Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Tentaculele MAI sau cum faci…

Tentaculele MAI sau cum faci rost de o casă dacă eşti poliţist?

Cu relaţii prin instituţiile publice, poliţiştii sunt favorizaţi în special în raport cu cetăţenii mai în vârstă, atunci când este vorba de un proces de judecată. Oamenii legii se aleg cu locuinţe, iar bătrânii riscă să se pomenească în stradă, ameninţaţi de favoriţii justiţiei. Dacă locuinţa e situată chiar în centrul capitalei, acolo unde preţurile ajung la câteva zeci de mii de euro, lupta pentru un adăpost devine şi mai crâncenă.

Diana Ulianova, de 66 de ani, a rămas fără locuinţă, după ce, în 2006, instanţa judecătorească supremă a decis să repartizeze casa în care a locuit aproape nouă ani inspectorului superior de la Comisariatului de Poliţie Buiucani, Cornel Sajin. În scurt timp, Sajin a fost avansat în funcţie, devenind inspector superior în cadrul Departamentului Servicii Operative al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar Diana Ulianova, pentru a supravieţui, vinde ţigări într-un chiosc din oraş.

Rămasă în stradă, cu dreptatea în buzunar

Diana Ulianova s-a stabilit pe str. Bernardazzi, 53, ap. 3, încă în anul 1995, după decesul surorii sale, Luara Covrijchin. Femeia urma să îngrijească de nepotul său, Oleg Covrijchin, care suferea de alcoolism. Deoarece pe atunci avea un loc de muncă stabil, Diana Ulianova achita toate facturile pentru serviciile comunale şi îngrijea de gospodărie. În câţiva ani, între cei doi, se iscase un conflict. Nepotul motiva că nu poate avea viaţă personală din cauza mătuşii sale, stabilită în una din cele două odăi. Încă în primăvara 2003, Diana Ulianova se adresase în instanţă pentru a i se recunoaşte dreptul la spaţiul locativ pe str. Bernardazzi, 53, ap. 3. Instanţa de fond i-a recunoscut acest drept după aproape două săptămâni de la decesul nepotului său. Moartea lui Oleg Covrijchin, la nici 40 de ani, fusese neaşteptată. „Chiar dacă certificatul de deces spune că nepotul meu a suferit de pe urma unui atac de cord, ştiu cu siguranţă că el a fost bătut”, îşi aminteşte Diana Ulianova care, la sfârşitul lui iunie 2003, a fost recunoscută membru al familiei Covrijchin, având şi dreptul la spaţiu locativ.

Cu hotărârea judecătorească în buzunar, imediat după ce şi-a înmormântat nepotul, Ulianova a mers acasă, pe str. Bernardazzi 53, ap. 3. Mare i-a fost mirarea atunci când, într-o zi din februarie 2004, i-a deschis un oarecare poliţist Vasea şi a anunţat-o că noul stăpân este nimeni altul decât Cornel Sajin, căpitan de poliţie, pe atunci inspector superior la Comisariatul de Poliţie Buiucani. „În scurt timp, la faţa locului a sosit chiar Cornel Sajin care flutura o decizie de judecată prin care i se recunoscuse dreptul asupra acestei locuinţe”, spune Diana Ulianova. „Se pare că acest căpitan de poliţie de la Buiucani, Cornel Sajin, a aflat despre decesul nepotului meu mai devreme chiar decât poliţistul de sector”, mai spune femeia.

În 2003, funcţionarii Primăriei la braţ cu poliţiştii

De fapt, în 2003, Sajin solicitase Consiliului Municipal Chişinău să i se aloce o locuinţă, iar instanţa judecătorească i-a satisfăcut cererea. Mai mult decât atât a solicitat să i se satisfacă o cerere suplimentară: acesta îşi dorea anume locuinţa de pe Bernardazzi 53, ap 3. În ianuarie 2004 acelaşi judecător care a decis în favorea lui Sajin prima oară, Gordila de la Judecătoria sect. Centru şi care vine din acelaşi sat ca şi căpitanul de poliţie, s. Corlăteni, r. Râşcani, i-a satisfăcut şi cea de a doua cerere.

Chiar dacă ţinea de competenţa juristului Primăriei Chişinău de atunci, Victor Miron, să anunţe instanţa că Diana Ulianova are dreptul la spaţiu locativ pe str. Bernardazzi 53, ap. 3, acesta a preferat să ignore acest moment.

În timp ce Victor Miron tăcea în dosarul Sajin împotriva Consiliului Municipal Chişinău, juristul a contestat la Curtea de Apel dreptul Dianei Ulianova la spaţiu locativ. Acesta însă nu a atacat la Curtea de Apel decizia instanţei care îi asigură dreptul lui Sajin la această locuinţă.

Mai mult, la scurt timp de la decesul lui Oleg Covrijchin, un alt poliţist, Radu Botezatu s-a adresat la Primărie pentru a i se repartiza aceeaşi locuinţă de pe str. Bernardazzi, 53, ap 3. „S-a constatat că, în baza hotărârii Judecătoriei sect. Centru din 30.06.2003, Diana Ulianova (mătuşa defunctului) a fost recunoscută membru al familiei chiriaşului principal al ap. 3, cu două camere, din. Str. Bernardazzi 53, Oleg Covrijchin decedat la 18.06.2003”, l-a informat şeful „Direcţiei locuinţe” de atunci, Ştefan Oancea pe Radu Boteaztu. „Luând în considerare cele menţionate şi criza acută de spaţiu locativ liber din mun. Chişinău, precum şi procesul intens de privatizare care a redus considerabil fondul locativ municipal, ţinem să vă informăm că în prezent nu sunt posibilităţi reale de a interveni spre examinarea problemei locative a lui Radu Botezatu”, mai notează acel răspuns adresat lui Botezatu, aflat în aceeaşi situaţie ca şi Sajin.

Mituită pentru a închide gura

După incidentul din februarie 2004, între Ulianova şi Sajin începuseră procesele de judecată. În octombrie 2006, atunci când Cornel Sajin obţinuse dreptate la Curtea de Apel, imediat după ce se încheiase şedinţa, Oleg Ruşica un fost angajat MAI, i-a propus Dianei Ulianova o mie de dolari doar ca să nu facă recurs la Curtea Supremă de Justiţie. „Şi acolo vom câştiga”, era sigur Ruşica. „Plătim cinci mii de dolari şi tot vom câştiga, dar e mai simplu să ne lămurim între noi”, credea Ruşica.

Într-adevăr, la 11 octombrie 2006, Curtea Supremă de Justiţie îi face dreptate lui Cornel Sajin.

„În tot acest timp însă ameninţările din partea lui Sajin nu au încetat”, spune Diana Ulianova. „De mai multe ori mi-a spus că dacă nu mă liniştesc îmi va băga la închisoare cei doi copii şi nepoţii. Mai mult, îmi va băga prin buzunare droguri sau îmi va arunca în casă bani falşi”, mai spune femeia. Într-adevăr, în noiembrie 2005, Diana Ulianova a decis să meargă acasă la Bernardazzi, 53. Imediat apăruseră şi Cornel Sajin cu vreo 15 poliţişti. „M-au dat afară din casă şi mi-au luat cheile din buzunar”, spune Ulianova speriată şi acum de acel incident. La scurt timp pe numele femeii a pornit o anchetă. Chiar dacă nu locuise nicio zi pe această adresă, Sajin a depus o plângere precum că Ulianova i-ar fi sustras 1 700 de dolari.

Poliţistul ştie că „acţiunile cu imobile sunt actuale”

Din 2003, de când au început adresările în instanţă de judecată, Diana Ulianova, împreună cu fiica, feciorul şi cei doi nepoţi ai săi, s-a stabilit în apartamentul mamei sale de la Botanica.

Ne-am deplasat la Bernardazzi, 53, ap 3. Acolo nu am întâlnit decât nişte muncitori care reparau locuinţa. Muncitorii spun că nu au auzit de numele lui Sajin, iar proprietarea locuinţei este Lidia Răilean. Am încercat să discutăm cu Cornel Sajin, actualul inspector superior de la Departamentul Servicii Operative a MAI, ca să aflăm cine locuieşte pe această adresă. Inspectorul MAI însă s-a lamentat, încercând să afle cine ne-a „furnizat” informaţia. „Diana Ulianova nu decide nimic. Ea este o marionetă”, a spus Cornel Sajin, infirmând că ar fi ameninţat-o. „Acţiunile cu imobile sunt actuale”, spune poliţistul. L-am întrebat cum de a aflat primul despre decesul lui Oleg Covrijchin, iar Sajin ne-a spus că îi adresăm întrebări provocatoare şi că am putea fi atacaţi în instanţă judecatorească.

Gheorghe Malic, unul din cei zece avocaţi ai Dianei Ulianova, spune că juristul Primăriei ar fi trebuit să contesteze la Curtea de Apel decizia instanţei de fond prin care îi acordă lui Sajin locuinţa de pe str. Bernardazzi, 53. „Regula spune că nu se dă bon de repartiţie pentru un spaţiu locativ care este ocupat”, mai explică Gheorge Malic.

Anastasia NANI