Traficanţii de aur, protejaţi de poliţie

215-aurO reţea de contrabandişti este implicată în afacerea cu aur traficat din Turcia. Concubina şefului Secretariatului MAI, Igor Guţu, a făcut dezvăluiri în exclusivitate despre clanurile stradale care comercializează aur de contrabandă. Potrivit poliţiei, “business-ul stradal va fi stopat odată cu implementarea unor legi mai dure”.

Afacerea cu aur în stradă a început acum 15 ani. În R. Moldova “nu prea se găsea aur şi atunci am început să aducem marfă din Turcia”, ne-a spus Raia, comerciantă stradală, care este, totodată, şi patroana unui magazin specializat în aur, situat în sectorul Botanica.

Tot ea mai spune că are o bună practică în afacerea cu acest metal preţios şi a precizat că mai multe ţări importă aur din Turcia, printre care se numără Emiratele Arabe Unite, Rusia şi Germania.

Ea explică că în Turcia braţele de muncă sunt mai ieftine şi că tot acolo se aplică şi proba pe metalul preţios.
Potrivit experţilor, aurul turcesc este de calitate joasă în comparaţie cu cel rusesc şi în multe cazuri acesta este amestecat cu cupru.

Reţeaua lui “Ciuvaiski”

“Ciuvaiski” este unul dintre cei mai mari traficanţi de aur din R. Moldova, mi-a spus o comerciantă. De origine turcă, el deserveşte mai multe vânzătoare stradale. “Ciuvaiski aduce tovar din Turcia de două ori pe lună”, a mai adăugat vânzătoarea.

Am mers la locul unde vânzătoarele de aur îşi desfăşoară business-ul stradal, la intersecţia bd Ştefan cel Mare şi Sfânt cu str. Mihai Eminescu. Am întrebat cum pot să dau de “Ciuvaiski”, sub pretextul că sunt un bun prieten de-al lui. Una dintre comerciante ne-a spus că el se întoarce mâine sau poimâine, nedorind să precizeze unde este plecat.

Galina Ismailskaia, nume confirmat şi de poliţie, este o altă vânzătoare de aur. Conform unei surse apropiate comerciantei, marfa pe care o primeşte aceasta este adusă din Turcia de către doi bărbaţi de origine turcă. Aceştia aduc marfa până în Ucraina, iar mai apoi soţul ei aduce metalul preţios la Chişinău.

Au fugit de poliţişti înainte ca aceştia să le ridice marfa

Pe 4 februarie, patru poliţişti îmbrăcaţi în civil s-au apropiat de locul unde comerciantele îşi vând marfa. Încă înainte ca poliţiştii să ajungă la locul respectiv, mai toate comerciantele au fugit de oamenii legii, traversând bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

S-au oprit în scuarul Teatrului Naţional «Mihai Eminescu» şi se uitau ce acţiuni vor întreprinde poliţiştii în raport cu femeile care nu reuşiseră să fugă. Printre comerciantele care au fugit de poliţişti se aflau şi doi turci. Ei ţineau genţile în care acestea, de obicei, îşi păstrează bijuteriile din aur.

Din cele observate, “Liuba de la Leova” este intermediară. Ea face mai multe vizite la Lombard, pentru a verifica aurul adus de clienţi. Atunci când poliţiştii în civil desfăşurau acţiunea, Liuba a scos din geantă nişte hârtii, prezentându-le poliţiştilor drept acte oficiale.

Am văzut cum ceilalţi doi poliţişti, echipaţi în civil, se îndreptau spre Ministerul de Interne. Ei au trecut pe lângă vânzătoarele retrase în scuarul Teatrului Naţional, spunându-le ceva, după care şi-au văzut de drum. Peste puţin timp comerciantele au revenit, continuându-şi vânzările.

Ancheta în cazul poliţistului continuă

Potrivit poliţistului de sector, Veaceslav Bancu, poliţia desfăşoară mai multe acţiuni pentru a stopa activitatea comerciantelor. “Le ridicăm marfa şi o depozităm în seiful sectorului de poliţie, după care transmitem mai departe marfa spre expertiză”, a subliniat Bancu. Tot el a declarat că “business-ul stradal va fi stopat odată cu implementarea unor legi mai dure”.

Solicitat de ZdG, şeful Direcţiei Securitate Internă (DSI) din cadrul MAI, Ion Berbinschi, a declarat că “Ancheta de serviciu în cazul funcţionarului MAI Igor Guţu, suspectat că ar proteja interesele comercianţilor clandestini de aur, continuă”. Berbinschi a refuzat să ofere date din cadrul anchetei sau să estimeze când anume va fi finalizată aceasta.

Amintim că şeful secretariatului MAI, Igor Guţu, se află în relaţie de concubinaj cu una dintre comerciantele stradale, pe nume Raia. Vânzătoarea, împreună cu Guţu, intră deseori în MAI, după care comercianta se întoarce în stradă.

Zilele trecute, l-am contactat pe Igor Guţu, solicitându-l să ne spună de ce fel de suport beneficiază Raia, datorită funcţiei pe care el o deţine în cadrul MAI, la care Guţu a zis: “Tu ce? Te-ai tâmpit cu totul?”. În ziua imediat următoare, Raia, concubina lui Guţu, a venit la redacţie. Raia: “Padruşca mea, cu care am prietenit 10 ani, m-a dat în gât”.

Comercianta de aur, Raia, a venit la redacţie cu o listă de întrebări. Era curioasă să afle de unde anume reporterul redacţiei a aflat despre relaţia sa cu Igor Guţu. Aceasta o bănuieşte de “trădare” pe una dintre colegele sale, şi ea vânzătoare de aur. “Padruşca mea, cu care am prietenit 10 ani, m-a dat în gât”.

“Hoţul jefuieşte tinerele în ascensor”

Raia spune că, atunci când a început relaţia sa cu locotenent-colonelul de poliţie Igor Guţu, ea vindea deja aur “la fel ca şi acum”. Ne-a povestit că Guţu, concubinul său, este un bărbat inteligent. “Cum ar putea el să ţină krâşa la 20 de femei?”, se întreba Raia.

În dialogul pe care l-am avut cu Raia, aceasta a recunoscut că a intrat în MAI de mai multe ori, însoţită de Guţu, dar a refuzat să ne spună în ce scopuri. Tot ea ne-a mai spus că are licenţă pentru activitatea pe care o desfăşoară, şi dacă la începutul dialogului se arăta nemulţumită că nu a luat licenţa cu ea, ca să demonstreze că e “curată”, la final a spus că “licenţa mi-am făcut-o recent şi am s-o prezint doar procurorului”.

Vânzătoarea care a venit la redacţie a confirmat că unele dintre femei nu doar vând metal preţios, dar mai şi cumpără. A relatat un caz recent, când poliţia le-a pus faţă-n faţă cu un hoţ de aur.

“Cinci dintre vânzătoare am fost interogate la poliţie. Poliţistul l-a adus pe un hoţ de aur, care a spus că jefuieşte tinere, indicând şi locul unde acestea îi cad victimă. “De obicei, se întâmplă în ascensor”, a spus hoţul. După asta, el aduce aurul şi îl vinde colegelor mele”, spune Raia, precizând că ea nu se află printre femeile care cumpără aur furat.

Gumeniţă nu discută cazul pentru “Gazetă”

Responsabil de ordinea publică, Iacob Gumeniţă, comisar adjunct în cadrul Comisariatului General de Poliţie Chişinău, a refuzat să comenteze cazul. Mai mult decât atât, Gumeniţă a refuzat să ne primească în audienţă, în conformitate cu orarul audienţelor de la Comisariatul General de Poliţie.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Sorin

  Fost kand’va si eu in randurile MAI,stiu kum devin oamenii kapitani,maiori,colonei,da voi ce credeti,”na haleavu”?Ba!Kunosk un personaj dubios inca cand era locotenent,acu e colonel,”nacialinic”!Proteja tot si pe toti de la ce avea venit;CONTRABANDA cu marfuri,spirt si tigari,prostituate peste hotare,tineri la organe donori,intr’un cuvant “biznesMent”!Si unde e ku okii legendara Sekuritatea interna a MAI?Au?Vorba e de colonelul Babuc(nu incurcati co Papuc)Anatol Constantin.Colonel putred de corupt.Casa castel la Buiucani,limuzin lux,odihna la Cipru,amante vedete la TV,cias Rolex de sute de mii $ pe mana…Inca groaznicul general Alexei a dorit sa-l bage la duba pe Babuc,dar…n’a reusit!Cine inca il cunoaste pe acest erou,skriti,poate ministrul Papuc il papa!Ajutati-l!Garda,investigati!

 2. carabutnicu

  De fiecare data cind citesc articolele de ZG ma ingrozesc. Mai putin de 5 stele nai cum sa dai.

  Articolele sint de nivel penal foarte aspru pentru cei vizati.

 3. Cristina

  sunt fiica mai mare a domnului gutu,sunt foarte indignata de acest articol,nu mi vine sa cred ca o persoana ca tatal meu sa fie atit de mult murdarit!eu vreau sa va spun,ca el este o persoana foarte inteligenta,are 2 studii superioare,pedagogia la istorie,si administratie publica,el a luptat in transnistria si a fost ranit!pentru acest lucru nu a primit nici macar o medalie,a fost voluntar,unul dintre primii,care a ridicat mina,ca sa plece in cel mai fierbinte punct al moldovei pe timpul cela!dupa un divort greu,a ramas fara nimic,deoarece a lasat totul pentru copii,este o persoana desteapta,diplomat si tacticos!nu are nimic al lui,nici macar 3 metri de spatiu locativ,el traieste la concubina sa,dar sa stiti ca imi dau lacrimile cind citesc acest articol,deoarece taticul meu nu a meritat asa atirnare!el este din acea generatie,care nu i au mitaaaaaaaa!care isi puneau doar creerul in miscare pentru a ajuta pe cei nevoiasi!eu aceasta scriu nu deaceea ca este tatal meu,dar interesativa ce persoaNA intradevar este,din cauza articolului acesta o sai distrugeti viata,va hraniti din asa articole bizare,dar nu intelegeti ca puteti distruge viata cuiva,de citiva ani ia iesit termenul de locotenent colonel si el nu indrazneste sa fie colonel,deoarece multi platesc pentru acest grad,dar el nu a facut asa ceva si nu va face!dar sa ti aperi sotia asta e normal!el este dintro familie inteligenta de profesori,functia pe care o exercita acum a primito deoarece a meritat!in 2007 i s a propus o functie mai inalta si el nu a acceptat,deoarece isi cunoaste puterile si locul!nu sunteti un ziar serios!o familie intreaga trebuie sa sufere pe baza unui jurnalist ambitios si verde,care nu are experienta de viata si un vizor eronat la toate cele intimplate!

 4. daca tatal tau este “o persoana foarte inteligenta,are 2 studii superioare,pedagogia la istorie,si administratie publica”, la fel ca gramatica ta, atunci iti inteleg indignarea.

 5. sorina

  cei ce scriu prostii isi asuma oare responsabilitatea pentru minciuni, dezinformari si chiar insulte la adresa persoanelor pe care nici nu le cunosc macar?
  suntem o tara de minciunosi lasi si invidiosi in care tinem doar sa ne murdarim. pacat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *