Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Ţeapa de 100 000 de…

Ţeapa de 100 000 de euro

Un fost poliţist din Drochia şi candidat la funcţia de deputat din partea Partidului Democrat a fost reţinut la Bucureşti pentru trafic de influenţă. Igor Istrati a cerut de la un cetăţean român  suma de 100 000 de euro pentru a vorbi cu prefectul de Iaşi să-i elibereze un certificat de proprietate pentru 3,7 ha de teren într-o zonă industrială a Iaşiului. Într-un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, se precizează că Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a lui Istrati pe un termen de 29 de zile.

La 6 ianuarie, DNA anunţa că Igor Istrati, persoană cu cetăţenie dublă, a fost surprins în flagrant primind suma de 37 500 de euro, aceasta reprezentând o primă tranşă din banii pe care i-a pretins basarabeanul. El i-ar fi spus cetăţeanului că are o influenţă asupra prefectului de Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, şi urmează să-l determine pe acesta să elibereze un certificat de proprietate privind un teren de peste 37 000 de metri pătraţi în zona Ţesătura, din municipiul Iaşi. Procurorii DNA au precizat că Igor Istrati ar fi cerut în luna decembrie 2010 de la denunţător suma de 100 000 de euro, care urma să fie plătită în două tranşe, a câte 50 000 de euro.

Avocat, doar din vorbe

Atunci când a fost reţinut, Igor Istrati le-ar fi declarat poliţiştilor că este avocat. În urmă cu un an, într-un interviu acordat publicaţiei „Bună Ziua, Iaşi”, basarabeanul spunea că este membru al Baroului de Avocaţi din R. Moldova încă din 2008. „Avocat basarabean, reţinut pentru luare de mită” sau „Avocatul Igor Istrati a fost reţinut” – sunt doar câteva dintre titlurile ştirilor apărute în ziarele de peste Prut.

Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Baroului de Avocaţi din R. Moldova, a declarat pentru ZdG că Igor Istrati a fost stagiar în cadrul Baroului, însă nu s-a prezentat la examenele de licenţiere, respectiv nu are licenţă de avocat. Stagiul a avut loc în perioada 2009 – mai 2010, însă de atunci el nu s-a mai interesat de examene şi de licenţiere.

Conducerea Baroului de Avocaţi din R. Moldova a fost solicitată şi de procurorii DNA, pentru a verifica veridicitatea afirmaţiilor „avocatului” basarabean. Abia atunci au aflat că acesta nu este avocat şi nu deţine licenţă pentru această profesie.

Igor Istrati le-a declarat reporterilor că a candidat la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, pentru funcţia de deputat. Conform listei prezentate la Comisia Electorală Centrală de către Partidul Democrat din R. Moldova, Igor Istrati este candidat la funcţia de deputat, aflându-se pe locul 48 în listă. El a fost adăugat în listă, deoarece în lista PD din 5 aprilie 2009, numele său lipsea.

Candidatul PD-ului

Faptul că Igor Istrati a candidat la alegerile parlamentare din iulie 2009 a fost confirmat de Ion Potlog, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Drochia a PD. El a declarat pentru ZdG că îl cunoaşte personal, deoarece Istrati a activat în poliţie atunci când el a fost comisarul oraşului Drochia. „Istrati a lucrat anchetator, inspector pentru minori, procuror şi avocat, iar apoi a plecat în România. Cred că din cauza salariilor mici. Era un patriot înflăcărat încă de atunci”, a povestit Ion Potlog.

Preşedintele PDM din Drochia a mai declarat că a vorbit ultima dată cu Igor Istrati acum o lună. Acesta l-ar fi sunat din Germania şi i-ar fi spus că se va întoarce acasă. Ion Potlog spune că colegul său de partid îşi vizita de multe ori localitatea natală şi era un om cumsecade.

„Se descurca greu”

Părinţii lui Igor Istrati au declarat că nu ştiu nimic despre arestarea fiului lor. „Igor este plecat în Germania, împreună cu soţia sa, la muncă. Chiar ieri am vorbit cu ea şi ne-a spus că urma să se întoarcă în România, săptămâna aceasta”, a spus Grigore Istrati, tatăl lui Igor.

Mama „avocatului” a povestit că acesta avea o firmă de construcţii în Iaşi, de mai mulţi ani, şi că se descurca cam greu. De aceea au şi plecat în Germania, să facă un ban pentru familie. Grigore Istrati a declarat pentru ZdG că „avocatul” arestat în România nu este feciorul lui, iar basarabeni, stabiliţi în Iaşi, cu numele Igor Istrati sunt mai mulţi.

Igor Istrati, basarabeanul cu cetăţenie română, s-a lăudat că îl poate convinge pe prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, asupra terenului de 3,7 ha din zona Ţesătura. În schimb, prefectul a declarat că nu a avut nicio legătură cu Istrati şi că nu a discutat vreodată cu el despre acest teren. El a recunoscut că l-a avut client pe Istrati, atunci când era avocat.

Închisoare pentru înşelăciune

„L-am reprezentat într-un proces de judecată în care era acuzat de înşelăciune, cu nişte file cec care nu erau în regulă. A fost condamnat atunci la un an de închisoare. Nu eram în relaţii apropiate, doar îl reprezentam în faţa instanţei. Până la urmă, dumnealui a şi stat în închisoare”, a declarat Dragomir Tomaşeschi reporterilor de la „Ziarul de Iaşi”.

Afaceri dubioase la Iaşi

Numele lui Igor Istrati a apărut de mai multe ori în presa românească, acesta fiind implicat în mai multe scandaluri. Conform datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, Istrati este acţionar minoritar şi administrator al SC Nafi Trading SRL, dar şi asociat unic al firmei Royal Imobiliare SRL.

Potrivit reporterilor de la „Monitorul de Suceava”, Igor Istrati ar fi fost „creierul din umbră” al afacerii prin care în România erau introduse cantităţi uriaşe de combustibil inferior, care era ulterior desfăcut în benzinăriile româneşti ca motorină.

În 2008, numele basarabeanului apare într-un alt scandal, legat de construcţia mansardelor fără autorizaţie. Firma la care Igor Istrati şi soţia sa erau asociaţi a fost amendată cu 50000 de Primărie pentru construcţiile neautorizate. Mai multe persoane din Iaşi au plătit bani în avans pentru locuinţele la mansardă, însă acestea nu au mai fost construite, potrivit Ziarului de Iaşi.

Puşcărie până la 10 ani

Doru Ţuluş, procurorul de la DNA Bucureşti, a confirmat pentru ZdG că cetăţeanul Igor Istrati este reţinut pentru 29 de zile. El este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 257 din Codul Penal al României, adică trafic de influenţă. “Dacă se va stabili vinovăţia lui Istrati, el riscă o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 10 ani”, a precizat procurorul, adăugând că Istrati va mai fi cercetat şi pentru evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, în primă fază, cel vizat în acest dosar a fost prefectul Tomaşeschi. Însă pe parcursul anchetei, şi-au dat seama că totul a fost o farsă pusă la cale de Istrati. Anchetatorii susţin că în urma convorbirilor telefonice nu s-a înregistrat nici o discuţie a lui Istrati cu Tomaşeschi. Între cei doi nu a existat nici o întâlnire.

Ţeapa lui Istrati

Cu toate acestea, lucrătorii de la DNA au mers pe scenariul mituirii şi au aşteptat ce se va întâmpla după ce Istrati a încasat cei 37 500 de euro. Însă basarabeanul nu a mers la prefect să rezolve problema, aşa cum a promis, ci s-a dus acasă cu banii.

După ce au văzut că nu există nici o intenţie de a mitui prefectul Iaşiului, ofiţerii DNA au descins acasă la Istrati, în apartamentul său din zona Ţigarete, şi l-au ridicat. Oamenii legii susţin că numele prefectului era pur şi simplu folosit de basarabean pentru a stoarce bani în schimbul rezolvării unor probleme.