Vânătoare secretă cu cartuşe interzise

La aproape o lună de la vânătoarea din Pădurea Domnească, tot mai multe lucruri încep să iasă la suprafaţă. Valeriu Zubco, procurorul general, deşi a promis că va ieşi public pentru a explica ce s-a întâmplat în ziua de 23 decembrie 2012, nu şi-a respectat promisiunea. Şi-a luat, în schimb, concediu plătit, pe care l-a numit “autosuspendare”. Demisia pare, însă, iminentă, fiind cerută de PLDM şi PCRM. Şi Marian Lupu, lider PD, a spus că nu-l va proteja.

Între timp, dosarul omorului de la Făleşti a ajuns la secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale. Corneliu Bratunov, şeful secţiei, nu oferă, însă, prea multe detalii. În lipsa lor, a apărut o listă neoficială cu eventuali participanţi la vânătoarea “domnească”. Conctactaţi de ZdG, doar trei dintre ei şi-au confirmat, direct sau indirect, participarea. Una peste alta, Ministerul de Interne a decis deschiderea unui dosar penal pentru vânat ilegal. Dacă legea va fi respectată, cei prezenţi la vânătoarea din rezervaţia naturală “Pădurea Domnească” ar putea ajunge chiar după gratii.

Vedeţi mai multe materiale la acest subiect

Dosar penal pentru vânat interzis

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a difuzat, pe 16 ianuarie, un comunicat de presă prin care a anunţat că a fost deschis un dosar penal pe faptul vânătorii ilegale din “Pădurea Domnească”, din 23 decembrie 2012, dar şi pe faptul utilizării unor gloanţe interzise pentru vânătoare.

Reprezentanţii MAI au anunţat că dosarul penal a fost deschis ca urmare a informaţiilor primite de la Ministerul Mediului, Agenţia “Moldsilva” şi Societatea Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova.

Agenţia “Moldsilva” a informat MAI că vânătoarea din 23 decembrie a fost autorizată prin eliberarea autorizaţiei pentru vânat cu termen de valabilitate de o singură zi. Totuşi, reprezentanţii MAI afirmă că vânatul în “Pădurea Domnească” este interzis. Acesta este permis doar în scop de selecţie şi se face de specialişti sau vânători experimentaţi. “Din declaraţiile publice făcute de unii participanţi în calitate de vânători la prezenta vânătoare, se constată că au participat pentru a doua sau a treia oară la vânătoare, fapt ce stabileşte lipsa de experienţă cu încălcarea flagrantă a reglementărilor menţionate”, precizează MAI, confirmând că, preventiv, s-a stabilit că la vânătoarea din “Pădurea Domnească” au fost folosite cartuşe cu preşe (carteci), interzise pentru vînătoare de mistreţi, fapt confirmat prin ordinul “Agenţiei Moldsilva”. Anterior, ZdG scria că Gheorghe Creţu ar fi folosit la vânătoare un glonte «trio», interzis utilizării la vânătoare. Deşi folosirea lui este interzisă la vânat, am descoperit că un asemenea glonte, din unele magazine, poate fi procurat de oricine, la un preţ de 8—9 lei.

În comunicatul MAI se mai spune că pe acest caz a fost pornită o cauză penală în temeiul art. 233 Cod Penal, “Vânatul ilegal”, şi art. 235 Cod Penal, “Încălcarea regimului de administrare şi protecţie a fondului ariilor naturale protejate de stat”. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, participanţii la vânătoarea din “Pădurea Domnească” riscă “amendă în mărime de 200-500 unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 3 ani. În baza art. 235 CP, cei implicaţi riscă “amendă în mărime de la 500 la 1.000 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu sau fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani”.

Zubco, între concediu şi demisie

Valeriu Zubco, procurorul general al R. Moldova, a anunţat, pe 14 ianuarie, la “sugestia” lui Marian Lupu, lider PD şi preşedinte al Parlamentului, că se “autosuspendă” din funcţie pe durata anchetei omorului de la Făleşti. Imediat, juriştii, în frunte cu Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, au anunţat că “autosuspendarea” nu este prevăzută de legislaţia R. Moldova şi că Valeriu Zubco s-ar afla în concediu plătit. Ulterior, a devenit public un document prin care se confirma faptul că Zubco nu s-a “autosuspendat”, ci şi-a prelungit concediul, de la 14 până pe 31 ianuarie 2013. Unele voci au afirmat că Zubco a plecat în concediu pentru a nu putea fi demis, în cazul unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, care ar putea avea loc, cel mai târziu, la începutul săptămânii următoare. Tot luni, Consiliul AIE s-a întâlnit în şedinţă. Liderii alianţei au anunţat ulterior că au avut o discuţie constructivă vis-a-vis de subiectul morţii lui Sorin Paciu. Aceştia au anunţat că va fi creată o comisie specială a Parlamentului care, timp de o lună, va investiga toate circumstanţele acestui caz. Tot luni, Dorin Recean, ministrul de Interne, l-a demis pe comisarul de Făleşti, Valeriu Cojocaru.

Agenţia “Moldsilva” a obţinut de la Procuratura Generală “lista oficială”

La închiderea acestei ediţii, Agenţia “Moldsilva” anunţa, printr-un comunicat de presă că, pentru a evita orice interpretări privind componenţa grupurilor care au participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012, la Rezervaţia “Pădurea Domnească”, Procuratura Generală a prezentat lista participanţilor la vânătoare:

Primul grup, unde s-a produs incidentul soldat cu decesul lui Paciu:

Vînători:
1) Svistun Valeriu
2) Creţu Gheorghe
3) Sajin Ghenadie
4) Guzun Valeriu
5) Buga Boris
6) Croitoru Ion
7) Praf Gheorghe
8) Capestru Victor
9) Jardan Nicolae
10) Praf Mihail

Gonaşi:
11) Iftodi Ion
12) Gherman Vasile
13) Paciu Sorin
14) Capestru Gheorghe
15) Grosu Marin
16) Grosu Serghei
17) Ceban Anatol

Al doilea grup care a desfăşurat vânătoarea în aceeaşi zi la Rezervaţia “Pădurea Domnească”:

Vânători:
1) Pleşca Ion
2) Zubco Valeriu
3) Răilean Serghei
4) Lupu Ion
5) Latîş Serghei
6) Nastas Iurie

Gonaşi:
7) Zalevschi Ghenadie
8) Mamai Mihail
9) Ţutcanu Victor
10) Anton Ion
11) Iftodi Alexandru
12) Guzun Oleg
13) Irimciuc Denis

Notă: Din cauza orei târzii la care a fost distribuită această listă, Ziarul de Gardă nu a reuşit să contacteze persoanele nominalizate. Sursele contactate în prealabil au indicat că unele dintre aceste persoane sunt angajate în funcţii de stat, inclusiv la Întreprinderea de Stat “Registru”, altele – în instituţii media, inclusiv televiziunea Prime, iar altele au chiar trecut penal fiind anterior judecate pentru diferite conflicte cu legea. Ţinând cont de faptul că această temă este de interes public major, vom reveni cu detalii cât de curând.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. Nicolae

    Nu echitabil au fost impartiti vinatorii. In prima echipa 10 vinatori, iar in cea dea doua doar 6. Care/i fişca ?

  2. Turc

    Fisca e ca de la inceput nu s-a prezentat lista din motiv ca e proba pe dosar si e secretul anchetei. Dar dupa ce au mai disparut ,au fost inlocuite persoane in lista,toti fiind instruiti ce sa spuna , ea nu a mai devenit secretul anchetei si a fost data publicitatii.Adica vreti lista ?? Nava lista , Bucurativa debililor.Si nu e corect lista vanatorilor, ci lista BRACONIERILOR in frunte cu procurorul general. Sper eu sa mai apara Mocanu cu inca vre-o dezvaluire despre invizibilii din a doua echipa.Guvernarea actuala are zero credibilitate. Clanuri mafiote sug din bugetul tarii si inca si mai imprumuta.Las-ca copiii si nepotii lui mos Ion vor intoarce.

  3. Ghenadie

    LA BRACONAJUL DIN PADUREA DOMNEASCA AU FOST TOTI VINATORII IMPREUNA SI TOTI AU FOST INTR-O LISTA. APOI PROCURORII AU FALSIFICAT-O. DEMISIA LUI ULINICI SI DEMISIA LUI PLAHOTNIUC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *