Un medic a bătut un invalid

278-medicUn medic traumatolog din oraşul Floreşti a trecut peste jurământul lui Hipocrate şi l-a luat la pumni pe un invalid de gradul II, care filma şi fotografia ceremonia unei zile de naştere. Fotograful amator spune că a fost trântit la pământ şi lovit cu uşa de la automobil în faţă, doar din motiv că unui medic, prezent la acea aniversare, nu i-a plăcut modul în care fotografia. De cealaltă latură a baricadei, specialistul în medicină spune că fotograful trebuia să filmeze, dar să nu stea la masă şi să consume alcool. Poliţia a trecut uşor peste acest conflict, aşa că medicul poate trata în continuare pacienţii traumatizaţi.

Valeriu Ţarălungă este invalid de gradul II. În anii 2000—2001 a lucrat în calitate de cameraman local la Televiziunea Publică “Moldova 1”. Ulterior, a început să lucreze în calitate şi fotograf şi cameraman independent. Îşi câştigă banii atunci când merge pe la evenimente private, unde face poze şi filmări video la solicitarea clienţilor. În luna februarie curent, acesta a fost invitat de un bun priten de-al său, medic de profesie, la ziua de naştere. Avea să facă poze, filmări la acest eveniment personal, unde majoritatea colectivului era format din medici traumatologi.

Fotograful povesteşte că în timp ce îşi făcea meseria, Liviu Capcelea, unul dintre medicii traumatologi aflaţi la eveniment, a început să-l înjure. “S-a arătat nemulţumit de felul cum fotografiez şi filmez. Era agresiv. Îmi spunea cuvinte urâte. I-am spus că mă respect şi să înceteze cu înjurăturile”, povesteşte Ţarălungă.

278-invalidMedicul şi fotograful s-au aşezat la un pahar cu vin

Medicul traumatolog susţine că i-a cerut fotografului să lucreze dar nu să stea la masă. “Eu i-am spus: tu ai venit aici nu să bei, dar să lucrezi. Ia şi filmează oamenii. El mi-a spus: dar ce, nu îţi place? – şi a început să mă înjure. I-am zis să îşi dea seama la vorbe, că nu suntem la piaţă. Şi aşa s-a început scandalul”, afirmă Liviu Capcelea.

De faţă cu invitaţii la aniversare, replicile între cei doi au urmat până s-a ajuns la acte de violenţă. Fotograful spune că medicul l-ar fi întins de haine. Apoi au mers în altă odaie, unde a fost trântit la pământ şi a primit un pumn în regiunea nasului. Unii dintre invitaţi i-au despărţit. Pe Capcelea l-au scos afară, să se calmeze, iar Ţarălungă a revenit la eveniment. La scurt timp, medicul a revenit şi el. “Fiind la masă, Liviu a început iarăşi să mă înjosească. N-am suportat şi l-am stropit cu un pahar cu vin”, spune fotograful.

“Eu nu l-am bătut. El sărea la bătaie şi cădea. Se ridica şi iarăşi cădea. I-am zis: hai să bem un pahar de vin şi să ne clarificăm. Ne-am aşezat la masă. I-am spus: Valera, nu se poate aşa, omul a împlinit 60 de ani. El nu se gândeşte mult şi îmi toarnă paharul cu vin în faţă”, se apără medicul.

Fotograful mai spune că, în acea seară de 20 februarie 2010, şi-a strâns echipamentul tehnic şi, când a vrut să plece spre casă, medicul l-a luat la pumni. “M-am urcat într-un microbuz, să mă duc acasă. Liviu a oprit microbuzul şi a început să mă lovească. M-a strâns de haine şi mi-a izbit uşa în faţă. Am ieşit afară şi mi-am pus zăpadă pe faţă”, detaliază Ţarălungă.

Medicul nu ţine minte dacă l-a lovit cu uşa în faţă

Liviu Capcelea, medic la spitalul din Floreşti, neagă că l-ar fi bătut. “Pe el îl cunosc din şcoală. E fantezia lui. Dacă îl băteam, rămâneau urme de sânge pe maşină. Dar au fost băieţii şi au văzut. E totul normal”, susţine specialistul.
Medicul Alexei Verbovici spune că nu s-a aşteptat ca la aniversarea sa să apară un conflict între prietenii săi. “Eu i-am invitat pe ambii. Şi unul, şi altul îmi sunt prieteni. Ei au intrat în conflict. Eu rămân la mijloc. Dar, ce a fost a fost, trebuie uitat”, afirmă omagiatul din acea seară.

Totodată, în explicaţie dată de Capcelea organelor de urmărire penală se arată că medicul Alexei Verbovici l-a rugat pe el să-l aducă la eveniment pe fotograful Ţarălungă. “Eu l-am adus. Cât timp stăteam şi sărbătoream, îl întrebam pe Valeriu diferite lucruri despre profesia sa, însă nici cu un rău. La sfârşitul sărbătorii, invitaţii plecaseră. Atunci i-am zis lui Valeriu să ne fotografieze normal. El a început să mă înjure, spunându-mi să nu-l învăţ ce să facă. După ce ne-am fotografiat, eu cu oaspeţii rămaşi am ieşit să fumăm. Atunci Valeriu m-a apucat de haină şi m-a tras. Văzând aceasta, am vrut să-l împing. Ambii am căzut jos, eu – deasupra lui”, sunt doar câteva din explicaţiile lui Capcelea. Medicul i-a mai spus ofiţerului de urmărire penală că nu ţine minte dacă l-a lovit pe fotograf cu uşa în faţă.

Potrivit ofiţerului de urmărire penală din cadrul Comisariatului de Poliţie Floreşti, Ion Tâltu, conflictul a început din cauza că medicului nu-i plăcea fotograful şi că cel din urmă i-ar fi întors câteva cuvinte care nu i-ar fi plăcut. “În timpul conflictului s-au întins, s-au îmbrâncit şi au căzut pe jos. Eu am stabilit că acolo nu sunt elementele unei infracţiuni penale, ci administrative. Am dat propunerea la Procuratură ca ei să fie pedepsiţi contravenţional”, susţine colaboratorul de poliţie. De altfel, Valeriu Ţarălungă a atacat recent în judecată hotărârea organelor de urmărire penală. Acesta declară că a fost maltratat şi aşteaptă ca judecată să-i facă dreptate.

Iurie SANDUŢA


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

22 comentarii

 1. VIL

  Astea sunt efectele negative ale consumului de alcool, unul din ce-i mai mare ucigasi in serie a scolului XX, daca s-ar fi consumat marijuana la aniversare, sitautia avea sa arate altfel, cel putin invitatii nu aveau sa fie violenti :).

 2. Black Troll

  lol am scris ceva nedemocrat sau impotriva drepturilor omului, am dreptul la exprimare ?? de ce imi stergeti comentariile !!!!!!!!!!!????????????

  • chm

   stiu ca nu prea e cenzura pe acest forum, doar daca scrii cuvinte vulgare sau acuzi pe cineva de lucruri care nu pot fi confirmate, verificate. totusi, un forum, nu poate fi o lada de gunoi sau o masina pentru reglare de conturi…

 3. Mara

  vàd cà pe nimeni nu-l intereseazà “propunerea” lui vil de a consuma,mai bine,marijuanà,pentru cà alcoolul are efecte negative,iar drogul ar avea efecte “pozitive”,pàrerea lui.film cu nemti,ziceam noi odatà.va fi sfàrsitul lumii numai de aia,cà-l provoacà moldovenii.nasul spart se incadreazà la penal,nu la administrativ.numai in moldova il punem sau il bàgàm unde vrem (nasul)…

 4. virus

  Vinerea trecuta in jurul orei 9 dimineata in incinta Comisariatului General de Politie, vice comisarul Sergiu Turcan adus la CGP de la Falesti, a snopit in batai unul din subalternii sai asa cum a fost invatat la scoala de militie. Va dati seama care sunt garantiile impotriva torturii in CGP daca chiar si politistii pot sa primeasca pe sub coaste ziua in ameaza mare. Noua conducere a MAI a realizat in scurt timp mari succese … cel care are curajul de a bate botul subalternilor nu va indrazni sa puna mina pe nenorocitii adusi din strada la CGP …

 5. virus

  Ziarul de Garda nu indrazneste sa scrie de politistii lui Catana se ocupa de medici … ca de altfel s-ar fi ales si corespondentii cu ceva pumni in gura de la militie sau poate personal din partea singerosului de Turcanu responsabil de urmarirea penala.

 6. sasha

  da s-a intrebat cineva care intr-adevar a fost provocatoru…si mai mult ca atit…asta nu este toata istorioara…nici cameramanu nu a lasat mainele goale…asha ca sint organele de drept care va stabili dreptatea

 7. sasha

  si care dintre un barbat adevarat daca i se va turna un pahar de vin in fata nu va ramine cu mainele in buzunar???

 8. Mara

  adicà asta-i calitatea unui “bàrbat adevàrat”-bàtaia.te crucesti de tembelismul moldoveanului,de modul de “apreciere” al lucrurulor.ne vrem in europa cu capuri sparte,cà totuna nu avem nimic in el.

 9. Valeriu

  –> clm a scris (31 May 2010)
  Eu sunt acel Valeriu, si straniu vorbesti tu [clm-capcelea-liviu-medic] – chiar uite ca asa caz nu am mai avut de cind activez si mai ales de la un ‘medic-traumatolog… ma intreb atunci, de unde ai scos asa concluzie?
  Dar ca sa nu ratez ocazia si sa zici uite ca a fost altfel iti mai spun ca: da, a mai fost un caz cu un politist si atit. Insa fara leziuni, si acel politist tot era asa beat ca medicul Capcelea, tot nu si-a dat seama… insa pina la urma politistul a recunoscut si asta e important. Sper sa-i fie de ajutor educarea, si sa nu mai fie violent cu alte persoane care nu au indrazneala sa divulge asa cazuri. Dar e o mai mare problema cind un medic te provoaca la bataie la care eu nu m-am ingajat, nu am vazut motivul?!

  PS. Important e una: sa nu faci concluzii pripite ca “mie asa imi merge cu bataia” pentru ca unde nu este minte in cap – se ajunge la bataie. Asta se intimpla pina si printre oamenii cu statut inalt, parlamentari, des sunt aratate momente de astea la TV, cu atit mai mult cind capul agresorului e si plin cu alcool, cum a zis cineva mai sus…
  Asa ca, concluzia e alta – mindria multora ii duce la pierzanie morala. Credeti-ma… asta vorbesc multi in oras si chiar in spitalul raional, precum ca medicul-traumatolog Capcelea este pur si simplu agresiv la betie, chiar si daca ar fi un specialist…

  [pentru Capcelea Liviu, daca citesti]
  – Posibil din cauza mindriei tale d-le Capcelea, ai facut asa gafa. Posibil observatia mea ti-a calcat peste mindria ta – eu la sincer, nici nu m-am gindit ca dintr-o simpla discutie tu sa ma ‘pindesti dupa usa, si sa tragi pe neasteptate. Sa fi stiut cum gindesti – eram sa ocolesc discutia cu tine, pentru ca nu pare interesanta o discutie daca se sfirseste cu mofturi agresivi – pacat ca inca nu am posibilitatea la o discutie deschisa cu tine sa-ti demasc minciunile.
  Eu una iti doresc… Multa sanatate, minte si sa devii un medic respectuos, dupa cum sunt alti medici. Eu ii respect si cu nimeni timp de 13 ani dintre colegii tai nu am ajuns la un asa un conflict josnic, pentru mine. Daca vrei sa placi cuiva si sa-ti recapeti respectul, e cazul sa recunosti prostia savirsita (ca oricum ve-i fi nevoit) , iar eu la rindul meu sa trec pe linga tine si sa zic: “Jos palaria” d-le Capcelea si un sincer “Salut”…

 10. Valeriu

  –>sasha a scris (4 June 2010)
  –> [intrebarea ta] – si care dintre un barbat adevarat daca i se va turna un pahar de vin in fata nu va ramine cu mainele in buzunar???

  – replica, deacord, dar asta a urmat dupa prima agresare…
  – [intrebarea mea] – care dintre barbati s-ar controla fiind intr-o stare de efect, dupa ce este pindit, lovit pe nestiute, neasteptate si maltratat cu agresivitate [examenarea medico-legala], ca urmare alegindu-ma cu leziuni ca: 1. haematoma in zona inimii, 2. contuzia toracelui stinga si a labei piciorului, si plus umilinta???

  PS. Vreau sa informez pentru cei ce se implica activ ca: “fiska” cu ijuraturile la care se refera d.Capcelea Liviu nu merge, pentru ca eu in general nu injur, nu e stilul meu de viata de a injura… bine, nu zic ca nu ma inervez ca sa ma credeti inger – dar daca ar aparea ceva neclar, eu discut… el insa nu a putut discuta posibil, e slab moral..?
  Sincer sa fiu, nici pina azi nu cunosc motivul clar pentru ca pe parcurzul acelei zile eu l-am stimat si nu mi-a trasnit nici prin minte sa ma razbun cumva pentru comportamentu lui necivilizat… [daca e sa vorbim de medici] ca de fapt asa ma asteptam de la un medic sa-i fie rusine, nu sa procedeze ca un tilhar de pe drumuri……….

 11. Valeriu

  –> pentru autor: Iurie SANDUŢA

  Vreau sa precizez, ca motivul lui Capcelea “Tu nu ai venit sa stai la masa” este a 2-a versiune minciunoasa ale dinsului, si e lipsita de logica…
  Argumentez: In primul rind daca citam cuv. med Alexei Verbovici «Eu i-am invitat pe ambii. Şi unul, şi altul îmi sunt prieteni», reiese clar ca am fost pusi la egalitate… si atunci la mintea cucosului sa gindim, nici nu avea dreptul sau treaba, Capcelea liviu, sa-mi spuie daca sa stau sau nu la masa… 🙂

  Dar… Vedeti ca el se incurca deja in minciuni, deoarece 1-a versiune minciunoasa a lui Capcelea de care vorbeam mai sus, pe care a depus-o in cadrul urmaririi penale – era total inversa… asta dupa 3 luni, saracul a uitat ce minciuna sa mai inventeze, il inteleg… fiind medic iti vine greu sa recunosti o greseala atit de mare – dar nu-l inteleg altceva, ce l-a costat atunci sa vie pe ascuns si sa-si ceara iertare si sa-mi rascumpere daunile fizice de sanatate cel putin?
  Deci concluzia mea este una – Mindria la facut de rusine!!!
  Unii dintre colegii sai, medici, chiar iau sugerat, sfatuit sa-si ceara scuze ca e omeneste si nu e o rusine, ca “Capul plecat, sabia nu taie” – insa el a zis ca “Doamne fereste, eu sunt medic, cum pot sa-mi cer scuze de la cineva…”

  PS. Insa realitatea a fost cu totul alta. Eu de fapt nici nu am stat la inceput la masa cu oaspetii, macar ca aveam dreptul moral chiar sa stau, deoarece eram invitat ca prieten. Eram ocupat cu lucrul si inca ceva mai paradoxal.., Capcelea Liviu macar nici nu a rostit asa cuvinte “Ai venit sa lucrezi, nu sa stai la masa” (minciuna ieftina) – hm, eu nu-l cunostem pina ziua ceea macar cine e omul ca atare, deoarece e venit mai nou in spitalul raional, iar eu ii cunosteam pe cei mai vechi lucratori.

  Asa ca cine citeste atent, vede ca el se contrazice in multe – Cel mai buna solutie ar fi sa devina om cu demnitate si sa repare greseala, pentru ca eu nu am nici un plan rau pentru el, doar sa-mi recuperez suferintele chiar pina si la CEDO…

 12. Ionel

  Il cunosc pe Valeriu, si de cind il stiu nu am auzit ca atunci cind discuta cu cineva, sa injure…” e o aberatie ce spune d. Capcelea!

 13. Elena

  Referitor la cazul dintre medic si cameraman: Nu e o noutate cind medicii se comporta in acest mod si sunt violenti…, stiu multe cazuri in care medicii au actionat asemanator. Nustiu din ce cauza….,sau poate ca profesia ii face neoameni.., li se pare ca ei tin lumea, adica de ei depinde sanatatea noastra si ca se pot injosi in fata oamenilor daca ar vorbi normal… Dar cazul nu a inceput sa fie rezolvat de catre ofiterul politiei…e o a doua problema cu care ne confruntam noi moldovenii- “CUMATRISMUL”- e problema . Cred ca fiecare stie si intelege ce inseamana aceasta ca sa nu mai dau alte comentarii… Oraselul e mic, rude si prieteni sint toti unii intre altii…de aia nu se rezolva nimic, de ce sa-si strice relatiile un politist cu un medic…, doar ar putea apela la el in orice moment… E foarte clar acest fapt !

 14. Daniela

  Dar va dati seama ca in Floresti se cumpara totul, asa ca medicii sint mereu prietenii avocatilor, politistilor, si procurorilor!!! Si nu degeaba acest caz merge inainte de luni de zile, daca V. Taralunga ar fi platit o suma mai mare ca doctorul Capcelea atunci se rezolva totul, dar dupa cite stiu V.Taralunga e un patimash si o patura sociala mai joasa ca medicukui in cauza atunci e totul divers.Eu ma adresez la judecatoria raionului Floresti faceti dreptate, caci de toate procesele voastere sintem deja obositi!!!!!AVETI UN PIC DE RESPECT SI DE CEI PATIMASHI!!!!

 15. strain

  Pur si simplu sa-si caute de treaba lui. Sa nui sinsteasca cu alti oameni, ei sunt oameni ce se veselesc in legea lor, ia el sa lucreze in legea sa. Nu inseamna nimic, ca daca il stie pe omagiatul ii pare ca a venit la fratele lui. Nu-i frumos ce a facut TARALUNGA VALERIU. Noroc

 16. Valeriu

  Bre “strainule” ce vorbesti tu lucruri aiurite, ce legatura are aici “sinstea” despre care vorbesti tu si cu agresiunea cuiva, in cazul dat a lui Capcelea? Te-ai gindit putin cind arunci o parere, sau asa… sa fii doar ceva scris si de tine? Ai putin obraz!!!

  Tu ce esti platit de el ca sa spui lucruri trasnite? 🙂 Ce-l putin nu iti face fata nelogica asta, cu atit mai mult ca iti ascunzi numele… Mai bine nu scri in ascuns. La ce folos?
  Arata-ti fata si discuta cu argumente – altfel stii cum, foaie-verde-loboda din ceea ce ai comentat.

  Pentru tine, omule, mai lamuresc odata: Eu ma aflam la omagiat anume din criterii prietenesti si nu de lucru, asta intelegi… De altfel, chiar eram racit in ziua de simbata si m-am refuzat sa plec, am propus ca trimit alt baiat in locul meu – si anume atunci am fost rugat insistent de A.Verbovici ca sa vin acolo ca prieten si pe linga toate acestea sa si filmez ceva!

  PS.Indiferent cine si cit a servit, putin importa – care om nu are agresiune ci din contra omenie, nu face asa prostii care le-a facut Capcelea, nici treaz si nici bat, indeobste…

 17. Valeriu

  Si inca ceva:
  Cineva a concluzionat mai sus ca toti medicii si politistii sunt la fel – nu asi fi deacord, deoarece prietenesc, comunic cu unii medici si politisti de foarte mult timp si sunt oameni placuti.
  Pentru prima data intilnesc asa caz ca un medic sa se coboare pina la asa nivel, incit sa-si verse emotiile prin asa actiuni urite…

  A face rau si eu pot, ei si ce… dar nu fac din principiul inteligentei.

 18. Valeriu

  eu voi fi botezat de tine ca imi ascund fata, tu daca esti asa de destept, mai bine nu trebuia sa te razbuni pe el, te-ai razbunat pe el dupa citeva minute,si cauti dreptate la politie. mie imi pare ca politia te stimeaza numai cu un scop sa le filmezi cu reducere… dupa ce pleci din fata lor li se usureaza sufletul de tine. “Si inca ceva” fiecare greseste, fiecare trebuie sa recunoasca primul greseala, ca sa mergem dupa dreptate mai intii trebuie de stimat omul cit de rau nu va fi, dupa ce dai si tu cu piciorul in altcineva ce fel de dreptate la tine, toti gresesc, tu nimic obraz nu ai fata de persoana data,asa ca fii cumintel si nu cauta nod in papura.Iti urez succes “Valeriu” !!!

 19. (20 September 2010)

  Tu din (20 September 2010), poate si ai spus un punct de vedere interesant, dar faptul ca ti-ai ascuns fata, nu mai au valoare cuvintele. Discta la deschis cu omul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *