Traficanţi de uraniu la libertate

La o săptămână după reţinerea unui grup de persoane acuzat de comercializarea ilegală a unui container cu uraniu îmbogăţit, instanţa de judecată abia urmează să pronunţe decizia cu privire la persoanele care au adus o încărcătură similară în Moldova în septembrie 2010. De menţionat că niciunul dintre cei acuzaţi de trafic şi vânzare ilicită de uraniu atât în 2010, cât şi în 2011 nu se află în custodia poliţiei.

Gheorghe Cafcaliuc este angajat al poliţiei de 10 ani, dar în ultimul an a luat parte la două misiuni foarte noi. Atât în septembrie 2010, cât şi în iunie 2011, el a participat la misiunile de reţinere a unor grupări acuzate de trafic şi vânzare de uraniu. “Operaţiunea recentă de reţinere a fost pregătită minuţios. Am muncit timp de 4 luni la identificarea persoanelor, a locaţiilor în care se află încărcătura. A trebuit să ţinem cont şi de riscuri, căci cine ştie ce are în minte o persoană care are asupra sa uraniu şi înţelege că poate fi reţinută de poliţie?”, explică Cafcaliuc. El a declarat că cele 4 luni de muncă au meritat efortul. Câteva persoane au fost arestate, iar containerul cu uraniu reţinut.

“Laboratorul a confirmat deja că este vorba de uraniu îmbogăţit de circa 30 la sută, care este foarte radioactiv”, susţine Cafcaliuc. Potrivit lui, containerul este deţinut în cadrul unei subdiviziuni speciale a MAI în condiţii speciale, fiind considerat drept probă la dosar. Această încărcătură nu poate părăsi teritoriul R.Moldova până la finalizarea anchetei, după care – autorităţile vor decide ce anume vor face cu ea.

Surse din cadrul MAI susţin că acest container a intrat în Moldova prin regiunea transnistreană, iar doi dintre cei reţinuţi sunt rezidenţi transnistreni cu cetăţenie a Federaţiei Ruse. Alte surse indică la faptul că uraniul provine din Rusia. Federaţia Rusă are mai multe zăcăminte de uraniu. Rusia produce circa 6% din cantitatea globală de uraniu, cantitatea anuală fiind estimată la peste 2000 tone pe an.  Circa 1000 de tone sunt îmbogăţite anual. Institutul rus pentru Tehnologii Chimice a anunţat cu câţiva ani în urmă că Rusia va produce anual peste 4000 tone de uraniu.

Cum ajunge uraniul din instituţiile militarizate din Rusia pe mâinile vânzătorilor de moarte? “The Daily Beast” a publicat marţi un articol, în care Gennady Gudkov, membru al Dumei Ruse şi fost colonel al KGB, explică faptul că se mai fură containere cu uraniu. El citează nişte persoane care i-au spus că “asemenea containere pot fi întâlnite prin staţiile de autobuz”. Deşi legislaţia rusă cu privire la furturi de încărcături nucleare a fost revăzută în 2004, se pare că actele oficiale nu sunt suficiente pentru prevenirea unor asemenea crime.

Cazuri similare au fost înregistrate în mai multe state ex-sovietice, inclusiv în Kazahstan şi Georgia. Cazurile din R.Moldova au adus în faţa autorităţilor o nouă problemă: detectoarele de produse radioactive.

Ministrul de Interne, Alexei Roibu, a declarat pentru ZdG că a contat mult pe ajutorul comunităţii internaţionale în realizarea celor două operaţiuni, dar şi pentru a lua măsuri de prevenire a unor asemenea cazuri de introducere în Moldova a containerelor ilegale cu substanţe radioactive. “Am solicitat sprijinul SUA şi al structurilor europene pentru o mai bună dotare tehnică, inclusiv a unor centre mobile de detectoare a materialelor radioactive”, susţine ministrul, adăugând că un astfel de centru poate asigura depistarea unor atari încărcături aproape de hotar. Punctele vamale de la graniţa de vest a R.Moldova sunt deja dotate cu sisteme de scanare antiradiaţie, însă hotarul de la est rămâne să fie controlat insuficient.

Ronan Goggin, ofiţer de comunicare în cadrul Misiunii EUBAM pentru R.Moldova şi Ucraina, a declarat pentru ZdG că această structură “oferă sprijin Moldovei în investigarea acestor cazuri, dar managementul şi  securitatea hotarelor revine pe deplin autorităţilor legale ale R.Moldova. Totuşi, sprijinul EUBAM acordat vameşilor, grănicerilor, şi altor structuri de forţă contribuie la prevenirea crimelor transfrontaliere şi căutăm noi posibilităţi de a îmbunătăţi acest sprijin”. Goggin a remarcat faptul că EUBAM investeşte preponderent în training pentru partenerii din Moldova anume în prevenirea crimei organizate şi în analiza riscurilor posibile, dar contribuie mult şi la facilitarea comunicării dintre structurile frontaliere moldo-ucraineşti.

Gheorghe Cafcaliuc susţine că acum misiunea sa este îndeplinită. Marfa radioactivă este în posesia statului, iar materialele “care demonstrează 90% la sută din vina lor” au fost anexate la dosar, după care – este vorba de misiunea procurorlor şi a judecătorilor în stabilirea gradului de culpabilitate şi responsabilitate al celor acuzaţi. Un element foarte diferit în activitatea poliţiştilor şi procurorilor rezidă în faptul că grupurile de persoane reţinute atât în 2010 cât şi în 2011 având în posesie ilegală containere cu materiale radioactive au fost eliberate imediat din arest de către procurori, metoda de reprimare pe durata anchetei fiindu-le schimbată pe obligaţia de nepărăsire a localităţii. Gheorghe Cafcaliuc a declarat că nu poate comenta acest moment din activitatea procurorilor. “Nu e misiunea mea să comentez. Ştiu doar că am muncit luni în şir într-o operaţiune periculoasă şi îmi pun şi eu întrebarea dacă, fiind libere, aceste persoane nu ar aduce careva riscuri pentru societate”.

La Procuratura Generală am fost informaţi că acest caz de contrabandă cu uraniu este anchetat de către un grup de procurori condus de Lilian Cociu. Acesta ne-a declarat că deocamdată ancheta este în desfăşurare şi nu ne poate oferi comentarii sau detalii.

În acelaşi timp, mâine la Judecătoria Ciocana urmează să fie pronunţată decizia în cazul traficului ilegal de uraniu înregistrat în septembrie 2010. Amintim că în acest caz au fost puşi sub învinuire de cooperare cu traficanţii şi câţiva poliţişti.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vera

  Politistii nostri sunt cei mai activi,de rind
  cu gruparile banditesti, la:Mentinerea dezordinei,la traficul de persoane,la transportarea de substante narcotice si radioactive,la violare de persoane, de rind cu medicii-pedofili,calugarii-pedofili, judecatorii, care propun sex grefierelor si le fac – nevoite sa plece peste hotare( cazul judecatorului din Causeni ),la dezvoltarea coruptiei si dobindire de venit,pentru bunastarea personala, deoarece deputatii-criminali-sexofili, inca din copilarie,(cazul consilierului-comunist de la Primaria municipala a or.Chisinau), traiesc mai bine -nemeritat si de pe urma nalogurilor poporului, in urma carui fapt se imbogatesc: au apartamente luxoase, masini, viata mai buna, conditii, pe cand ei,politistii-de rind, ca niste sobolani i-i slugesc, neavind ,unde locui, conditii de a-si creste copiii si mijloace banesti, indeajuns! Cand sa mai slugeasca poporului, cum sa respecte juramintul -dat,ce fel de optimism sa aiba, daca ex-prezidentul comunist Voronin-general “de onoare” al Moldovei, impreuna cu familia sa ,au dat exemplu de acte de coruptie, fara a fi pedepsit, de rind cu alti generali,- aparati de Procuratura Generala, care, multamita imunitatii lor; i-a “netezit pe cap”.., maimutind(scupind) Legea -in vigoare, in folosul lor?!
  De unde sa nu se intimple toate nedreptatile?
  Oare cine pe cine educa in “stil patriotic” la noi:oul pa gaina sau invers? Halal de asa persoane, care termina Academia de Politie, in numele lui Stefan cel Mare a MAI, numai pentru a avea legitimatie si forma de politist ca mindrie de sine!
  “Na hren!”-(vorba lui Voronin) vi nam nujni, vmeste s vasimi generalami-criminali, batiuscami-popi – pedofili i ostalnimi banditami! HUDEOA, la ripa, rapanul Moldovei!

 2. iulian gribincea

  Voda Filat conduce tara prin contabanda – iata rezultatele. Avem bombe in Chisinau, bombe atomice.

 3. vera

  Dum-lui a spus drept, astazi la PRO TV: “Moldova nu se transforma intr-un stat colonozat, dar mafoitizat!”..,mai bine ca d-lui, nu stie nimeni situatia si soarta acestui stat, la ziua de maine!
  Papusarul Plahotniuc – jignit, fiind, l-a numit, pe Filat: capul mafiei din Republica Moldova, dar noua, ce ne-a mai ramas de zis, in asa caz? Ei se stiu mai bine, unul pe altul, decit noi ,pe ei – alesii poporului moldav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *