[DOC] Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi şi directorul Camerei de Licenţiere, Valentin Guznac, anchetaţi în 3 dosare penale

Procuratura Anticorupţie a deschis trei dosare penale pe numele factorilor de decizie de la Ministerul Sănătăţii şi Camera de Licenţiere. Andrei Usatâi şi Valentin Guznac, conducătorii acestor instituţii, vor fi anchetaţi pentru exces de putere, neglijenţă în serviciu şi fals în acte publice. Marţi, 15 ianuarie, Procuratura Anticorupţie a intentat două cauze penale factorilor de decizie din cadrul Ministerului Sănătăţii, în temeiul art. 328 (exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu), 329 (neglijenţă în serviciu), 332 (fals în acte publice), Cod Penal al R. Moldova, şi unul în baza art. 329, Cod Penal, factorilor de decizie de la Camera de Licenţiere. Dosarele sunt intentate în urma demersurilor deputatului PL Gheorghe Brega, care conduce Comisia de anchetă privind examinarea situaţiei pe piaţa farmaceutică.

Solicitat de ZdG, Gheorghe Brega a spus că, în cadrul anchetei, au fost descoperite mai multe demersuri semnate de ministrul Sănătăţii, adresate Camerei de Licenţiere. Prin aceste demersuri erau solicitate derogări de la Legea 57 din 1 aprilie 1993, modificată la 1 aprilie 2011, referitoare la distanţa dintre farmacii, pentru unii agenţi economici care intenţionau să-şi deschidă farmacii. În demersurile sale, ministrul Usatâi menţiona că noile farmacii s-ar înscrie în planul naţional de amplasare a farmaciilor.

“Sunt încălcări grave admise de ministrul Sănătăţii. Derogare de la lege se face doar prin lege, doar prin Parlament, nu prin demers”, spune Brega. “A doua încălcare admisă de Usatâi e cea că, până acum, lipseşte un plan naţional de amplasare a farmaciilor. E regretabil că ministrul, în loc să implementeze o lege, de doi ani de zile se ocupă cu demersuri şi de încălcări de lege. Fie legea cât de rea, nu ministrul decide, pentru că nu el e Parlamentul”, explică deputatul Brega, precizând că, în acest caz, ar fi vorba despre o schemă bine gândită. “Agenţii economici, pentru a-şi deschide farmacii, se adresau la Camera de Licenţiere. Camera, în baza legii, refuza. Ulterior, aceştia ajungeau la minister şi, pe diverse căi, obţineau demersuri semnate de ministru, după care se adresau în judecată. Instanţa le dădea câştig de cauză, în temeiul demersului ministerului, iar Camera de Licenţiere nu mai ataca hotărârea”.

Schema era funcţională după ce, potrivit unor persoane din cadrul Comisiei, erau făcute anumite “plăţi”: 5 mii de euro – reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, pentru eliberarea demersului, şi 2 mii de euro – celor de la Camera de Licenţiere, pentru necontestarea hotărârii.

Ruslan Botnaru, procurorul Anticorupţie care s-a ocupat de caz, susţine că dosarele au fost deschise pe fapt, iar pe parcursul urmăririi penale se vor stabili persoanele vinovate. “Dl Usatâi a semnat ordinele, dar cineva le-a întocmit. Nu am deschis dosar penal pe o singură persoană. Dacă se adevereşte că au existat şi coparticipanţi?”, explică Botnaru. Despre sumele de bani pe care cele două instituţii le-ar fi primit pentru a participa în această schemă, procurorul ne-a spus că informaţia va fi verificată în cadrul urmăririi penale.

Printre agenţii ecomomici care au beneficiat de demersurile ministrului Sănătăţii se numără şi firma Repromed SRL (doc). ZdG a scris anterior că singurul fondator al acestei firme este Alina Hotineanu, nora deputatului Vladimir Hotineanu, fost ministru al Sănătăţii.

Valentin Guznac, directorul Camerei de Licenţiere, din subordinea Ministerului Economiei, ne-a spus că nu a fost informat despre dosarul penal deschis de Procuratura Anticorupţie. “Contestăm deciziile primei instanţe la Curtea de Apel. Apoi, nu le contestăm, pentru că aşa a fost convenit cu Ministerul Economiei, cu factorii de decizie. Nu are sens să contestăm mai departe, deoarece decizia Curţii de Apel este executorie. Agenţii economici nu lucrează, nu se creează locuri de muncă, nu se transferă bani la buget, nu sunt achitate impozite…”.

Cu referire la faptul că cei de la Camera de Licenţiere primeau câte 2 mii de euro pentru a nu ataca hotărârile Curţii de Apel, Guznac a zâmbit, spunând că “sunt prostii. M-aţi amuzat. Lumea vorbeşte mult, dar vorbele trebuie probate şi verificate”, spune Guznac.

Am încercat să discutăm cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Ministrul Andrei Usatâi se află în Japonia şi nu a răspuns la telefon. Solicitat de ZdG, Octavian Grama, viceministrul Sănătăţii, ne-a spus că nu poate comenta demersurile şefului său şi că cel mai bine ar fi să-l aşteptăm să revină. Grama a lăsat să se înţeleagă însă că dosarele penale deschise de procurori ar fi o răfuială politică.

Vom reveni


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

13 comentarii

 1. Crudu

  Moldovenii de la noi,
  Zau, ca sunt ca niste boi,
  Mapa numai cum le-o dai,
  Cred c-au nimerit in rai…

 2. Elena

  Demisia in primul rind a lui Usatii si apoi toti complicii lui.Dar din pacate filea nu-i da atit de usor pe acestea din functie nu de alta ,dar ii trebuies cit mai multe venituri.

 3. shioklej

  plahotniuk La Atak:) defapt aceasta “concurenta” mai bine zis lupta pentru treuka are si ceva pozitiv singuri unul pe altul se vor turna si vor ataka cu arma pe care o au la indemina, tot asa inainte, daca au incalcat legea sa raspunda intr-un final dar nu sa vedem doar circ, de 20 de ani doar circ la nivel de stat si mai mult nimic.

 4. victor

  trasi ambii la raspundere, ca sa nu denegreasca imaginile partidelor pe care le reprezinta mai ales ca fac parte din AIE, astfel de demnitari trebuie trasi la dubala ca sa fie un exemplu clar pentru toti, ce inseamna coruptie .

 5. Ion

  Procuratura generala nu mai are nicio credibiltate, zica ce n-or zice. Caci stim bine ca apartine lui plahotniuk. Si la fel stiu bine cum “lucreaza” si cei de la anti-“anticoruptie”.

 6. gigi

  Da unde e istoria cu falsificarea de catre usatii a hotaririi guvernului? Vad ca presa a cam iutat de acest subiect. Filat a promis ca se va clarifica dupa concediu, dar vad ca tace, ca acela in iarba.

 7. aliona

  Sa v-a fie rusina cum v-a bateti joc de poporul asta.. care sta in genunchi de ani la rind, BANDITILOR ce sunteti!!!

 8. Sergiu. SUA

  Imi este interesant: Cum Usatii este cercetat penal si inca este in foltoliu? Oare nu este o lege unde se spune ca trebuie sa fie aruncat in strada din cauza dosarului? Numai la Moldovca asa tampenii se intampla.

 9. ruslan

  uitati-va ce ochi limpezi,curati si nevinovati au.Iertatii va rog,daca au” gresit”,ca pe viitor poate n-or mai fura! Oameni buni,pedepsitii la alegeri !

 10. vera

  Legea trebuie aplicata la timp si fara mila!
  Daca unii vor fi iertati, apoi si altii tot asa vor proceda.
  Trebuie sa functioneze legea.Acei, care fac statul de ras,aduc prejudicii si fac mahinatii trebuie pusi la punct, nu scutiti de pedeapsa, prin aplicarea sumelor de bani.
  Intr-o tara democrata, raspunderea si pedeapsa trebuie sa fie pe primul plan, iar banul sa nu aiba mai mare valoare ca Legea.
  In fata Legii acestui stat toti trebuie sa fie egali si atunci vom ajunge la o schimbare a mentalitatii, la o Moldova fara saracie.

 11. Iliuta

  excelenta idee, unde semnez? Ba si pluesz: pentru a pastra echilibrul in Coalitie, Boc sa o concedieze pe Nuti iar Base sa preia si portofoliul Turismului. Militian si Circar sunt exact calitatile sale de baza, e nascut pentru acest dublu portofoliu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *