Vam€şii fără buzunare

262-vamaInimi de bovină, haine, încălţăminte, articole monumentale, electrocasnice, alte mărfuri de larg consum, importate din Turcia, Italia, Polonia sau Spania, ajungeau în R. Moldova, timp de 2 ani, în perioada 2006—2008, fiind însoţite de acte false, în care valoarea şi cantitatea încărcăturilor erau diminuate. În consecinţă, taxele vamale, acumulate la buget, erau reduse substanţial. Sărăcirea bugetului, se pare, era direct proporţională cu îmbogăţirea vameşilor şi a unor agenţi economici, care, potrivit CCCEC, reuşiseră să elaboreze o schemă criminală ce le-a permis introducerea în R. Moldova a unor cantităţi mari de mărfuri de larg consum în valoare totală de 27 mil. de lei.

Pentru prima dată, această schemă a fost dezvăluită în octombrie 2008 de către ex-directorul CCCEC, Sergiu Puşcuţă. El anunţa că “12 lucrători vamali, cu funcţii administrative de divers nivel, au fost eliberaţi din organele vamale. Funcţionarii sunt bănuiţi, iar doi deja au fost puşi sub învinuire pentru implicare directă şi participare activă la tăinuirea unor cazuri de contrabandă ce au adus statului prejudicii de peste 5 mil. de lei, cifra crescând pe parcursul examinării altor episoade”. Puşcuţă mai anunţa că investigaţiile demaraseră în mai 2008, între timp devenind clar că schemele asigurau “intrarea în Moldova a maşinilor de tonaj şi introducerea tainică a mărfurilor, prin crearea condiţiilor de eludare a posturilor vamale, declararea valorii diminuate a mărfii în vamă, comunicarea cu rea-voinţă despre alt gen de marfă importat”.

Dosarul inimilor de bovină

Potrivit lui Puşcuţă, la 29 mai 2008, la postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi, ofiţerii CCCEC au documentat trecerea frontierei R. Moldova de un autocamion “Renault” cu remorcă, având numere de înmatriculare poloneze. Camionul era încărcat cu 20 de tone de inimi de bovină, importate din Polonia la preţ de 1,10 USD per kg, valoarea totală a cărnii constituind 217 mii de lei. Maşina traversase frontiera evitând controlul vamal şi achitarea taxei pentru import. Puşcuţă numise câţiva colaboratori vamali, printre care Oleg Afatarlî, şef al secţiei tranzacţii economice a Postului vamal Cahul-Oancea, şi Veaceslav Sandu, inspector vamal la postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi.

Maşina cu inimi de bovină a fost reţinută la un depozit din Chişinău, fiind identificate şi persoanele cărora le era destinată marfa. CCCEC anunţase că a identificat o grupare organizată care utiliza societăţi fantome şi companii off-shore pentru atribuirea unui aspect legal schemelor frauduloase. S-a constatat atunci că recompensele transmise vameşilor pentru fraudarea unei singure încărcături variau între 3000 şi 10 000 USD.

Puşcuţă a plătit cu demisia

La o lună după deconspirarea acestor scheme, pe 19 noiembrie 2008, Sergiu Puşcuţă a fost demis din funcţie, după care, despre dosarul vameşilor nu s-a mai auzit nimic timp de 2 ani. Mai multe voci „din umbră” afirmau că directorul CCCEC ar fi plătit cu funcţia anume din cauza deconspirării acelor scheme, sau, mai bine zis, din cauza intereselor din jurul afacerilor cu vameşi corupţi, firme fantomă şi mărfuri de contrabandă. Numirea, peste o săptămână, în funcţia de director CCCEC a ex-directorului SIS, Sergiu Burduja, nu a adus nimic nou în acest caz, tăcerea planând peste dosar pănă la 24 decembrie 2009, când CCCEC a anunţat că a finalizat urmărirea penală în care sunt vizaţi 19 colaboratori vamali, puşi sub învinuire pentru comiterea unor infracţiuni, inclusiv de contrabandă, spălare de bani şi complicitate la crearea unor organizaţii criminale.

Şi peste doi ani de la demararea anchetei, CCCEC declara că a documentat aceleaşi 100 de cazuri şi că ar fi existat 3 grupuri criminale, în cadrul a trei Birouri Vamale, care substituiau facturile comerciale reale, eliberate de exportatorii străini, cu acte false, utilizând datele a 15 firme delincvente (SRL “Redser-Grup”, SRL “Har-Lux”, SRL “Dalaero”, SRL “Retard-Grup”, SRL “Slancom-Grup”, SRL “Cramet-Com”, SRL “Chirnir-Com”, SRL “Orion”, SRL “Aras-Comtrans”) şi facilitând intrarea în R. Moldova a unor cantităţi mari de mărfuri şi produse în lipsa unui control fizic, a unor declaraţii depuse la Autoritatea Vamală şi fără achitarea taxelor de import.

CCCEC constatase că trei colaboratori din cadrul aparatului central al Serviciului Vamal (SVM), care în 2006-2008 deţineau funcţii de specialist al Secţiei supravegherea valorii în vamă, audit operaţional, inspector superior al Secţiei fraude vamale, ulterior şef Sector investigaţii operative al Secţiei intervenţii operative, erau implicaţi în activităţi de contrabandă.

Lipsa probelor concludente şi pertinente

Cazul celor 19 vameşi, mediatizat intens la sfârşitul anului 2009, părea să fie exemplul cel mai concludent de combatere a corupţiei din Serviciul Vamal. Ce a fost de fapt? Dosarul vameşilor se află în prezent la Procuratura Anticorupţie. Procurorul Adrian Popenco a confirmat cele relatate de CCCEC, precizând că, după iniţierea urmăririi penale, câţiva vameşi s-au aflat în arest preventiv, după care instanţa de judecată a permis cercetarea lor în stare de libertate. Potrivit lui Popenco, procurorii au cerut SVM suspendarea din funcţie a vameşilor cercetaţi penal. “Acum se efectuează acţiuni de urmărire penală pentru a stabili circumstanţele infracţiunii. Sunt acumulate probe care ar permite asigurarea reparării prejudiciului cauzat de infracţiune.” Procuratura Anticorupţie nu a estimat de cât timp ar mai avea nevoie pentru a încheia investigaţiile.

Solicitat printr-un demers oficial, directorul SVM, Tudor Baliţchi, ne-a readresat la CCCEC, refuzând să răspundă la întrebările ZdG legate de activitatea anterioară şi curentă a vameşilor cercetaţi penal. Baliţchi a refuzat să dezvăluie dacă a existat sau nu o anchetă internă în cazul vameşilor cercetaţi şi ce a demonstrat ea. Potrivit unor surse din cadrul SVM, reticenţa noului director ar putea fi legată de faptul că unii colaboratori vamali din aşa-zisul grup criminal identificat de CCCEC, după ce au fost suspendaţi din funcţii, fiind investigaţi în cadrul dosarului de contrabandă, au fost restabiliţi prin decizii definitive ale Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Astfel, la 1 aprilie 2009, CSJ a pronunţat o decizie irevocabilă privind restabilirea în funcţie a lui Eugeniu Gorea, care contestase în instanţă decizia SVM din 14 iulie 2008, prin care fusese disponibilizat. Gorea a cerut restabilirea sa în funcţie şi încasarea salariului pentru lipsa forţată de la muncă. Potrivit dosarului, Gorea fusese disponibilizat în temeiul unei sesizări a Procuraturii Generale (PG), înaintată în legătură cu intentarea, la 30 iunie 2008, de către CCCEC, a cauzei penale nr. 2008036486, în care se invoca faptul că, în 2006—2008, un grup de agenţi economici au transportat peste frontiera R. Moldova mărfuri şi produse în proporţii deosebit de mari cu folosirea frauduloasă a documentelor. Se spunea în actele procurorilor că “săvârşirea de către aceşti agenţi economici a infracţiunilor de contrabandă a fost facilitată de colaboratori SVM, printre care şi Gorea”. Din conţinutul ordinului rezultă că, la baza concedierii, a stat sesizarea PG nr. 01-GA-11/08-40283 din 11 iulie 2008, care spunea că urmărirea penală este întemeiată pe informaţia potrivit căreia, în 2006-2008, unii colaboratori vamali, printre care şi Gorea, folosindu-se de situaţia de serviciu, au favorizat trecerea peste frontiera R. Moldova, prin contrabandă, a mărfurilor în proporţii deosebit de mari şi în mod repetat de către agenţii economici, în special, în cazul intimatului, următoarele firme: SRL “Har-Lux”, SRL “Dalaero”, SRL “Retard Grup”, SRL “Cramet-Com” şi SRL “Redser Grup”. (n.r. Anume aceste firme fusese anunţate de CCCEC atunci când comunicase despre gruparea celor 19 vameşi.) Gorea a respins acuzaţiile, iar din decizia CSJ aflăm că, înainte de concediere, SVM nu a efectuat o anchetă internă, care ar fi demonstrat culpabilitatea acestui colaborator.

În urma verificării datelor din dosar, CSJ a specificat că în cadrul cercetării judiciare nu şi-au găsit confirmare argumentele recurentului precum că intimatul a încălcat grav disciplina de serviciu în organul vamal cu încălcarea legislaţiei vamale. Instanţa a confirmat că au lipsit probe concludente şi pertinente care ar stabili faptul favorizării de către Gorea la trecerea bunurilor în proporţii deosebit de mari şi în repetate rânduri peste frontieră de către agenţii economici indicaţi în sesizarea PG.

I-am căutat şi pe ceilalţi vameşi, despre care CCCEC anunţase că ar fi făcut parte din gruparea respectivă. Direcţia personal a Biroului Vamal Cahul ne-a informat că Oleg Afatarlî nu mai lucrează, fiind cercetat într-un dosar de contrabandă. “El nu se mai află în R. Moldova”, ne-au spus angajaţi ai Serviciului personal. Procurorul Popenco ne-a confirmat că Afatarlî “este fugar, fiind dat în căutare internaţională”.

Veaceslav Sandu, inspector vamal la postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi, numele căruia fusese făcut public, acum doi ani, de directorul CCCEC, Sergiu Puşcuţă, în contextul importurilor inimilor de bovine, continuă să fie „suspendat din funcţie”. Acesta ne-a spus că în dosar lipsesc probele şi că este cercetat pe nedrept. “Nu am avut nicio treabă, am nimerit întâmplător în acest dosar. Au fost interesele altcuiva”, afirmă Sandu, precizând că o decizie în acest dosar e puţin probabilă, “din lipsa probelor”.

Am încercat să suplinim refuzul directorului SVM de a ne comunica date referitoare la dosarul celor 19 vameşi, dar şi despre corupţia din sistem, cu informaţii din cadrul Raportului privind evaluarea SVM”Reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător şi a administrării fiscale în Moldova”, efectuat de două importante organizaţii internaţionale. Deşi Raportul nu a fost făcut public de autorităţi, pe motiv că ar conţine “abordări tendenţioase”, ZdG a intrat în posesia unor capitole integrale din acest studiu, elaborat în 2009.

În Raport este estimat impactul economic al corupţiei din SVM asupra bugetului naţional. “Pierderile de pe urma corupţiei se reflectă în venituri reduse din plata taxelor vamale şi a TVA şi creşterea preţurilor în afaceri, datorită întârzierilor de la frontieră şi a duratei devamărilor din interior”, se spune în document, precizându-se că majoritatea cazurilor de corupţie au loc prin subestimarea bunurilor declarate la vamă.

Raportorii amintesc câteva dintre acţiunile întreprinse la vame în scopul combaterii corupţiei: ghişeu unic, dispunerea neîntârziată a unui funcţionar vamal, plata taxelor prin transfer bancar, uniforme fără buzunare sau interzicerea telefoanelor mobile la locul de muncă al vameşilor. Acestea, însă, au avut efecte neînsemnate, deoarece colaboratorii vamali au găsit întotdeauna remedii de “alternativă”. Deseori, potrivit raportorilor, colaboratorii vamali utilizează serviciile brokerilor, dispuşi să gestioneze toţi banii colectaţi sub formă de mită în pauza de masă sau la sfârşitul zilei. “Ofiţerilor SVM le-au fost interzise telefoanele mobile la serviciu, pentru a preveni comunicarea care ar înlesni corupţia. Mulţi ofiţeri şi-au schimbat aparatele şi numerele de telefon, pentru a duce la sfârşit activitatea corupţională”, se spune în Raport.

Potrivit studiului, taxele neoficiale, foarte mari, la angajarea la muncă în SVM motivează corupţia. “Mita pentru slujbă e mai mare decât salariul”, apreciază Raportul. Reducerea importurilor de asemenea forţează mâna angajaţilor vamali ca “să inventeze scheme noi de coruptie”. În aceste condiţii, “ofiţerii SVM pot obţine prin corupţie vreo 5 mii de lei pe zi”. “Ziua e fără spor dacă ofiţerii vamali nu au obţinut cel putin 5000 de lei mită”, constată experţii. În Raport este prezentată o schemă care demonstrează modul în care, de obicei, este distribuită mita. Suma de 1000 de euro este repartizată în felul următor: şef SVM regional – 50%, şef oficiu SVM – 10 %, supervizorul turei SVM – 10%, serviciul economic – 15 %, inspectorul de linie al SVM – 15%.

Luni şi joi, ofiţerii SVM primesc în jur de 1000 de euro mită, sâmbătă, câte 100 de euro, iar în celelalte zile, aproximativ câte 300 de euro. Unul dintre obstacolele în faţa corupţiei pare a fi poliţia, care a devenit geloasă pe uşurinţa cu care vameşii colectează mita. Astfel, posturile au fost suplinite cu poliţişti anume în zilele de luni şi joi, pentru a prelua o parte din banii colectaţi de către vameşi. Brokerii sunt parte integrantă a unui lanţ de corupţie. Ei sunt un fel de filtru între SVM şi importatori. Filtrul creează senzaţia de “securitate” în procesul de descoperire a corupţiei, deşi toţi ştiu că corupţia e la ea acasă acolo. Ofiţerii SVM au relaţii, uneori familiare, cu brokerii, pentru a camufla corupţia.

Veniturile bugetare ar putea creşte cu 1/3

Autorii Raportului calculează că veniturile bugetare ale R. Moldova ar putea creşte cu 25—30% dacă nu ar exista corupţie în sistemul vamal, şi asta în condiţiile în care 70% din acumulările la buget le constituie taxele vamale şi plăţile TVA. Pierderile de pe urma corupţiei se reflectă în venituri reduse din plata taxelor vamale şi a TVA şi creşterea preţurilor în afaceri, din cauza întârzierilor de la frontieră şi a duratei devamărilor din interior.

În cadrul SVM sunt circa 1800 de angajaţi, 160 – în Aparatul Central. Importurile şi exporturile sunt supravegheate la 104 puncte de trecere a frontierei din cadrul a 8 birouri vamale. În fiecare an sunt efectuate circa 500000 operaţiuni vamale, 2000 de declaraţii vamale sunt prelucrate în fiecare zi, acest lucru semnifică circa 250 de declaraţii vamale pe oră. Anual, potrivit statisticilor oficiale, sistematizate de ASICYDA Word, sunt efectuate circa 900 mii de tranzacţii vamale. În spatele acestor cifre sunt oameni mai mulţi dintre care, potrivit datelor privind percepţia corupţiei în sistemul vamal, şi-au făcut din meserie un business profitabil. Pe de altă parte, corupţia pare “avantajoasă” şi pentru oamenii de afaceri, deoarece taxele ilicite sunt mai mici în raport cu cele oficiale. În aceste condiţii, tăcerea directorului SVM e mai mult decât suspectă, iar o eventuală condamnare a primei reţele criminale, după cum o calificase CCCEC, pare un joc iluzionist.

Aneta Grosu
Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei “Jurnaliştii împotriva corupţiei”, derulată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cu suportul PNUD Moldova şi National Endowment for Democracy.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. Rusine

  Rusine . Chit vau platit ca sa va abateti de la subiect?Aceste persoane care au fost retinute de asa numita frauda de fapt faceau concurenta firmelor care admiteau fraude fiscale in proportii enorme si care erau dirijate de banda lui Puscuta. Poate incercati sa investigati aceasta situatie sau nu va platit ( nu vau comandat) nimeni ca sa faceti acest subiect

  • Esential

   Degeaba acuzati… Am vayut cu ochii mei cum se da mita la vama. Pui banii in palma si dai mana cu vemesul. Acesta ramane fericit, iar tu treci linistit . De altfel, uneori se lucreaza mana in mana cu granicerii. De altfel, din articol am inteles ca vamesii cercetati nu vor mai fi condamnati, deoarece asa si nu au fost gasite probe concludente.

 2. LUDMILA

  CA E O MARE FRAUDA SI DELICVENTA PRINTRE VAMESI-NUMENI NU MAI ARE DUBII…DAR E UN PROCES FOARTE COMPLEX SI DIFICIL A DEPISTA ABSOLUT TOTUL,DECI E NEVOE DE TIMP,OAMENI CAPABILI SI IMPARTIALI-CEEA CE MOLDOVA NU DETINE INCA (VEZI CAZUL CU AURUL SI DECLARATIILE MINISTRULUI)…

  • Esential

   Mai mult, vamesii acum risca mai putin, deaorece, la modul oficial, cu mita lucreaya brocherii…

 3. EVA TALPA-PAPUC

  ZDRAS’TE SI BUNA ZIUA LA TOTI.VA SPUN EU SI RASPUND,CA SUNT COMPETENTA IN DELICTE VAMALE SI TRANSFRONTALIERE.DECI CAND LA UN POLITIST E BOLNAVA SOTIA ORI COPIII,BIETUL POLITIST DACA ARE AUTOMOBIL SE APUCA DE TAXIMETRIT CU PROPRIUL AUTOMOBIL PENTRU A AVEA DE MEDICAMENTE PENTRU FAMILIE.CEL MAI DES POTI INTALNI POLITISTI CARE “TAXUESC” CINSTIT ESTE GARA FEROVIARA.CEI MAI MULTI SUNT DIN BRIGADA “FULGER”,PENTRU CA NIMENI,NICIODATA NU LE OFERA MITA,MAI PUTIN INTALNESTI ANCHETATORI ORI COMISARI..CE FACE UN VAMES CAND ARE NEVOIE DE BANI?ACUMULEAZA O SUMA DE 7000 EURO,IN FORMA DE MITA O TRANSMITE SEFULUI RESPONSABIL DE PERSONAL,TRECE LA UN POST BANESC,DEOBICEI E SERVICIUL IN VAMA ORI LA VAMA “CHISINAU” AICI SE INVARTESC SUME MARI DE BANI,DOAR “CULEGE” SI ACUMULEAZA.CE-A MAI RASPANDITA SCHEMA DE CORUPTIE E URMATOAREA:DINTR’UN LOT DE MARFA 100%,VAMESII PROPUN A DEVAMA DOAR 20-30% A LOTULUI MARFAR PENTRU A OBTINE CAREVA CECURI SI CHITANTE VAMALE PENTRU A LE ARUNCA IN OCHI CELOR DIN CCCEC ORI POLITIE,RESTUL BANILOR CE AR TREBUI SA AJUNGA IN TREZORIERIA STATULUI ESTE IMPARTITA INTRE VAMESI SI AGENTI,CEVA LE REVINE SI OFITERILOR DIN FRAUDA VAMALA,CEL MAI STIUT LUCRU ESTE CA VAMESII DE LA FRONTIERA CU ROMANIA AU APARTAMENTE LUXOASE IN ACEASTA TARA IN ZONA DE MARE,BA SI IN CENTRUL BUCURESTIULUI,CEI DE LA VAMA CU UCRAINA AU APARTAMENTE MAI MULT PE LITORALUL MARII NEGRE LA ODESA SI YALTA,IN KIEV,INVESTITII BUNE.ALTA DATA NICI SOTIILE VAMESILOR NU CUNOSC DE EXISTENTA ACESTOR APARTAMENTE,ELE FIIND DESTINATE PENTRU AMANTE..SUNT SI EU FEMEE,TANARA,FRUMOASA,IUBESC BANII SI CALATORIILE,METALE PRETIOASE SI JUCARII DE TIP BMW X5 ORI LAND CRUIZER 120,STIU MESERIA MEA,CUNOSC VAMESII,SE TOARNA UNII PE ALTII,STAU MULT PE LA CHEREMUL FUNDULUI SEFULUI,AU BANI CATRE ORICE PUTERE,AU BANI REZERVATI SI PENTRU ORICE JUSTITIE,IN ANTURAJ CA CUMETRI PREFERA JUDECATORI,PROCURORI SI POLITISTI GROSI LA EPOLETI,CA AMANTE ALEG JURNALISTE TINERE,JURISTE CE STAGIONEAZA PE LA CURTI INALTE SI POLITISTE DIN CADRUL MAI.AU SARMANII VAMESI BANI,AU SI GUSTURI…ZAU!

 4. transnistrean

  In atentia jurnalistilor ZDG, daca doriti ceva flagrante deosebite, faceti o vizita in vama Stanca/Costesti, de preferinta Duminica seara dupa ora 20… Trec des pe acolo deoarece merg la rude, si de fiecae data ma cert cu ai nostri “De ce nu le dau 50 lei” pentru ca asta toti fac (toti acei care fac contrabanda de tigari si altele), Deci un om normal care merge pur si simplu in vizite,fara alte scopuri, tre sa fie tare de nervi si sa reziste cateva ore in vama deoarece sunt cei cu traditia in pasaport si masinile necontrolate care se plimba prin scarabetele vamesilor ca la ei acasa..

 5. Vama

  Sa stiti ca multi din voi au dreptate si cele reflectate de autorul ARTICOLULUI prezinta in cea mai mare parte adevarul, dar vreau sa va informez ca mai exista si VAMESI care muncesc numai pe salariu si nu pot dormi noaptea ca se gindesc cum sa fac oare ca sa imi pot crea o familie normala sa imi pastrez numele curat si sa fac ceva petru societatea asta, ca tot cetaceni suntem si dorim si noi sa fim tratati cit mai frumos “azi sunt in vama miine de partea cealalta” si respectiv nu as vrea sa fiu deservit asa cum este la moment

  • Esential

   Cred ca sunt si oameni onesti, asa cum sunt si in medicina, si in politie… De altfel, expertii intenationali care cercetaza fenomenul coruptiei spun ca salariile mici este un motiv f. serios al coruptibilitatii.

 6. Valvas007

  Problema corupţiei nu depinde de oameni ci de sistema în care activează ei. Fiecare structură de stat are scemele sale de a face bani.E necesar de a distruge aceste scheme, dar cum? În totalmente este imposibil, însă a micşora impactul este posibil.În primul rînd cu aceasta trebuie să se ocupe specialiştii.Este necesar de a stabili standarte unice,cînd funcţionarul este nevoit să i-a decizia corectă,dar nu convenabilă lui.Cetăţenul trebue să fie apărat real de lege şi totodată să poarte responsabilitate.De multe ori se dă mită din motiv, că ca să dovedeşti că eşti corect pierzi mai mulţi bani,timp şi sănătate.Cît costă,de exemplu,staţionarea transportului cu marfă cîteva zile în vamă? Cetăţenii nu cunosc căile de soluţionare legală, iar funcţionarul acestea nu explică, “citobi client sozrel”

 7. Valvas007

  Da,din cei 19 vameşi disponibilizaţi practic toţi s-au restabilit.Se pune întrebarea către cei care i-au disponibilizat – cît de competenţi sunt ei în domeniul lor?De multe ori se dă vina pe judecători.Nu este corect. Deoarece dacă sunt probe reale şi cazul este documentat corect, atunci nici o instanţă nu va risca să ia decizie favorabilă infractorului. Cu regret organele sunt angajate…

 8. Nina

  CUNOSC VAMESI CARE AU MUNCIT O VIATA,40, DE ANI IN VAMA, SI ACUM LA PENSIA ABIA AJUNGE PE MEDICAMENTE,PE VREMEA SOVIETICA TRECEAU MILIARDE PRIN MIINILE LOR ,DAR STIAU CE RASPUNDERE AU, PE CIND ACUM NISTE TINCANI DE 2-3 ANI IN VAMA IN MASINILE CELE MAI LUXOASE,PALATE MAI INALTE,AMANTELE CELE MAI FRUMOASE. JIZNI MALINA!
  OARE VA VENI TIMPUL CA ORICE VAMES SA RASPUNDA IN FATA LEGII DE BOGATIILE ACUMULATE IN SCURT TIMP-?

 9. scimbarea"şocantă"a democraţilor

  Stimaţi concetăţeni!!Dl Baliţchii a instaurat acuma în vamă în numele “democraţiei şi schimbărilor multaşteptate” o reţea întreagă de scheme frauduloase de sustragere a banilor publici de care n-a mai cunoscut încă istoria SVM!!!Furculiţă – astea sunt floricele în comparaţie cu Baliţchii!!!Acesta a depăşit-o şi a întrecut-o la toate capitolele: 1)ingeniozitate la formarea schemelor frauduloase; 2)sustragerea banilor în proporţii ameţitoare; 3)metode comuniste depăşite cu mult cele staliniste în selectarea cadrelor, deviza de bază fiind:cu cît e mai corupt şi mai ingenios în hoţie – cu atît e mai potrivit pentru dl “şef”; 4) specialiştii competenţi şi oneşti – fugăriţi din vamă ca nu cumva să priciapă sau să stopeze acţiunile dubioase; 5)restabiliţi înapoi la serviu foştii traficanţi a lumii interlope,încredinţat în mîinile lor p.Varniţa(gîndit din timp pt ei) şi înainte băieţi !!! Înzadar am sperat, cînd am votat democraţii liberali, că am votat o schimbare benefică pentru ţară!? Unica schimbare care s-a făcut este: sursele financiare publice s-au redirecţionat de la bandiţii lui Voronin la bandiţii lui Filat, plus ţară înecată în datorii seculare!!!Din moment cînd se scuipă în sufletul alegătorului – toate se întorc ca bumerangul înapoi!!!

 10. EU

  Oameni buni, părerea mea că noi mult o să ma discutăm aici, dar în ţara asta nimic nu o să se schimbe, corupţia va înflori în continuare, pînă ce nu va creşte economia ţării şi respectiv pînă ce nu vom avea salarii corespunzător cheltuielor pe care le facem zi de zi, cel puţin pentru un trai normal dar nu pentru supraveţuire, în ŢARA MOLDOVEI nu va fi ordine şi în permanenţă ne vom plînge pe cei de la putere, pe cei ce guvernează, dar schimbările vor posibil cînd noi nu vom mai fi noi, după cum luminii îi trebuie mulţi ani ca să ajungă de la soare la pîmînt, în ŢARA MOLDOVEI “se învîrteşte” care cum poate şi cum îl duce capul,ŞI MULT VA MAI FI AŞA, ASTA E REALITATEA

 11. EU

  PE MINE MĂ MIRĂ UNEORI SPERANŢELE UNOR CETĂŢENI ÎN TIMPUL CAMPANIILOR ELECTORALE CARE SPUN CĂ DACĂ ÎI VOTĂM PE UNII SAU PE ALŢII SE VA SCHIMBA CEVA SPRE BINE, DRAGII MEI NU CRED ŞI NICI O DATĂ NU AM CREZUT CĂ CEI CARE VIN LA PUTERE VOR SCOATE ŢARA DIN IMAS, NU! ALŢII MAI MULT, ALŢII MAI PUŢIN, MAI PE ASCUNS MAI DESCHIS, VOR CONTINUA SĂ SE ÎMBOGĂŢEASCĂ PE SEAMA ŢĂRII ŞI NU ŢARA PE SEAMA LOR, ASTA E REALITATEA, INDIFERENT C VOR FI ÎN “ROŞU”, “VERDE” SAU “TRICOLOR”

 12. nic

  Sunt de acord cu EU. Trei alegeri 2001,2005 şi 2009. Am crezut de odată pe comunişti. Am susţinut cu tot sufletul şi puterea în 2001 pe comunişti, cu gîndul că trei generali-voronin,mişin şi ţurcan cu onoarea de ofiţeri, fom face schimbări în viaţă, înspre bine, dar toţi ştim ce sa întîmplat-familia voronin miliardari, mişin şi ţurcani milioneri, eu cu borta la covrig şi fără lucru. 2005- urechian,serebrian,diacovian, roşchian şi K. Lucramn cu oamenii, le lămuriam că in sfîrşit au apărut liderii naţiei, trebue de susţinut…Pe urmă am văzut cu toţii atunci,ce lideri au fost, nu dovediau care primul, să se vîndă lui voronin. Eu iarăşi cu borta covrigului, cheltueli de bani şi fără lucru. 2009-anul, care iarăşi naiv, ca şi toată lumea. Jos comuniştii şi multe alte lozinci, cu gîndul, că însfîrşit sa trezit şi tineretul, acuma se va schimba. 7 aprilie şi mai tare nea unit. 29 iulie toţi la alegeri, înpreună noi- amn şi cu alte partide democratice neam unit, să facem în sfîrşit bine pe acest pămînt. A sosit momentul. Am cîştigaaaaat. Mă scuzat, iarăşi AU cîştigat. Şi am înţeles, nu impotă cine cîştăgă. Eu iarîşi am rămas cu borta covrigului, fără lucru. Iar ei -urechian,filatean,ghimpean, lupian şi K, au neamuri, care au lucrat şi la comunişti şi acuma cu ai lor. Iar eu……..Oameni buni ce să facem????????????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *