Vândută în Dubai pentru 7000$: În judecată, acuzaţiile sunt direcţionate către un mort

Până acum patru ani, Natalia nu a fost niciodată peste hotare. Unde se află Dubaiul şi cum arată acesta, nici prin cap să-i treacă. După experienţa traumatizantă prin care a trecut, când a fost  vândută, forţată să se prostituieze, îşi doreşte ca niciodată să nu fi ajuns în acest oraş sau poate nici chiar să fi ieşit din R. Moldova. Dacă pentru cei mai bogaţi oameni din lume Dubaiul poate fi numit un mic rai, pentru multe dintre fetele ajunse victime ale traficului, acesta este un adevărat infern.

Natalia provine dintr-o familie săracă. S-a născut într-o localitate din apropierea Chişinăului. Fiind în căutare de lucru, a întâlnit un cunoscut care i-a stabilit o întâlnire cu Elena. Trecută de 50 de ani, aceasta i-a părut o femeie serioasă. I-a spus că o poate ajuta şi i-a propus să plece la lucru în Dubai. S-a oferit să o ajute la perfectarea paşaportului. I-a dat 600 de lei pentru a-şi face actele în decurs de cinci zile. Cu paşaportul gata, fata a venit iarăşi la Chişinău. De această dată, Elena Solovei, cea care se oferise s-o ajute, a dus-o la un salon de frumuseţe, unde i-au vopsit părul, i-au făcut manichiura şi alte proceduri, Elena achitând toate cheltuielile. Spunea că-i va întoarce datoria atunci când va câştiga bani.

“Eto vapşe bred!”

La aeroport s-a întâlnit din nou cu Elena. Prin intermediul aceleiaşi persoane care le-a făcut cunoştinţă, Natalia a primit biletul, paşaportul şi 500 de euro. Deşi erau aproape, Elena i-a transmis Nataliei toate acestea prin intermediar, iar fata a fost instruită să nu se apropie de aceasta, iar în caz de nevoie, să spună că n-o cunoaşte. Elena mergea înainte, la toate controalele din aeroport. Pentru că era prima sa ieşire din Moldova, Nataliei i s-a pus mai multe întrebări. A plătit 20 de euro, ca să evite eventualele probleme. Grănicerilor le-a spus că merge la soţ în Turcia, pentru că aceasta era prima destinaţie.

Ajunse în Turcia, s-au cazat la un hotel, unde Elena avea cunoscuţi. “Cum am ajuns, Elena mi-a spus să mă schimb şi să mă duc la lucru. Am întrebat-o ce fel de lucru şi a spus să mă duc jos la cafea. A mers cu mine cunoscuta sa. Veneau bărbaţi, femeia lua bani de pe mine şi-i dădea Elenei”, îşi aminteşte Natalia în şedinţa de judecată, deja întoarsă acasă. După cinci zile, împreună cu Elena au plecat în Dubai. S-au oprit la apartamentul ultimei. Timp de două săptămâni a stat la Elena şi a lucrat într-un club de noapte, unde a dus-o o altă fată care trăia acolo. Banii îi dădea Elenei. Apoi, a aflat că a fost vândută. Pentru 25 de mii de derhani, care la acea vreme erau echivalenţi cu aproximativ 7 mii USD. Fata spune că nici nu ştia cât înseamnă aceşti bani. Când a dat aceste depoziţii în judecată, cea care s-a oferit s-o ajute, Elena Solovei a strigat în adresa ei: “Cego? Eto vopşe bred!” (Ce? Asta în genere e o aiureală! – n.r.). La scurt timp, Natalia a reuşit să fugă de la persoana căreia susţine că i-a fost vândută, şi pentru că nu avea acte, a fost prinsă de poliţie şi trimisă în Moldova.

Îi era “obijduitor” că a fost vândută

Cazul Nataliei nu este unic şi nici deosebit. Istoriile fetelor par a fi trase la xerox: provin dintr-un mediu vulnerabil, sunt ajutate să perfecteze actele, însoţite în călătorie, lipsite de paşaport, obligate să facă sex pentru bani, neremunerate decât foarte puţin şi rar.

Revenită acasă, Natalia a depus plângere împotriva Elenei. Spune că a făcut acest pas pentru că îi era “obijduitor” că a fost vândută. Dosarul în care aceasta şi încă alte patru persoane sunt acuzate de trafic de persoane şi complicitate se află pe ultima sută de metri în cadrul judecătoriei sectorului Centru din Chişinău. În acest caz au fost comasate patru dosare. Victime sunt mai multe fete, dar mai puţine decât se presupune că Elena şi complicii ei au “ajutat” să ajungă în Emiratele Unite Arabe. Învinuiţii pe întreg procesul de judecată s-au declarat nevinovaţi.

Sunt “oameni ca oamenii”

O altă victimă din acest dosar, Ludmila, spune că a fost ameninţată de mai multe ori. Între timp, şi-a schimbat depoziţiile, susţinând că pe cele greşite le-a făcut sub presiune. A şi fost pedepsită pentru mărturii false. Şi-a schimbat declaraţiile şi fostul ei concubin, vecinul Elenei, care, între timp, nu mai ţine partea fostei iubite, ci a suspecţilor. În şedinţa de judecată, acesta invoca: “nu ţin minte”, “eram după o seară de beţie”, “atuncea beiam tare şi nu ţin minte”, “am pălituri la cap şi uit”, “în vorba femeilor nu mă bag şi nu ştiu cum a fost”. Nicolae a concubinat cu Ludmila cinci ani înainte de plecarea acesteia în Dubai. Cum a plecat concubina lui din ţară, de ce, unde, ce făcea,  de ce-l suna şi-i spunea că vrea acasă, când a revenit, acesta susţine că nu ştie.

Ceea ce el ştie şi susţine, e că vecina lui şi celălalt învinuit sunt “oameni ca oamenii”. ”N-am auzit să facă aşa prostii. Nataşa Filatova a făcut prostii şi alţii trebuie să tragă”, a spus acesta în recenta sa mărturie la judecată.

Una dintre suspecte – asasinată

Natalia Filatova se presupune că a fost una dintre complicii Elenei. La indicaţiile ultimei, ea ar fi participat la asistarea şi pregătirea Ludmilei pentru plecarea în Dubai. Anterior, aceasta ar fi lucrat în Emirate, dusă tot de Elena. Astfel, la 2 august 2007, Natalia Filatova o petrece la aeroport pe Ludmila, în drum spre Dubai, iar peste exact o săptămână, la doar 27 de ani, este ucisă în apartamentul său din Chişinău. Din motivul decesului, urmărirea penală în acest caz a fost încetată. Pentru omorul Nataliei, Judecătoria Botanica a condamnat trei tineri pentru că, din interes material, prin tâlhărie, au omorât-o. Condamnaţii îşi susţin nevinovăţia, iar dosarul se află deja la Curtea Supremă de Justiţie. Surse apropiate victimei susţin, sub anonimat, că omorul Nataliei ar fi fost legat şi de activitatea sa ilegală, ce ţine de trafic. Această pistă, însă, se pare că nu a fost verificată de anchetă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *