Un angajat al Preturii Botanica îl acuză pe un poliţist de tortură

428-Lilian-Moldovanu-angajat-pretura-Botanica2Lilian Moldovanu, specialist coordonator al secţiei Arhitectură de la Pretura Botanica, acuză un poliţist de tortură. „M-a trântit la pământ şi m-a lovit cu picioarele peste spate. Mi-a rupt degetul”, susţine Moldovanu. Totodată, avocatul poliţistului declară că angajatul Preturii era în stare de ebrietate şi făcea scandal într-un local din Chişinău. „Colaboratorul de poliţie este nevinovat. Imaginile video din local şi de la comisariat demonstrează contrariul celor susţinute de Moldovanu”, spune avocatul poliţistului.

În noaptea de 7 martie, curent, un angajat al Preturii Botanica împreună cu alţi colegi de serviciu au ieşit la o bere, într-o cafenea de la Botanica. Într-un moment, funcţionarul public a vrut să cânte o melodie la „karaoke” şi, pentru că au fost lăsaţi alţii să cânte înaintea lui, în local s-a declanşat un scandal.

428-dreapta-Lilian-Moldovanu-angajat-pretura-Botanica2„Serveam o bere cu colegii, dar nu eram în stare de ebrietate. Am vrut să cânt o melodie şi m-am apropiat de DJ. Acesta mi-a spus să mai aştept, deoarece rândul e mare. Am văzut că DJ le permite altor persoane să cânte înaintea mea, m-am indignat şi îi spuneam să-mi permită şi mie. În acel moment, s-a apropiat paznicul localului şi m-a scos afară. Tot atunci s-a mai apropiat o persoană în civil, care mi-a răsucit mâinile la spate şi mi-a pus cătuşele. M-a trântit la pământ şi m-a lovit cu picioarele peste spate, după care mi-a zis să urc în automobil. Am refuzat, deoarece nu ştiam cine este. Atunci mi-a spus că e poliţist. Apoi mi-a rupt degetul mic de la mâna stângă. A venit un echipaj de la 902 şi m-au dus la comisariatul de poliţie”, scrie Lilian Moldovanu într-o explicaţie adresată Inspectoratului de Poliţie Botanica.

„Era imobilizat, cu mâinile la spate şi cu genunchiul peste el”

Contabilul-şef al Preturii Botanica, Ghenadie Burduja, cel care ieşise la bere cu colegul său, ne-a spus că pe Lilian Moldovanu l-au scos cu forţa din local. „M-am ridicat de la masă şi am mers din urma lor. Afară l-am văzut când deja era culcat la pământ. Era imobilizat, cu mâinile la spate şi cu genunchiul peste el. La poliţie nu a fost bătut. A fost ceva cu cătuşele…”, mărturiseşte Burduja, precizând că va fi dificil să-l contactăm pe Lilian Moldovanu, deoarece are nişte probleme de familie şi nu răspunde la telefon.

428-functionar-pretura-botanica-retinutPolina Zugrav, administratoarea Cafenelei „Smak”, unde s-a produs incidentul, susţine că, în acea noapte, Lilian Moldovanu ar fi dat dovadă de un comporatament agresiv. „A fost scos o dată din local. Când a intrat a doua oară, s-a luat de DJ, apoi s-a luat la bătaie cu paza. Agresorul striga în gura mare că lucrează la Pretura Botanica şi ne va face la toţi probleme, inclusiv celui din paza localului şi poliţistului care l-a reţinut”, explică administratoarea.

Viorel Malanciuc, avocatul poliţistului Eugen Lavrenţov, acuzat de tortură, spune că, în acea noapte, poliţistul intrase în local să se odihnească. Când a văzut scandalul, a acţionat potrivit legii cu privire la poliţie, în care este indicat că poliţistul, chiar dacă nu este în exerciţiul funcţiunii şi vede că cineva încalcă ordinea publică şi comite anumite infracţiuni, trebuie să intervină şi să anunţe unitatea de gardă.

„Angajatul preturii are biroul lângă procurorul sect. Botanica”

„Asta a şi făcut. El nu recunoaşte că i-a rupt degetul sau că l-a bătut. Asta o spun şi martori, şi personalul localului. Poliţistul n-a fost suspendat din funcţie, iar asta la fel demonstrează că dosarul este cusut. Or, dacă poliţistul ar fi comis crima de care este acuzat, ar fi fost suspendat şi arestat. În imaginile video din bar se vede cum Lilian face scandal, iar paznicul îl scoate afară. În scurt timp, el a convins paznicul că nu va mai face scandal şi a revenit. Peste 15 minute, s-a apropiat de DJ şi a început să lovească paznicul. Atunci a intervenit poliţistul. În această poveste e interesant faptul că Lilian Moldovanu are biroul lângă procurorul sect. Botanica. Şi mai are legături în Consiliul Municipal Chişinău”, afirmă avocatul Malanciuc.

Pe numele poliţistului Eugen Lavrenţov procuratura a deschis un dosar penal la plângerea făcută de angajatul Preturii Botanica. „Poliţistul e acuzat de tortură. Sunt examinate inclusiv imaginile video de la comisariatul de poliţie şi din incinta barului. Mai multe detalii nu pot să vă spun deoarece este vorba despre secretul anchetei”, a conchis procurorul Nicolae Zanevici.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Iura

  Dupa ROJA se vede ca Liliancik e un baietel cuminte…dar cu degetele varite. La duba cu ei..idioti

 2. Vlad

  Foarte „serioasă” investigație! Toată informația prezentată numai de la o sursa. Materialul este la comandă presupun. Se simte de la o poștă. vai și amar de codul de etică…

 3. igorca

  credeam că cei de la zdg sunt serioşi în ce publică (pentru dl Sanduţa Iurie) Vă rog înainte de a publica nişte presupuneri de a dvs ca jurnalist, să investigaţi mai întîi “din ce e făcut borşul”. Trebuie să ştiţi că acest poliţist Lavrenţov era criţă beat şi el în fiecare zi “zavisaet” în acest bar mizerabil şi toţi din acest bar îl cunosc avînd în vedere că este teritoriul administrat anume de el ca sectorist şi anume el a organizat publicarea acestui articol “că se teme de-l ia dracu” şi apoi tre să vedeţi video ce făcea acest poliţist “ŢARIU” din Botanica şi de ce la comisariat nimeni nu a vrut să ia nici o lămurire de la pătimaş doar iau spus să meargă acasă (lau acoperit că e de a lor…). Şi apoi de unde dracu so luat el acolo, pe civil în afara orelor de muncă şi să puie cătuşele cui vrea el…..că nu era omul care trebuie că i le îbrăca pe gît…..

 4. RNGT

  Cirtoaca, vezi ce fac oamenii tai prin baruri si in ce stare umbla si se lauda ca`s din preturi? In seara ceea Lilian umbla prin strakini de shiomag ce era. Bat ca un bomj, el chiar a fost avetizat de nenumarate ori de personalul barului, se simtea tzari chiar el. Mentul chiar s-a purtat prea bine cu el!!! Chirtoaca, ogoieshtetzi catzelushii blatnie!

 5. valic

  consider că polițiștii din Republica Moldova nu sunt protejați de stat iar cele întîmplate dă dovadă de faptul că sistemul de drept ar trebui modificat

 6. liuda

  prima fotografie parcă “malicic aduvancic”, iar în realitate un deboşir şi mencinos, pe un poliţist de scris asta este cel mai uşor şi nu are importanţa şi a făcut acolo poliţistul în timpul lui liber, el a procedat corect şi a reacţionat normal ca fiecare om normar trebuie să procedeze în asemenea situaţii. La noi în ţară dacă eşti poliţist înseamnă că eşti vinovat iar părerea mea este că Liliancic trebuie să răspundă de vorbele lui mencinoase…

 7. Nicolae

  Sugestii: Pentru jurnaliști, să verifice corectitudinea și veridicitatea informației pe care o care publică (nu este neapărat să murdăriți imaginea cuiva pentru reiting sau sensație). Iar “mult stimații noștrii polițiști”, să nu uite de torturi din 7 aprilie în urma cărora au rămas copii orfani și părinți fără copii. Dl Moldovanu nu lăsați baltă lucrurile căci dacă închidem ochii cum fac alții… nu ajungem departe și fără familii rămînem. Succes…!

 8. limonchik

  nu cred ca in realitate un politist putea sa faca actioneze nu conform legii.daca a fost incatusat persoana inseamna ca a meritato.noi toti sintem ingeri in momentul cind ajungem sub miina legii.

 9. Olga

  Să nu uităm oameni buni, căci polițiștii adesea fac abuz în serviciu chiar cînd sunt îmbrăcați la civil de parcă nu suntem egali în fața legii. Cel care a încălcat ordinea publică să răspundă și cel pentru tortură la fel.
  Nu ocoliți legea ci respectați-o!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *