Traficanţii în arest la domiciliu

269-traficantiAu mers o lună pe jos ca să ajungă acasă din Rusia, după ce au fost traficaţi şi forţaţi să muncească. Ei au reuşit să fugă noaptea, prin pădure. Nu aveau acte de identitate, nici bani. Au ocolit punctele de frontieră, riscând. Deşi au acţionat traficanţii în judecată, procesul durează deja de un an, iar cei care i-au traficat continuă să îi ameninţe.

“Păduchii zburau de la unul la altul. Eram bătuţi şi forţaţi să muncim pentru Bucico. N-am putut rezista mai mult de 1,5 luni. M-am sculat dimineaţă, m-am spălat şi am luat-o la fugă prin pădure. Nu aveam acte, nici bani. O lună am mers pe jos din Rusia, ca să ajung acasă”, povesteşte Ion Cazacu, victimă a traficului de fiinţe umane.

Racolarea moldovenilor

Încă în 2007, o reţea de traficanţi racolau cetăţeni din diferite zone ale republicii, transportându-i la muncă în regiunea Belgorod, Rusia. Celor care nu aveau acte de identitate – le perfectau ei în grabă. Dumitru Bucico şi Rodica Sandu, cetăţeni ai R. Moldova, potrivit poliţiei, sunt capii grupării de traficanţi. Aceştia abordau în special persoane sărace sau certate cu legea. Unei persoane i-au dat cu împrumut câteva sute USD. Apoi, în schimbul datoriilor, au forţat-o să meargă la muncă în Rusia.

Vineri, 19 martie 2010, în faţa Judecătoriei Floreşti, una dintre victime, Ion Cazacu, ne-a povestit momente de teroare prin care a trecut. În 2007, starea financiară a familiei sale era sub limita sărăciei. Fiul vitreg al lui Cazacu a pătruns în beciul unei bătrâne din Nicolaevca, r. Floreşti, şi a sustras produse alimentare. Acesta a fost reţinut de poliţie. Pentru a scăpa de pedeapsă, concubinii Rodica Sandu şi Dumitru Bucico i-au propus tânărului 400 USD, pe care să-i dea poliţiştilor drept mită. 400 de lei i-au fost daţi pentru bătrână, ca recompensă pentru pagubele materiale.

Ameninţau că vor viola fetele

Tânărul ar fi încasat banii, după care problemele cu oamenii legii au luat sfârşit. Peste un timp, Bucico s-a prezentat la domiciliul tânărului şi i-a spus să îşi pregătească bagajele pentru a pleca la lucru în Rusia, ca să întoarcă cei 400 USD. În acea perioadă, starea sănătăţii fiului lui Cazacu s-a înrăutăţit. Deoarece familia fusese ameninţată de mai multe ori de Bucico, Ion Cazacu a decis să plece la muncă.

“Bucico şi Sandu intrau în casă şi o loveau pe soţie. Mi-a spus că îmi violează fetele şi îmi dau foc la casă, dacă nu plec în Rusia. N-am putut să rabd şi am plecat. Ei mi-au spus că voi munci la curăţit livezi şi voi fi plătit. Pe 8.02.2008, din R. Moldova spre Belgorod am plecat vreo 50 de persoane. A doua zi, am ajuns la destinaţie. Pe 9 februarie, ne-au scos la lucru”, povesteşte victima.

Treceau frontiera fără documente

Acum o săptămână, la Judecătoria Floreşti, Ion Cazacu a mărturisit instanţei despre condiţiile de trai suportate de el în Rusia. “Trăiam în grajd. Încăperea avea 30×3 metri. Paturile erau lipite între ele. Păduchii zburau de la unul la altul. Bucico şi Sandu aveau o odaie separată”, spune el.

Dimineaţa, pe 13.04.2008, Cazacu s-a trezit, s-a spălat şi a luat-o la fugă prin pădure. Asupra sa nu avea bani şi nici acte. Ca să nu se rătăcească, mergea zile întregi pe calea ferată. Punctele de frontieră le-a trecut ilegal. “Vama o treceam pe ocolişuri. Din Ucraina am trecut în Transnistria. Când am ajuns la Dubăsari, mi-au spus că fără acte nu pot trece. Am vorbit cu localnicii. Mi-au spus cum să trec prin pădure. Aşa am ajuns acasă”, detaliază Cazacu.

Au mers pe jos o mie de kilometri

Mai multe victime care au fugit acasă din Belgorod au mers pe jos vreo mie de kilometri. Din aceeaşi regiune, Nicolae Sarmaniuc, împreună cu soţia şi alte cinci victime, au fugit de traficanţi. Aceştia au fost convinşi de Bucico să plece la muncă, promiţându-le că vor face bani buni. “Aici ne-a spus că vom lucra la curăţit copacii şi la prăşit căpşuni. Acolo, în 5 luni, n-am avut nicio zi liberă. Lucram ca un măgar. Nu ne-au plătit niciun ban”, ne-a spus victima.

În noaptea de 24.04.2008, fără documente şi bani, 7 moldoveni au fugit prin păduri ca să ajungă acasă. “Am reuşit să luăm doar câteva haine cu noi. Pe drum, ca să avem ce mânca, îi ajutam pe unii localnici ruşi. În peste două săptămâni am ajuns acasă”, susţine Sarmaniuc.

Traficanţii erau înarmaţi

Potrivit victimelor, Dumitru Bucico nu lucra alături de ei. “Bucico tot timpul era cu cafeaua şi cu ţigara în mână. Striga la noi ca să lucrăm. Asupra sa avea două pistoale, dintre care unul pneumatic. Când ni le-a arătat, ne-a spus că nu se teme de nimeni”, povesteşte Sarmaniuc.

ZdG a discutat şi cu cei învinuiţi de trafic. Dumitru Bucico are 30 de ani şi este originar din Căpreşti, Floreşti. Acesta, împreună cu concubina sa Rodica Sandu, de 27 de ani, domiciliată la Prodăneşti, acelaşi raion, constituiau capul unei grupări de traficanţi. Din gruparea respectivă mai făceau parte şi alte rude ale acestora. Din declaraţiile victimelor, nici până astăzi mai mulţi dintre cei plecaţi nu au revenit din Rusia. Aceştia se află la munci forţate sub stăpânirea lui Ion Bucico, fratele învinuitului.

Rodica Sandu a declarat pentru ZdG că, după acest episod, victimele le sunt datoare cu bani. “I-am împrumutat 400 USD soţiei lui Cazacu. L-am ajutat pe fiul lor, care a intrat la o babă şi a furat. Trebuia să ia doi ani de închisoare. L-am ajutat să plătească amenda. Acum familia Cazacu ne este datoare cu 15 mii de lei, împrumutaţi de la noi”, ne-a spus Sandu, aflată în arest la domiciliu.

Bucico: “În urma acestui caz a murit mama şi tata”

Rodica Sandu ne-a mai spus că, spre Rusia, oamenii au fost duşi cu un autobuz. “Când i-am dus la lucru, eu şi Bucico nu eram cu ei. Bucico se deplasa cu maşina personală, iar documentele erau la oameni, şi nu la noi, aşa cum spun ei. M-am dus mai târziu în Rusia şi toate documentele lor le-am dus la Primăria din acea localitate”, afirmă sursa citată.

Despre faptul că victimele n-au fost remunerate, femeia reţinută de poliţişti spune că lucrătorii trebuiau să primească banii după un an de muncă. Ei, însă, au fugit. Din acest motiv n-au văzut banii.

Totodată, Bucico zice că victimele ar minţi. “N-a fost cum spun ei. Ce mâncam noi, mâncau şi ei, doar că aveam camera mea. Ei lucrau încet, iar documentele lor nu erau la mine. Eu trebuia să le arăt cum se curăţă copacii, nu să-i bat. La ei nu strigam, doar le explicam ce şi cum să facă”, declară Bucico, aflat de un an în arest la domiciliu. Acesta a mai adăugat că, în urma acestui caz, mama şi tatăl lui au decedat. Acum, Bucico şi Sandu aşteaptă sentinţa instanţei, după care, dacă vor fi liberi, nu vor mai organiza grupuri de oameni pentru a pleca la muncă în Rusia. Cel puţin, aşa declară ei.

Rodica, reţinută de către “vecini”

Rodica Sandu s-a arătat nemulţumită de modul în care a fost reţinută. “Credeam că poliţia de la Chişinău ne va face dreptate. Dar, tot ce declaram la audieri era împotriva mea. M-au reţinut într-un apartament din Chişinău. Au bătut la uşă şi nu s-au prezentat ca poliţişti.

Mi-au spus că sunt vecinii de jos şi că la noi curge apa. Am deschis uşa. Mi-au pus în faţă legitimaţia şi au spus să mă îmbrac şi să merg la poliţie. Pe scări, la intrarea în bloc, erau mulţi poliţişti, de parcă aş fi comis nu ştiu ce”, ne-a spus femeia.

Potrivit victimelor, ele au aflat de la Poliţie că Bucico deţinea un pistol pneumatic, având capsule metalice, folosit adesea împotriva „lucrătorilor săi”, bănuiţi de el că s-ar mişca prea încet. Bărbaţii care se împotriveau cerinţelor lui Bucico erau bătuţi şi închişi în beci. Nu erau hrăniţi, iar peste un timp erau iarăşi forţaţi să lucreze. Cei ieşiţi la muncă erau forţaţi să împrăştie cu mâinile goale îngrăşăminte chimice, care le cauzau arsuri severe. Terenul agricol pe care lucrau, vreo 50 ha, era deţinut de traficanţi. Concubinii au ameninţat repetat cu moartea familiile celor care s-au întors în Moldova, în cazul în care aceştia vor apela la poliţie. Cu banii acumulaţi în urma activităţii criminale, în februarie 2009, concubinii au procurat un apartament cu 4 camere la Botanica, Chişinău, contra 63 mii de euro. În timpul reţinerii, Sandu se afla în acest apartament.

Învinuiţi de trafic de fiinţe umane

În urma percheziţiei la domiciliul lui Bucico şi Sandu, poliţia a depistat 110 acte de identitate, precum şi un şir de recipise cu împrumuturi şi mai multe agende în care se făcea evidenţa datoriilor. Actualmente ei se află în arest la domiciliu.

Sergiu Creţu, adjunctul procurorului de Floreşti, declară că audierile martorilor pe acest caz au început la sfârşit de 2009. Inculpaţii Rodica Sandu şi Dumitru Bucico sunt acuzaţi de trafic de fiinţe umane, muncă forţată şi tăinuirea buletinelor de identitate.

Potrivit anchetatorilor, cei doi riscă de la 10 la 20 de ani de închisoare, fiind acuzaţi de trafic de persoane în baza prevederilor Codului penal. Victimele din acest proces sunt asistate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Constantin

  Foarte bun articol ! Uite asa jurnalisti si asa reportaje trbuie sustinut pentru ca nici un procuror nu va indrazni sa de inapoi daca in presa se stie ce sa intimplat !!!

 2. Mihu

  Cred ca pentru asa tipuri de persoane e prea lejer arestul la domiciliu cu toate ca sentinta inka nu a fost data. Consider ca ar trebui arestati!

 3. Animal Planet

  Buna seara. acum ma uit la stiri externe. dar am gasit acest articol si chiar l-am citit cu toate ca e mare. dar alceva m-a lasat la pamint, acest caz este socant. trebuie de tinut de fusta procurorilor ca ei sa nu fie mituiti si sai lase la libertate pe acesti doi …sa le zicem cetateni nesimtiti….

  procurorii si judecatorii nostri sunt in ceata….

 4. Mara

  straniu,cà sunt la…domiciliu.la dubà si aruncatà cheia.i-au làsat la domiciliu sà ameninte victimele? numai pentru asta ar trebui izolati.incà n-au pus sechestru pe apartament? straniu,ceva nu merge aici.o sterg ei liber in transnistria,acolo-i refugiu de ràmàsite ale societàtii atàt din moldova,càt si din rusia.vràjealà,uitati-và la articol:trafic de persoane…,cà-i mai greu ca drogurile,adicà SCLAVIE.au pus baba in puscàrie pentru droguri(le-o fi adus din afganistan baba) si aici 2 banditi cu arme(alt articol penal,nasol si àsta)is liberi.de ce? cà au impàrtit dolàrasii munciti de sclavi un”pic” pe la fàlesti,un”pic” pe la centru.vai si amar de capul nostru,dar ii mai vai si amar de capul celor,care ne conduc.

 5. Gheorghe

  Nici nu stii pe cine sa crezi. Ce stat e acesta Repubica Moldova in care oamenii nu au de lucru, nu au cu ce trai si nu sunt protejati? Cine are nevoie de un asemenea stat din care oamenii sunt nevoiti sa plece care si incotro? Aceasta republica apartine doar celor care stau la putere, nu si popurului. Mizerie.

 6. ue

  deja este o incalcare, cum pot sta arestati la domiciliu? Prostie mare sau ii arunca de pe cuptor pe lejanca sa nu le fie pre cald?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *