Străinii cu euro în capcana poliţiştilor

Necunoaşterea legii te împinge în capcana poliţiştilor. Printre victimele forţelor de ordine sunt şi cetăţenii străini. În cazul acestora, “tranzacţia” se face nu în lei, ci în euro. După ce scot din buzunare bani grei pentru mituirea poliţiştilor, străinii spun că nu vor mai reveni în R. Moldova. În acelaşi timp, mai marii oamenilor legii se întreabă de ce persoanele care se pomenesc în astfel de situaţii nu au încredere în angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

La 1 august 2008, Liliana, 30 de ani, împreună cu soţul său de origine spaniolă, Carlos, 34 de ani, aflat în R. Moldova pentru prima dată, ieşiseră în jurul orei 22.00 să cumpere apă. Se aflau în preajma intersecţiei bd. Ştefan cel Mare cu str. Armenească, atunci când au fost opriţi de nişte poliţişti ieşiţi din automobilul cu numerele de înmatriculare MAI 1203. “Mi-au spus că aş putea fi o victimă a traficului de fiinţe umane”, îşi aminteşte Liliana. “Le-am explicat că este soţul meu şi că nu ar trebui să îşi facă griji. Dar cei trei poliţişti au solicitat actele lui Carlos. I-au spus că nu are actele în regulă şi că trebuie să îi însoţească la Comisariatul de Poliţie şi să achite o amendă de 800 de lei. Toate acestea, pentru că nu avea înregistrarea la intrarea în ţară”, mai spune Liliana.

Sfătuiţi la un preţ de 100 de euro

Ideea de a însoţi poliţiştii la Comisariat i-a dezorientat pe cei doi. Văzându-i nedumeriţi şi speriaţi, poliţiştii i-au propus cuplului să se împace cu – nici mai mult, nici mai puţin – 100 de euro. “100 de euro mi se păruse o sumă exagerată”, povesteşte Liliana. “Le-am propus 50 de euro. Au spus că e cam puţin, dar au acceptat fără prea mult târg”, continuă Liliana. Pentru a le da aceşti bani, Liliana a urcat în maşină împreună cu doi poliţişti. “Cel mai tânăr a rămas afară împreună cu Carlos”, îşi aminteşte ea detaliile din seara zilei de 1 august. Cel care purta discuţiile cu tânăra era poliţistul Vanea. “Atunci când am scos banii din portmoneu, poliţistul Vanea mi-a spus să nu îi dau în mână, ci să-i pun între scaunele din faţă. Iar după ce le-am dat această sumă, a avut tupeul să mă invite la un ceai”, mai povesteşte Liliana. Mai mult, după ce s-au văzut cu banii în mână, poliţiştii le-au dat un sfat celor doi. “Ne-au spus că, pentru a nu fi “amendaţi” de alţi poliţişti, trebuie să ne aducem în regulă toate actele”, spune tânăra, care, imediat ce a scăpat de poliţişti, a observat că cei trei oameni ai legii au oprit doi italieni.

Legea nu există

Sâmbătă, 2 august, de cum s-au trezit, Liliana şi Carlos au mers la Biroul de documentare a cetăţenilor străini domiciliaţi temporar în R. Moldova ca să-şi aducă actele în regulă. “Culmea! Personalul biroului a pufnit în râs”, spune Liliana. “Ne-au privit lung şi ciudat, întrebând dacă nu ştim că actul prin care cetăţenii străini se văd obligaţi să se înregistreze la frontieră a fost anulat încă în 2006”, continuă ea. Până la plecarea din ţară, Liliana a purtat cu ea decizia Guvernului, ca să le demonstreze poliţiştilor că soţul său se află legal în R. Moldova.

Supăraţi de cele întâmplate, cei doi au telefonat la o linie anticorupţie, 25 72 57. Este linia fierbinte a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC). “La celălalt capăt al firului ni s-a spus că ar trebui să depunem o plângere, doar că, în lipsa probelor, nu există prea multe şanse să se rezolve această situaţie”, i-a citat Liliana pe reprezentanţii CCCEC.

Chiar dacă şi-au dat seama că au fost înşelaţi de oamenii legii şi că, de fapt, aveau dreptate, după incidentul de la 1 august, cei doi se temeau să iasă în oraş. “De fiecare dată când treceam prin centru, încercam să ocolim intersecţia bd. Ştefan cel Mare cu str. Armenească”, mai spune Liliana.

R. Moldova, părăsită de turişti

După această întâmplare, Carlos spune că este decepţionat de R. Moldova. “Iniţial, am perceput-o ca pe o ţară cu oameni ospitalieri, dar situaţia în care am fost nevoit să mituiesc poliţiştii m-a decepţionat”, spune bărbatul. “Mai mult, sunt un străin care a cheltuit bani grei în R. Moldova. La fel procedează şi alţi turişti străini. Dar astfel de situaţii te fac să nu mai vrei să treci hotarul acestei ţări”, continuă el, decepţionat de experienţa sa în R. Moldova.

Raisa Roibu, de la Biroul de documentare a cetăţenilor străini domiciliaţi temporar în R. Moldova, ne-a informat că orice cetăţean străin are dreptul să stea în R. Moldova 90 de zile dintr-o jumătate de an. Totodată, angajata MDI a spus că actul potrivit căruia cetăţenii străini trebuie să se înregistreze la frontieră a fost anulat acum doi ani.

Într-adevăr, în mai 2006, prim-ministrul Vasile Tarlev a semnat o hotărâre prin care se modificau regulile de şedere a cetăţenilor străini şi a apatrizilor în R. Moldova. «Cetăţenii străini şi apatrizii aflaţi temporar în mod legal în R. Moldova pot rămâne pe teritoriul ţării până la 90 de zile, pe parcursul a 6 luni, începând cu ziua primei intrări în ţară, sau o altă perioadă stabilită în viza eliberată de autorităţile R. Moldova, dar nu mai mare decât cea indicată în prezentul punct, cu excepţia străinilor care deţin buletine de identitate pentru apatrizi sau permise de şedere. La expirarea termenului de valabilitate a vizei sau a termenului de şedere acordat, cetăţenii străini şi apatrizii sunt obligaţi să părăsească ţara», spune acea hotărâte de acum doi ani.

Comandantul Regimentului de Patrulă şi Santinelă „Scut”, Constantin Avornic, a răspuns la interpelarea Ziarului de Gardă prin care am solicitat numele celor trei poliţişti care au utilizat automobilul MAI 1203 la 1 august 2008. Potrivit lui, aceştia sunt: Denis Cerniciuc, sergent de poliţie, Mihai Modval, plutonier adjutant de poliţie şi Ghenadie Reu, plutonier de poliţie. Ziarul de Gardă a încercat să vorbească cu aceştia, dar reprezenanţii „Scut” ne-au comunicat că cei trei patrulează în Chişinău. Vom reveni la acest subiect.

MAI 1203 aparţine Scut-ului

Solicitat de Ziarul de Gardă, Comisarul adjunct al Comisariatului General de Poliţie al mun. Chişinău, Vasile Ivas, ne-a spus că ştie despre un alt caz, în care un cetăţean al Marii Britanii s-a pomenit într-o situaţie asemănătoare. «În astfel de situaţii, cetăţenii ar trebui să se adreseze angajaţilor ierarhic superiori ai poliţiştilor mituiţi», ne-a spus vicecomisarul, întrebându-se de ce oamenii nu denunţă la MAI cazurile de mituire a poliţiştilor.

Totodată, Vasile Ivas nu ne-a oferit date despre poliţiştii care au utilizat automobilul MAI 1203 în seara de 1 august. Am aflat că automobilul cu numerele de înregistrare MAI 1203 aparţine Regimentului de Patrulă şi Santinelă «Scut» al Comisariatului General de Poliţie al mun. Chişinău.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. carabutnicu

  astfel de anrhie se stopeaza simplu prin impuscare in cap.

  sa vezi ce politisti vom avea pe urma care vor mai is cunoaste si 2 limbi straine in afara de romana.

 2. oleg

  Cind se va opri mituirea superiorilr de catre inferiori atunci posibil ca va desparea “raketul” pe strazi de catre politistii din “Scut” si toti altii.

 3. vladik

  Asa’s musarii,ce sa le faci trebuie de le dat si lor au si ei familii acasa.Pidarii ce’s ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *