Trenul Corupţiei în Gara Chişinău (V)

269-trenNoul şef al Direcţiei “Deservirea călătorilor” din cadrul Căilor Ferate din Moldova (CFM), Nicolae Buza (foto), cel care ocupă funcţia deţinută anterior de Gheorghe Moraru,  a fost angajat în baza unor acte de studii false. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Educaţiei (ME) şi de directorul liceului în care, potrivit lui Buza, ar fi susţinut bacalaureatul. În 2008, şi direcţia Misiuni Speciale (DMS) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a confirmat că diploma de bacalaureat a lui Nicolae Buza este falsă.

Nicolae Buza a obţinut diploma de bacalaureat în anul 2000, la vârsta de 25 de ani, când deja activa în subordinea lui Gheorghe Moraru. Conform diplomei pe care a prezentat-o la secţia cadre a CFM, Nicolae Buza a absolvit Liceul român-francez “Gheorghe Asachi” din Chişinău cu media 8,2 la examenul de bac. Urmând cursul firesc, în 2005, Nicolae Buza obţine diploma de studii superioare la Universitatea Real-Umanistică din Cahul. Licenţiat în drept, Buza s-a specializat în drept penal. A finalizat studiile superioare cu media 8,23.

“Nu este semnătura mea”

Boris Volosatâi, directorul Liceului “Gheorghe Asachi”, a spus că nu este prima dată când i se solicită astfel de informaţii. A depus sute de semnături la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, în cadrul dosarelor de falsificare a diplomelor de bacalaureat. În cazul lui Nicolae Buza, directorul este convins că nu a avut un astfel de elev în liceul său. După ce i-am prezentat copia diplomei, Volosatâi a precizat: “Aceasta nu este semnătura mea, diferă totalmente. Niciodată nu am semnat astfel. Şi ştampila pare mai mare”, a declarat Volosatâi. După ce a verificat în arhivă, a spus că aşa serie şi număr de diplomă nu a fost niciodată eliberată de acest liceu.

Nicolae Buza susţine că directorul greşeşte când afirmă că el nu şi-a făcut studiile la “Gheorghe Asachi”. “Nu ştiu de ce directorul a spus că nu a avut un asemenea elev. Eu am 2000 de însoţitori de vagoane. Ce, eu pot să-i ţin minte pe toţi?”, ne-a întrebat retoric noul şef al Direcţiei “Deservirea călătorilor”.

“E imposibil”

Oficial, Nicolae Buza a absolvit în 2005 Universtitatea Real-Umanistică din Cahul. Această universitate nu mai există. Este închisă după ce în activitatea ei au fost depistate mai multe nereguli. Acum, universitatea se află în proces de lichidare. Iniţial, Valeriu Lupu, administratorul insolvabilităţii, a spus că toată arhiva instituţiei a ajuns la secţia CCCEC din Cahul. De la Centru am fost redirecţionaţi la Procuratura Anticorupţie Cahul, de unde, pe un ton brutal, am fost informaţi că “nu ştim cine se ocupă de aceste documente şi nu vă putem ajuta”. Ulterior, oficiali din cadrul ME au precizat că, în 2005, nu au fost eliberate diplome cu seria AL, care figurează în actul de studii al lui Nicolae Buza.

“E imposibil”, a reacţionat presupusul absolvent. “Am învăţat la “Gheorghe Asachi” şi la Cahul. Eu vă spun aşa cum este. Ştiu că, în 2008, diplomele au fost verificate şi de cei de la misiuni speciale. Totul e corect. Sunt vorbe cu scopul de a induce lumea în eroare”, ne-a asigurat Buza.

Ordonanţă de refuz şi…?

În 2008, DMS din cadrul MAI a verificat autenticitatea actelor de studii ale mai multor angajaţi ai CFM. Au fost depistaţi 10 şefi de tren cu acte de studii false, printre care şi Nicolae Buza. “Atunci noi am intentat un dosar penal în privinţa unui şef de tren pentru contrabandă şi în cadrul examinării dosarului s-au solicitat documentele de studii. Ca să fii şef de tren, trebuie să ai studii superioare sau, cel puţin, medii tehnice de specialitate. Atunci s-a solicitat informaţia la toţi şefii de tren numiţi în timpul fostului şef Moraru. În urma solicitării, s-a depistat că, din 12 şefi de tren numiţi de Moraru, 10 nu aveau studii superioare, inclusiv Buza. Acesta a prezentat la secţia de cadre două diplome. Am făcut o interpelare la Liceul “Gheorghe Asachi” şi ne-au răspuns că diploma este falsă. În baza acesteia, el a absolvit universitatea. Informaţiile acumulate au fost trimise către Poliţia Transporturi pentru a emite o decizie”, a declarat pentru ZdG unul dintre poliţiştii care s-au ocupat atunci de caz.

Toţi poliţiştii implicaţi în 2008 în investigarea acestui caz îşi amintesc de el, dar afirmă că nu cunosc decizia. După ce ne-au trimis de la unul la altul, ne-au recomandat să aflăm finalul cazului de la Comisariatul de Poliţie în Transporturi Chişinău. “În 2008 a fost emisă ordonanţa de refuz (de începere a urmăririi penale – n.r.). Informaţia iniţială a fost înregistrată în baza semnalului operativ al DMS. Au fost interpelate instituţiile care au emis diplomele şi s-a confirmat că documentele sunt autentice şi sunt înregistrate conform numerelor de ordine. Dacă nu greşesc, sunt şi declaraţiile directorului Liceului “Gh.Asachi”, care susţine că semnătura din diplomă îi aparţine”, informează surse din cadrul Comisariatului de poliţie în transporturi Chişinău.

Amintim că directorul Liceului “Gh. Asachi”, după ce a văzut semnătura din copia diplomei, a afirmat cu certitudine că aceasta nu-i aparţine.

“Nu ştiu ce să zic”

Gheorghe Efrim, directorul CFM, susţine că Nicolae Buza a fost angajat în funcţia de şef al Direcţiei “Deservirea Călătorilor” în baza unei cereri. “El a fost “nacealnik rezerva provodnikov”, ştia bine oamenii de acolo”, expune Efrim motivul pentru care i-a acceptat cererea fostului subaltern al lui Gheorghe Moraru. Directorul CFM s-a arătat surprins că diplomele de studii deţinute de Nicolae Buza nu sunt veridice. “În secţia de cadre este ancheta lui, îndeplinită documental. Este tot acolo, eu mai mult nu ştiu nimic. El a fost angajat prima dată ca şef al unei subdiviziuni, în baza acelor acte. Nu ştiu ce să zic. Probabil, va fi demis dacă se va demonstra că actele de studii sunt false. Dar ce, presa se ocupă cu aşa ceva? Eu credeam că SIS-ul sau alte organe”, povesteşte nedumerit Gheorghe Efrim. Acesta susţine că nu a ştiut că pe faptul actelor false ale lui Nicolae Buza s-a sesizat şi MAI-ul încă în 2008.

Ministrul Anatol Şalaru a afirmat pentru ZdG că a auzit de faptul că diplomele de studii ale lui Buza ar fi false, dar că Gheorghe Efrim l-a asigurat că CCCEC-ul s-a ocupat de caz şi nu a depistat vreun fel de ilegalităţi. Contactaţi de ZdG, cei de la Centru însă au infirmat că ar fi avut tangenţe cu acest caz.

Situaţia s-a schimbat. E mai rău

Deşi a fost numit în funcţie la începutul lunii martie, angajaţii de la CFM susţin că Nicolae Buza a reuşit deja să schimbe situaţia în cadrul Direcţiei. Doar că nu în mai bine, aşa cum sperau ei iniţial, atunci când Şalaru şi Efrim ar fi spus că în funcţia de şef al Secţiei “Deservirea Călătorilor” va fi numită o persoană din afară, care să nu fie implicată în toate activităţile presupuse corupte de la CFM. “Totul e pe vechi, ba chiar mai rău. Continuă persecutările şi colectarea de taxe ilegale”, povestesc angajaţi ai CFM.

Aceştia susţin că între Moraru şi Buza există o strânsă relaţie de prietenie, ba chiar că ultimul i-ar fi cununat fiul lui Moraru, şi că cei doi ar fi cumetri. De partea cealaltă, Nicolae Buza cataloghează toate aceste afirmaţii ale subalternilor drept neadevăruri. “Relaţiile mele cu Moraru sunt foarte rele. Nu pot să vă spun de ce. Sunt chestiile noastre personale. Eu am avut părerea mea întotdeauna, el părerea lui. Nu sunt rudă cu Moraru. Nu am nimic cu acest om”, zice Buza despre consăteanul şi, totodată, fostul său şef, Gheorghe Moraru.

“Nu îi prind eu, ci vama”

“Toate provocările care vin la ZdG vin din partea unor oameni care pe timpul fostei guvernări făceau tot ce le dorea inima, iar acum au probleme. Dacă sunt demişi, înseamnă că există motive”, explică Buza. “E clar că oamenii pe care îi eliberezi din funcţii sunt foarte revoltaţi şi spun fel de fel de lucruri. Nu îi prind eu, ci vama de la Breansk, Moghiliov etc. Ei îi depistează că transportă nelegitim diferite mărfuri, ne dau nouă materialul, iar noi luăm măsuri. Acum, când totul se face după lege, nu li-i convenabil. Oamenii care au stat lângă Moraru scriu acum peste tot”, a încheiat Nicolae Buza.

Va urma

Victor MOŞNEAG, Tatiana EŢCO


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

37 comentarii

 1. Mara

  “specialisti” in vràjit lumea.cine ne conduce,oameni buni? 8 ani de dezmàt,dar chiar si acum se acoperà unul pe altul.au trecut de pe un fotoliu pe altul si ministrul se face,cà plouà.toti cei,care au fost impotriva lui moraru,acum buza se ràfuieste cu ei,specialist in spagà,sarlatan agramat.au schimbat un nemernic pe un derbedeu.tara asta poate sà aibà in fruntea ei oameni cumsecade? unde dracu sà-i gàsim,cà lumea simplà isi incovoaie spatele pentru o bucatà de pàine,in rest mafie si cumàtrism.nimeni nu duce un dosar la sfàrsit,nimeni nu stie,nu vede,nu aude.de ce presa,de ce nu sis-ul? dacà n-ar fi presa,am fi ridicati la miezul noptii si dusi in siberia,cà rusia are nevoie de brate de muncà,iar bratele ei sunt ocupate:ceea ce poate bea azi,de ce sà lase pe màine?

 2. igor

  incurind poate conducerea actuala va lua masuri cu desteptul de Buza a crezul ca cu bani cumperi tot sa stiti ca MORARU STA in spatele lui Buza

 3. kiron

  sa vedeti acest buza ce casa in cobusca veche si-a ridicat si a vindu-to fara sa ia ceva din ea cu 50000 de euro, si sotia lui lucreaza la cfm saracii de ei. tara minunilor. unde poti sa ajungi atunci cind ai bani. bravo lui. gastrabaiterii sau straduit binisor.

 4. Mara

  dacà-i specialist in drept penal,ce cautà la tren
  ? sau la tren se suge mai bine? a luat bac-ul la 25 ani? và imaginati unul de 25 ani in clasa 12 a unui liceu? nici sà mintà nu stiu.cum a luat una falsà,asa a luat-o si pe a doua,nu-i mare smecherie,cànd ai bani.drept penal pe dracu.aveau sà-i sclipeascà azi ochii prin vreo procuraturà sau judecàtorie,nu la un tren de pàduchi,inteleg cà se suge bine,dar si procurorii si judecàtorii nu sug mai ràu,nu aici e diferenta,ci in “prestij”.i-au trebuit 9 ani ca sà ia bac-ul? dar ce dracu fàcea,invàta alfabetul càte-o literà pe an? e specialist in drept ca mamaia in “modealà”.neagà evidenta,cu dovezi documentate,pentru cà e specialist in imbrobodit.cei de la minister,miscati-và,sau si voi ati luat bac-ul dupà 9 ani de studii “studioase”,si voi ati invàtat càte-o literà pe an? nu m-as mira,cà strasnic cadre mai avem peste tot.conteazà fotoliul ceea ce inseamnà avere la greu,in rest nu trebuie matematicà ca sà furi.toti repetentii azi is in fotolii,toate gunoaiele au iesit la suprafatà.mai are mos ion ultima pereche de izmene si alde buza o sà i-o fure si pe aia.da nu le mai stà in gàt,da nu mai cad de pe vreo scarà,da nu le mai picà intàmplàtor vreo piatrà-n cap…

 5. Silvia

  Daaaaaaaaaa! Vad ca va place sa scrieti ceea ce nu stiti! Am lucrat 10 ani la DDC si cred ca cunosc mai bine oamenii de acolo,si pot sa va spun cu certitudine sa lasati omul sa-si faca lucrul! De ajutat nu-l ajutati,dar de murdarit sinteti buni! Buza o sa faca ordine dati-i timp si sustinere! Si nu va mai legati atita de diplome,mare lucru daca vine altul cu 10 studii superioare si nu stie din ce capat sa apuce sa faca ordine in DDC! Sarbatori Fericite la toti va doresc si fiti un pic mai buni unul cu altul!

 6. Silvia

  D-na Mara vad ca tare inraita pe viata mai sunteti! Fiti un pic mai buna la inima si va fi totul bine si la D-ra! Bucuratva pentru tineri ca ocupa posturi,ca vad lumea cu ochi mai tineri decit acei nascuti prin anii 40!

 7. cebanu

  Mulți șefi de tren și însoțitori lucrează de mulți ani în DDC însă nu au așa casteluri cum are G.Moraru în centrul Chișinăului vizavi de MAI,ca N.Buza ,I.Popescu,construite pe trafic de droguri în trenurile de pasageri.Stimată conducere aveți și voi copii și gîndițivă la viitorul lor că pot să consume sî ei ceea ce transportă acest clan trio cu trenul.

 8. val

  Astazi, 29.03.2010, in timp ce la Moldova 1 sunt dezbateri cu Mihai Ghimpu, la parintii nostri in satul Mindic, raionul Drochia pe ecrane stă portretul lui voronin şi scrie “нет сигнала”.

 9. Costantin

  Silvia despre ce vorbesti ??????
  Cei cu studii superioare pleaca din tara…….fug ca dracii de aghiazma.Iar tu te bucuri ca unul cu 9 clase, cu doua diplome cumparate este tinar si chipurile stie sa faca regula. Sa faca regula in cine? in oameni in varsta ? profesionisti ? insotitori de tren cu studii superioare????
  Si cum sa nu fii Silvia inrait pe viata?cand daca fiind cu studii superioare “nu cumparate” ca buza, onest, cu onoare, nu te poti realiza in tara asta de rahat unde cei ca Buza care sunt sigur nici a scri nu stie bine, dirijeaza orchestra.
  Uitate imprejur si vezi in ce mocirla am ajuns.
  Cand va fi in Moldova bine de trait??? cred ca niciodata…..

 10. Mihai Românul

  Hmmm! Atenţie la ce fac scârbele de comunişti şi slugile lor cu semnalul Moldova 1.

  “нет сигнала” în engleză înseamnă “there is no signal”, sau în limba română “lipsă semnal”.

 11. Galina

  Cer scuze ca intervin,dar D-na Silvia asa zisa a muncit cei 10 ani la DDC amanta lui Gherghita Moraru si deaceia il sustine pe Buza.
  Erau toti anii acestea intro ”saica”,saracii oameni care muncesc cu adevaat.

 12. Silvia

  Da ce doamna Galina mai tinut cumva de papuci? Il sustin pe Buza ca stiu ca in DDC nu fiecare ar putea sa conduca,dar el cred ca va reusi,numai ca nu se face totul intr-o zi! Domnul Moraru a facut cit a putut face,si nu putin a facut,dar vad ca nici de D-lui nu sint multumiti! asa-i la moldoveni ii face de 100 de ori bine si o data nu-i intri in voie si esti rau! Si lasati obiceiul de a numara banii altora!

 13. Mara

  silvia,te-ai bàgat in tàràte si nici n-ar mai trebui sà comentez dupà cele scrise de galina,dar sà stii,cà am intuit si eu,cà sarlatanii,ca de obicei,sunt apàrati de fufele lor,ca si laura,fufa lui munteanu(drepturile omului).nu accept replici de la persoane,care pàsesc peste cadavre numai ca sà-si atingà scopul.cel putin,tu realizezi,cà accepti fàràdelegile,care-s la ordinea zilei in moldova? deja e demonstrat,”bàza” a incàlcat legea si asta miroase a penal.tu nu esti de acord,cà si tu esti la fel,spune-mi cu cine prietenesti ca sà-ti spun cine esti,cu atàt mai mult,cu cine dormi…tu nu tràiesti din salarui,cà te ghiftuiesc moraru si buza si pe dinainte si pe dinapoi,tu nu stii ce inseamnà sà mànànci o datà in zi.uite ce spune costantin.suntem azi in ràpà,pentru cà ne conduc alde moraru si buza,dar mai strasnic e cà mai este “bàdlà”,care-i sustine.tu,sà fi tras sapa 10 ani(nu sà sugi la tren),acum ai vorbi altfel.trebuie sà treci prin situatie ca sà intelegi ceva in viatà,nu numai sà faci patul dimineata cànd la moraru,cànd la buza.de la tine societatea n-are ce lua,tu mànànci pàinea furatà de la gura altuia,de aia ai sàrit in apàrare,cà esti cu bàja si tu.dacà tàceai,filozof te fàceai.vezi cà e periculos sà pui prostul sà batà màtàni,cà-si sparge capul(sec).apropo,stie sotia lui moraru cine se tàvàleste in patul lui bàrbat-sàu? face ordine buza? dar casà de 50000 euro tot din “ordine” sau din salariu si-a fàcut? trebuie sà-ti stii locul si tu,si buza si toti tàlharii,numai atunci vom trài bine,orice individ trebuie sà aibà ce merità,iar buza merità intài puscària si apoi ciobània,cà nu stie càt face 2 ori 2,de aia a cumpàrat 2 diplome.

 14. Mara

  silvia,cum sà nu,e foarte “greu” sà conduci.de aia và rupeti capul(si fundul)ca sà nimeriti acolo,plàtiti averi(nu numai materiale),cà apoi le scoateti inzecit,”muncind” si “transpirànd” si sàrlàtànind lumea.moraru si buza,dacà ar avea 3 veti,si tot n-ar face averile pe care le au.ai dreptate,sunt banii a-l-t-o-r-a,nu ai tài si nu ai vostri,bani furati de la gura copiilor.ai auzit de declaratie pe venit? cum explici la fisc 50000 euro(pe usor) dintr-un salarui de 1800 lei? nu provoca si nu prosti lumea,cà fiecare din noi a fost pasager,nu sàri calul,este o limità càt de neghiob n-ar fi unul,nu-ti aràta iscusinta de fufà,asta am inteles-o,te ispràvesti,ce e al tàu nu-ti ia nimeni,dar nici dumnezeu nu dà unde nu-i.e sàptàmàna mare,trebuie sà stai in genunchi 24 ore din 24 sà te pocàiesti,cà esti pàcàtoasà.nu tu trebuie sà dai lectii de viatà.tu te-ai duce pe masa(nu pe patul)unui chirurg cu diplomà cumpàratà? asa si buza si alti agramati din fotolii,e un prejudiciu enorm statului si societàtii,dar asta nu tine de creierul tàu,altfel n-ai fi intervenit pe rol de avocat.o societate civilizatà are o eticà,niste norme,niste reguli,niste legi,dar tie iti trebuie???

 15. Silvia

  Vad ca sinteti cu totii judecatori! Nu inteleg de ce cititi sentintele,inca nimeni nu a dovedit ca diplomele sint false! Sunt numai presupuneri! Din 2008 si pina in 2010 poate sau falsificat in sectia de cadre,nu, D-na Mara! Si nu mai arunca atita cu venin ca mi-i mila de d-ta! Si va mai spun odata nu numatati veniturile cuiva! Exista fiscul pentru acest lucrul! Sau poate vreti sa le comentati si lor ca nu-si fac meseria?

 16. Mara

  silvia, scurt.nu mà fà sà pierd alt timp.ar trebui sà-ti fie milà de familiile,care le strici si de copiii,care ii lasi fàrà pàine,iar eu mà aranjez si fàrà mila sarlatanilor.tu ai milà de moraru si buza,cum si ei te “miluiesc”,sàrindu-te din cànd in cànd.venin pentru tine inseamnà,cà nu sunt de partea tàlharilor.bou la bou rage,hot la hot trage,iar eu nu fac parte din categorie,dacà am mànànc,dacà nu am nu mànànc.e un principiu de neinteles pentru tine,dar nu scuipà nimeni pe unde trec.nu mà opresc acum la valori,pentru astea cu moana vraiste e o pierdere de timp.s-au falsificat in sectia de cadre? sau tu esti handicapatà,sau si tu ai invàtat càte o literà pe an.n-ai ràspuns la intrebare:te-ai opera la un chirurg fàrà diplomà? dar insisti cu nevinovàtia escrocilor,de aia o sà-ti demonstràm,cà buza e un delincvent si din cioban a ajuns “nàcialnik pe zdanie”,iar tineri doctoranti sunt barmeni la terasà.

 17. Silvia

  A-i controlat diplomele la toti chirurgii pe la care a-i umblat pina acum? Cred ca nu! Si nu o mai face pe cinstita si om cu mari principii! Ca vad ca inveti si acum cite o litera din viata! Poate propui tu pe cineva in locul lui Buza? Caci din cite vad a-i avut treba cu DDC? Spune,si poate cineva o sa se gindeasca la canditatura propusa de tine! Sau poate chear pe tine!A venit Buza si a inceput a va curata si nu va place asa-i! Ce sa faci la toti le vine timpul incetul cu incetul! Succese Mara!

 18. Nastea

  Draji viyitatori acestui sait terminaţi să adresaţi atîtea ofense la adresa dom.Buza. Activitatea sa relativ scurtă de conducerea DDC nu a mai atins astfel de succese. Practic tot colectivul este satisfăcut de aptitudenele de care dă dovadă dom.şef Buza. În comparaţie cu fostul şef schimbări se observă atît în conducere, cît şi în relaţia şef lucrător. În numele lucrătorilor instituţiei la care activez pot aferma cu certitudine că dom. Buza este o persoană corectă, cinstită, onestă, directă, prietenoasă şi sociabilă. Solicităm încă odată să încetaţi să criticaţi acastă persoană şi dacă nu credeţi cele scrise antirior puteţi veni în vizită şi să vă convingeţi.

 19. Mihai

  Eu am lucrat în echipa dom.Buza şi vreau să comunic. Şeful Buza este foarte sever ce-ia ce priveşte lucrul în echipa lui dar vă asigur că e foarte corect şi el ne apăra de toţi. Eram o echipă unită şi respectată de toţi cei lalţi colegi. Dacă nu mă credeţi puteţi verefeca.

 20. Mara

  pentru “avocatii” coruptiei de la c.ferate.tot tiganul isi laudà ciocanul.admitem:buza face,drege,”curàtà,”(persecuteazà).haina, càt e nouà,stà un cui.dar incepem de aici:nu rezultà un elev buza,cà a fàcut carte la “gh.asachi”,e confirmat de director prin ridicarea arhivei liceului.insusi faptul e bizar,bate la ochi:un elev ajunge la bac la 18-19 ani,nu l-a luat,i se mai dà o sansà la anul,se fac 19-20 ani,nu l-a luat nici acum-la revedere,punct.un absolvent de liceu la 25 ani? deci:de ce incercati sà treceti peste,sà justificati orice incàlcare a legii? cum te bazezi pe un tip,care minte din talpà? cum justifici o avere,care nu corespunde salariului? ràspunsul vostru:nu te priveste(pe noi toti ne priveste),e treaba fiscului.era si treaba procuraturii sà scoatà la ivealà asasinii din aprilie,dar n-a fàcut-o fàrà implicarea lumii si a presei,cà-i tot lume.aparte silviei ii spun,cà n-o fac pe “cinstita”,ci sunt onestà,nu cu mari principii,ci cu principii sànàtoase.hai sà vedem pe loc cine invatà càte o literà:stii sà conjugi verbul “a avea” la prezent? nu stii,pui màna pe “literà” si inveti regula,cànd se scrie “ai” si “a-i”,sau cànd se scrie “odatà” si”o datà” etc.nu mà implic in alte pramatii tip “ch-e-ar” sau “candi-t-atura” etc.se mai intàmplà sà “mànànci” o literà,sà inlocuiesti una cu alta,virgula asa si asa,si eu si ceilalti,dar de 3 ori in 3 propozitii sà nu stii a conjuga un verb la prezent(nu zic de perfectul simplu) si sà-ti mai bagi si nasul unde nu-ti fierbe oala ca sà faci figurà de agramatà,nu mà mir,cà sustii si alti agramati gen buza.copie buza de la tine sau tu de la el? iti imaginezi,cànd face un raport cu 3 greseli intr-un cuvànt,uite aici i se vede “diploma”.candi-t-atura nu se propune,ci locul vacant se scoate la concurs si,cànd sunt vreo 10-15 pretendenti,in primul rànd,cu studii respective in domeniu,o comisie il alege pe cel,care intruneste toate conditiile concursului,asa e in lumea civilizatà.nu se propune,calea feratà e loc public,nu e datà de zestre nici lui moraru,nici lui buza. buza curàtà? pe cei,care nu-i plàtesc dijma?(casà de 50000 nu e din salariu).nu zi hop…si nu sàpa groapa…,buza curàtà de fricà sà nu fie curàtat el,dar de ce se teme,de aia nu scapà,ii vine “timpul”(ràndul),vorba ta.iar eu stau bine unde stau.tu esti o tàrlà de aia bine hrànità,ghiftuità ca la treucà si te doare-n cot si in fund de cei mai tristi ca noi.decàt sà aperi matarancele lui moraru si buza,te duci la bisericà si imparti banii acaparati pe un cearceaf ràpànos si pàduchios(nu zic de droguri).imi zice cineva pe aici,cà mirosi a schizofrenie si mà bat cu morile de vànt.dar de abia asteptàm sà bem o cafea cu doamna moraru si atunci ai sà umbli tu pe la chirurgi(iti doresc unul fàrà diplomà),apoi sper sà treci si pe la psihiatru,cà ai nevoie cu descoperirea asta a ta cu diplomele falsi ficate de sectia de cadre.au sesizat cei de la cadre insinuàrile tale?

 21. Silvia

  Mara plinge costiujeniul dupa tine! Ce vrei sa-i torni cafea cu iad doamnei Moraru? Vai de capul tau! Nu te baga unde nu-ti fierbe oala! Stai si da lectii de cultura generala sau de gramatica ca o fi mai mult folos! Din cauza unor infantili ca tine se duce tara de ripa! Vad ca a-i cea mai multa treaba din toti cu DDC!Stai pe … sa nu te hurduci paduchioaso!

 22. Andrei

  Oameni,chiar credeti ca castigati ceva prin ofensarea celuilalt?Doar aratati cei sapte ani de acasa…Doamna Mara,dumneavoastra ati lucrat la DDC?Daca da atunci stiti ce salariu mizer presupune,nu?Si cum credeti,ar utea trai cineva din el?Repet doar din el?Evident ca nu,si o stiti…Fiecare se descurca cm poate…Ma gandesc ca nu Dv. nu ati profita depostul primit…Chiar si insotitorii de vagon mai fac ceva smecherii,ca nu suntem toti ideali…Doamna Silvia,am citit comentariile si sunt intru totul de acord cu dumneavoastra.

 23. Costantin

  Citindu-i pe silvia si andrei, nu pot sa nu fiu de acord cu ei.Si as vrea sa spun cava de la mine.Iaca eu am fost politist aveam salariu mic.Foarte mic nu-mi ajungea sa platesc nici chiria.Dar nu am plecat din politie cum au facut-o multi colegi de-ai mei onesti si cu onoare.Eu am ramas sa lucrez, Si cum a spus andrei , fiecare se descurca cum poate. Iaca eu gruzeam, prindeam omul nevinovat,ii puneam in buzunar plicul cu marihuana si imi faceam de gazda, mai tarziu si masina,tarfe,apoi cvartira in Chisinau.Asa am facut si cu alde andrei,unde rupeam rubla bine,unde nu pleca andrei la puscarie ca macu,trebuia sa dau si rascravaemosti. Ei da andrei nu se supara ca intelegea omul ca “toti facem smecherii, ca nu suntem toti ideali.”Au mai fost si multe alte cazuri cu rubla, unde in loc sa fac dreptate eu luam banul de la hot si iar ma faceam gospodar.Ei da principalul ca oamenii ma intelegeau ca doar nu “suntem toti ideali”, “fiecare se descurca cum poate.” Ei da principalul ca nu am ofenstat niciodata pe nimeni,si nu am aratat cei 7 ani de acasa , ca de fapt mai multi nici nu aveam. Dar glavnoie ca stiam sa conduc asa cum nu pot conduce 7 cu studii superioare. Asa ca voi trebue numai sa va bucurati ca ” noi cei dupa anii 40 vedem lumea cu alti ochi”.Cat am lucrat am vazut” multi infantili care duc tara de rapa”,erau cinstiti si nu furau deci erau saraci. Iaca daca furau toti, toti ajungeam bogati.Ei si respectiv eu si mai bogat.Iaca amu am avansat si fac mai multi bani. Asa ca oameni buni nu va suparati pe mine ca” doar nu suntem toti ideal si fiecare se descurca cum poate.

 24. Mara

  aoleu,silvicà mamà.esti neagrà de necaz si durere(nu de venin).ti-e fricà,iti fuge pàmàntul de sub picioare,iti scapà tàta de la gurà(adicà matarancele).dar ziceai mai sus:fiti mai buni unul cu altul.ipocrizie.unde ti-a dispàrut “bunàtatea”? din oità “nevinovatà” ai devenit o viperà (ne)veninoasà.hai,cà incet te aduc la conditie.sà nu-mi bag nasul…?(au scris ziarele,nu e secret).adicà accepti,cà buza n-are ce càuta acolo,ceea ce trebuia de demonstrat(numai nu te innegri).eu ti-am dat fapte,iar tu dai cu zoile,asta inseamnà faliment,nu ai argumente,iar la zoi se pricepe si mitrofanusca,cà nu trebuie matematicà superioarà (apropo,asa si n-ai invàtat verbul “a avea”).eu pornesc de la arhiva liceului(numai nu te innegri),galina stie ea ce stie si nu numai ea,cebanu scrie de trafic de droguri si averi nejustificate,iar tu ai pornit de la costiujeni cu pàduchii in cap,apà chioarà.eu ti-am stràns pàduchii din cearceafuri,pe care luai si bani,gospodina satrei ce esti(numai nu te innegri).ce fac eu cu d.M.nu te priveste,nu mie o sà-mi facà pàrul.nu p.mine se duce tara de ràpà,ci pentru haita,pe care o aperi cu ardoare.tie,cànd iti vine sà strici aerul,incepi sà “scrii”.tot incerci sà ghicesti sunt acolo,nu sunt dincolo.imi face plàcere,cà ti-ai gàsit o ocupatie,decàt sà te ocupi de matarance(e sàptàmàna mare),mai vezi si tu ce se mai face in tara,mai dà-ti cu pàrerea si la alte articole ca cetàteancà a acestei tàri,sunt atàtea subiecte,teme,noutàti,iar tu te-ai impotmolit in putanism si bani nemunciti.nu te osteni degeaba,cà buza oricum pleacà de acolo(numai nu te innegri),pàrerea ta n-o intrebà nimeni,deja o stim:sectia cadre a “falsificat” diplomele false ale lui buza.aveau sovieticii o revistà,se numea “krokodil”…

 25. Roxy

  Silvia, închide-te k a plâns lume din urma ta şi eşti blestemată neam de neamul tău! Nu toţi sunt hoţi ca voi şi nu încerca să arăţi k nu-i drept ce spune Mara.
  Săraca limba româna scrisă de către tine plânge. Deduc k ai făcut şcoală prin “podvaluri”. Ah, cât pe ce să uit k tu ai făcut altă şcoală… şcoala de fufe cu staj.

 26. IONUT

  MARA ITI URMARESC TOATE ACESTEA MURDARII SI MA GHINDESC cum ar putea o doamna culta sa se coboare la asa un nivel,am esit la concluzia ca nu numai nuti ajung acei 7ani de acasa dar ai mari probleme cu capu mai bine ai primi un tratament, chit nu-i prea tirziu,nu te pra adinci tare ca eu is sigur ca nai sa faci tu ordine in tara asta,asa ca vezi mai bine de sanatate/succese

 27. Silvia

  Mara nu ma inegresc de loc,chear ma faceti sa rid! Dar pe Buza inca o sa-l mai vedeti mult timp in aceasta functie(nu te inegri). Roxy,cred ca prin podvaluri si scoala de fute cu staj faci tu si tot neamul tau! Ei ce pot sa va spun,succese!

 28. Roxy

  Mă întreb cum e posibil ca o agramată şi o incultă să ocupe funcţii publice? Ea nu ştie că, corect este “înnegri” şi “chiar” şi sunt lucruri elementare care se învaţă în clasele primare! Ce face ea acolo? Ha! Păi dak stă “na gatove” şi se plimbă dintr-un pat în altul, despre ce fel de cultură poate fi vba? Asta iţi este cultura! Moraru şi Buza te “educau”, te “educă” şi acum. N-ai pic de demnitate! Kiokia Silvia, înainte de a ocupa nişte funcţii, fă-ţi un bine şi pune mâna pe manualul de gramatică.
  Când numai hoţi, agramaţi, buhăiţi şi fufulici ocupă posturi de şefi, ca şi cetăţean al acestei ţări, îţi pui întrebarea: când va ieşi Moldova din kkt, când va dispărea corupţia, când va fi ordine în ţară, când vom ajunge la liman?

 29. Cumatru X shi Y :D

  [i]Atentie, ceea ce urmeaza e pur si simplu un … pamflet!? :D[/i]

  Actul I:
  “Cumatre, iaka pi mini ma uvalnesk, shi ini trebu shiniva cari stii a lua bashleala ghini… Hai in locu nieu… nii ini ajiunji… da nu ma supar daca ini azvirni shi nii sheva… adika cateva bilioani”

  “Las cumatri ca iaka amush dischidim biznaz… si, cred ci daci te-o dat afari o scapat di tini!? Karoci, io am un bratan la minprosvetlenii shi ma fashi jiurist pisti noapti… si iaka amu pot si maresc stavka… tu cit luai?”

  “E.. citivca limoani..”
  “Iaka io a sa inmultzask cu zashi…”

  Actul II:
  “Cumatri am bxxxx-x, m-o spalit aieshtea di la ZDG ci am sheva cu minprosvetu… karoci, mujicu m-o kidanit… vseo… dam nu am 10 clasi… blin…”

  “nu ti temi, dak sheva mai avem cumatri in rezervi… vseoravno a sa ni shii ghini…”

  “Aha, zishi tu da-n suflet…”

  “In suflet am limoanili… ai insheput ghini, amu gllavna stai kitic si shii mai tihii, nu vez ci aieshtea di la ZDG ti calca pi coadi? Fa si tu cum o zis shioroiu… shii ca Diacov, scolskii si tat a sa shii ghnini…”

  “Da ladna k am invatat deamu… Iaka m-o sunat si am putut io sa graiesc tipa romanesh3… Amush mai dau sheva pirojoashi la lumi… shi ii pxxxxt cu pravadnishii…. limonu la reis a sa il deie…”

  “Tu glavna nu uita… dak sheva, mai avem cumatri in revervi…”

  “Nu uit… Da vseoravno… vreu si shiu primu cumatru…”

  “Dafai Buza… Sa ni auzam di ghini vai …”

  “Davai Melnic(rus), ni mai zdaravim noi…”

  Actul III:

  In cadrul urmatorului aricol “Trenul coruptiei in gara Chisinau” ….

  —————————-
  Comentariu fara creatie:

  M-am obisnuit deja sa vad asemenea exemple in RM. Cumatrizmu la putere baietz!!! Vseo! S-a terminat jmekeria!!! Sau poate abia a inceput!? Citind articolu mi-am adus aminte d eun banc:
  “Asha dragu mamii, manele nu vrei sa canti, fotbal nu vrei sa joci, in politie nu vrei sa te vari… Hai fa-ne de ras, da la facultate… de parca documentu sheala nu se cumpara…” Interesant, ce naiba fac io facultate!? Tre sa merg si io la Buza sa vad daca poate sa ma faca si cu diploma de bac, si cu licenta, si cu master… Ce mar rod io papucii!? Da eu chiar am sa-i rod… Si stiti de ce!? Nu vreau sa rosesc… Nu vreau si GATA!!! Da cu cumatrismu tre de terminat… Cum? Faceti mai des de ras parintii dand la facultate si luand note mari… Numai o tara cu carte poate avea viitor… Pen tru ca cei cu scaun la cap, descopera magariile de peste tot… Scrieti, desigur argumentat… Viitorul e in manile noatre a tuturora… Deci… JOS CUMATRIZMU, ANALFABETISMU si TAMPENIA MD!

 30. Roxy

  Ionut,ştii să defineşti cuvântul “incult”? Mă îndoiesc!
  Incult = . (Persoană) care are o lipsă de cultură elementară, (om) necultivat, agramat. (Sursa: DEX-ul limbii române)
  Din această categorie faci parte şi tu, şi ibovnica ta Silvia. Nu cunoaşteţi regulile elementare de scriere a limbii române. Tu vorbeşti de incultura şi de lipsa celor 7 ani de acasă? Nu e cazul! În comparaţie cu tn, Mara gândeşte sănătos, logic şi face deducţii corecte. Tu, însă, şi cei de-al de tn, sunteţi nişte escroci şi nişte jeguri care ştiu doar să bage mâna în buzunarele oamenilor cât mai adânc şi să-i aduk în pragul sărăciei.
  “…nai sa faci tu ordine in tara asta,asa ca vezi mai bine de sanatate/succese” Păi voi, cei cu burta de 100kg, nici nu vreţi ca cineva să facă ordine în ţară! Vă place să jăcmăniţi poporul şi ca cetăţeanul jefuit să plece capul de park aşa ar fi normal. Au trecut acele vremuri, Ivan. Lumea evoluiază, se deşteaptă, se răscoală, îşi spune păsul şi oful, cere drepturi şi vrea să fie ascultată. Sau la voi înk nu ajunge acest lucru? Mă prinsă-i de ce nu ajunge…pt k aveţi capul mic şi mintea stă lejeră. V-aţi obişnuit să vă umflaţi burţile şi buzunarele, în ţară să fie haos şi voi să bateţi din palme şi să trăiţi bine. Aloo! Daţi-vă două palme şi reviniţi-vă, tu şi matracuca de Silvia.
  Într-o ţară civilizată, mitocani ca Moraru şi Buza demult erau arestaţi şi băgaţi la zdub. În Moldova, însă, li se caută scuze, ink se dă mită şi poţi scăpa foarte uşor. Hoţul cu hoţ ţine, incultul ia apărarea incultului k doar un prost şi un agramat nu o ţine cu un om cult, ar fi un paradox. Citind-o pe Mara, mi-a facut o impresie de o Doamna care ştie ce scrie, are cultura ELEMENTARA (în comparaţie cu tn, Silvia şi ceilalţi inculţi), nu este o agramată, este împotriva hoţilor (care fură ţara de le sar sandalele), care vrea ca hoţul să fie pedepsit, nu scutit şi lăsat să fure-n continuare de la omul de rând lipit pământului şi sărăcit de cei ca voi. Au nu vă ajunge cât aţi furat? Au nu aveţi voi vile care se zgârâie norii? Au nu aveţi voi conturi în bănci străine? Nu aţi săsrăcit şi furat ţărişoara asta în de-ajuns? Vă tremură chiloţii acum când lumea se revoltă, vă cere socoteală şi nu vă mai vrea? Aveţi coşmaruri? Le aveţi şi le veţi avea mult timp de acum în colo! Ulciorul nu merge de multe ori la apă!
  Nu arătaţi cu degetul la ceilalţi când voi sunteţi nişte jefuitori, nişte profitori, nişte ucigaşi şi nişte violatori de drepturi.

 31. Mara

  mài ionut,sper sà ai 7 ani nu de casà,ci de tot,altfel ai fi ion,un prenume de un matur,un bàrbat in toatà firea,dar,fiind ionut,te-au imbrobodit “protagonistii” de mai sus sà scrii pramatii de 2 bani(iartà-i,doamne,cà nu stiu ce fac),mi-e cunoscut stilul,ia uite mai sus:acelasi stil.fiindcà esti ionut,te roagà lelea sà deschizi DEX-ul si vezi ce inseamnà “cult”,cà te contrazici.individ “cult” include:educatie,culturà,maniere,moravuri(tot sànàtos),adicà exact 7 ani de acasà(nu de la garà),iar tu scrii:”doamnà cultà,nu-i ajung 7 ani…Te decizi:sau e lae sau e bàlaie,dar nu poti sà le pui pe toate intr-o oalà.vezi ce inseamnà sà copiezi? (scàrboasà treabà sà folosesti si copiii numai ca sà te dai mare si tare).una la mànà,si a doua:nu-i frumos,mài ionut(asta inseamnà si 7 ani…)asa nitam-nisam,sà dai omul jos de pe veceu,vàzànd cà nu dai replica si celorlalti.deci,sub “egida” cui scrii? te-am rugat eu sà te “ingrijorezi” de sànàtatea mea? te-ai bàgat ca vaca pe gheatà.conform tie,eu nu am 7 ani…,dar tu ii ai? nu-i vàd,si atunci de ce te oferi sà dai ceea,ce n-ai.stil cunoscut:eu cu fapte si voi cu “sfaturi” de rht,”apusoarà”.ordine in tarà,mai vedem noi,dar la c.ferate cu sigurantà,buturuga micà ràstoarnà carul mare.orice ordine incepe de undeva,si de la cei 3 tineri asasinati in aprilie,iar tu nici nu stii unde-i piata MAN.nu ghiftuitii ies in piatà,nu ghiftuitii fac ordine sau shimbàri,dar àsta e un alt subiect si nu tine de mintea oricui.urmàresti,zici,”murdàriile” astea.de ce? tu,cu “7 ani…”,cum de te intereseazà murdàriile? vezi cà iar nu se combinà “7 ani” ai tài cu ceea,ce te intereseazà(murdàrii),care-i logica? dacà nu,ai schimba pagina,te obligà cineva sà urmàresti sau sà aperi? nu vàd si alte comentarii la alte articole,deci,dai din coadà inaintea cui?.nu-ti place,intoarce pagina si-ti dai cu pàrerea prin alte pàrti,dar sà fie pàrerea ta,nu a altora.adicà nu-ti place,dar urmàresti.cam neghioabà judecata asta a ta,dar trimiti la tratament pe altii(mi-e cunoscut stilul),adicà vezi paiul din ochii altora si nu vezi bàrna din ochii tài.intài faci curat in curtea ta si apoi te uiti in curtea vecinului,àstia-s 7 ani de acasà.

 32. IONUT

  Da sinteti murdari la gura,roxy cine-i asta SILVA se vede ca sinteti toti intr/o saica apoi murdaritiva sanatosi,da eu miam spus parerea un om normal nu se birfeste atita pe ascuns,da este lege in toate puncteele de vedere da nu ca un ticalos sta la cam…. si scrie.Daca ai fi destept ty tare si cu mavra ta ati spuneo public despre acel BUZA a vostru ca nustiu cinei da vad-ca cai mult mai destept ca voi(asai parerea mea)Pentry MAVRA PRECIS CA PLINGE DYRCA DUPA TINE DA ESTI PROASTA CU LITERA MARE mii mila tare de tine serios sa nu faci batatura la mini da MAVRA dute si te clarifica mai bine asa prin lege ori sau saturat toti de dine matinca o vazut ca te da de gol sanatatea CIAO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *