“Toţi şoptesc că am murit”

288-mortÎn mijlocul verii, la începutul lunii iulie, Nicolai Grigorovici a devenit tătic, pentru prima dată. Soţia sa, Evelina născuse prin operaţie de cezariană o fetiţă de 3300 grame. Scurtă a fost bucuria familiei: copilul a trăit doar câteva ore, iar mama – doar câteva zile. Decesurile au survenit în urma agravării unei maladii cronice a Evelinei. Încă din copilărie, ea suferea cu inima, iar sarcina şi naşterea s-ar fi finalizat cu succes dacă medicii ar fi ştiut.

Evelina Grigorovici, 28 de ani, a decedat la patru zile după naştere de infarct miocardic acut. Fetiţa ei, botezată de asistentele medicale cu numele Maria, a decedat din cauza unei insuficienţe respiratorii, legată de patologia mamei. Medicii care au fost alături de Evelina în ultimele ei zile spun că această tragedie ar fi putut fi evitată, dacă exista o monitorizare adecvată a acestei sarcini.

“Mamă, de ce toţi şoptesc că eu am murit?”

Aceasta ar fi întrebat-o Evelina pe mama ei, în vis, după ce, în realitate ea fusese înmormântată la cimitirul din satul Şişcani, raionul Nisporeni. Acolo s-a născut, şi-a petrecut copilăria şi acolo a fost condusă pe ultimul drum de tot satul. “Plângeau toţi – de la copii până la batrâni. A plâns şi cerul, când am coborât-o în groapă, căci au început să curgă picături de ploaie de sus”, povesteşte Eleonora Covaş, mama Evelinei. Femeia spune că tragedia aceasta i-a distrus viaţa: nu poate dormi, nu poate lucra şi nu poate să se împace cu gândul că fetiţa ei nu mai este. “Evelina era o fată frumoasă, cu un păr lung şi bogat, cuminte şi liniştită. Se temea foarte mult de spitale, de doctori, de când era mică, din cauza tatălui său care a decedat când ea avea doar 3 anişori”, zice Eleonora Covaş. Mama spune că tatăl Evelinei ar fi decedat tot din cauza inimii.

Cât timp a fost însărcinată, fata nu s-a plâns de nimic. În ultimele luni de sarcină, picioarele, faţa şi mâinile i s-ar fi umflat mai tare şi Evelina a stat în spital, însă medicii spuneau că la toate gravidele se întâmplă aşa. Mama fetei povesteşte că o prietenă de-a ei i-a sugerat să se înţeleagă cu un medic pentru naştere. Aşa a şi făcut, însă când a ajuns în spital Evelina îi spunea mamei tot timpul că are frică de doctori, că simte ceva, că nu vrea să stea în acel spital.

În săptămâna când trebuia să nască, medicii au hotărât să-i facă cezariană. Aceasta şi mai mult a speriat-o pe Evelina, mai ales că o verişoară i-ar fi sunat şi i-ar fi povestit un vis de-al ei: că Evelina a fost operată şi a căzut în comă după cezariană şi nu s-a mai trezit.

Marţi seara, 6 iulie, înainte de ziua operaţiei, mama şi fiica s-au îmbrăţişat ultima dată. “A venit fratele ei din Italia, cu maşina. Aşa de tare s-a grăbit acasă, de parcă simţea ceva”, povesteşte Eleonora Covaş. Au ieşit toţi afară, s-au pupat, s-au strâns în braţe şi s-au despărţit. Soţul Nicolai a condus-o până în salon şi au plecat toţi acasă. Evelina zâmbea şi le spunea: “Mâine o să fim toţi împreună, cu Sabrina. O să-i trag o bătaie când o să iasă…”.

Eu trăiesc şi plâng

Apăsat de tragedia care i-a marcat viaţa, Nicolai Grigorovici, soţul Evelinei zice că nu ştie dacă o să afle vreodată a cui a fost greşeala. Revoltat de tot ce s-a petrecut în zilele de după naştere, zice că are multe nedumeriri şi întrebări, legate moartea femeii care i-a fost alături de mai bine de patru ani.Nicolae vine regulat la mormântul ei. De la intrarea în cimitirul de la Şişcani, observi o mulţime de coroane şi flori, panglici negre şi regrete. Se apropie rapid de cruce, de parcă n-ar avea răbdare şi pune trandafirii în apă. Vasul se varsă şi toate lacrimile lui se duc în pământ la ea. Nicolai ia trandafirii ofiliţi deja şi îi dă la o parte. Apoi merge la mormântul fiicei sale, Maria Sabrina, care stă alături de mama. O căldură apăsătoare, o tristeţe puternică, care îţi pătrunde până în oase şi îţi ia aerul, o jale de nedescris domneşte deasupra mormintelor familiei Grigorovici.

Soţul Evelinei zice că nu a avut curaj să-i spună că fetiţa lor a murit. “Am văzut, imediat după naştere cum asistentele fugeau cu copilul în braţe în secţia de reanimare a nou-născuţilor. Fetiţa era învelită într-o pătură…”, povesteşte Nicolai.

Când Evelina şi-a revenit, primele întrebări au fost despre fetiţă:” Dar cui seamănă fetiţa? Îţi vine a crede că avem un copil?”. Evelina îi spusese soţului că se simte rău după anestezia generală, în special nu vede. „Te iubesc”, nu uită să-i spună ea lui Nicolai, la despărţire.

A doua zi, soţul a aflat că Evelina este în secţia de reanimare, conectată la aparate. “Ne-au spus că sunt afectate toate organele, avea lichid în plămâni, ficat, rinichi, iar medicul – cardiolog a efectuat o investigaţie şi a depistat că inima ei era mărită de două ori şi nici nu încăpea în piept”, spune soţul femeii. Tot el mai adaugă că nu a ştiut că soţia avea probleme cu inima: “De când trăim împreună, ea nu s-a plâns că o doare ceva sau o deranjează”. Nicolai este sigur că dacă ştia mai din timp, atunci ar fi avut o atitudine mult mai serioasă faţă de graviditatea soţiei sale.

Duminică după masă, 11 iulie, Evelina a fost deconecată de la aparatul de respiraţie artificială şi primele cuvinte ale ei au fost: “Mi-i foame, că de trei zile nu am mâncat”. Soţul chiar a fost surprins că ea tot îşi amintea. Respira foarte greu şi nu avea deloc puteri, spune el. După aceasta, lui Nicolai i-ar fi spus medicii că starea soţiei merge spre bine şi să vină mâine dimineaţă, cu bulion de găină. “Nu vroiam să mă duc, am stat pe scaun afară multă vreme. A doua zi, am venit dis-de-dimineaţă, cu borcanul de zeamă”. Nicolai îşi aminteşte că medicul l-a chemat într-un cabinet unde erau mai mulţi prezenţi şi i-a spus îngrozitoarea veste: “Din păcate, Nicolai, soţia ta a decedat ieri seara”. Inima Evelinei s-a oprit în seara zilei de 11 iulie.

Inimă, nu mă lăsa

Eleonora Covaş recunoaşte că Evelina de mică avea o problemă la inimă: prolaps de valvă mitrală. Ala Cerbadji, şefa secţiei de Morfopatologie al Spitalului Nr.1, Chişinău explică ce înseamnă această patologie: valva mitrală, care este responsabilă de pomparea sângelui în restul organismului, nu se închide până la urmă şi ea atârnă în cavitatea ventriculului stâng al inimii. Nu ştim dacă Evelina a discutat vreodată despre această boală cu medicul ginecolog, însă mama fetei a adus fişa medicală şi investigaţiile anterioare abia după ce starea fiicei s-a înrăutăţit, iar nepoţica a decedat.

După ce s-au efectuat necropsia şi investigaţiile de laborator, cartela medicală a Evelinei a ajuns pe mâinile medicilor de la maternitate. “Copilul a suferit de boli respiratorii acute, sistemul imunitar era scăzut. Încă din anul 1987, medicul scria în cartelă viciu congenital cardiac”, povesteşte şefa secţiei de Morfopatologie după ce a studiat istoria medicală a Evelinei. După părerea medicului, părinţii nu au conştientizat seriozitatea acestor diagnosticuri, căci abia în anul 1995, fata trece un examen medical de specialitate la inimă şi se confirmă prolapsul valvei mitrale. După 2000, Evelina face o investigaţie care arată cu câţi cm este mărită valva şi toate celelalte dimensiuni ale inimii.

“Atunci când este vorba de o sarcină, inima este organul ţintă şi necesită investigaţii serioase. Pacienta trebuie monitorizată tot timpul şi să se afle la evidenţă în secţia de patologii extragenitale. La noi există aşa ceva, la Centrul Mamei şi a Copilului”, spune Ala Cerbadji. Din păcate, Evelina Grigorovici nu a beneficiat de asemenea investigaţii pentru că nici unul din medici nu a ştiut despre existenţa patologiei cardiace până ce a decedat copilul, zice medicul.

Asta explică multe lucruri: şi faptul că Evelina se simţea mai rău în ultimele luni, era umflată, şi faptul că după operaţie, situaţia s-a agravat în mod ireversibil.” Inima ei făcea faţă cu greu necesităţilor fătului, care era din ce în ce mai mare; procesul de încetinire a circulaţiei sângelui s-a început încă de atunci”, explică medicul. Iar după operaţie, în urma efortului şi emoţiilor, sângele a început să se depoziteze în cele mai vitale organe şi anume ficatul, splina, rinichii.

Atunci când s-a efectuat necropsia, la 12 iulie, şefa secţiei de Morfopatologie zice că au fost prezenţi mai mulţi specialişti, din diverse domenii, inclusiv un grup de lucru din cadrul Ministerului Sănătăţii. “Primul lucru care s-a observat: pacienta este în edeme, adică în cutia toracică era lichid, în cavitatea abdominală- la fel, erau mărite splina, ficatul şi rinichii”. Sângele depozitat a mărit şi pereţii vaselor sangvine, şi porii, de aceea s-au produs aceste schimbări în organism.

Pompa inimii nu funcţiona normal, ne-a spus şi Ala Cerbadji, şi şeful Centrului Perinatologic nr.1 din Chişinău, Dondiuc Iurie. “Pacienta avea insuficienţă respiratorie, fiindcă inima nu oxigena organismul”, spun medicii, care adaugă că acelaşi diagnostic a fost şi în cazul copilului, care nu putea respira de sinestătător. “Fetiţa a trăit din contul oxigenului care exista în organism, în sângele ei, de la mamă. Ce folos că era conectată la respiraţie artificială, dacă sângele nu transporta oxigenul în organism?”, explică şefa secţiei de Morfopatologie.

Statistici bune pentru Moldova

Decesul matern este definit ca decesul unei femei în timpul sarcinii, naşterii sau într-o perioadă de 42 de zile după terminarea sarcinii. Indicatorul mortalităţii materne prezintă raportul dintre numărul femeilor care au decedat în urma complicaţiilor din timpul sarcinii sau naşterii într-un an de referinţă, care revin la 100.000 născuţi vii din acel an. Specialistul principal, obstretician ginecolog al republicii, Iurie Dondiuc spune că în lume, la fiecare trei minute o femeie moare în legătură cu sarcina, naşterea sau complicaţii aferente acestora. În Republica Moldova, în anul 2009, indicele mortalităţii materne a fost de 17,2 la 100000 nou-născuţi, în 2007 – 15,8, în 2005- 18 cazuri. Medicul afirmă că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă pentru ţările în curs de dezvoltare ca acest indice să fie sub 20. „La noi, după cum ne arată şi ultimele date situaţia s-a îmbunătăţit şi nu este una alarmantă”, zice Iurie Dondiuc, care mai adaugă că ţinând cont şi de nivelul dezvoltării socio-economice a ţării, problema este dirijată corespunzător. În acest an, tendinţa este una mai mare, însă aceasta este cauzată de factori ce nu ţin de obstretică şi ginecologie, mai spune medicul. “Peste zece femei au decedat, în legătură cu sarcina şi naşterea, însă şase dintre ele – au fost infectate cu virusul gripei pandemice. Acestea sunt cauze imprevizibile, care nu ţin de instituţia obstreticală”.

288-galca2Situaţia a evoluat spre bine în 2009, aceasta este şi părerea lui Boris Gâlcă, directorul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie din Moldova (UNFPA). “Mortalitatea maternă ramâne o problemă extrem de majoră a sistemului de sănătate publică din Moldova, iar unul din Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului, pe care Moldova şi le-a asumat în anul 2000 se referea la îmbunătăţirea sănătăţii materne, inclusiv a indicelui mortalităţii materne. Până în 2010 – acesta să se micşoreze până la 15,5, iar în 2015 – 13,3”, ne-a informat directorul UNFPA.

După părerea lui Boris Gâlcă, realizarea acestui obiectiv depinde mult de finanţarea acestui domeniu, inclusiv utilaj şi echipament medicală, precum şi de întărirea măsurilor de depistare timpurie a femeilor supuse riscului de deces. Totodată responsabilitatea familiei şi a tinerei mame faţă de conduita sarcinii este crucială şi poate cea mai importantă. Femeia gravidă trebuie sa ştie că evidenţa timpurie a sarcinii, testarea şi consultaţiile specialiştilor, participarea mandatorie la clasele prenatale sunt elemente critice care trebuie respectate de ea şi familia acesteia.
Directorul Centrului Perinatologic a municipiului Chişinău, Iurie Dondiuc zice că factorul hotărâtor în cazurile de deces matern rămâne a fi cel social şi cel legat de cultura medicală a pacientei, decât cel medical. “La noi încă persistă vechile tradiţii şi obiceiuri: lasă că dacă toate au născut, o să nasc şi eu, sau mentalitatea din timpul sovietic că pentru noi cineva trebuie să facă, în loc din timp, să ne adresăm la medic şi să prevenim toate situaţiile neplăcute. Planificare familială, asta ar trebui în mod normal să facă un cuplu tânăr care a întemeiat o familie. Din păcate, la noi totul se întâmplă invers”.

288-comparatieCauze şi consecinţe

Un studiu recent al unei organizaţii internaţionale demonstra că fiecare a doua femeie care naşte are anemie, iar fiecare a treia – maladii cronice asociate sarcinii. Valentin Friptu, şeful Catedrei de Obstetrică şi Ginecologie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie «Nicolae Testemiţanu», declara anterior că multe din decesurile materne sunt cauzate de patologii extragenitale, urmate apoi de complicaţii ale sarcinii sau naşterii. Boris Gâlcă spune că principalele cauze ale decesurilor materne sunt infecţiile (40%), hemoragiile (27%) sau alte complicaţii. Din numărul total de decesuri, ¾ au loc în zonele rurale. Această tendinţă ne-a confirmat-o şi specialistul principal al republicii, medicul Iurie Dondiuc. Tot el mai adăuga că factorii determinanţi ai decesurilor se referă la statutul social, nivelul de cultură, statutul de sănătate, chiar şi studiile superioare. «În cazul virusului AH1N1, a fost o campanie de mediatizare destul de amplă şi oamenii au fost preveniţi în mod regulat, mai ales gravidele. Şi totuşi ce s-a întâmplat ? În cinci din cazurile când femeile au decedat, ele s-au adresat tardiv la medic».

Directorul UNFPA, Boris Gâlcă este de părere că factorii medico-sociali se referă şi la condiţiile de muncă ale însărcinatelor, care nu sunt suficient monitorizate. « Adesea forţa de muncă a femeilor, adolescentelor este exploatată în cea mai importantă perioadă a vieţii lor (de dezvoltare şi maturizare a funcţiei reproductive), la lucrări ce periclitează sănătatea, precum ridicarea greutăţilor, temperaturilor joase, umiditatea sporită a aerului, praf, substanţe toxice ».

În comparaţie cu alte ţări din regiune (excepţie România), Moldova a înregistrat progrese în diminuarea ratei mortalităţii, mai ales în comparaţie cu ţările CSI. Acest model este « exportat » şi în alte tări din Asia Centrală, spune directorul UNFPA, însă este necesar de aliniat acest indicator la nivelul ţărilor europene.

TABEL:
Indicele mortalităţii materne, Republica Moldova

Anii

1996

1997

1999

2000

2002

2005

2006

2007

2008

2009

Număr de decesuri,
la 100000 nou-născuţi

40,2

48,3

28,6

27,1

28

18

16

15,8

38,4

17,2

Sursa: Biroul Naţional de Statistică, Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Natalia DabijaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. mihai

  citesti si fara sa vreai iti lacrimeaza ochii,de durere,impotenta,sunt lucruri,care cred ne afecteaza pe toti. odihneasc-o DUMNEZEU in pace pe Evelina si fiica ei…

 2. Valeriu

  Din pacate in rep. Modova medicina nu exista, dar exista pofta de bani in rindurile medicilor,pe zi ce trece pofta creste mincind, astai scopul principal p/u dumnealor.
  Ei la finele fiecarei zile numara bobocii(adica citi bani au facut azi), pe cind ar trebui sa numere citi pacienti au vindecat.
  Regret cu adevarat de durerea si nenorocirea pe care Nilcolae si toti cei apropiati o traiesc la moment.

 3. Maria

  Prostia si ignoranta moldovanului e fara limite…
  Sa ai un diagnosti grava, depistat de ani de zile si sa-l ignorezi intr-un mod atit de stupid!…
  E oribil. O eroare fatala. Oricum cred ca decedata si-a facut-o cu mainile sale… si cu contributia celor apropiati, care la fel au dat dovada de ignoranta, lipsa de informatie si putin interes privind viata si tot ce-i inconjoara..
  Treziti-va moldoveni si uzati creierul! Nu inzadar sunteti dotati cu acest organ

 4. Mariana

  Maria,as vrea sa te intreb: tu cum ai proceda in aceasta situatie? probabil nu stii pu-ca toti suntem eroi atunci cind privim dintr-o parte si stim sa judecam pe altii.Mai gindeste-te ca poate de frica nu au spus aceasta si au facut din inconstient,plus la toate ca sotul nu stia.De unde sa stie omul de la sat(care e chinuit de sapa) despre consecintele bolilor ar fi f bine,dar asa cind a fost diagnosticata Evenina,prin ’95 aduceti-va aminte ce atitudine era atunci fata de pacienti.
  Nu trebuie sa judecam pe altii caci TU nu STII ce va FI MIINE,caci si asa oamenii traiesc cu durere in suflet si remuscari.

 5. Maria

  Nu se discuta de eroizm, si nici nu judec. Mi-am expus parerea doar.
  N-am sa inteleg niciodata de care “frica” vorbesti.. Cind au vazut ca situatia se inrautateste trebuiau sa suspecte ca e ceva la mijloc si chiar daca s-a simtit bine ani de zile nu era momentul de dat uitarii diagnosticul grav.
  Faptul ca sotul nu stia ma mira enorm. Ce fel de relatie e asta cind doi se casatoresc, concep un copil si nu cunosc unul de altul lucruri atit de importante?..
  Desigur nu e treaba mea sa ma expun pe acest caz. Dar anume pentru aceasta e creat forumul! Unde fiecare i-si expune parerea si unde fiecare poate afla ceva nou s.a.m.d
  Sunt indignata de mentalitatea “omului de la sapa”. Ca astazi practic sapa mai nu se mai pune in miscare. Se modernizeaza si se modifica tot universul, dar noi, moldovenii, continuam sa raminem limitati in cunostinte cu scuza ca nu suntem informati.
  Da, e drept ca in Moldova nu exista informarea in masa in ce priveste medicina. E vina Ministerului Sanatatii ca nu lucreaza cu mass-media. Nu face emisiuni televizate cu parteciparea specialistilor in domeniu. Nu procura documentare televizate sau inregistari animate despre boli si procesele in organizmul uman de la colegii din alte state pentru informarea populatiei. Nu doar discutii plictisitoare ca nu le urmareste nici unul.
  Sunt de acord si cu faptul ca atirnarea medicilor in Moldova lasa mult de dorit. Dar daca nu deschidem gura noi, cei bolnavi si interesati, cum putem sa ne asteptam la initiativa din partea lor?..
  Imi pare rau, dar “doctori House” (bravi, atenzi si atotstiutori)intalnim doar in film…

 6. Olga

  Cum stiu toti sa dea vina pe ignoranta,
  mentalitate, neinformare, nedocumentare…De ce medicii nostri sunt atotstiutori doar cind vad concluzia necropsiei? Ca doar cel putin 7 luni de sarcina sarmanica femeie a tot umblat pe la policlinica, a tot facut investigatii fel de fel, unde s-au uitat medicii? Era de datoria lor sa sesizeze ca ceva nu este in regula si sa ia atitudine, ca de asta sunt platiti din banii nostri, dar pe ei ii intereseaza doar cum sa smulga mai mult din pacienti si poate putin indicii statistici, ca ii apuca de fund cei de la Minister. Cit de bine cunosc toti (dr.Gilca, Dondiuc, Cerbadji etc.) responsabilitatile gravidelor, dar femeia nu a fost in cosmos toata perioada sarcinii si a venit pe Pamint doar pentru a naste! Sau mortul e intotdeauna vinovat? Toti sunt multumiti, au gasit tapul ispasitor, si nici un cuvint despre vina cadrelor medicale. De ce o descriere atit de detaliata a organelor decedatei si nimic despre masurile care s-au intreprins pe parcurs de catre medici pentru a evita un asemenea final? Sau pacientul trebuie sa moara ca sa poata si medicii sa-i puna un diagnostic corect? In sec. XXI, cind exista atita utilaj performant, e cu atit mai trist.
  Condoleante familiei indurerate si multa putere sa treaca peste aceasta drama cumplita. Dumnezeu sa odihneasca in pace cele doua suflete.

 7. AVRAAM

  Pt.OLGA,pardon,e vorba de Dondiuc,care prin 1997 a activat la spitalul clinic N1 de pe Viaduc?Ce,acest şarlatan de-acu a ajuns şi in MS? Acest “vaginolog” se uita la femeele gravide doar incepând cu 150dolari,altfel nici nu privea in adresa gravidelor…OFFFFfff,ŢARA MOLDOVEI,mamă!!!!!!!!!!!!!

 8. Olga

  Pentru AVRAAM
  E chiar el, daca va ajuta cu ceva. Problema cea mare insa e ca toti sunt la fel, indiferent de specializare sau de institutia in care activeaza. Toti se pling de salarii, dar nici unul nu spune care este venitul sau real, ca nu-s prosti. Noua nu ne ramine decit sa ne rugam Celui de Sus sa nu ajungem pe mina lor.

 9. AVRAAM

  Insăşi “doftorii vaginologi” şi inventează diferite kombinaţii cu diagnoze utopiste-anemie,maladii cronice etc.Vreai sa naşti?Fii gata 150-300 de euro sa-i achiţi SPECIALIŞTILOR,altfel nici nu privesc spre sărmanele femei.Au nascut bunicile noastre şi pe vreamea deportărilor şi in Foame,şi la pe timp de război,au crescut câte 6-10 copii şi necătând la greutăţi,alimentaţie proastă şi igienă proastă,au supravieţuit părinţii noştri oferindu-ne viaţă şi nouă.Da azi se stăruie femeia sa nască un copil şi aici PARAZIŢII de “vaginologi” incep a suge sângele fătului şi mamei,de aia şi mortalitatea e mare prenatală.La musulmani,după legea ŞARIATULUI-moare fătul/moare şi AKUŞERUL in câteva zile.Inţelegeţi?De aia Rusia puternică cu armatele,tancurile,avioanele,rachetele ei şi populaţia de 140 de milioane n-a putut injosi,umili şi pune in genunki populaţia ICIKERIEI/CECENIEI doar de 900 de mii de cetăţeni inclusiv copii/bătrâni in războiul de la CAUCAZ din 1994-2006.De aia cecenii sunt morali puternici: A murit copilul meu-moare şi doctorul care n-a supravegheat,n-a asistat,n-a acordat,n-a depistat etc.Ce,avem doar trei doctori in toată MOLDOVA de-i păstrăm ca “ouăle” da ei neagă dacă nu le pui in labă 300 de euro?

 10. zorro

  inainte de a face operatia cezariana se investigheaza serios inima.deoarece ei nu stiau ca sunt probleme cu inima inseamna ca nu au investigat gravida corespunzator.pacienta cu inima bolnava are nevoie de o anestezie speciala,mai scumpa,care cruta inima si perioada de dupa operatia cezariana se suporta mai usor de pacienta.ei ce nu au vazut ca piceoarele,miinile sunt umflate,cea ce arata cafoarte posibil sunt probleme cardiace.si copilul nu era mic, de 3300 gr. aceasta este un
  indicator ca se dezvolta foarte probabil normal,
  iar problemele au aparut inainte de nastere sau iin timpul operatiei. in europa toata operatia este filmata si se poate oricind analiza daca
  totul sa facut corect. dar cine o sa analizeze, cdaca nu este un control independent a lucratorilor medicali.pacat, fiindca din cauza
  unora ca dondiuc s.a. sufera medicii buni.

 11. zorro

  de ce asistentele medicale fujeau cu copilul la reanimare, dar nu dondiuc. de ce nu sa pregatit utilajul necesar in sala de operatie. doar dopplerul trebuia sa arate ca copilul suferea

 12. zorro

  evelina ultimele luti a at

  evelina ultimele luni a stat in spital. atunci numaidecit trebuia sa se depiteze ca inima nu este in regula. intereant in ce spital a fost evelina. daca a nacut la nr.1 inseamna ca si a stat tot la nr.1. de ce cind era mica medicul a observat ca inima este bolnava, dar cind era gravida specialistii din sp.1 nu au observat, doar probabil ca sa aflat cel putin o saptamina.

 13. floreni

  la noi fetiata a decedat la nastere nu demult tot la acest spital nr 1 din cauza acestor ,, ciobeni,, si vaginologi

 14. lenuta

  cred ca medicii sunt vinovati de tot ce sa intimplat,datoria lor e ca sa verifice organismul mamei daca e sanatos si pregatit pentru a da nastere unui copil,am fost prietene cu evelina,a fost enorm de frumoasa zimbea mereu,nu popt sa cred ce sa intimplat,nu voi uita niciodata ziua cind am petrecuto pe ultimul drum!!! dumnezeu sa le dihneasca in pace.

  • Ion

   Si mama mea a murit în spitalul acesta din cauza ca medicii nu știau ce are. Am adus-o cu ambulanță la 11.00 si tucmai seara au băgat o in reanimare. Si a doua zi a muri. Trebuiesc împușcați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *