Şelin, îmbogăţit de Primărie

Primăria mun. Chişinău a pierdut în ultimii 12 ani peste 23 de milioane de lei în urma unui contract semnat cu firma “Şel şi C”, fondată de liderul PSD, Victor Şelin. Anume acesta este profitul înregistrat de firma care închiriază porţiunea străzii de pe Mitr. Gavriil Bănulescu-Bodoni, unde se vând flori. Firma lui Şelin achită, pentru arenda a 13 ari, 9323 de lei pe an, dar câştigă peste 160 de mii de lei într-o singură lună după ce dă în chirie buticurile comercianţilor cu flori. “Aceşti bani ar putea intra în bugetul municipal”, susţin  consilierii municipali, dar şi experţii.

SRL “ŞEL şi C” a luat în arendă terenul unde este amplasată cea mai mare piaţă de flori din ţară încă în anul 1998, atunci când primar era Serafim Urechean.

26 de bani, preţul unui butic pentru Primărie

Încă din 1998, profitând de “legea privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului”, dar şi de relaţia de amiciţie cu Serafim Urechean, Victor Şelin, proprietarul firmei “Şel şi C”, a primit în arendă terenul respectiv la un preţ simbolic. În 2009, contractul dintre Consiliul Municipal Chişinău (CMC) şi firma “Şel şi C” a fost prelungit cu încă cinci ani, până în 2014. Conform contractului, pentru cei 13 ari de teren, firma lui Şelin achită anual (!) 9323 de lei, adică 25 de lei pe zi pentru cele 93 de buticuri amplasate. Reiese că, pentru un butic, Primăria primeşte 26 de bani.

Cine este Victor Şelin?

» Victor Şelin este un prosper om de afaceri şi, mai nou, politician.

» Acesta este proprietarul reţelei de cinematografe “Patria”, creatorul primei agenţii de securitate din ţară, “Respect”, primului club de noapte, “La Victor”, primului restaurant privat, “Sănătate”, sau al primului parc de distracţii pentru copii, “Aventura Parc”.

» În urma accederii la putere a Partidului Comuniştilor în 2001, Şelin a iniţiat consolidarea unor partide din Alianţa “Moldova Noastră”. Din anul 2009, Şelin este membru al Partidului Social Democrat din Moldova (PSD), iar din aprilie 2010 a fost ales preşedintele formaţiunii.

» În urmă cu două săptămâni, Şelin a fost ţinta acuzaţiilor unui om de afaceri român, care l-a acuzat că şi cu ajutorul firmei “Şel şi C” l-ar fi deposedat de 3,5 milioane de euro. Şelin a negat acuzaţiile.

SRL “Şel şi C” a fost înregistrată la Camera Înregistrării de Stat încă în anul 1992. Victor Şelin figurează în acte ca fiind singurul fondator al companiei, specializată în comerţ cu ridicata şi restaurante. Şelin deţine 100% din SRL, iar Raisa Curaş figurează în calitate de “conducător”.

1750 de lei, preţul unui butic pentru comercianţi

Am încercat să aflăm preţul unei  gherete la piaţa de flori de pe terenul lui Şelin, telefonând la firma “Sel şi C”. Persoana care a răspuns ne-a spus că, pentru a închiria o gheretă, va trebui să-l sunăm la telefonul mobil pe “Valeri Stepanîci”. Acesta, la rândul său, ne-a explicat că, de fapt, “acum nu se poate”. “Veniţi la mine pentru a scrie o cerere şi după asta ne vom clarifica”, a adăugat el, explicându-ne cum putem ajunge la sediul firmei “Şel şi C” de pe str. Bănulescu-Bodoni. Precizăm că, potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, firma s-ar afla pe bd Grigore Vieru, în realitate, însă, aceasta se află pe Bănulescu-Bodoni.

Am stabilit cu şeful SRL-ului o întâlnire pentru a doua zi, la 9 dimineaţa. “Valeri Stepanîci” trebuia să ajungă în acea dimineaţă la Primărie, aşa că, după ce ne-am salutat şi i-am spus că am vrea să închiriem o gheretă, ne-a informat că va trebui să scriem o cerere, dar că luna aceasta, probabil, nu va fi posibil de închiriat. “Un butic costă 1750 de lei pe lună”, ne-a spus “Valeri Stepanîci”, care ne-a readresat mai apoi lui Ştefan, “un om mai în vârstă, care ne va lămuri”. Acesta s-a interesat de ce dorim să ne ocupăm cu comercializarea florilor şi ne-a avertizat că este un business riscant: “Plăteşti 1750 de lei lunar, la începutul fiecărei luni, dar e posibil să nu-ţi scoţi banii în fiecare lună. E greu de vândut. Depinde cum te învârteşti. Dacă faci buchete, mai iese ceva, dar să vinzi câte o floare-două, nu iese nimic”. Bărbatul ne-a mai zis că, pentru a închiria o gheretă, va trebui să ne creăm o firmă sau să activăm în bază de patentă. Fără firmă, nu poţi închiria, că îţi pune amendă de 500 de mii de lei. Pe urmă înveţi tot ce trebuie”, ne-a explicat dl Ştefan.

De la Primărie, fără număr pentru Şelin

Pe str. Gavriil Bănulescu-Bodoni sunt 93 de buticuri în care se vând flori vii. Conform unor calcule simple, dacă fiecare vânzător de flori achită cel puţin 1750 de lei pentru o lună de zile – taxa de arendă, firma lui Şelin câştigă lunar peste 162 mii de lei, iar anual, aproape 2 milioane de lei. Dacă e să ne raportăm la toţi cei 12 ani de când “Şel şi C” a închiriat terenul şi dacă mergem pe ideea că, în tot acest timp, chiria unui butic a costat nu mai puţin de 1750 de lei, atunci reiese că firma lui Şelin a obţinut cel puţin 23,4 milioane de lei în urma contractului cu CMC, achitând în tot acest timp doar 11 mii de lei în bugetul CMC.

În 1999, noi am luat în chirie spaţiul, cu condiţia să renovăm piaţa. Atunci, acolo nu erau nici pavilioane, nimic. Oamenii stăteau cu căldările. Am schimbat trotuarul, tot, am pus pavilioanele. Contractul a fost pe 10 ani. Anul trecut acesta a fost prelungit cu cinci ani, cu condiţia ca anul ăsta să facem iar renovări. Deja avem planul urbanistic, ca după 8 mai să începem renovarea. Condiţiile de plată sunt reglementate de legea privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului. Nu noi stabilim cât să plătim.

Victor Şelin, fondator SRL “Şel şi C” şi lider al PSD

Contract prelungit până în 2014

În luna martie 2010, după ce în cadrul CMC a fost audiată o informaţie cu privire la piaţa de flori din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni, mai mulţi consilieri au cerut reamplasarea pieţei într-un alt loc sau crearea unei întreprinderi municipale care să gestioneze acel teren, pentru ca banii ce intrau în contul firmei lui Victor Şelin să revină în bugetul CMC.

Nistor Grozavu, viceprimarul capitalei, ne-a spus acum că acel contract cu firma “Şel şi C” a fost prelungit şi că pentru prelungirea lui au votat inclusiv consilierii care, la şedinţa din martie 2010, au fost nemulţumiţi. “Primăria nu este agent economic şi nu poate închiria pământul direct persoanelor”, spune Grozavu. “Suntem nevoiţi să dăm în chirie terenul conform legii. Acolo este o problemă. Terenul s-a dat în chirie nu de actuala componenţă a consiliului. Este o problemă istorică”, a subliniat Grozavu.

“Banii ar putea fi ai Chişinăului”

“Firma lui Şelin are un supraprofit. Dacă am crea o întreprindere municipală care să administreze această afacere, banii ar veni în bugetul local”, susţine consilierul Mihail Severovan. “Acolo se dau mii de euro pentru închirierea fiecărui butic. Cineva, pe spatele nostru, face averi”, remarcă acesta. Severovan nu crede că arenda unui butic costă 1750 de lei. “Şelin câştigă zeci de mii de euro pe lună! Cred că se plătesc vreo 300 de euro lunar pentru arenda unui butic. Poate cealaltă parte din bani se plăteşte neoficial. Şelin foloseşte bunul administraţiei publice, face bani, iar noi ne uităm la dânsul”, mai spune Severovan.

“Buba noastră este aşa-numitul preţ normativ stabilit de stat, care, în majoritatea cazurilor, este diferit de preţul de piaţă. Evident că foarte mulţi oameni de afaceri se folosesc de acest aspect”, spune şi un alt consilier, Oleg Onişcenco. “Nu e posibil ca Primăria să arendeze acel teren la preţul de piaţă, dar e posibil să se creeze o întreprindere municipală căreia să i se dea în gestiune acele spaţii, iar ulterior această întreprindere, care ar figura ca agent economic al cărei proprietar este municipalitatea, să le închirieze la preţul de piaţă”, mai spune Onişcenco.

Până în 2014, nu se poate face nimic

“Ar fi o soluţie crearea unei întreprinderi municipale, care să gestioneze nu doar acea piaţă, ci toate pieţele de flori din capitală”, spune expertul IDIS, Viorel Chivriga. “Aceasta nu e singura soluţie”, mai spune expertul. De aceeaşi părere este şi un alt expert, Viorel Furdui. “Trebuie de văzut ce prevede acel contract semnat în 1998. Conform legii, orice închiriere din partea administraţiei locale trebuie să fie în baza unor tendere. Preţul normativ este unul minimal şi se aplică în cazul în care nu mai există alţi pretendenţi. Probabil că în 1998 nu au fost alţi doritori de a închiria piaţa”, spune Furdui. “În acest caz, unica soluţie ar fi fost desfacerea contractului, când o parte nu-şi îndeplineşte obligaţiile, dar probabil aici nu este cazul, aşa că, ar trebui de aşteptat până în 2014 pentru a face ceva. Atunci ar putea fi valabilă şi ideea de a crea o întreprindere municipală”, mai spune Furdui. “Dacă s-ar rezilia contractul acum, fără a se găsi motive legale, sigur ar exista litigii. O altă soluţie este de a renegocia contractul, dar eu nu cred că firma ar dori acest lucru”, a mai spus Viorel Furdui.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

27 comentarii

 1. Ecaterina

  Primaria a dat in chirie terenul, dar nu a investit in infrastructura nici un ban. Prin urmare primaria va trebui sa investeasca bani buni pina va avea profit. Apoi daca se creiaza o intreprindere muinicipala pentru acest scop in particular, cheltuielile administrative si birocratice vor minca profiturile si rezultatele financiare nu vor mai arata supraprofit.

  Nu sunt fana lui Selin, dar pizmasia moldoveneasca ma socheaza nitel. Cind vine vorba de creat o afacere e greu si nu avem de unde, dar cind cineva depune efort timp si bani, e foarte usor de numarat banul altuia… Nimeni nu a calculat care sunt cheltuielile reale pentru acesta afacere. Proprietarul nu are doar cheltuieli de arenda, caci Stepanici da in chirie nu mici parcele de teren, ci butic cu cel putin minimum comoditate, deci a investit in infrastructura (buticuri din termopan, pavaj, electricitate, apa,) apoi mai exista cheltuieli pentru salarii pentru Valerii Stepanovici si Stefan, un contabil etc, in plus aceasta intreprindere mai plateste contributii sociale si impozit pe venit.
  Debarasati-va oameni buni de mentalitatea acesta sovietica si lasati initiativa privata sa prospere. Primaria poate mari plata pentru arenda daca doreste mai multe venituri, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa sugrume orice afacere pentru avea si profitul pe care aceasta il face, caci astfel nu mai scapam de sapa de lemn.

 2. AVRAAM

  A cui e Piata Centrala,unde taranii nu au acces,si o taraba costa 3000 de euro?De cetaranii moldoveni sunt fugariti de politia “SCUT” din preajma pietii si tot in caest rastimp cetatenii armeni si azeri vand lamaie,banane,granate,kiwi,de unde,din Azerbagian?Oare primarul Chirtoaca/preacinstitul nu stie de asta?A cui e piata calea Basarabiei,unde o ghereta costa 15 mii de euro?Vand strainii caci moldovenii nu au loc.Da piata de pe str.Cantemir,asa numita piata “tiraspoleana” a cui e ?Miliarde de lei se invartesc aici fara sa nimeresca in buget,fara TVA,fara taxe,in buzunaruli cui???Chirtoaca-primarul,comisarul-general de politie,procurorul Diacov,ce se petrece in Pata centrala,la calea basarabiei si piata Tiraspol,cine fura banii????Al-Qaeda???Gaddafi?Obama?Cine????????

 3. tanea

  Ecaterina, nu vorbi prostii, SELIN DEMULT SIA INTORS CHELTUIELILE. Eu am vrut sa ma ocup cu importul de flori din OLanda.De la inceput de catre cunoscuti de la aeroport mi sa spus, ai grija, cel mai amre importator de flori, este Selin si inca un fost reketior.Selin aduce florile in zona libera, unde are firma si cum vrea asa arata vinzarile.Am zis sa incerc sa inchiriez buticuri la Selin si oricum sa incerc, SURPRIZA MI SA SPUS, CA VOI FI OBLIGATA 80% DIN FLORI SA LE VIND DE LA SELIN, IAR CELELELATE 20% PE ALE MELE. AM ZIS, CA EU VREAU NUMAI SA INCHIRIEZ SI SAMI VIND FLORILE MELE, MI-AU RASPUNS , TAK NE POLUCITSEA!APOI AM VORBIT CU FLORARESE, CARE CRESC SINGURE FLORI SI MIAU SPUS : ESTE O MAFIE, CA NICI NU
  VA INCHIPUITI, DACA NU ACCEPTAM SA VINDEM FLORILE LUI SELIN, NICI VORBA SA MAI STAM ACOLO, DE ASTA INTII VINDEM FLORILE ,PE CARE LE CUMPARAM DE LA SELIN SI APOI PE ALE NOASTRE! EU MAI AM O INTREBARE LA PRIMARIE, DAR DE CE PENTRU BIZNESUL LUI SELIN, CETATEANUL ORASULUI CHISINAU, CARE PLATESTE IMPOZITE IN BUGETUL LOCAL, TREBUIE SA SUPORTE INCOMODITATI PENTRU A SE DEPLASA PE ACEL SECTOR? ASTA NU ESTE LOC DE PIATA, ESTE LOC PUBLIC SI DACA SAR VREA, SAR GASI PIRGHII! DA DOMNU CHIRTOACA UNDE ERA , TINEA CUMVA, VREO DOMNISOARA IN BRATE SI NU VEDEA SI AUZI CE HOTARASTE CONSILIUL PRIMARIEI? TREBUIA SA SE ADRESEZE LA NOI, CETATENII ACESTUI ORAS, CAL AJUTAM, RUSINE ASA PRIMAR PAPUSA!

 4. Constantin

  Asa toti comunistii devin mari capitalisti prin contracte cu statul iar moldovenii pleaca la munca prin Italia la “stroica” si sters babele la fund.
  Ei in schimb PCRM si PSD au voturi din plin….eh mintea moldovanului cea de pe urma !!!

 5. Ecaterina

  Pentru Tanea. Precum ziceam nu sunt fana lui Selin si prin urmare nu il apar.
  Cei care sunt terorizati de Selin trebuie sa il decalare la fisc, si alte autoritati. Ati fost la Primar sa va plingeti pe actiunile lui Selin, de ii scoateti vorbe prin tirg? Toti sunt de vina si numai voi cei obiditi asteptati sa vina Chirtoaca la voi acasa si sa va intrebe daca vreti sa va dea o afacere… Nu fiti ridicoli…
  De ce nu va oganizati toti vinzatorii de la piata sa depuneti plingeri? Aveti obligatii de a vinde florile lui selin baza contractului de arenda? Daca da atunci de ce nu cereti reducere de 90% din costul arendei buticului? El vrea sa faca afacere cu voi apoi trebuie sa fie reciproc avantajos. Daca nu aveti asa obligatii in contract, inregistra-ti-l in flagrant si depuneti plingere la Centrul pentru combaterea crimelor economice si coruptiei. Sunteti multi acolo la piata si daca va uniti veti izbuti. Autoritatile nu au de unde sa stie ce face Selin daca voi taceti si va lasati calariti de el.

 6. petre aurora

  mancatorii murdare pentru un pumn de bani au fost de cand lumea si pamantul mu degeama se spune ca va veni ISSUS a doua oara ,,cei mai simpli oameni sunt si cei mai saraci ,cei mai creduli ,si cei mai muncitori nu degeaba se profita de pe urma lor ,,nimeni nu are interes sa le deschida ochii,,,, scapa cine poate ,,,si la noi e la fel cel mai slab si mai nepregatit din mai multe puncte de vedere ,,,e dat la o parte sau expluatat in schimbul a ceva maruntis ,,,,daca ii da mai multi bani inseamna emancipare si cei puternici nu au un astfel de interes ,,,

 7. petre aurora

  pe la noi e o vorba ,,,pana sa ajunga la putere e slab de abia se taraie iar dupa aceia ,,nu poate sa se incheie la sireturi ,,la noi aunt P.D,L ,,,CARE SUNT RAMASITE REAMPROSPATATE ALE FOSTEI SECURITATI CARE ACUM APLICA DICTATURA FARA JENA SI FURA IN NUMELE STATULUI PENTRU O CLENTELA MINORITARA ,,NU MAI AVRM NICI NOI LIERTATE POLITICA ,ECONOMICA SI DE DEMOCRATIE NICI VORBA TREBUIE SA SE APLICE TABLOIDELE LOR ALTFEL E ESEC ,AU INTORS TOATE LEGILE IMPORTANTE IMPOTRIVA POPORULUI SI SE FAC CA AU ORBU GAINILOR EI CICA NEMULTUMIRILE SUNT OCAZIONALE SI ASA RARE DAR,,,NU SE UITA IN STRADA ,,,??

 8. Maria

  E foarte usor sa numeri banii altcuiva!! Foarte corect si-a exprimat parera Ecaterina, de acord cu fiecare cuvant.
  Satula de prostia “moldoveneasca”!!

 9. un om

  Acest inpertinent”SELIN”, a abuzat de omenia unui om de afaceri strain( datoorita faptului ca tatal acestuia a fost pamintean cu Selin,refugiat dupa l944)si- a acaparat cu neamurile ce le are pe la unele institutii,precum si cu judecatori corupti,o parte din averea acestuia.PUNETI TUNURILE PE EL SI DEZLEGATII TOATE MIRSAVENIILE.

 10. eu

  Parerea mea e ca cel ce a scris acest articol in ziarul de garda a fost facut la rugamintea cueva, care are mari interese la acest capitol şi ne e exclus ca şi a fost platit binişor. Caci asa e la moldoveni…..invidia e mai presus
  E uşor sa numeri banii cueva…dar încercaţi şi cheltuielile ce se fac zi de zi începînd de la lumină electrica,apă, canalizare,încălzire termica, reparaţii,angajatori (Administrator,maturatori,paza) şi multe multe altele care noi nu le ştim pe toate!Mulţi deschid afaceri dar pînă la urma le închid din motiv ca nu au profit ce numai cheltuieli!
  Personal e sunt pentru asa pieţe aranjate şi curate şi pledez pentru ele !!!!

 11. Skyquaker

  E usor sai critici pe altii!
  Consider ca ziarul de garda ar fi trebuit sa procedeze corect, adica pe linga faptul ca ar trebui sa atribuie in acest articol toate cheltuielile, sa mai scrie si despre faptul ca arenda (dupa parerea mea) nu a fost intotdeauna la acest pret. Nemaivorbind de investitiile care sau facut acolo – buticurile, trotuarul si multe altele.
  In acest caz mai mult seamana a comanda din partea cuiva, fapt care am observat in ultimul timp are loc adesea (nu numai in media comunista).

 12. v.r.

  pentru toţi care nu stiu care e situaţia acolo la piata de flori , banii pentru buticuri ( construcţia lor) au fost achitati de la bun inceput de catre florari şi nu de către …ogarul de şelin , aşa că cine nu e legat direct de piaţa de flori,să fie bun şi să nu scrie comentarii tămpite .ACOLO INTRADEVĂR SUNT PROBLEME MARI LA CAPITOLUL FINANCE ŞI INCA DIN 98 urekean E CU PUFUŞOR PE BOTIŞOR

 13. v.r.

  “INAINTE” moldovă , cu … şelin (piaţa de flori) ,si restul cu alte pieţi ,şi fel de fel de directori de agenţii de stat , bujetare , cu lefe de zeci de mii de lei pe lună şi … RESTUL POPULAŢIEI CU LEFE DE 1-2 MII LEI PE LUNA SI PENSII DE 0.5-1 MIE LEI /LUNA . !!! E TIMPUL DE PUS MINA PE FURCI SI TOPOARE ŞI DE FACUT CĂT DE CĂT REGULA , CĂ DE ALTFEL ĂŞTEA SUG TOTUL PANA LA CAPAT…

 14. PP

  Oameni buni nu fiti invidiosi !!! Munciti si voi si veti avea si voi milioane daca credeti ca asa de usor le fac unii !!!!

 15. PP

  ca sa faci o afacere trebuie mai intii sa faci o grmada de cheltuieli si apoi poate vei avea ceva profit.

 16. www

  Vorba nu consta in aceea de a submina activitatea privata a lui Selin,ci de comportamentul lui cu oameni care vor sa vinda singuri florile lor.deci nu exista o concurenta sanatoasa si de ce sa vinda flori din Olanda,florile crescute la noi sint doar mai ieftene sau nu.sI AICI ROLUL AUTORITATILOR CONSTA ANUME IN ACEEA DE CREA CONDITII FAVORABILE PENTRU activitatea privata sal apere pe vinzator sau crescator de flori de reider ca in cazul dat de selin.in asta consta problema ca nu numai selin sa ,,MONOPOLIZEZA<< USINESS AROMAT

 17. IONICA

  Intrebarea e simpla . De ce in 2009 Primaria nu a facut tender la prelungirea contractului? Unde este CCEC si procuratura? Cine a prelungit contractul de arenda? Si apoi cat plateste Selin impozit pe profit? Sori! Impozitul e 0. Dar impozitele personale?

 18. tanea

  SA RID , ORI SA PLING, CIND VAD CE PROSTII SCRITI – SELIN A FACUT INVESTITII, A MUNCIT ZI SI NOAPTE, BLA, BLA, BLA….
  STIMATI APARATORI A LUI SELIN ! PENTRU 13 ARI DE SPATIU PUBLIC, PENTRU CARE NOI, CETATENII ORASULUI PLATIM IMPOZITE IN BUGETUL PRIMARIEI, BAIATUL DESTEPT, SELIN PLATESTE 9232 lei PE AN!!!,INCASEAZA 160000 LEI PE O SINGURA LUNA,
  VRETI SA-MI SPUNETI, CA NU SIA INTORS CHELTUIELILE PE ACESTE GHERETE???,LUATI UN CALCULATOR SI VETI VEDEA CE CIFRE INCASEAZA ACEST CETATEAN, CARE TRAIESTE SI FACE MILIOANE IN ACEASTA TARA, DAR MACAR BUNA ZIUA NU SPUNE IN LIMBA ACESTEI TARI. NUI SOCOT BANII, DAR NU POT TOLERA NESIMTIREA! DE VINA SIGUR ESTE NUMAI PRIMARIA IN FRUNTE CU DORIN CHIRTOACA, CARE CHIAR ISI BATE JOC DE CONTRIBUABILII, CARE IL INTRETIN! Cum sa te plingi lui chirtoaca, cind el aproba prelungirea contractului, te plingi lupului, care e cioban la oi?. Fiscul si politie e cumparata de femeia de la colt, care vinde poocorn IAR AICI E VORBA DE SELIN, CARE A PRIHVATIZAT O JUMATATE DI TERITORUL MOLDEXPO, CARE APARTINE CANCELARIEI DE STAT! toti sint corupti si aceasta boala este netratabila!!!!

 19. Actorul Vasile Butnaru

  “Bogat si sarac.” Bogatule,mana intinsa a saracului este de fapt Mana Lui Hristos care te cheama la Mantuire.

 20. Sophie

  Gabi, eu iti inetleg perfect frustrarea, si eu am avut unoeri probleme cu drumurile, asa cum am si povestit pe blog, atunci cand am relatat intregul road trip.Cu toate astea, nu mi se pare un motiv ca sa nu imi vad tara. Nu trebuie sa ma bag in cele mai mari hartoape sau drumuri infecte ca sa vad ceva. Sunt destule de vazut si daca tii soseaua principala, care totusi e in limite rezonabile.Nu trebuie sa faci un tel din asta, si nu trebuie de fapt sa faci nimic din ce nu iti place. Scopul articolului a fost sa explic cum se face un circuit, pentru ca este o modalitate de petrecere a concediului pe care poate unii ar putea sa o incerce, mai ales daca pana acuma au mers intr-un singur loc in concediu in Romania(adica de exemplu 7 zile in locul x).Cat despre uzura, nu stiu ce sa spun, masina se uzeaza si cand mergi in oras si cand mergi oriunde, daca as sta sa ma stresez pe chestia asta, nu m-as mai simti bine in concediu.Sa stii ca si noi am mers “no reservations”, probabil nu am fost destul de clara. Atunci cand faci Road Tripping, oricat de bine ti-ai planifica, nu ai de unde sa stii dinainte unde ajungi in fiecare seara pentru cele 2 saptamani sau cate or fi. Si mereu cand am mers in campinguri, nu a existat sa nu fie loc de cort. Cum am spus si in articol, campingurile la noi nu mai sunt ce erau. Am mers in campinguri asta vara care sunt exact ca cele din afara.Despre cicloturism, chiar nu ma pricep, asa ca nu stiu ce sa-ti spun. In orice caz, iti doresc succes cu canoeing, sper sa nu ai probleme! Oricum eu am vazut ca sunt multe rauri pe care poti face asta fara restrictii.Cat despre turismul in Romania, eu zic sa te mai gandesti, insa daca nu esti atras de ceea ce e de vazut la noi, chiar nu are rost sa-ti faci griji! 🙂

 21. Actorul Vasile Butnaru

  “Bogat si sarac”Mana intinsa a saracului este de fapt Mana Lui Hristos care te Cheama la Mantuire. Grabeste-te.

 22. Reza

  Iubiti csrntiei, in Saptamana Luminata, cand toti ne bucuram de Invierea Domnului Iisus Hristos, haideti sa ne unim eforturile si impreuna, putin cate putin, sa readucem zambetul pe fata micutei Selena, asa cum era inainte de a trece prin chinuitoarele etape ale tratamentului.Haideti sa-i redam Selenei copilaria, asa cum orice copil merita sa traiasca, si sa le redam parintilor bucuria de a-si vedea fetita sanatoasa.SELENA are mare nevoie de ajutorul nostru. Sa nu o parasim!Va rog, cautati in adancul sufletului vostru scanteia de divinitate pe care o avem fiecare dintre noi.Selena este unul dintre miile de ingerasi care lupta pentru viata lor. Haideti sa o ajutam si pe ea acum, cand nu e prea tarziu! Are nevoie de foarte multi bani pentru transplant si tratament. Si mai are nevoie sa ne rugam pentru ea.Dumnezeu s-o ocroteasca, sa o binecuvinteze pe ea, pe parinti si pe voi toti!Doamne ajuta!

 23. neamul

  ATIT mai privatiza el ceva in Tibilisi.era sa cunoasca demult georgiana la perfectie.nu-l invinuiti pe chirtoaca,ati vazut cine a dres busuiocul in 98?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *