Taximetrist lăsat să moară

290-taximetristFiul unui fost vicecomisar de poliţie împreună cu un prieten de-al său l-au bătut pe un taximetrist cu sticla în cap până i-au provocat fracturi la craniu şi la coaste. Bătăuşii i-au turnat vin în cap, creând impresia că şoferul ar fi în stare de ebrietate. Medicii l-au transportat la Urgenţă, dar nu l-au ţinut prea mult timp în spital. Au crezut că este beat şi l-au dat pe mâna poliţiei. Câteva ore mai târziu, taximetristul a murit.

Nicolae Lungu era din satul Cobusca Veche, Anenii Noi. Timp de 3 luni, până în dimineaţa zilei de 1 august 2010, în jurul orei 04.00, când un grup de tineri au solicitat serviciile sale, el a fost taximetrist. Aflându-se într-o pauză tehnică, şoferul a refuzat să-i servească. Aceştia s-au înfuriat şi l-au luat la pumni. De faţă cu soţiile lor, l-au bătut pe taximetrist cu o sticlă în cap, fracturându-i craniul şi coastele.

Nicolae a fost transportat la Spitalul raional din Anenii Noii. Cu toate că se afla în stare de şoc, “cu hemoragii interne şi externe, coastele şi craniul fracturat”, el a fost eliberat de medicii de gardă. Mai exact, taximetristul a fost escortat de la spital la Comisariatul de Poliţie Anenii Noi. Motivul invocat ar fi fost că Nicolae s-ar fi aflat în stare de ebrietate.

Sângele îi curgea din cap pe masa poliţiei

Iacob Munteanu, taximetrist de meserie, a fost în acea dimineaţă la Comisariatul de Poliţie pentru a-l lua acasă pe colegul său de lucru. “Dimineaţă mi-au telefonat de la dispecerat şi mi-au spus unde se află Nicolae. El era la poliţie. Când l-am văzut, am fost şocat. I-am ridicat capul de pe masă. Arăta ca un om care şi-a pierdut cunoştinţa. Ochii îi erau tulburi. Din cap îi curgea sânge, chiar acolo, pe masa din Comisariatul de Poliţie. Eu i-am întrebat de ce se află la poliţie şi nu e la spital, pentru ajutor medical? Poliţiştii, printre care şi Kiril Panţa, au spus: “E beat. Lasă-l să îşi revină şi apoi să vorbească”, mărturiseşte Munteanu.

Taximetristul mai spune că Nicolae nu avea cum să fi fost beat. Era un şofer serios, nu consuma alcool. Din spusele sale, taximetristul, aflat în stare de şoc, a fost supus unor teste la alcoolemie. “Timp de trei ore a suflat, pentru a verifica dacă e beat. A suflat şi arăta zero. Atunci cum să fie beat? Cât am stat la poliţie, se vorbea că el a fost bătut cu sticla în cap. Apoi i-au turnat vin peste cap, ca să miroase a alcool. La poliţie am văzut sticla cu care a fost lovit. Era pe fereastră, într-un colţ. O sticlă de vin de 1 litru”, îşi aminteşte el.

Am lăsat buletinul de identitate, ca să-mi iau soţul acasă

Poliţiştii i-au permis lui Nicolae Lungu să plece acasă doar după ce soţia acestuia şi-a lăsat buletinul de identitate. Ea ne-a spus de ce soţul ei a fost transportat la domiciliu în loc să fie internat în spital, la reanimare. Femeia sunase la spitalul raional pentru a se interesa de soarta bărbatului. I-au răspuns că el ar fi în stare de ebrietate, fiind condus la Comisariatul de Poliţie.

“Soţul meu, după ce fusese maltratat cu bestialitate, a stat câteva ore la poliţie, timp în care s-ar fi cuvenit să i se acorde ajutor medical. Eu nu aveam informaţii despre starea lui. La poliţie îl ţineau pentru a-şi reveni, chipurile, din beţie”, spune Natalia Lungu, care a rămas de una singură să crească trei copii, dintre care feciorul mai mic, Dorel, e în clasa a 5-a.

Femeia mai spune că a telefonat la Comisariat, dar poliţistul de gardă i-a răspuns că Nicolae Lungu nu se află acolo. “Taximetristul Iacob Munteanu a insistat să intrăm la Poliţie. De gardă era poliţistul Grigore Rusu. Atunci l-am văzut pe soţul meu, care abia îşi trăgea sufletul. Era aşezat pe un scaun, la masa din hol. Revoltată la culme, am cerut explicaţii. Poliţistul mi-a răspuns pe un ton agresiv, vehiculând cu expresii de genul: “Nu vedeţi că-i beat? Nu vezi că-i băut?”. Soţul meu, sleit de puteri şi chinuit de dureri cumplite, a vrut să tragă un scaun pentru a se întinde.

Colaboratorul de poliţie Rusu i-a aruncat replica: “Da’ ce, eşti la tine acasă?”. În acel moment, alt colaborator de poliţie, Emil, cobora de la etajul doi. L-am rugat să-mi elibereze soţul. Replicile acestuia au fost la fel de veninoase: “E beat! Nu ţi-l dau până nu ne lămurim”. În sfârşit, am obţinut permisiunea de a-l lua acasă, lăsând, în schimb, buletinul de identitate”.

După 24 de ore, Nicolae a decedat

Nicolae Lungu a fost transportat acasă. După 24 de ore de la incident, el a decedat. Organele de drept au început investigarea cazului. Mai întâi, de acest caz s-au ocupat autorităţile locale, ca ulterior să fie transmis la Chişinău. ZdG a încercat să afle din ce motive Departamentul Urmăriri Penale (DUP) din cadrul MAI şi Procuratura Generală au preluat cazul. Şi de ce anchetatorii locali au fost înlăturaţi de la investigarea morţii lui Nicolae Lungu. Din discuţia cu surse oficiale, am aflat că unul dintre bănuiţii de violenţa aplicată în raport cu taximetristul e fiul unui fost vicecomisar de Aneni. Pentru a înlătura orice suspiciune privind desfăşurarea anchetei, s-a decis transferarea dosarului.

Valentin Cazacu, ofiţer de urmărire penală la DUP din cadrul MAI, a confirmat pentru ZdG cine sunt bănuiţi de moartea lui Lungu. “Bănuiţii au fost stabiliţi. Este Nicolae Grosu şi Alexandru Cornienco. Deja au fost audiaţi. Acum suntem la etapa de acumulare a probelor. Totodată, aşteptăm raportul de expertiză medico-legală”, ne-a spus Cazacu.
Alexandru Cornienco, recunoscut în calitate de bănuit, este fiul fostului vicecomisar de Aneni, Leonid Cornienco, actualmente liderul unei organizaţii teritoriale a unui partid. Din motiv că Alexandru nu a fost de găsit, l-am contactat pe tatăl său. “Eu nu ştiu dacă a fost o întâmplare sau altceva. Se face ancheta. Vom vedea mai departe. Dacă e intentat dosar, ancheta va verifica, iar judecata va pronunţa un verdict. Atât vă pot spune. Nu pot comenta nimic mai mult “, a afirmat Leonid Cornienco.

Taximetristul avea craniul fracturat

Anchetatorul Vitalie Sibov ne-a dat mai multe amănunte legate de cazul pe care îl investighează. “Versiunea de omor este exclusă. Este vorba despre cauzarea leziunilor corporale care au condus la deces. Cauza penală a fost pornită conform prevederilor art. 151, alin. 4, Cod Penal, “Vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii”. La momentul actual, am dispus efectuarea expertizei medico-legale în complex, dar, totodată, la noi a ajuns actul de examinare, adică concluziile prealabile ale medicilor legişti.”

Procurorul a mai adăugat că, la 4 august 2010, prin ordonanţa prim-adjunctului procurorului general, Andrei Pântea, cauza penală a fost retrasă de la Anenii Noi, fiind transmisă către DUP. “Motivele? Nu vă supăraţi, la acest moment nu pot să vi le comunic”. Sibov a mai spus că, după ce cazul va fi finalizat, Procuratura Generală va emite un comunicat de presă la acest subiect.

În Certificatul medical constatator al decesului se arată că Nicolae Lungu a decedat în urma unei dereglări a circulaţiei sangvine cerebrale. Medicii au stabilit că el avea “fracturi ale oaselor craniului, traumă închisă cranio-cerebrală şi fracturi de coaste cu hemoragie internă”.

Poliţistul de gardă: “Nu comentez”

Procurorii investighează atitudinea medicilor de la spitalul raional faţă de pacientul Lungu. Valeriu Ghiorghian, adjunctul medicului-şef, zice că nu poate spune acum dacă el avea sau nu fracturi. “Era vorba că i s-a propus spitalizare, dar dânsul a refuzat. Pentru precizări, trebuie consultată istoria pacientului, trebuie convocaţi toţi medicii care au fost de gardă, inclusiv radiologii. Faceţi o interpelare în scris şi noi o să vă dăm mai multe detalii”.

ZdG a încercat să-l abordeze pe unul dintre poliţiştii de gardă, din dimineaţa în care Nicolae Lungu fusese condus la comisariat. “Da, am fost de gardă, dar acum sunt după serviciu. Nu am dormit 30 de ore şi nu pot comenta”, susţine poliţistul Kiril Panţa.

Totodată, directorul companiei de taximetrie ne-a spus că acest caz este unic în activitatea acestei firme şi că taximetriştii nu au mai fost bătuţi în timpul serviciului. Iacob Munteanu, colegul taximetristului decedat, afirmă însă că situaţia este diferită de cea descrisă de directorul companiei de taximetrie. “De când lucrez, am fost implicat şi eu în incidente. Mi-au dezbătut 4 dinţi. Asemenea cazuri sunt foarte frecvente în munca noastră. Cred că taximetriştii ar trebui echipaţi cu bastoane electroşoc. Poate asta ne-ar ajuta să evităm asemenea cazuri. Arma de foc nu e o soluţie. În niciun caz. La câte se întâmplă pe rută, ar fi mari probleme din cauza armelor.”

Primarul: medicii au dat dovadă de nepăsare

Primarul de Anenii Noi, Mihail Cheibaş, a calificat cazul ca o întâmplare ieşită din comun. “Nu e bine ce s-a întâmplat. Toţi oamenii se revoltă în legătură cu acest caz. Cei doi băieţi care au participat la bătaie sunt tineri. Au 28 şi 30 de ani şi, în plus, erau împreună cu soţiile.” Primarul s-a arătat indignat de reacţia autorităţilor locale. “În acea dimineaţă, Lungu a fost transportat la salvare, dar medicii, după care poliţia, l-au eliberat acasă. Cred că era cazul să-l interneze la reanimare. Era clar că are traume la cap. Medicii însă au manifestat nepăsare”, a punctat liderul local.

Potrivit Codului Penal, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi bănuiţi riscă pedeapsa cu închisoarea de la 10 la 15 ani.

Iurie SANDUŢA


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

19 comentarii

  • IRGA

   Nimic a mirarii… Vinul poti sa il torni in orice fel de sticla: de 200 mg, de 500 mg, de 1 litru sau in butelii de 5, 10 litri.
   Sunt destule oportunitati. Vin sa fie…

 1. Victor

  Dar eu nu prea am vazut butelii de sticla de un litru…si mai ales ca ele sa fie la indemana oricui

 2. mara

  nu và supàrati,altul ar zice:am ràmas stàlp,fàrà cuvinte.dar eu cuvintele le gàsesc oricum si oricànd.mà refeream la comentarii.oameni buni,asta và intereseazà:volumul sticlei? moral,ràmài nenorocit dupà astfel de tragedii “normale” pentru omul nostru,te dà gata indiferenta cu care tratàm nenorocirile,fàrà sà ne gàndim,cà s-ar putea intàmpla cu oricine din noi,pentru cà putregaiul din medicinà si bàlegarul din politie merg mànà in mànà.l-au làsat sà i se scurgà sàngele de parcà era o vità la abator.niste derbedei analfabeti il priveau linistiti cum isi dàdea sufletul.lume,nu impresioneazà? de aia bandele astea de spàgari isi fac “datoria” pentru cà si noi privim linistiti atrocitàtile fariseilor.si un càine il dai la o parte din mijlocul stràzii sau incerci sà nu te uiti,si aici jegurile de politai se distrau pe seama unui “beat”.cum au constatat,cà era beat? i-au fàcut analiza dupà ce i s-a scurs sàngele.pentru ce plàtim hoardele astea de màncài tràndavi? uitati-và ce articol penal de rht au pus:vàtàmare…,dar lovituri cauzatoare de moarte nu merge? sau a murit c-a picat de pe pat? nu,pentru cà tàticu e fost vice-comisar al fiului càlàu,de aia isi permite sà omoare lume.sà stiti,cà tàticu ii face un certificat de schizofrenie si n-o sà-i sifle nimeni nici cu paiul,iar victima,tàtà a 3 copii,putrezeste.in lumea civilizatà oricine e tras la ràspundere,dacà n-a acordat ajutorul necesar,fie si trecàtor,de aia suntem oameni,nu animale.iar aici 2 sisteme putrede,care erau datoare sà-l salveze,s-au spàlat pe màini,veterinarii lui hitler si SS tot a lui hitler.lume,ia atitudine,indigneazà-te,cel putin,cà era unul dintre noi si n-avea nici o vinà sà fie masacrat de feciorasii politailor si làsat sà moarà de càtre màcelari di medicinà si netrebnicii din politie.

 3. COSTANTIN

  OAMENI BUNI , CE COMENTATI VOI???????????EXISTA ORI NU STICLA DE UN LITRU DE VIN???????? ASTA ATI GASIT INTERESANT .S-A GRESIT AUTORUL OAMENI BUNI , STICLA ERA DE 1.5 LITRI. GATA VA-TI CALMAT ? FAPTUL CA OMUL ESTE OMORAT CU ZILE SI PE TOTI II DOARE IN COT …., ACEASTA NU MERITA COMENTAT?????????? FECIORAS DE MULITIONER , IL DOARE IN COT DE LEGE, A INVATAT ASTA DE LA TATSU. SI CAND LOVEA, STIA CA DACA CEVA TATSU IL VA SCOATE. ASTA-I “BESPREDEL” OAMENI BUNI. CREDETI CA VA STA O ZI IN PUSCARIE? VA SPUN EU , IN CEL MAI RAU CAZ “USLOVNO.” SA MERGEM MAI DEPARTE, ASA ZISII DOFTORI CU ” CLEATVA LUI hIPOCRATE “, II DOARE IN CUR PE EI DE VIATA OMULUI, CU TOT CU CLEATVA LUI HIPOCRATE, NU A DAT NIMENI RUBLA , “CA SA FIE TOTUL GHINI “, SI CIAO,LA COROLENCO, CA DOAR NU ERA COPILUL LOR.DACA CEVA DRUZIAUA DE LA EXPERTIZA MEDICO LEGALA II VA ACOPERI. ACUM ATENTIE CA INTRA IN ACTIUNE ALTI DEBILI PLATITI DIN BANII POPORULUI, INCLUSIV SI A TACSISTULUI, ASTIA AU DAT JURAMANTUL PATRIEI SI POPORULUI, SA-I APERE CHIAR SI CU PRETUL PROPRIEI VIETI. SI PE EI TOT II DOARE IN FUND DE VIATA OMULUI. EI SE GANDESC CUM SA-SI SCOATA CEI 5-7 MII EURO PLATITI PENTRU ADMITEREA LA ACADEMIA DE POLITIE . UITE ASTA STIMATI CRESTINI TREBUIE COMENTAT. nU DACA EXISTA ORI NU STICLA DE UN LITRU ??????????????????

 4. eu

  mdaa… ce se intampla n tarisoara noastra? in primul rand sotiile trebuia sa intervina si sa nu-i permita batausilor sa traga, in aldoilea rand medicii trebuia sa acorde ajutorul mediical chiar si in cazul daca era in stare de ebrietate, iar de comprotamentul politistilor nici nu-mi ajung cuvinte – nu este omeneste ci mai degraba este legea junglei, pacat ca ne mai numim oameni…

 5. Ion

  Victoria dar tu cauta mai bine si vei gasi si de acestea.Este foarte interesant de ce aceste persoane inca nu sunt trase la raspundere

 6. richard

  Subscriu intru totul la cele comentate de Mara. In Moldova, ca de obicei, se intampla lucruri care ar soca orice tara europeana. Dar aici nimeni nu ia atitudine. Se va finaliza asa-zisa investigatie si totul se va musamaliza fara careva urmari grave pentru criminali. In legatura cu faptul ca sotiile priveau linistite cum “eroii” lor il omoara pe bietul taxist, ce sa zic…Exista un proverb care spune: “Dupa sa si petic”.

 7. richard

  Sa fie trasi la raspundere nu numai cei ce l-au batut pana la moarte, dar si politistii si medicii care si-au aratat a cata oara indiferenta animalica fata de omul suferind. Desi, cum comenta cineva mai sus, “druziaua” va avea grija ca asta sa nu se intample. Cred ca de mult deja se dau telefoane cui trebuie ca sa se rezolve problema fara mare taraboi.

 8. Alegător

  Nui nimic de mirare în ţara noastră săracă şi plină de tâmpiţi. Şoferii rutierilor merg practic peste poliţişti-victeme unui accident rutier, care zăceau în drum, ca pe lângă nişte animale. Aici şi medicii şi poliţiştii, s-au comportat cam în acelaşi mod ca şi criminalii care l-au măceluit pe beatul om. Mă miră altceva! În fruntea şi MAI şi a MS sunt numaţi oameni din PLDM, care în repetate rânduri fac declaraţii peste declaraţii, că ei au restructurat ministerele, că vor schimba şi mentalitatea lucrătorilor şi multe alte vorbe goale, fiindcă totul a rămas cum a fost, ba chiar s-a înrăutăţit şi mai mult!!! Se fac tot felul de experimente şi până la urmă culegem excrementele acestor mari “profesionişti”!!!

 9. vera

  Atunci, cand o persoana vorbeste una, dar in realitate e alta, se numeste, ca el minte. Fiind supus expertizei medicale i se constata ca de obicei un diagnostic, care scoate in evidenta o forma a schizofreniei – boala psihica…
  Dar, cine a-r trebui sa faca o expertiza-medicala medicilor- legali, care elibereaza pentru instantele de drept; procuratura, judecatorie… concluzii medicale false, pentru a le anexa si lor “schizofrenia” ca boala, care le interzice ,sa mai activeze, in domeniul medicinii, trebuie oamenii suferinzi, sa umble , sa dovedeasca asta, dupa ce i-au botezat cu “shizo”?Oare toti oamenii nervosi, provocati de:politisti, medici, situatii, care distrug calmul omului, pentru a dovedi adevarul, pot fi socotiti, ca au ceva probleme cu capul?

 10. Animal Planet

  Incep cu P.S. vICTOR DU TE LA FIDESCO SI AI SA VEZI STICLA DE 1 SI 1,5 LITRI DE VIN…du te si iti cumpar si bea tot vinul si nuumai pune asa intrebari stupide… chiar nu iti dai seama ca problemele principale sunt altele… omul e mort… si asa se intampla multe cazuri. Medicii trebuie anchetati si judecati si politistii si cei doi blatnii. sper ca anchetatorii sa-i pedepseasca pe toti, apoi judecatorul sa nu se lasa corupt si sa dea pedepse cuvenite la toti

 11. alik

  este totusi buna legea razbunarii prin sange, daca ar fi valabila la noi, pai probabil multi politisti si fii de ai lor s-ar fi gandit bine inainte de a lovi oameni. cine sunt de fapt haimanalele astea in epoleti, de unde normalitatea asta moldoveneasca de asi bate joc de oameni, de ai tortura fiind siguri ca politia si procuratura va ascunde totul ???? probabil fiindca suntemi oi, adica mioritici. daca eram ceceni pai acei ce au lovit in taximetrist, ca si acei care au torturat copii in aprilie erau demult spintecati … si asta ar fi fost un raspus corect pentru canalii si cani in epoleti

 12. ralph

  uitativa la odnoklasniki.ru la Leonid&Valentina Cornienco
  Молдова, Anenii Noi 60 лет, cum traiesc jlobii estia tilharii si criminalii care ne conduc si ne omoara ziuna amiaza mare…

 13. Just

  In general este stranie situatia cu Comisariatul de Politie Anenii Noi
  In aprilie 2010 o persoana s-a sinucis in Izolatorul de detentie preventiva
  Apoi Comisarul a mai impuscat niste pretinsi infractori si are un dosar penal care este musamalizat

 14. Elena

  Nebuni sunt multi, si partea asta desi oribila o inteleg, dar cum au putut medicii sa il elibereze pe bolnav in ciuda tuturor fracturilor evidente??? de fel de medici sunt astia? Si in ce fel de tara suntem in care cineva poate sa fie arestat pe simplul motov ca este beat! Nicaieri in europa nu te aresteaza nimeni pt motivul de a fi beat, numai daca faci ceva rau in stare de ebrietate. Asta e gindire care ne-a ramas mostenire de la comunisti. Alcoolul este legal si atita timp cit este legal in tara exista un drept omenesc de a fi beat. Atita timp cit nu faci nici un rau nimanui.

 15. Alex

  De domnul CHIRIL PANTA se poate de spus ca e o bestie adevarata, e un ajutor adica un om al primarului. El cu toti se comporta asa foe copil minor sau sie batrin sau fie femeie insarcinata sau un om care necesita ingrijiri! daca trebuie informatie despre el, va dau prin e-mail! cred ca mai mult CHIRIL PANTA trebuie pus la puscarie, da mai bine aninat de , ceea ce are mai scump si tras prin tot orasul Anenii Noi , ca sa vada si sa simta cita durere si cite pacoste a facut si face la lume! cite dosare si procese levie face! CUM POATE UN OM DE 45-48 ANI sa fie Sef Ordine Publica fiind in grad doar de Locotenent! Verificati cum a invatat el si unde a invatat! are 9 clase cumparate asa cum si colegiul cumparat! oare cineva din colegi de colegiu il stie? cred ca nu! DA ACES OM BESTIE A ORASULUI ANENII NOI IN FIECE ZI INJOSESTE TOTI OAMENII SI NIMENI NU II POATE FACE NIMIC, DAR PROCURATURA ANENII NOI DEFEL NU REACTIONEAZA LA SESIZARI SI PLINGERI UNDE E LEGATA FAMILIA PANTA CHIRIL!

 16. procuror

  doua persoane invinuite au fost condamnate la 8 ani privatiune de libertate, decizia sustinuta de CSJ !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *