Separarea Transnistriei: explozia din 2 martie 1992

Scenariul conflictului transnistrean a fost elaborat şi promovat de către forţe influente de la Moscova pentru menţinerea R. Moldova, cu orice preţ, în sfera de influenţă a Rusiei.

La finele anului 1990, a avut loc o întrevedere a lui Mircea Snegur cu preşedintele executiv al URSS, Mihail Gorbaciov, şi cu Anatoli Lukianov, vicepreşedinte al Sovietului Suprem al URSS. Snegur a comunicat atunci că RSSM nu va semna noul Tratat unional. Gorbaciov i-a ripostat că, dacă nu va semna Tratatul, “va avea şi republică transnistreană, şi găgăuză”. Lukianov, care era de faţă, ar fi răspuns că ei “deja au malul stâng”, confirmând astfel implicarea sa în organizarea şi susţinerea separatismului în Moldova.

Citiţi la această temă:

Dosarul Smirnov: Cum un fricos a devenit dictator

Ostatici ai Rusiei cu triplă cetăţenie

Amintiri despre 2 martie 1992

Oameni răpiţi în Transnistria

Cine sunt fruntaşii separatismului?

În februarie 1990, în Sovietul Suprem al URSS, a fost creată fracţiunea “Soiuz” (“Uniunea”) pentru a evita dezmembrarea URSS. “Soiuz” a sprijinit şi Interfrontul moldovenesc. Unul dintre fondatorii şi liderii “Soiuz”-ului a fost deputatul Yuri Blohin, care oferea Tiraspolului un lobby considerabil la Moscova. Anume Blohin asigura legătura echipei lui Igor Smirnov cu preşedintele Sovietului Suprem, Anatoli Lukianov, “părintele” nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene.

În vara anului 1990, a avut loc o întâlnire a grupului condus de I. Smirnov cu A. Lukianov şi M. Gorbaciov. Directorul de atunci al băncii din Tiraspol, I. S. Hvorostovski, discuta, concomitent, la Moscova, despre perspectivele organizării unei bănci separate a Transnistriei. Smirnov, un simplu director de uzină, s-a mai intâlnit şi cu ministrul Apărării al URSS, D. Iazov, cu preşedintele KGB, V. Kriucikov, cu comandantul trupelor Interne, Şatalin. Ulterior, aceştia au participat la organizarea puciului din 18-19 august 1991 de la Moscova.

Peste câteva luni, Şatalin a sosit la Comrat, având sub comanda sa unităţi de trupe interne ale MAI din URSS, sub paza cărora au şi avut loc alegerile în “Republica Găgăuză”. În urma acestei politici a Moscovei, la 19 august 1990, la Comrat, a fost declarată Republica Găgăuză Sovietică Socialistă în componenţa URSS, iar la 2 septembrie 1990 la Tiraspol a fost anunţată crearea Republicii Transnistrene Moldoveneşti Sovietice Socialiste în componenta URSS. Acestea au devenit pârghii de presiune ale Sovietului Suprem al URSS asupra Chişinăului, folosite pentru forţarea conducerii RSS Moldoveneşti să semneze noul Tratat unional.

Actualmente dispunem de o serie de documente ce confirmă adresările liderilor tiraspoleni către Lukianov, cu propuneri de a crea în Transnistria un minister de interne propriu şi alte organe statale, şi de a organiza o legătură directă a structurilor administrative tiraspolene cu cele ale URSS, inclusiv de a transmite armament de la depozitele Armatei a 14-a către Tiraspol. Toate au găsit susţinerea lui A. Lukianov, prin avizele şi indicaţiile sale personale, aplicate pe aceste cereri.

Elita industrială s-a opus riscului de a-şi pierde statutul privilegiat

În aprilie 1992, anchetatorul pentru investigarea crimelor deosebit de grave din oficiul procurorului general al R. Moldova, Pavel Lutenco, actualmente avocat, deplasat oficial la Moscova, a extras un şir de documente din arhiva lui Lukianov, arestat după eşecul puciului din august 1991. Acolo a descoperit adresarea aşa-zisului soviet suprem transnistrean de a lua parte la semnarea noului Tratat unional în calitate de subiect independent. Documentul era însoţit de o rezoluţie cu semnătura lui Lukianov, care spunea: “Tov. Nisanov! E necesar de a studia chestiunea aceasta şi de a elabora o strategie de participare a Republicii Transnistrene la semnarea Tratatului unional”.

Aşa a început secesiunea regiunii transnistrene. Elita industrială din zonă de asemenea s-a opus riscului de a-şi pierde statutul privilegiat în urma subordonării autorităţilor R. Moldova şi a mimat că apără “interesele vorbitorilor de limbă rusă din RSSM”. În curând, la marile întreprinderi s-au format “Comitete muncitoreşti”, O.S.T.K., “în ajutorul miliţiei”, formaţiuni paramilitare, batalioane şi detaşamente de gardişti înarmaţi şi instruiţi de ofiţeri ai Armatei a 14-a.

Vadim Bakatin, fostul presedinte al KGB-ului din URSS, a recunoscut (într-un interviu pentru “Moskovskie Novosti”, octombrie 1993) că, de la finele anilor ’80, KGB a creat în Abhazia şi Osetia de Sud “interfronturi”, pentru a contracara mişcarea naţională a georgienilor. Mai târziu, Bakatin scria că “fronturile internaţionale” în republicile unionale au avut drept scop dezbinarea societăţii din aceste republici în două tabere adverse, generând greve şi punând la îndoială legalitatea organelor puterii alese.

De altfel, la 6 septembrie 1991, aşa-zisul soviet suprem al rmn adoptă o hotărâre care prevedea trecerea necondiţionată a organelor statale ale R. Moldova din stânga Nistrului sub jurisdicţia Tiraspolului şi formarea “gărzii republicane”. În perioada 19 septembrie – 7 decembrie 1991, sub conducerea liderilor separatişti, bandele de gardişti, organizând acte teroriste şi provocări armate, au ocupat secţiile de poliţie din Râbniţa, Camenca, Slobozia, Grigoriopol şi Tiraspol. Singurele care au rezistat multiplelor presiuni şi provocări, refuzând să accepte jurisdicţia administraţiei separatiste, au fost secţiile de poliţie din Dubăsari şi Bender. Ulterior, din Dubăsari, dar şi din satele Cocieri, Corjova, Coşniţa, Doroţcaia, din alte localităţi, dispăreau fără urmă cetăţenii care nu se conformau ordinelor ilegale ale gardiştilor, băştinaşii paşnici erau arestaţi, torturaţi şi ameninţaţi cu moartea, iar asupra acestor localităţi se organizau zilnic atacuri armate cu focuri de mitralieră, tunuri, aruncătoare de mine şi sisteme de rachete “Alazan”.

Galina Andreeva a ridicat armament de la cazarma Armatei a 14-a

De altfel, fărădelegile separatiştilor, soldate cu tot mai multe victime umane, au continuat, sporadic, până la 2 martie 1992, când au luat proporţiile unui război adevărat, în special în această zi, pentru a zădărnici admiterea Moldovei în Organizaţia Naţiunilor Unite.

La 14 martie 1992, Galina Andreeva, lidera organizaţiei separatiste “Asociaţia femeilor”, împreună cu alte 50 de persoane au ridicat din cazarma unităţii militare a Armatei a 14-a din Parcani 1307 automate Kalaşnikov, 255 de pistoale Makarov, 1 200 de grenade F-1, 15 aruncătoare de mine tip ROG 5 şi ROG 7, precum şi 30 de lansatoare de rachete, 1,5 milioane de cartuşe pentru pistoale automate şi mitraliere.

Conform datelor oferite de comandantul militar al Armatei a 14-a, colonelul Bergman, în perioada noiembrie 1991 – august 1992, formaţiunilor militare separatiste le-au fost predate, cu întocmirea actelor de primire-predare (dispunem de copiile acestor acte), de la unităţile militare ale Armatei a 14-a, dislocate în Transnistria: 19 tancuri, 51 de maşini blindate, 242 aruncătoare de mine, 14. 199 unităţi de armament şi 15.564.708 muniţii, 50 de automobile, 31 unităţi de tehnică de geniu, 281 unităţi de tehnică de telecomunicaţie, 15 unităţi de tehnică pentru transportare şi alimentare cu petrol şi altă tehnică militară.

Punctul culminant al acelor acţiuni a urmat, conform amintirilor lui Mircea Snegur, după o indicaţie nemijlocită a ministrului Apărării al Federaţiei Ruse, P. Graciov, adresată, la 19 mai 1992, comandantului Armatei a 14-a, generalul I. Netkaciov, prin care s-a dispus:

“Având în vedere că Transnistria este pământ rusesc şi situaţia de acolo s-a agravat, trebuie să-l apărăm cu toate mijloacele şi pe toate căile. Pentru aceasta vi se cere:

1. Să fie completate din rezervele pentru mobilizare toate unităţile militare ale Armatei a 14-a, dislocate pe teritoriul Transnistriei;

2. Să fie aduse în stare de pregătire deplină de luptă toate unităţile militare;

3. Să fie deblocate toate unităţile militare”, făcând posibilă deplasarea tehnicii de luptă.

Formaţiunile separatiste, înarmate de A. Lebed

La 19 mai 1992, Armata a 14-a a Federaţiei Ruse, dislocată pe teritoriul R. Moldova, se implică direct în conflict, de partea separatiştilor, iar preşedintele Mircea Snegur adresează un mesaj şefilor de state şi guverne, comunicând despre declanşarea acţiunilor militare deschise ale Armatei Ruse împotriva R. Moldova şi solicitând ajutor.

Mai târziu, preşedintele Dumei de Stat, Ghenadi Selezniov, aflându-se în vizită oficială la Chişinău (22 octombrie 2002), a recunoscut implicarea Rusiei în războiul de pe Nistru, motivând că Moscova a dorit prin aceste acţiuni să împiedice unirea R. Moldova cu ţara vecină – România.

Alt exemplu e dezvăluit, în noiembrie 2010, în revista “Исторический альманах приднестровья”. Aici, generalul-colonel în rezervă V. M. Jurbenko, locţiitorul şefului Statului Major al Armatei Ruse, aminteşte că, în timpul acţiunilor militare, A. Lebed, comandantul Armatei a 14-a, a antrenat subdiviziunile subordonate în acţiuni militare contra forţelor armate constituţionale ale R. Moldova, transmiţând armament, muniţii şi tehnică blindată formaţiunilor separatiste.

Şi în decizia CEDO pe cazul lui Ilie Ilaşcu şi ceilalţi vs Moldova şi Rusia, se spune că Rusia a fost găsită responsabilă de abuzarea drepturilor omului comisă de către autorităţile transnistrene, pentru că regiunea secesionistă, citez, “rămâne sub autoritatea efectivă, sau cel puţin sub influenţa decisivă a Federaţiei Ruse”.

Valeriu CERBA,
doctor în drept, colonel de poliţie în rezervă,
prorector la Universitatea de Studii Europene din Moldova

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. roman pina la moarte

  moscova a facut acest masacru pt a impiedica unirea basarabiei cu patria mama romania ,desteptate romane din somnul cel de moarte ,adevarati dusmani sunt invazori rusi

 2. Voluntarul

  Incepând cu ziua de astazi sa ne rugam zilnic timp de 6 luni de zile pentru sufletele celor câteva sute de români moldoveni – victime ale teroarei ruso-comuniste din Razbouul rusilor contra NOASTRA INCEPUT LA 2 MARTIE 1992.
  ————————————————————————-
  NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA MARE
  NE ESTE IZBAVIREA DE OCUPATIA RUSEASCA
  cu tankurile la NISTRU !

 3. Pelerinul

  O LISTA INCOMPLETA
  / CIRCA 263 DE NUME DIN CELE câyeva sute/
  a eroilor moldoveni martiri căzuţi pe câmpul de luptă pt. “INDEPENDENTA” RM si contra ocupatiei rusesti !
  treeniti.blogsp../
  —————————————————————————————————–
  1. Agatiev Valentin, serg. Maj.
  2. Acriș Vasile, sergent
  3. Andreev Sergiu, plutonier
  4. Antoci Iurie, soldat
  5. Balaban Anatol, loc.inf.
  6. Barabaș Nicolae, soldat
  7. Batrâncea Mihai, soldat
  8. Babinschi Alexei, sergent
  9. Bânzari Ion, sergent
  10. Bâtlan Ion, soldat
  11. Bălțatu Mihai, soldat
  12. Bălănuță Alexei, soldat
  13. Belâi Mihai, soldat
  14. Beregoi Vasile, plutonier
  15. Beșleaga Vasile, soldat
  16. Bordian Valeriu, soldat
  17. Borogea Petru, soldat
  18. Bodiu Iurie, loc. maj.
  19. Boț Mihai, plutonier
  20. Boiarnițchi Vladimir, maior
  21. Borzeac Ion, soldat
  22. Botea Nicolae, soldat
  23. Bratușceac Gheorghe, plutonier
  24. Braga Ghenadie, soldat
  25. Brânza Veaceslav, soldat
  26. Brădescu Tudor, caporal
  27. Briceag Valeriu, ploițist
  28. Buga Tudor, plutonier
  29. Buftic Iurie, caporal
  30. Budurin Anatol, soldat
  31. Bujac Valeriu, soldat
  32. Bunesco Petru, sergent
  33. Burcă Vladimir, soldat
  34. Burcovschi Oleg, soldat
  35. Buruiană Pavel, soldat
  36. Butnaru Vladimir, caporal
  37. Buzu Gheorghe, sergent
  38. Calmaţui Anatol, locotenent maj.
  39. Caloş Dumitru, sergent
  40. Cara Dumitru, soldat
  41. Cara Ion ,soldat
  42. Caracaci Valeriu ,soldat
  43. Caragacian Boris, soldat
  44. Carp Igor, plutonier
  45. Carpov Vitalie, sergent
  46. Caşu Gheorghe, poliţist
  47. Cătană Grigore, sergent
  48. Cătruc Ilie, soldat
  49. Căruntu Grigore, soldat
  50. Ceban Alexei, locotenent
  51. Ceban Constantin, soldat
  52. Ceban Sergiu, soldat
  53. Ceban Valeriu, soldat
  54. Ceban Viorel, soldat
  55. Ceban Vitale, soldat
  56. Cebanu Vasile, sergent
  57. Cebotari Iurie, soldat
  58. Cebotari Valeriu, soldat
  59. Cebotari Vasile, subloc.
  60. Cecati Ion, sergent
  61. Cerempei Octavian, caporal
  62. Cercas Vasile, soldat
  63. Cernei Vasile, soldat
  64. Cernei Dumitru, soldat
  65. Cimbir Dumitru, caporal
  66. Cimpoies Vladimir, caporal
  67. Cioban Ion, soldat
  68. Ciobanu Ion, soldat
  69. Ciorba Igor, sergent
  70. Codiţa Robertino, caporal
  71. Codreanu Iurie, sergent
  72. Codreanu Petru, soldat
  73. Cojocari Ion, soldat
  74. Colnic Ştefan, soldat
  75. Coragău Valeriu, soldat
  76. Cordineanu Valeriu, poliţist
  77. Coşciuc Boris, sergent
  78. Coţoeana Victor, subloc.
  79. Cotuc Gheorghe, plutonier
  80. Craciun Ştefan, plutonier
  81. Cristiuc Ghenadie
  82. Cucuietu Oleg, soldat
  83. Culaţchi Sergiu, sergent
  84. Darii Andrei, sergent
  85. Darda Victor, poliţist
  86. Diaconaş Vasile, sergent
  87. Digori Ion, caporal
  88. Doga Petru, soldat
  89. Donca Alexandru, sergent
  90. Donica Grigorie, sergent
  91. Danuţa Maria, angajat
  92. Doroşenco Sergiu, sergent
  93. Dorul Anatol, soldat
  94. Dovgani Boris, soldat
  95. Dumbrava Valeriu, sergent
  96. Enachi Vladimir, serg. maj.
  97. Eni Mihai, serg. maj.
  98. Fetenea Ion, soldat
  99. Fodor Sergiu, plutonier
  100. Fulga Ion, serg. maj. / impuscat in cap /
  101. Găină Gheorghe, caporal
  102. Gamangi Valentin, soldat
  103. Gargalâc Sergiu, serg. maj.
  104. Gavrilan Ion, soldat
  105. Gavrilovici Ghenadie, soldat
  106. Gazea Alexei, soldat
  107. Gazea Petru, soldat
  108. Gâncota Valeriu, soldat
  109. Glodarenco Vasile, soldat
  110. Glinjeanu Mihai, soldat
  111. Gociu Vasile, soldat
  112. Godiac Ştefan, poliţist
  113. Godoroja Grigore, soldat
  114. Godoroja Ion, soldat
  115. Gojan Vasile, soldat
  116. Gongan Vasile, căpitan
  117. Grama Gheorghe, soldat
  118. Grecul Ion, soldat
  119. Grijev Mihai, sergent
  120. Gruşevschi Grigore, serg. maj.
  121. Gurduială Mihai, sergent
  122. Harcenco Alexandru, soldat
  123. Iablocichin Ghenadie, sergent
  124. Iavorschi Vasile, soldat
  125. liev Sergiu, soldat
  126. Ioncu Vasile, soldat
  127. Isaicu Sergiu, soldat
  128. uraşco Ion, loc. maj.
  129. Izbaş Andrei, plutonier
  130. Juravschi Semion, caporal
  131. Lavrenţov Victor, plutonier
  132. Lecicman Grigore, soldat
  133. Leon Iurie, serg. maj.
  134. Leu Igor, soldat
  135. Lisnic Vitalie, soldat
  136. Lisnic Ion, poliţist
  137. Levandovschi Iurie, soldat
  138. Lucianov Alexandru, plutonier maj.
  139. Lungu Anton, sergent
  140. Lupaşco Filip, sergent
  141. Lupaşco Alexandru, plutonier
  142. Lupu Anatol, sergent
  143. Macheev Alexandru, soldat
  144. Mafteluţa Tudor, soldat
  145. Macariuc Valeriu, căpitan
  146. Marâi Anatol, soldat
  147. Marcov Petru, soldat
  148. Marjanean Valeriu, soldat
  149. Martâniuc Anatol, soldat
  150. Mânăscurtă Igor, soldat
  151. Mereacre Ştefan, soldat
  152. Mereniuc Valentin, sergent
  153. Mereuţă Pantelei, soldat
  154. Migaevschi Petru, soldat
  155. Mihailov Boris, soldat
  156. Mihailov Nicolae, soldat
  157. Mihailachi Ilie, soldat
  158. Mocanu Ion, soldat
  159. Morga Alexei, soldat
  160. Morari Grigore, soldat
  161. Morari Mihai, loc. col.
  162. Moruz Vasile, soldat
  163. Muntean Nicolae, caporal
  166. Munteanu Constantin, soldat
  167. Munteanu Nichifor, soldat
  168. Murzin Boris, sergent
  169. Musteaţă Veniamin, sergent
  170. Nazarenco Valeriu, loc. maj.
  171. Nacu Eugen, sergent
  172. Neagu Petru, soldat
  173. Negara Igor, soldat
  174. Nestor Tudor, soldat
  175. Nicolaev Ion, soldat
  176. Nicolaev Mihai
  177. Noroşean Iurie, sergent
  178. Noup Mihai, sergent
  179. Oglindă Mihai, soldat
  180. Olari Mihai, soldat
  181. Osipov Anatol, soldat
  182. Osipov Ion, soldat
  183. Ostaf Sergiu, serg. maj.
  184. Orbu Eugen, serg. inf.
  185. Panţa Ion, caporal
  186. Pavaluc Vitalie, serg. maj.
  187. Pavlenco Anatol, soldat
  188. Pavlov Sergiu, soldat
  189. Para Ion, soldat
  190. Perju Iurie, maior
  191. Platon Nicolae, soldat
  192. Platonov Alexandru, soldat
  193. Popa Ion, loc. maj.
  194. Popescu Anton, soldat
  195. Popescu Maria, soldat
  196. Popovici Anatol, loc. maj.
  197. Popuşoi Valeriu, serg. maj.
  198. Projica Vasile, poliţist
  199. Pruteanu Constantin, sergent
  200. Purici Vasile, caporal
  201. Purice Vitalie, soldat
  202. Puşcarenco Simeon, soldat
  203. Racoviţă Gheorghe, sergent
  204. Racu Alexei, soldat
  205. Railean Alexei, soldat
  206. Rău Vitalie, sergent
  207. Repida Pavel, soldat
  208. Reutchi Vladimir, sergent
  209. Rogozinschi Alexandru, sergent
  210. Roman Cezar, caporal / inecat in Nistru, veteran al razboiului din Afganistan /
  211. Roman Dumitru, caporal
  212. Roşca Anatol, soldat
  213. Roşca Dumitru, serg. maj.
  214. Roşcovan Grigore, sergent
  215. Rudi Petru, plut. maj.
  216. Rusu Sergiu, sergent
  217. Rusu Valentin, soldat
  218. Savoi Ion, sergent
  219. Sârbu Vladimir, soldat
  210. Sârghii Mihai, soldat
  211. Sârtmaci Gheorghe, sergent
  212. Sinigur Pantelimon, soldat
  213. Siniţin Veaceslav, soldat
  214. Slonov Petru, sergent
  215. Slobozenco Valentin, sergent
  216. Soltuz Andrei, soldat
  217. Sotnicenco Nicolae, plutonier
  218. Stepanov Valentin, soldat
  219. Starşii Mihai, soldat
  220. Stavilă Ion, soldat
  221. Stratan Feodosie, caporal
  222. Sprâncean Mihai, soldat
  223. Suvac Vasile, soldat
  224. Şargu Gheorghe, soldat
  225. Şevcenco Vasile, caporal
  226. Şevciuc Valeriu, caporal
  227. Stâfârţă Valentin, soldat
  228. Tabac Mihai, soldat
  229. Targan Ion, soldat
  230. Tataru Anatol, caporal
  231. Ticot Alexandru, sergent
  232. Tamaşciuc Ion, soldat
  233. Tuchieă Anatol, loc. maj.
  234. Ţurcanu Nicolae, locotenent
  235. Ungurean Simeon, soldat
  236. Ungureanu Oleg, caporal
  237. Ungureanu Eugen, subloc.
  238. Urâtu Ion, soldat
  239. Ursu Victor, loc. maj.
  240. Ursul Victor, soldat
  241. Ursul Grigore, soldat
  242. Usinevici Grigore, soldat
  243. Vareaghin Boris, soldat
  244. Vartic Ion, soldat
  245. Vârlan Mihai, soldat
  246. Vârlan Alexandru, sergent
  247. Vâlcu Gheorghe, plutonier
  248. Vârtos Grigore, soldat
  250. Vâzâi Veaceslav, serg. inf.
  251. Voina Ion, soldat
  252. Vozian Trofim, soldat
  253. Vrabie Nicolae, poliţist
  254. Zaharov Vasile, soldat
  255. Zaiaţ Nicolae, soldat
  256. Zarniţchi Vladimir, plutonier
  257. Zgârcea Vasile, căpitan
  258. Zop Petru, subloc.
  259. Zudin Sergiu, subloc.
  260. Agapii Ion, soldat
  261. Frunză Ion, soldat / Cavaler al ordinului “Ştefan cel Mare” (post mortem)
  262. Şeremet Ovidiu, loc. maj.
  263. Moraru Nicolae, locotenent / ars de viu /
  ———————————————————————————————————————————————
  AMINTIRE VESNICA MUCENICILOR NOSTRI
  SI SA NE RUGAM PIOS PENTRU SUFLETELE LOR DE DINCOLO !

 4. SERGIU

  EI SARMANII AU DECEDAT CU O SPERANTA IN INIMA LASINDU-SI PARINTII, SOTIILE SI COPIII DRAGI!!! DAR OARE SAU GINDIT EI CA PESTE 20 DE ANI PARLAMENTARII NOSTRI VOR DEVENI ATITA DE NESOVISTITI SI FARA DE RUSINE FATA DE POPORUL CARE II VOTEAZA.MA REFER LA TOATE PARTDELE FIINDCA TOATE-S DE O TESPA!!

 5. SERGIU

  CIT E DE BINE SA FII PARLAMENTAR,LA SEDINTE SA NU PARTICIPI,FACILITATI, MASINA SI SALARIU LA TIMP!! SI NICI O RESPONSABILITATE!! OAMENI BUNI, DRAGI ALEGATORI OARE SE GASESTE CINEBAI INTRE DUMNEVOASTRA CA SA NU DOREADCA SA FIE PARLAMENTAR CU ASA CONDITII!??

 6. Mihai

  URSS folosind minciuna comunizmului prin KGB a edificat marea capcana vicleana – Transnisntria stiind ca va veni timpul ca romanii sa-si apere tara de ocupanti.

  A fost incalcata Constitutia URSS si drepturile RSSM ca republica egala in drepturi.Construirea a 80% de industrie si 90% a energeticii R. Moldova peste Nistru este vadit premeditata de a tine in subjugarea ruseasca moldovenii.
  Si astazi Rusia fura R. Moldova mai mult de 100milioane anual folosind oligarhii mafioti producatorii si comercializantii ilegitim de arme.
  Transnistria este un izvor de aur al mafiei KGBiste ruse si principala cauza in tergiversarea rezolvarii conflictului.

  Socot de tradatori ai R. Moldova cei guvernanti care nu folosesc LEGEA internationale pentru a obtinere dreptul R. Moldova la Suveranitate si Independenta.

  Complimente autorului Valeriu Cerba pentru adevar .
  Chind vom avea asa o persoana Presedintele tarii vom si obtine intregirea tarii si condamnarea Rusiei la CPI ONU pentru crimele neoimperiale fasciste.

 7. Anticerba

  Pentru Mihai: DOAMNE fereste sa ai asa o persona presedintele tarii. E fost politist (comunist), un meschin cu litera mare, care prin inselacine si escrocherie si-a obtinut functii, medalii si averi. Adevarul – nu-i a lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *