Semne de întrebare: Valeriu Boboc, Eugen Ţapu, Ion Ţîbuleac

Toate cele trei cazuri de deces, înregistrate după protestele din 7 aprilie, lasă mai multe semne de întrebare. Procuratura spune că decesele lui Ion Ţîbuleac şi Eugen Ţapu nu ar avea nimic în comun cu protestele. Oficialii, însă, se reţin de la comentarii în cazul lui Valeriu Boboc.

226-protestDeşi au auzit că în blocul lor s-ar fi strangulat un tânăr cu şireturile de la propriii săi adidaşi, locatarii nu au văzut nimic, nu au simţit mirosul unui trup în descompunere şi se întreabă cum a fost posibil ca un străin să ajungă la etajul tehnic al blocului (n.r. între nivelul nouă şi acoperiş), acolo unde nu au acces nici locatarii. Albişoara 16/1 este adresa unde, oficial, a fost găsit cadavrul lui Eugen Ţapu, tânărul de 26 de ani de la Soroca. Decesul băiatului provoacă mai multe semne de întrebare şi părinţilor: “Cum e posibil ca un tânăr cu o greutate de 90 de kilograme să atârne de un şiret timp de două săptămâni?”, se întreabă ei.

Eugen Ţapu – Albişoara 16/1?

Părinţii lui Eugen Ţapu au fost chemaţi la Chişinău după ce au fost informaţi că fiul lor a murit, fără să li se spună, însă, nimic despre cauza decesului. Cadavrul lui Eugen Ţapu a fost adus la Soroca de către poliţie, într-un sicriu ermetizat. Poliţiştii au lăsat părinţilor certificatul de deces şi au plecat, fără să le ofere explicaţii. Solicitaţi să ne spună de când poliţia duce acasă cadavrele sinucigaşilor în sicrie ermetizate, oamenii legii s-au eschivat de la răspuns. Tatiana Ghimpu, poliţista care ar fi putut să ne răspundă la întrebare, ne-a direcţionat la Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Interne, responsabilii căruia nu au putut să ne ofere vreo informaţie. Andrei Ţapu, tatăl tânărului, spunea că fiul lor era aproape imposibil de recunoscut. Olga Ţapu, mama băiatului, spune că nici nu ştie unde se află Albişoara 16/1, iar în casa ei niciodată nu a fost pomenită această adresă.

Mai mulţi locatari din acest bloc ne-au declarat că au auzit de la vecini sau din presă despre cele întâmplate. Şi locatarii de la etajul nouă nu cunosc nimic despre acest caz. Se pare, totuşi, că o singură persoană din întreg blocul l-ar fi văzut pe Eugen, atârnând de un şiret.

Deşi Procuratura neagă legătura dintre deces şi proteste, anterior, primarul de Soroca, Victor Său, a declarat pentru presă că există o legătură directă dintre decesul lui Eugen şi protestele din 7 aprilie.

Oleg Rusu, procuror responsabil de investigarea acestui caz, spune că cadavrul, pe care, potrivit lui, apăruseră viermii, a fost depistat la 15 aprilie, în jurul orei 13.30, moartea însă survenise cu aproximativ două săptămâni înainte de acea zi. Oleg Rusu mai spune că au fost audiaţi mai mulţi locatari. “Nimeni, însă, nu îl cunoaşte şi nu a auzit de el”, declară Rusu. Procurorul mai spune că tânărul ar fi venit la Chişinău să se angajeze, dar nu a găsit un loc de muncă. În prezent, în ancheta cazului lui Eugen Ţapu mai lipseşte un singur act – expertiza medico-legală.

Andrei Pădure, directorul Centrului de Medicină Legală, spune că acest caz se mai examinează.

Ion Ţîbuleac – electrocutat?

Printre cele 45 de cadavre înregistrate de Centrul de Medicină Legală în perioada 7 – 12 aprilie, se numără şi Ion Ţîbuleac, şi Valeriu Boboc. Potrivit Centrului de Medicină Legală, Ion Ţîbuleac, de 22 de ani, din s. Bolohani, r. Orhei, ar fi decedat din cauza unei traume închise a toracelui cu fractura coastelor şi hemoragie internă. Familia tânărului spune că băiatul “a fost aruncat ca un câine” în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău, iar la morgă nu li s-a permis să intre. Familiei i s-a comunicat că presupusul motiv al decesului a fost electrocutarea.

Pagina de internet a PCRM informează că doi martori au declarat la poliţie că Ion Ţibuleac s-a sinucis, sărind de pe un pilon de tensiune înaltă din apropierea Gării auto de Nord din capitală. Potrivit celor două persoane, Ţibuleac a urcat pe pilon, în seara zilei de 7 aprilie, şi s-a aruncat în gol (?). Martorii nu spun cum a fost posibil ca tânărul să se urce în vârful acelui pilon.

Victor Olărescu, procuror responsabil de caz, ne-a spus că, pe parcursul acestei săptămâni, urmează să adopte o hotărâre. “Ion Ţîbuleac nu a participat la proteste”, este sigur procurorul. “Nu am depistat imaginea lui în nicio înscriere video pe care o deţine Procuratura”, mai spune el.

Valeriu Boboc – intoxicat?

În ceea ce priveşte decesul lui Valeriu Boboc, tânărul de 24 de ani, procurorul Iurie Ghervas ne-a informat că dosarul acestuia este în cercetare şi că aşteaptă expertiza medico-legală. Şi responsabili de la Centrul de Medicină Legală ne-au informat că acest caz se cercetează încă. Versiunea oficială pe care au promovat-o iniţial oamenii legii a fost că tânărul a murit intoxicat cu gaz în noaptea de marţi spre miercuri, 7 spre 8 aprilie, deşi pe corpul său au fost depistate urme vădite de violenţă. Rudele consideră că tânărul ar fi fost ucis în bătaie de către poliţişti. Într-un comunicat al Procuraturii Generale se preciza că victima avea o coastă ruptă, dar că, potrivit rezultatelor autopsiei, cauza morţii este o intoxicaţie cu o substanţă necunoscută. Comunicatul mai preciza că tânărul a murit pe 8 aprilie, în jurul orei 1.15, în drum spre spital. Ministerul de Interne a anunţat că băiatul a fost găsit de poliţişti zăcând pe asfalt, lângă un chioşc situat la intersecţia străzilor Puşkin şi Ştefan cel Mare. Şi medicii de la Spitalul de Urgenţă spun că tânărul era mort când a fost adus, de aceea au cerut poliţiştilor să-l ducă la morgă. Aceştia l-au lăsat, însă, sub estacada de la urgenţă, unde a stat câteva ore până a fost transportat la morgă.

Anastasia NANI

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. mihai

    …. iar jumatate de moldova umbla cu “gheorghevskaia lenta” agatzata pe masina si voteaza pcrm… felicitari suntem o tara de “dobitoci”…

  2. Alin

    Nu exista “tari de dobitoci”Mihai.Exista popoare neinformate sau intentionat tinute departe de adevar.Pe mine nu ma mira ca acesti comunisti tin cu dintii sa controleze presa.Orice dictatura considera drept principal dusman ADEVARUL.Cate ziare sau televiziuni libere ajung la tzara ?Cati sateni au acces la internet ?Cand se va schimba situatia presei,astia nu vor mai rezista la putere nici 24 de ore…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *