Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Un avocat cu mai multe…

Un avocat cu mai multe victime

A venit ziua în care oamenii se judecă deja cu propriii lor avocaţi, care i-au folosit în interese meschine. Deşi legea pare să fie scrisă pentru oameni, aceasta rareori îi şi apără, deoarece, în mare parte, avocaţii ştiu cum s-o folosească în propriile lor interese. Uniunea Avocaţilor încearcă să lupte cu escrocii din rândurile avocaţilor, dar constată că numărul lor creşte de la o zi la alta, iar lupta este tot mai dură.

În căutarea dreptăţii, oamenii se adresează la avocaţi. O parte dintre cei nedreptăţiţi, însă, ajung să se judece cu avocaţii lor, după ce aceştia estorchează sume impresionante de bani de la clienţii lor. În astfel de cazuri, oamenilor nu au decât două opţiuni: să lase totul baltă sau să continue lupta. În cel de-al doilea caz, sorţi de izbândă sunt prea puţine, pentru că avocaţii contestaţi ştiu cum să şteargă urmele.

32 000 de lei şi doi pumni

Când a intrat în redacţie, Eugeniu Colesnicenco, de 62 de ani, părea deziluzionat şi chiar speriat. Ne-a mărturisit că nu ştie dacă mai are forţe să reziste în lupta care  durează deja de mai mulţi ani. Necazurile acestuia au început atunci când l-a angajat pe Sergiu Mocanu să-i apere interesele în judecată. Iniţial, acesta părea să se fi apucat serios de treabă. În scurt timp, însă, a început să ceară bani, invocând diverse pretexte. Deşi legea spune că avocatul este obligat să ofere bonuri fiscale pentru sumele încasate de la client, Sergiu Mocanu găsea fel de fel de scuze pentru a neglija acest lucru. Astfel, avocatul a estorcat de la Colesnicenco, nici mai mult, nici mai puţin – 32 000 de lei.

Eugeniu Colesnicenco spune că a avut încredere în avocat şi că nu s-a gândit vreodată că va fi minţit de cel angajat ca să-l apere: „Am fost primul care l-a descoperit ca escrochier. M-a muls de bani pe patru dosare. Niciunul nu l-a dus până la capăt, dar a pretins sume mari de bani”. Atunci când a cerut un bon, avocatul a refuzat subtil, motivând că ar fi „jurist la Insitutul Republican de Expertiză Judiciară şi că nu ar trebui să figureze în niciun dosar. Credeam că-i o persoană de încredere. Îi  dădeam bani de bună voie, fără nicio recipisă”, îşi aminteşte bărbatul greşeala vieţii sale.

„Tranzacţia” a avut loc în 2003-2005, dar Eugeniu nu şi-a recăpătat banii nici până astăzi. Mai mult, bărbatul a suferit nu doar pierderi financiare. Pe 30 iunie 2012, Mocanu şi-a înjurat fostul client şi i-a aplicat două lovituri cu pumnul, după care l-a lovit şi cu o sticlă în piept. Potrivit expertizei medico-legale nr. 3147 din 04 iulie 2012, lui Colesnicenco i-a fost cauzată „excoriaţie pe abdomen cu trecere pe dreapta, care se califică drept vătămare neînsemnată”. Aceasta, însă, nu este singura dată când Colesnicenco a fost atacat de Mocanu. Ulterior acest lucru a avut loc chiar în faţa Judecătoriei, unde bărbatul, împreună cu un alt client al său, Maria Bădărău, aşteptau în maşină a treia persoană. Atunci, pentru a-l linişti pe aşa-zisul avocat, a fost nevoie de intervenţia poliţiei.

Cu timpul, fiecare îşi arată mendrele

Maria Bădărău e altă victimă a lui Sergiu Mocanu, căreia avocatul i-a estorcat 3000 de lei, motivând că „trebuie să se achite cu alte persoane implicate în proces, cum ar fi procuror, judecător etc.”. Femeia i-a cerut un bon de plată. Drept răspuns, Mocanu a refuzat şi i-ar fi spus să nu spună nimănui că a luat bani de la ea. În consecinţă, avocatul, deşi a luat banii, a renunţat la caz fără a-l duce până la capăt. Femeia nu cere şi pagubă morală de la fostul avocat, dar vrea să i se restituie cei 3000 de lei estorcaţi de el.

Acestea nu sunt singurele victme ale lui Mocanu, dar sunt printre puţinele care au decis să-şi facă dreptate. După ce aceste persoane au depus plângere contra avocatului lor, Uniunea Avocaţilor a descoperit şi mai multe ilegalităţi în trecutul lui Sergiu Mocanu. Printre acestea sunt estorcări de bani, carnet de muncă falsificat, încălcarea disciplinei etc. În mai 2002, avocatul a împrumutat de la Svetlana Melnicenco suma de 2058 USD, 3045 de euro, 742 de grivne ucrainene şi 2800 de lei, bani care n-au fost restituiţi nici până în prezent. Pe 17 februarie a.c., a fost începută urmărirea penală a lui Mocanu potrivit art. 190, alin. (5) CP RM, dobândirea ilicită a bunurilor altor persoane prin înşelăciune şi abuz de încredere, comisă în proporţii deosebit de mari.

Infracţiunile lui Sergiu Mocanu au început însă mult mai devreme. Mihai Habet, şef Poliţia Rutieră Ungheni, îşi aminteşte cu dezgust de fostul său subaltern: „S-a legat cu oameni nu chiar buni şi l-am demis din serviciu. S-au întâmplat mai multe lucruri atunci”. Într-un final, Mocanu a fost demis, pentru că a absentat nemotivat de la serviciu mai mult de trei zile. Totuşi, iniţial, Mihai Habet recunoaşte că n-a avut probleme cu noul angajat, cu timpul însă „fiecare îşi arată mendrele. Nu ştiu exact dacă este scris motivul demiterii în dosar. A venit şi a plecat ca o enigmă”.

Carte de muncă falsificată

Prin intermediul unei rude de-a lui Sergiu Mocanu, Uniunea Avocaţilor a aflat mai multe date din trecutul acestuia, care contravin cerinţelor emiterii licenţei de avocat. Potrivit Legii cu privire la avocatură nr. 1260-XV din 19.07.2002, art. 10 (Cerinţe pentru exercitarea profesiei de avocat), alin (3), punctul (d), persoana care a depus cerere de eliberare a licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat nu se consideră persoană cu reputaţie ireproşabilă şi cererea ei nu se admite în cazul în care a fost concediată din cadrul organelor de drept din motive compromiţătoare sau a fost eliberată, din aceleaşi motive, din funcţia de judecător, notar, consultant juridic sau funcţionar public. În cartea de muncă, prezentată de Sergiu Mocanu la obţinerea licenţei de avocat, au fost depistate mai multe falsuri.

Iurie Mărgineanu, avocat, susţine că Mocanu a fost dat afară de la Academia de Poliţie din cauza indisciplinei, aplicând atunci la o altă universitate. Între timp, acesta s-a angajat la Poliţia Rutieră Ungheni, de unde iarăşi a fost dat afară. În cartea de muncă, însă, e indicat doar faptul că a activat la Comisariatul Ungheni timp de 2,7 ani şi numărul ordinului. Atât. Nu este specificat dacă şi-a dat demisia sau a fost demis, ceea ce, subliniază Mărgineanu, este straniu: „Cartea de muncă prezentată la barou e falsificată. Există şi alte date dubioase. Potrivit cărţii de muncă, el a fost anagajat, din 11.12.1991, ucenic-strungar. La acel timp, însă, avea doar 15 ani, era încă elev, iar peste un an, în 1992, potrivit aceleiaşi cărţi de muncă, era deja strungar de categoria a II-a”. Avocatul se arată nedumerit cum un adolescent de 16 ani a reuşit să obţină categoria a II-a şi să muncească în timpul lecţiilor.

Ultima înscriere din cartea de muncă arată că Sergiu Mocanu a activat în calitate de jurist, de unde a demisionat potrivit art. 85 Codul Muncii, ceea ce înseamnă că demisia sa a fost un act benevol. Însă lucrul în procuratură, de unde el a fost demis forţat, nu este menţionat. Atunci a fost pornit chiar şi un dosar penal pe cazul unui furt. Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova, spune că Mocanu i-a prezentat “cartea de muncă curată. N-a indicat munca la procuratură şi, respectiv, nici demiterea din funcţie”. Comisia de Etică şi Disciplină a constatat, de asemenea, că, în perioada 22.07.1994 – 09.09.1996 şi 02.10.1996 – 21.03.1997, Sergiu Mocanu a activat în cadrul MAI, în ambele cazuri fiind eliberat în baza art. 88, alin (6) al Regulamentului cu privire la serviciul în organele afacerilor interne pentru încălcarea disciplinei.

O situaţie stupidă

Imediat cum s-au aflat aceste date, Comisia de Etică şi Disciplină i-a retras licenţa lui Sergiu Mocanu. Acesta, însă, a atacat decizia la Judecătoria Râşcani şi, având prieteni printre judecători, a reuşit să convingă pe unul dintre aceştia, în prezent demis şi el, să sisteze decizia emisă. Astfel, după cum spune preşedintele Uniunii Avocaţilor, Mocanu continuă să presteze servicii de avocatură, în timp ce are deschis dosar penal pentru falsificarea documentelor (a carnetului de muncă), art. 361 CP RM. Ce va urma? Nimeni nu poate prezice. „Nu ştiu care va fi următorul pas. Te pui cu judecătorii?”, spune indignat Gheorghe Amihalachioaie.

Preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova spune cu regret că acesta nu este singurul caz de acest gen: „Avem mai multe cazuri. Trebuie să acţionăm, pentru că altfel nu poţi lupta cu dânşii. Cu un astfel de trecut nu pot să fie procurori sau judecători, însă avocaţi pot fi, deşi există interdicţia directă în lege. Este o situaţie stupidă”. Aceeaşi Lege cu privire la avocatură, care demite avocaţii (art. 10, alin. 3), este folosită şi pentru a-i restabili, acelaşi articol (10), doar că alt aliniat (2), „sunt scutite de efectuarea stagiului profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin titlul de doctor, precum şi cele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţie de judecător sau procuror dacă, timp de 6 luni după demisia din funcţiile respective, au solicitat eliberarea licenţei pentru exercitarea profesiei de avocat”.

Avocatul Iurie Mărgineanu atenţionează că numeroase persoane cad în plasa unor astfel de avocaţi. Puţini, însă, au puteri să ducă această luptă până la capăt: „Ce să le faci? Oamenii scriu la CCCEC, la PG. Deseori, însă, aceste apeluri nu au efect. Bieţii oameni, pe lângă faptul că au judecăţile lor, mai trebuie să se judece şi cu avocatul. Bazându-se pe faptul că oamenii nu mai ştiu la cine să se ducă şi ce să facă, aceştia se fac gospodari”. Uniunea Avocaţilor a depus cerere de recurs privind încheierea în cazul suspendării retragerii licenţei. Procesul de judecată va avea loc pe 02.10.2012.