşea altceva. Ministerul de Externe şi Ministerul Educaţiei erau, după spusele bărbatului, parteneri şi finanţatori ai proiectului. Mi-a spus că studiul priveşte, de fapt, toţi studenţii din R. Moldova care studiază în afara republicii, iar el se ocupă de cei din ţările vecine. Mi-a vorbit despre greutăţile pe care le întâmpină studenţii noştri peste hotare. “Cu România parcă nu avem chiar aşa mari probleme”, a adăugat el. Am înţeles că încearcă să îndrepte discuţia pe făgaşul dorit de el, dar am preferat să aştept, să văd ce va urma. În scurt timp m-a întrebat dacă avem probleme cu autorităţile din România, cu cetăţenii şi cu colegii noştri români. L-am rugat să concretizeze solicitarea, la care el mi-a spus că se referă la “atitudini ostile faţă de ţara noastră”, cum ar fi emiterea unor afirmaţii precum că Moldova nu e ţară, ci o provincie a României şi că teritoriul dintre Prut şi Nistru ar trebui să intre în componenţa statului român”.

“Îmi expunea binecunoscuta viziune antiromânească a lui Stati şi Stepaniuc”

Studentul spune că a negat faptul că în prezenţa sa cineva ar fi făcut asemenea afirmaţii, rugându-l să-i povestească mai exact la ce se referă. Atunci bărbatul i-a făcut o incursiune în istorie. “Aveam să aflu că Moldova este mai veche decât România, şi chiar decât principatul Ţării Româneşti, că termenii “român” şi “limba română” s-au născut în 1862, că moldovenii nu s-au numit niciodată români. Îmi expunea binecunoscuta viziune antiromânească a lui Stati şi Stepaniuc. Despre anul 1918 a spus că este o chestiune controversată şi că, totuşi, Basarabia, din cauza slăbirii Rusiei, a intrat în sfera de influenţă a României, lucru care nu s-a mai întâmplat în 1991, odată cu dezintegrarea URSS, din diferite cauze. Au urmat elogii aduse preşedintelui Voronin. Totodată, interlocutorul meu se arătase deranjat de faptul că primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, în timpul unei vizite la Bucureşti, i-a înmânat lui Traian Băsescu un vas cu pământ, spunându-i că e pământ românesc din Basarabia. M-a întrebat dacă ştiu ceva despre Organizaţia moldovenilor din România. I-am zis: nu. Atunci mi-a descris în culori sumbre autorităţile de la Bucureşti care nu permit fraţilor noştri moldoveni din România să se declare minoritate naţională, desfiinţându-le organizaţia”.

El şi-a continuat mesajul potrivit căruia “dacă în 1812 Moldova rămânea întreagă, cine ştie, poate în 1859 ţara s-ar fi numit Moldova, nu România, că ştii că Moldova era mai mare decât Muntenia”.

“S-a dat indicaţie, de la cel mai înalt nivel, ca lucrurile să se mişte în direcţia asta”

În scurt timp, “privindu-mă în ochi, acesta îmi inocula că moldovenii trebuie să facă totul pentru a schimba atitudinea românilor faţă de noi, aşa încât ei să ne considere ţară independentă şi popor aparte”. Potrivit altei declaraţii, “s-a dat indicaţie, de la cel mai înalt nivel, ca lucrurile să se mişte în direcţia asta”.

De la alţi studenţi contactaţi pe aceiaşi cale aflăm că delegatul “Civilizaţiei XXI” le mai vorbeşte despre “necesitatea consolidării”. El îi întreabă dacă după absolvire vor să rămână în România sau să revină acasă. “În contextul Anului Tineretului, noi trebuie să ajutăm tinerii noştri, indiferent de locul în care învaţă”. Dacă cei abordaţi spun că nu au luat încă o decizie, el îi încurajează că “s-ar strădui să le găsească un post bun, o funcţie înaltă”, or, potrivit acestuia, deseori, cei care absolvesc o facultate în România sunt acceptaţi cu greu în structurile de stat din R. Moldova”.

“Guvernarea comunistă încearcă să înfiinţeze o organizaţie antiromânească în rândurile studenţilor basarabeni din România, folosindu-şi pentru asta “organele competente”. Aceasta ar urma să preia modelul structurii proprezidenţiale de tineret din Rusia “Naşi”, îşi spun concluziile studenţii abordaţi de aşa-zişii reprezentanţi ai “Civilizaţiei XXI”, precizând că aceste acţiuni devin mai intense în legătură cu viitoarele alegeri din 2009. “Dincolo de scopurile pe termen lung, pe care le-ar putea avea această ipotetică organizaţie, crearea ei ar oferi Puterii, în primul rând, avantaje de ordin electoral, or, la alegerile trecute, studenţii basarabeni din România au votat în exclusivitate în favoarea opoziţiei democratice de la Chişinău, iar acest lucru s-ar putea repeta şi la electorala viitoare. Comuniştii îşi dau bine seama că, în 2009, fiecare vot va conta, poziţiile politice fiindu-le slăbite considerabil după localele din 2007”, explică studenţii după ce au fost contactaţi de bărbatul de circa 30 de ani, smolit, de statură medie.

“Civilizaţia XXI”, o organizaţie fantomă

Într-un exces de sinceritate, acesta şi-a dezvăluit numele, lăsându-le şi numărul de telefon mobil, unor tineri care i-au inspirat mai multă încredere. Potrivit persoanelor abordate de reprezentantul “Civilizaţiei XXI”, ar fi vorba de un absolvent al Facultăţii Ştiinţe Politice de la USM, originar din Hânceşti, fost angajat al Cancelariei Guvernului.

Aura, o studentă care îşi face studiile în România, a încercat să-l identifice pe acest reprezentant al aşa-zisei organizaţii “Civilizaţia XXI”.

La Ministerul Justiţiei a aflat că o astfel de organizaţie neguvernamentală nu este înregistrată în R. Moldova. La Ministerul de Externe, presupus partener şi finanţator al studiului referitor la situaţia studenţilor basarabeni care îşi fac studiile în România, ofiţerul de presă, Radu Bradu, a spus că instituţia în cauză nu a stabilit niciun fel de relaţii de parteneriat cu “Civilizaţia XXI”. Şi la Ministerul Educaţiei i s-a sugerat că “Civilizaţia XXI” nu are vreo interferenţă cu acest minister, deşi studenţii abordaţi în cadrul presupusului studiu spun că persoana care a solicitat întrevederea cu ei era bine informată despre toţi tinerii care au fost admişi la studii în România, dar şi despre instituţiile de învăţământ pe care aceştia le-au absolvit în R. Moldova.

Aura a mers mai departe. Având numele persoanei, ea a apelat la Facultatea de Ştiinţe Politice a USM. Surse bine informate din cadrul acestei instituţii i-au confirmat că, într-adevăr, acum câţiva ani, T. a absolvit această facultate. “Acum este angajat SIS”, a aflat Aura la USM date despre absolventul acestei instituţii.

“Cine mi-a dezvăluit identitatea?”

La numărul de telefon al lui T., care sfârşeşte 901, Aura a reuşit să comunice o singură dată cu abonatul, deoarece, de obicei, răspundea robotul. Amintim aici că, de obicei, T. îi informa pe tinerii cu care se întâlnea că, “s-ar putea ca telefonul să fie închis, atunci când mă aflu în clădirea Guvernului”.

Luni, 1 septembrie, Aura a telefonat la SIS. La Serviciul de presă, Sabina Colomeicenco a spus că nu cunoaşte nimic la subiectul abordat, solicitând timp, pentru a ne răspunde. Pentru că Colomeicenco nu a mai răspuns la telefon, Aura a contactat ofiţerul de serviciu al SIS, la numărul de telefon indicat pe pagina www.sis.md, a acestei instituţii. Acesta a confirmat că T. este la serviciu, precizând că nu are dreptul să furnizeze numărul telefonului din biroul acestuia. “Lăsaţi telefonul dvs., pot să i-l transmit, ca să vă contacteze”, a spus ofiţerul.

Spre seară, T. a căutat-o pe Aura la numărul de telefon lăsat ofiţerului de serviciu. Pentru că Aura lipsea la acel moment, T. a telefonat şi a doua zi, pe 2 septembrie. Aura a insistat că vrea să-i comunice ceva, în legătură cu “Civilizaţia XXI”, solicitând o întrevedere în oraş, la care T. a chemat-o în anticamera SIS. “Vă aşteptăm într-o oră”, a spus funcţionarul Serviciului de Securitate. Pentru că se auzea o voce care îi şoptea lui T. cum anume să o cheme pe Aura, tânăra a întrebat cine îi spune lui T. ce să vorbească. Atunci T. a spus că nu-l interesează nimic altceva decât să afle cine i-a dezvăluit identitatea sa de funcţionar SIS. Aura insista să-l întâlnească în oraş pe T., iar acesta îi oferea anticamera pentru o eventuală discuţie.

Am solicitat opinia Guvernului despre activităţile organizaţiei-fantomă “Civilizaţia XXI”. La Serviciul de presă ni s-a spus că, la nivel oficial, nu au existat discuţii despre vreun studiu realizat de această organizaţie.

În anticamera lui Victor Stepaniuc am fost redirecţionaţi la consilierul acestuia, Dragoş Vicol, care nu a fost de găsit.

La Legislativ, membrul Comisiei parlamentare pentru Securitatea Statului, Igor Klipii, a spus că, dacă şi există o astfel de activitatea, ea a fost pusă la cale în lipsa sa. “Sunt mulţi şarlatani, inclusiv în plan politic. Nu exclud că există diverse activităţi prin care se insistă ca relaţiile cu România să fie menţinute în stare proastă”. Parlamentarul este decis ca, în cazul unor sesizări din partea studenţilor contactaţi de reprezentanţi ai aşa-zisei “Civilizaţii XXI”, să adreseze interpelări instituţiilor de resort, deoarece “este anormal ca angajaţi ai instituţiilor statului să se ocupe cu aşa ceva”.

P.S. Din motive lesne de înţeles nu am dat numele complet al lui T. Dacă, eventual, directorul SIS, Artur Reşetnicov, vicepremierul Victor Stepaniuc sau şeful Comisiei parlamentare pentru Securitatea Statului, Iurie Stoicov, vor să-l identifice, îi putem ajuta.

Echipa de Gardă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

189 comentarii

 1. MD

  Sincer,vreau sa vin din tot sufletul la Chisinau..e un vis mai vechi.Lasa,ca nu pierzi nimik in Romania,si mai ales in statiunea Mamaia.Stii cum este sa ti se faca scarba ca esti roman?
  Ok,ne intalnim la Chisinau,dar nu am acum ca incep masteratul….si o sa am destul bataie de cap.Probabil o sa vin pe capul tau prin martie(sper).

  P.S Trebuie sa-mi faci niste recomandari bune,vis-a-vis de cazare,locuri bune de vizitat.Cat despre vizele pt voi,da..recunosc destul de perversa treaba.

 2. Skywalker

  Salut Amorudar!

  Parca nu mai esti atat de “blatnoi” de la o vreme. Sau ma insel? Te-a pus Azumix la punct ca pe un mielusel.
  Azumix, daca te-am insultat prin vreo remarca de-a mea, sa stii ca acum, dupa ce ti-am citit blogul si remarcile de aici, regret.
  Meriti tot respectul!

  Si nu zic asta din comoditate.
  Vino cat mai repede la Chisinau, o sa descoperi aici o parte de Romanie care, chiar daca te va impresiona si negativ, probabil o sa-ti dea si de gandit. Si daca treci Prutul, sa nu te opresti doar la Chisinau. Sa mergi si la tara, sa vezi tot ce trebuie vazut.
  Si sa nu te lasi inselata de aparente! Pe asta mizeaza Amorudar si cei ca el.

 3. MD

  Skywalker,stai linistit nu ma supar atat de repede…cat despre Amorudar,hmm e dulce in felul lui.
  Sunt sigura ca voi descoperi acea parte din Romania,pe care noi nu o avem,partea frumoasa.Fiekre tara are si o parte negativa,tind sa cred(avand in vedere ultimele evenimente) ca eu traiesc in aia rea.Eu nu sunt impotriva niciunui popor,fiekre cu,traditiile lui.Nu ma deranjeaza nici dak e rus,moldovean,rrom,italian,american,evreu.Consider ca avem de invatzat cate ceva de la fiekre.NU ne-am nascut invatzati.Nu conteaza cine ne conduce,conteaza cine suntem noi,k oameni…ce lasam in urma.Daca Basescu si Voronin,spre exemplu au ales sa se certe k chiorii in privintza unor chestii,pe care cu putin efort din partea amandorura le-ar fi dat de capat pe cale amiabila…e dcizia lor,dar nu cred k singurele victime suntem noi,cetatenii ..de pe ambele maluri ale Prutului.

 4. amorudar

  Skywalker eu ma indoiesc ca tu existi in realitate… esti o clona, un bot(robot) care repeta intr-una Romania Mare ca sa creeze atmosfera,atit… tu esti acel angajat de la SIS (provocator) care a creat toata povestea asta, a ‘amenintat’ jurnalistii ca sa ma atrageti aici pe forum, sa va jucati cu mine, sa ma studiati ca sa aflati daca e mai puternic in mine patriotul RM sau nationalistul roman. Va ‘prikaliti karoce’… cica am fost ‘blatnoi’ la o vreme…lol. Vezi ca ti-am raspuns la tema cu “dosarul Romania Mare”. Parca intentionat ignori argumentele si raspunsurile directe, ca mai apoi cind se face iarasi liniste pe ‘forum’ sa apari din senin cu atacuri de 2 bani.

  Azumix: tu care esti in Romania spune-i lui Skywalker daca ar trai la voi si ar pleda pentru disparitia Romaniei ca stat, atunci autoritatile de acolo ce i-ar face? Si el care sustine ca a avut de-acum contact cu SIS-ul si nu ascunde ca acestia stiu cine-i el din scrisoarea publicata in Jurnal si acest articol: “Iar cat despre asocierea dintre mine si persoana cu care a vorbit el, pai, Amorudar, daca e adevarat ce s-a scris in Ziarul de garda azi, ca SISul le citeste e-mailurile, atunci el stie identitatea mea reala deja de vreo saptamana si ceva. Asa ca nu mai are nevoie de probe suplimentare.”
  Si cum de te lasa inca la libertate stimate mr.T? 😉

 5. amorudar

  Skywalker: daca zici ca existi cu adevarat hai sa ne intilnim cit n-a plecat inca ‘studentul’ din tine in Romania, doar esti inca in Chisinau, asa o sa ma conving ca nu esti mister T de la SIS. Lasa-mi adresa de e-mail, vreau sa vad ca existi cu adevarat ‘romanul basarabean care vrea Romania Mare’, caci altfel spre marea mea rusine ar trebui sa admit ca cei de la SIS s-au jucat atita cu mine aici pe forum si eu nici n-am banuit.
  Azumix: vom continua sa ne scriem pe e-mail caci eu nu mai ramin pe acest ‘forum’ sa le continui joaca inceputa de atitea saptamini… de-acum or sa te foloseasca pe tine cind ti se adreseaza ca sa ma atraga iarasi, sa vada cit s-or mai putea juca si daca m-oi satura vreodata… sa vada cit o sa rezist ca aparator al SIS-ului si intereselor statului RM, fiind atacat de clonele ‘unioniste’ nascocite de angajatii SIS… mlin eu ma trezesc la ora 6 dimineata, si asa in fiecare zi de luni pina simbata… am zis de-acum ca ma las de internet si de forumurile astea, eu n-am timpul sau nervii sa mi-i pierd pe fleacuri… vor sa vada cit o sa rezist pina sa ma satur si pina va trimit pe toti nah… si mai eu trebuie sa si dorm noaptea.
  Gata Skywalker/MisterT. daca vrei lasa-mi e-mailul si ne intilnim. Caci in fata prostiei ma retrag.

 6. amorudar

  PS: Skywalker era nickul meu cu citiva ani in urma pe un forum rusesc din Moldova unde eram nationalist roman si ma luam la harta cu rusii din Moldova afisind drept avatar tricolorul romanesc si nu cel moldovenesc.

 7. amorudar

  Skywalker nu exista… eu am fost Skywalker cu ceva timp in urma (anii 2003-2004) cind aveam probleme cu SIS-ul si am nimerit pe miina Directiei de Combatere a Crimei Organizate fiind acuzat de terorism

 8. amorudar

  Toata joaca asta organizata aici pe forum are drept scop sa-mi studieze raspunsurile atunci cind sint nevoit sa dau cu capu in acele argumente copilaresti folosite de mine cu 4-5 ani in urma: aceeasi Romanie Mare, ‘vreau fete virgine’ etc.

 9. Azumix

  Haide-ti mai,va comportati precum niste copii.Zorghe,ce draqu te credeam altfel,te rog fara amenintzari de genul…sau dak tot nu poti sa te abtii,fa-o mai intai si tine-o pt tine(makr nu incalci nicio regula).
  Amorudar puiule,si tie iti place sa intarati,te mananca in dos..asta-i clar.
  Kiar conteaza cine sunt cei de pe acest forum,ce joburi au?Cred k asta e mai putin important.
  Amorudar esti ceva de speriat dak ai ajuns si pe mana DIICOT.Inseamna ca te duce ceva capul,dar din pacate nu in directia buna,acum nu te supara pe mine …dar trebuie sa recunosti ca asa e.Stiti cum se numeste ceea ce faceti voi pe acest forum?
  PROPAGANDA-aveti grija nu conteaza cine sunteti…nu e bine.Daca tot nu aveti stare,faceti-o mai cu perdea,ca e mai bine….

 10. Skywalker

  In atentia tuturor persoanelor care intra pe acest forum: persoana care a scris ultimele doua replici cu nicknameul Skywalker nu sunt eu.

  Doresc sa declar ca nu doresc moartea nimanui. Nici a dusmanilor. Si sa se stie asta! Iar cel care se foloseste de nickname-ul meu pe acest forum sa stie ca poate cadea in propria groapa, pe care o sapa altora. Nu e o amenintare, oricum nu am cum sa ajung la el.
  Eu am niste convingeri, dar consider ca lupta pentru transpunerea in viata a acestor convingeri se poate da NUMAI prin metode democratice. Chiar daca dusmanii nostri utilizeaza de multe ori metode antidemocratice.

  Pentru Amorudar: Mi-ar fi placut sa ne intalnim, dar azi nu mai e posibil, din cauze independente de mine. Cu toate acestea, eu iti las adresa mea de e-mail, pe care am mai lasat-o de doua ori pe acest forum: constantinopolis_in_aeternum@yahoo.com.

  In ceea ce priveste fostul tau nickname, Amorudar, ce sa spun? Razboiul stelelor e o saga SF arhicunoscuta in lume, de aceea nu exclud posibilitatea ca ai fi putut sa folosesti acest nickname. Acum, insa, pe acest forum, el imi apartine mie.
  Iti spun inca o data ca nu am nimic comun cu niciun serviciu secret din Republica Moldova sau din Romania.
  E posibil ca in curand sa ne putem vedea, totusi. Vreau sa-ti spun ca si eu mi-as dori sa te vad la fata, Amorudar. Daca e adevarat ca ai impartasit idei nationaliste romanesti, atunci poate vom avea ce discuta.
  Si te rog sa nu intri in panica.
  Iar daca vrei, iti propun un joc. Imi spui numele tau real, si ti-l spun pe al meu, Dupa asta poti sa ma cauti pe google, sa vedem ce gasesti 🙂

 11. Skywalker

  Pentru Zorghe:

  Oamenii ca tine, care au venit peste noi dupa 1940, au exterminat o treime din populatia romaneasca a Basarabiei si Bucovinei de Nord. Asa ca replica ta “o sa te omor eu pe tine” e de inteles.

  Te rog sa mergi la Iasi si sa declari acolo ca vrei sa intemeiezi Moldova Mare. O sa te intorci pe branci la Chisinau.

  Si inca o data pentru Amorudar: Ai scris: “Azumix: tu care esti in Romania spune-i lui Skywalker daca ar trai la voi si ar pleda pentru disparitia Romaniei ca stat, atunci autoritatile de acolo ce i-ar face? Si el care sustine ca a avut de-acum contact cu SIS-ul si nu ascunde ca acestia stiu cine-i el din scrisoarea publicata in Jurnal si acest articol: «Iar cat despre asocierea dintre mine si persoana cu care a vorbit el, pai, Amorudar, daca e adevarat ce s-a scris in Ziarul de garda azi, ca SISul le citeste e-mailurile, atunci el stie identitatea mea reala deja de vreo saptamana si ceva. Asa ca nu mai are nevoie de probe suplimentare.»
  Si cum de te lasa inca la libertate stimate mr.T? ”

  Am spus deja ca eu personal nu pot pune semnul egalitatii intre Romania si Republica Moldova, si nu voi considera niciodata Republica Moldova un stat legitim infiintat pe teritoriul dintre Prut si Nistru. Pentru mine, acest teritoriu este o parte a Romaniei. Iar statul Republica Moldova provine din Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca, creata in octombrie 1924 la propunerea lui Kotovski, pentru a servi drept momeala pentru Basarabia romaneasca.
  Formula:

  RASSM(1924) – RSSM (1940) – RM (1991).

  Inca o data despre mine si SIS: NU STIU daca persoana cu care am vorbit, numele de familie a careia incepe cu litera T, este agent SIS. Am trimis scrisoarea la Jurnal de Chisinau, cu pseudonimul Lukas Notaras, si la Ziarul de Garda. Jurnalul s-a multumit s-o publice, iar cei de la ZdG au facut o investigatie. Am aflat si eu ca si toata lumea din ziar ca el ar fi angajat SIS. Alte contacte cu SIS (daca e adevarat ca tipul era de la SIS) NU AM AVUT.

  Punct.

 12. Zorghe

  Nu vreau să fiu nepoliticos dar cineva îmi foloseşte pseudonimul pentru a-mi face o imagine proastă , degeaba Skywalker te chinui nu o să mă provoci,
  ,,Zorghe a scris (24 Septembrie 2008)

  Skywalker te ucid eu pe tine !
  Trăiască Moldova Mare.,,

  Şi de ce te-aş ucide eu , dacă tu şi aşa cu greu răsufli pe acest forum, nu uita eu sînt moldovean iar moldovenii niciodată nu au fost aşa de temperamentali pentru a atenta la viaţa cuiva, citeşte Mioriţa şi o să vezi caracterul naţional al nostru.

 13. Zorghe

  Sunt dispus să mă duc la Iaşi şi nu e prima dată cînd vorbesc cu moldovenii de acolo pe aceste teme şi ştii am mulţi amici acolo care susţin ideeia Moldovei Mari, aşa că inventează ceva mai intrigant .
  Dacă e să mă întorc la Platon tu nu mi-ai răspuns, ce lucrări mai ştii tu scrise de Platon, ce vizează tema discutată de noi ?

 14. Skywalker

  In atentia tuturor celor care intra pe acest forum: persoana care scrie pe chat.md cu numele Skywalker nu sunt eu.

  E o provocare a agentului care scrie pe acest forum cu numele Zorghe/Amorudar/Mazureac/Andropov si altii.

  Amorudar: abia astept sa-mi scrii pe e-mail ca sa ne intilnim si o sa te invat minte !

 15. Skywalker

  Amorudar: n-ai curaj sa ne intilnim? Ai intrat in panica? Te temi ca un caine ! Ai fugit de pe forumul asta cu coada intre picioare!

 16. Azumix

  Auuuuuuu,stati nu va luati la pumni,pana nu ajung si eu pe acolo.Vreau exclusivitatea imaginilor:))
  Glumeam,ce credeti ca rezolvati cu amenintzarile si bataia?
  Nimic ,picati de prosti si nimik mai mult.
  Skywalker,agenti sau nu…nu prea conteaza,conteaza ce sunt k oameni si mai apoi ca statut.
  Cu toate ca am impresia ca e numai gura de voi,face-ti spectacol si atat.

 17. Maestrul Yoda

  Eu sunt cel care am publicat cu nickname-ul Skywalker pana la replica “P.S. Astept sa-mi scrii pe mail, Amorudar!”.

  Urmatoarele replici publicate cu nickname-ul Skywalker NU IMI APARTIN.

  Deaceea, ma vad acum nevoit sa renunt la acest nickname. Orice comentariu care va aparea de-acum incolo cu acest nickname, va apartine altei persoane decat celei care a publicat pana la comentariul sus-numit.

  Eu, in schimb, voi folosi alte nickname-uri. Sper sa ma recunoasteti. In niciun comentariu de pana acum eu nu am chemat la violenta, iar ultimele comentarii publicate cu fostul meu nickname sunt niste incercari de a ma compromite cu scopul de a ma distruge. Nu va trece!

 18. Azumix

  ,,Vizitatorii http://www.zdg.md comentează în special cazurile legate de corupţie şi, deseori, ne semnalează şi cazuri suplimentare. Iată însă că, de la o vreme, în comunitatea noastră web s-au instalat câteva personaje care au alte interese, ascunse probabil. Aceste personaje au apărut în ziua în care a fost plasat articolul «Vară toridă la SIS». Iată un scurt exemplu, doar unul din multele, despre manipulările forumeşti:

  La 15 septembrie, o persoană cu numele «Po din România» a postat următorul comentariu: «Urmăresc de multă vreme aceste discuţii FRAŢILOR şi aş vrea să vă spun că vă compătimesc, acest ZORGHE este un nenorocit dea binelea, mai ales prin declaraţiile pe care le face, nu am cuvinte, ZORGHE eşti un monstru, cum poţi mă dobitocule să ne învinuieşti de toate prostiile astea cînd noi am fost alături de voi în momente de grea cumpănă şi m-ai ai tupeul să invoci nişte idei tîmpite de pro-statalitate, dacă vine vorba de pro-statalitate atunci putem vorbi numai de cea ROMÂNEASCĂ.»

  În câteva clipe după postarea acestui mesaj, a apărut un răspuns al unui cititor care se numeşte Zorghe. Iată ce spune el, făcând uz de libertatea de expresie şi de dreptul la libera exprimare:

  «Domnule Po din romania, uau ce pseudonim haios aveţi PO, probabil PO-PO, prostatalitatea moldovenească nu se compară cu prostata ta ROMANEASCĂ, ar fi bine să te adresezi medicului.»

  Se pare că atât Po, cât şi Zorghe au probleme cu etica şi toleranţa. Probabil că Po ar trebui să fie condamnat primul, căci l-a provocat pe Zorghe la acest limbaj abuziv. Adevărul este însă altul. Mesajul lui Po a ajuns pe forumul Ziarului de Gardă cu IP-ul 81.180.7X.X. Este exact IP-ul de la care şi-a postat Zorghe toate mesajele de până atunci şi după asta. Sărmanul Po se pare că nici nu există, el a fost creat de Zorghe, pentru a se autovictimiza şi a provoca violenţe cel puţin verbale într-o comunitate care e creată pe alte principii. Exemple de acestea sunt multe în toată Ţara Fără Nume.,,

  Alina Radu

  http://zdg.md/editoriale/strada-fara-nume

 19. Lukas Notaras

  Avem trei mesaje postate cu nickname-ul “Maestrul Yoda”.
  Va rog frumos sa observati mesajul primului mesaj si mesajul celorlalte doua. Si sa atrageti atentia si la stilul provocator in care sunt scrise ultimele doua. Cu siguranta, va veti da seama ca e vorba despre doua persoane diferite, prima dintre care a postat primul mesaj, iar a doua, celelalte.

  Iar pe doamna Alina Radu o rog frumos sa posteze si IP-urile de pe care s-a scris cu nickname-ul “Maestrul Yoda”, ca sa se vada daca e o singura persoana sau mai multe.

  Acelasi lucru o rog sa faca si in cazul postarilor cu nicknameul Skywalker, sa atraga in special atentia la ultimele postari cu acest nickname.

 20. Nicolae Orheianu

  Pamantul acesta nu merita ura, el merita dragoste, ca si acesti oameni. Pamantul dintre Prut si Nistru imi este cel mai drag, deoarece aici m-am nascut.

  Cei care pun altora in gura cuvinte straine, folosind expresii ca “tara de paie”, sa se teama de Dumnezeu. Pamantul dintre Prut si Nistru este un stravechi teritoriu romanesc, el nu poate fi numit “tara de paie” pentru ca face parte dintr-o Tara – ROMANIA.

 21. Azumix

  MD..EU AM SPUS MAI SUS,K ACEASTA POVESTE MI SE PARE CUSUTA CU ATA ALBA.SUNT PREA MULTE NECONCORDANTZE.CEI DE LA ZIARUL DE GARDA,AR FI TREBUIT SA VERIFICE DIN CEL PUTIN 3 SURSE DAK,POVESTEA E ADEVARATA,INAINTE SA O LANSEZE.
  Nu numai ca s-a creat o dezinformare in masa dar s-a turnat si mai mult gaz in problema dintre Rep.Moldova -Romania,SIS-SIE,SRI.SIS,SIE,SRI sunt doar victimele colaterale,atat.
  Sper ca veti putea sa traiti cu ceea ce ati creat,domnilor de la Ziarul de Grada.

 22. Ion

  Delir a unor oameni bolnavi. Sper, ca Nicolae Orheianu nu-i savca sau catelusul flocos, care se szgudura la picioarele matreoanei din Hincesti.

 23. Azumix

  MD,asa ar fi normal…

  Si sa cerea iertare SIS-ului pt ca le-au strikt imaginea.Nu conteaza ce au facut in trecut,trebuie sa va ganditi si din perspectiva lor.NU conteaza modul in care au actionat,ci doar ce a iesit la sfarsit.
  Acum nu ma voi apuk sa tin un discurs d-ala de 200 de cuvinte despre treaba asta,dar magaria pe care au lansat-o cei de la Ziarul de Garda,e dupa parerea mea de neiertat.
  OK,poate ca povestea cu tipul ,presupusul agent s-o fi intamplat…dar de aici pana a declara fara probe ca tipul e agent SIS e cale lunga.

 24. Azumix

  MD…Si marmota invelea ciocolata in staniol!

  Ok,liberatatea presei….dar pana una alta ei au dus acea libertate pana la calomnie.Deja au depasit linia rau.

 25. amorudar

  Uau ! cenzura instaurata de ‘jurnalisti’ , cred ca tot ei l-au inventat pe Skywalker si povestea asta cu SIS-ul

  Skywalker: eu astept sa-mi scrii pe mail, ti-am trimis de-acum 2 mesaje, vreau sa ma conving ca existi in realitate.

 26. Lukas Notaras

  Verifica-ti mailul, Amorudar.

  Ti-am scris si te-am rugat sa-mi dai numarul de telefon.

  Acuma stau si ma gandesc daca merita…

 27. Lukas Notaras

  Dar tu de cine te temi, Radu? Ti-am zis ca daca-mi spui numele tau complet ti-l zic si eu pe al meu, ca sa te convingi ca exist in realitate.

  Desi nu vad de ce ar trebui sa demonstrez cuiva ca exist… 🙂

 28. amorudar

  Trebuie sa recunosc ca Skywalker e o persoana reala, m-am convins de faptul ca exista intr-adevar acest student care invata in Romania, deci toate presupunerile mele ca ar fi vorba de dezinformare nu s-au adeverit. Scrisoarea pe care Lukas Notaras (Skywalker) a trimis-o Jurnalului de Chisinau n-a fost nascocita, cele descrise de acest student s-au intimplat in realitate.
  http://www.jurnal.md/article/8256/
  Deci ramine intrebarea: “Guvernarea comunistă încearcă să înfiinţeze o organizaţie antiromânească în rândurile studenţilor basarabeni din România?” Ma indoiesc.
  Dar de aici si pina la ‘investigatia’ jurnalistei de la Ziarul de Garda care n-a adus nici o dovada dar a preluat pur si simplu scrisoarea din jurnal si a calomniat SIS-ul e cale tare lunga. Caci repet a fost vorba de un singur student, iar jurnalista vorbeste in acest articol de mai multi studenti si citeaza cica diferite surse dar de fapt citatele apartin unui si aceluiasi Lukas Notaras(Skywalker) care a trimis scrisoarea Jurnalului de Chisinau.

 29. Azumix

  Fratilor,astia nu pot intra in cateogoria ,,jurnalistilor de incredere,,…sunt doar niste indivizi avizi dupa publicitate,ce se cred persecutati de organele legii,in cazul acesta de catre SIS.
  Dupa aceasta faza,Ziarul de Garda ar trebui inchis..iar ,,jurnalistii,, anchetati pt calomnie si dezinformare.

 30. amorudar

  Nu esti cam dura Azumix? Ziarul sa fie inchis, jurnalistii anchetati? Ar aparea dupa asta alte zeci de articole in diferite ziare unde s-ar scrie ca statul/SIS-ul persecuta jurnalistii. Cind a aparut declaratia jurnalistilor de la ZdG cum ca sint amenintati eu am vazut si la ProTv Chisinau reportaj despre asta.

 31. Azumix

  Nu critic pe nimeni dar,ca cititor al acestui ziar,doresc si dovezi nu doar vorbe in vant.
  Iar cand aduci in prim-plan reputatia unui astfel de serviciu,e impetuos necesar sa ai si dovezi,mi se pare normal.

 32. Skywalker

  Salutare natiune!

  Iata ca am revenit si eu pe miniforumul nostru… imi cer scuze ca am lipsit o vreme, dar am plecat la tara, prin niste locuri in care nu am acces la net.

  Oricum… e tot interesant.

  Vad ca lumea vrea sa mearga la Ziarul de Garda… lasati-i fratilor in pace, mai bine veniti la mine daca aveti intrebari.

 33. Skywalker

  Aaaa, cred ca mi-am incalcat promisiunea! Promisesem sa nu mai revin cu nicknameul Skywalker, ci cu altele.

  Daca am vazut ca “baietii” s-au mai ogoit, am zis sa-mi recuperez identitatea virtuala 🙂

 34. Zorghe

  Că bine le mai ticluiţi domnilor jurnalişti şi vă mai umflaţi în pene ca nişte curcanini plouaţi atunci cînd vine vorba de critica cuiva sau ceva, îsă cînd vi se demonstrează verde în ochi că o luaţi razna şi că întreceţi limitele posibile şi imposibile fugiţi ca nişte şobolani de pe corabia naufragiată , nu vă prea aranjează responsabilitatea pentru tot ceia ce faceţi şi spuneţi, principalul pentru voi e distribuirea informaţiilor reale sau false, indiferent dacă acestea sunt în favoarea statului şi a societăţii sau nu, de fapt aceasta este pîinea voastră- voi nu vă conduceţi de principii morale , cu excepţia cazurilor cînd simţiţi că vi se lezează drepturile mai apelaţi speculativ la morală, în rest sunteţi nişte semiparaziţi netrebnici şi mai apoi trebnici ai societăţii, care aţi făcut mai multe daune decît bine statului moldovenesc, aşa că mulţumiţi că încă mai sunteţi suportaţi.

 35. Skywalker

  Cand nu-i mai ramane nimic de facut, Zorghe se ia de jurnalisti. Formulari de tipul: “indiferent dacă acestea (informatiile) sunt în favoarea statului”. Pai ce, suntem in perioada comunista, ca sa se dea doar informatii “favorabile statului”? Asta inseamna cenzura.
  Comunist esti si ai sa fii, Zorghe. Regret.

 36. Skywalker

  Azumix, vezi ca ti-am trimis invitatie pe messenger… ID-ul e azumixx, nu? asa scria pe blog… oricum, imi arata si acum “pending”… daca mai vrei sa vorbim, da accept.

 37. ggg

  1363 Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Omului “Civilizaţia XXI” 11.04.2000
  a fost un argument bun. Articolul e slabutz. Din ziar de investigatie va transformati in ziar de amatori. FOTO ? Numere de telefoane integrale? Dovezi? KKT…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *