Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Şefii MAI, implicaţi în electorală

Şefii MAI, implicaţi în electorală

259-mai-editŞefii direcţiilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost implicaţi în campania electorală din 2009. În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Catan a prezentat o schemă care demonstra că angajaţi de rang înalt din cadrul MAI, împreună cu ex-prim-ministra Zinaida Greceanâi, planificau desfăşurarea campaniei electorale. Replica reprezentanţilor MAI la cele expuse de Catan este că actualul ministru de Interne se joacă de-a politica.

Conform ordinului ministrului de Interne cu nr. 402 a fost creată o comisie de evaluare şi elucidare a cauzelor şi desfăşurării evenimentelor din aprilie 2009. Comisia a constatat că fosta conducere a MAI a fost implicată în campania electorală de partea PCRM. „MAI, în mod nelegitim, s-a implicat în procese politice în campania electoral”, declară ministrul de Interne, Victor Catan. În cadrul unei conferinţe de presă, Catan a prezentat o schemă care demonstra că angajaţi de rang înalt din cadrul MAI, împreună cu ex-prim-ministra Zinaida Greceanâi, planificau desfăşurarea campaniei. Printre angajaţii poliţiei implicaţi în electorală se numără şi actualul comisar general interimar, Sergiu Cociorvă.

Zona Centru

„În Zona Centru, activa reprezentanta Zinaida Greceanâi, ex-ministrul Gheorghe Papuc, reprezentanţii MAI: Vladimir Botnari, Sergiu Cociorvă, Ion Berbinschi, Tudor Hâncu şi alţi şefi de direcţii ale MAI”, a declarat ministrul.

Contactat de ZdG, comisarul general interimar, Sergiu Cociorvă, neagă faptul că ar fi participat la acţiuni electorale. „Eu n-am fost implicat în nicio campanie. Nu am apartenenţă politică”, afirmă el. Întrebat dacă a făcut parte din schema prezentată de ministrul de Interne, „Zona Centru”, acesta a răspuns: „Sănătate” şi a închis telefonul.

În acest sens, Catan a mai adăugat că sunt suficiente probe care demonstrează implicarea MAI în campania electorală de bun acord cu PCRM. Totodată, oficialul afirmă că mai mulţi angajaţi MAI desfăşurau activităţi de convingere a membrilor familiilor, rudelor şi cunoştinţelor ca aceştia să fie prezenţi la alegeri şi să voteze pentru PCRM.

Ion Berbinschi, şeful Direcţiei Securitate Internă a MAI, a fost responsabil în campania electorală de raionul Călăraşi. Berbinschi a fost prezent la conferinţa de presă susţinută de Victor Catan, în care ministrul s-a referit la politizarea MAI. Sursa citată afirmă că nu ştie ce fel de listă a prezentat ministrul şi despre ce fel de campanie este vorba. „În campania electorală noi am asigurat paza buletinelor de vot şi a secţiilor de votare. Am fost implicaţi în campania electorală conform atribuţiilor de serviciu. (Ministrul – n.r.) lasă să aducă dovezi şi să le pună pe masă. Să prezinte o persoană care să susţină că a fost agitată de către Berbinschi sau că a fost plătită ca să voteze un oponent politic. Prezentaţi dovezile şi eu ridic mâinile în sus”, a mai spus şeful DSI.

Ministrul se joacă de-a politica

În 2009, Tudor Hâncu activa în calitate de şef al Direcţiei Poliţiei Transporturi din cadrul MAI. În campania electorală acesta a reprezentat raionul Ungheni. „M-am aflat în teritoriu pentru menţinerea ordinii publice. N-am fost implicat în campania electorală. Eu ştiu ce înseamnă alegeri şi ce înseamnă problema respectivă. Dacă ministrul are probe exacte, atunci lasă să le facă publice sau ce, se teme de instanţa de judecată?” întreabă Hâncu.

Tudor Hâncu a mai declarat că actualul ministru de Interne riscă să ajungă în instanţa de judecată în urma declaraţiilor făcute. „Ministrul vorbeşte multe, el trebuie mai întâi să se documenteze. În modul în care vorbeşte el o să ajunga în instanţa de judecată. Ministrul Catan se joacă de-a politica, dar politica nu are nici cap, nici coadă. Eu ştiu ce înseamnă agitaţie electorală pentru că, în 2001, am fost candidat la funcţia de deputat din partea Ligii Ofiţerilor din Moldova, şi m-am mulţumit încă de atunci de politică şi de alegeri”, conchide sursa.

Contactat telefonic, Mihai Cebotaru, şef al Direcţiei Generale Poliţie Ordine Publică, nu a dorit să-şi expună opinia vis-a-vis de declaraţiile ministrului. „E o provocare şi nu pot vorbi la telefon”. Amintim că Mihai Cebotaru a fost prezent la conferinţa de presă la care Catan a citat lista cu reprezentanţi ai MAI care au fost implicaţi în campania electorală. Amintim că Cebotaru ocupă locul 13 în lista cu titlul „Zona Centru”.

În campania electorală din 2009, Iurie Burcă, şef al Direcţiei Informaţii şi Evidenţe Operative, a reprezentat raionul Străşeni. Acesta afirmă că, potrivit unui ordin al fostului ministru de Interne, fiecare şef de direcţie trebuia să reprezinte un raion. „N-am executat nicio comandă politică. Eu nu sunt Papuc să declar, dar mă simt curat. Despre cei implicaţi în electorală, ar trebui să se pronunţe organele de drept”, susţine colaboratorul MAI.

Catan a mai spus că, în campania electorală, a fost implicat şi mitropolitul Vladimir. „Prin diferite metode a fost implicat în astfel de acţiuni şi Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir.” Ministrul a concluzionat că încălcările respective au fost constatate de o comisie a MAI şi că probele la cele expuse urmează să fie transmise Procuraturii Generale. Totodată, el a precizat că afirmaţiile făcute nu poartă o conotaţie politică, fiind vorba doar de constatările comisiei MAI.

Fără dosare

Solicitat de ZdG pentru a comenta dacă au fost intentate dosare penale privind implicarea reprezentanţilor MAI în campania electorală, Procurorul general, Valeriu Zubco, a spus: «Nu avem aşa dosare. Ca să existe asemenea cauze penale, trebuie să ne autosesizăm, în cazul în care dispunem de informaţie că într-adevăr s-a făcut abuz în serviciu sau exces, dar nu avem aşa informaţii, deocamdată». Pe de altă parte, ministrul Catan a declarat că rezultatele cercetărilor făcute de MAI au fost trimise Procuraturii Generale pentru a se lua o hotărâre privind intentarea dosarelor penale.

Iurie SANDUŢA