Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Secretul anchetei

Secretul anchetei

257-berbinschi-catanMinisterul de Interne a implicat mai multe servicii speciale pentru a stopa comercializarea stradală a metalelor preţioase în perimetrul străzilor Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Mihai Eminescu. Direcţia Misiuni Speciale a MAI efectuează activităţi operative în acest sens. Astfel, trei dintre vânzătoarele de aur au fost reţinute de cinci poliţişti în civil. Totodată, şeful Direcţiei Securitate Internă a MAI, Ion Berbinschi, afirmă că ancheta de serviciu în cazul lui Igor Guţu a fost suspendată. „Nu pot să vă spun nimic. Noi ce, lucrăm la piaţă ori la Ministerul de Interne?” se întreabă Berbinschi.

Pe 27 noiembrie curent, ministrul de Interne, Victor Catan, declara pentru ZdG că afacerile ilegale cu aur în stradă au fost stopate: «Declar, pentru ZdG, că problema aurului s-a rezolvat. Persoanele care vând aur în stradă sunt în atenţia poliţiei». În ziua imediat următoare acestei declaraţii a oficialului, femeile îşi reluaseră activitatea în stradă. Patru zile mai târziu, Catan afirma pentru ZdG că „nu se mai termină lucrurile astea. Ele sunt încontinuu. Am luat o grupare, dar vine alta. Săptămâna aceasta a fost retras un kilogram de aur de la vânzătoarele stradale şi persoanele respective vor fi trase la răspundere”, a conchis ministrul de Interne.

Amintim că, de 20 de ani deja, comerciantele stradale vând inele şi brăţări de aur în apropierea MAI. De obicei, acestea au clienţi stabili, care, după ce cumpără aurul, îl vând în alte sectoare ale Chişinăului sau chiar îl comercializează ilegal în unele raioane ale R. Moldova.

ZdG în misiune specială cu MAI

Sergiu Tatian, inspector superior în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, a condus operaţiunea respectivă. După ce comerciantele stradale au fost documentate detaliat despre modul cum comercializează aurul în stradă, pe data de 10 decembrie curent, trei persoane dintre cele documentate au fost reţinute de cinci poliţişti în civil.

Liuba Guţu, Maria Constanda şi Tamara sunt trei dintre comerciantele stradale care au fost conduse la MAI pentru a li se întocmi procese-verbale. Femeile, însoţite de poliţişti, au intrat în biroul inspectorului superior, Sergiu Tatian. Maria Constanda i-a spus colaboratorului de poliţie că ar putea discuta doar după ce fumează o ţigară. Poliţistul i-a explicat că, pe teritoriul MAI, fumatul este interzis. O altă comerciantă pretindea că i s-a făcut rău. „Uitaţi-vă la mine, eu m-am făcut albă la faţă. Cred că am A(H1N1)”. Aceste tertipuri nu le-au scăpat pe comerciante de interogatoriu şi de depunerea unor explicaţii în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară zilnic.

Liuba Guţu este pensionară. În urmă cu mai mulţi ani, s-a implicat în afacerile cu aur. Aceasta susţine că vinde aur pentru că este şomeră şi starea financiară nu-i permite să se întreţină. „Cine o să mă hrănească?”, întreabă ea. După ce a scris o explicaţie despre activitatea sa zilnică, a fost eliberată.

Vânzătoarele l-au ameninţat pe poliţist

Maria Constanda i-a spus poliţistului că, zilnic, în perietrul străzilor Ştefan cel Mare şi Sfânt şi Mihai Eminescu, îşi scoate câinele la plimbare. Ea zice că nu comercializează aur. După ce i-a fost demonstrat că, totuşi, vinde aur în stradă, vânzătoarea l-a ameninţat pe poliţist. „Vezi că au mai fost poliţişti demişi. Cu oamenii trebuie să fii tot timpul bun, nu contează unde lucrezi. Azi eşti aici, dar mâine nu se ştie unde. Scrie şi tu că n-ai găsit nimic şi mergem la o cafea”, i-a spus Constanda inspectorului superior. La rândul său, acesta i-a replicat că îşi face meseria în conformitate cu legislaţia.

„Ministrul Catan nu are altceva de făcut, a început chiar cu acei care vând aur în stradă?”, se întreba Tamara. Înainte de a fi reţinută, comercianta încerca să vândă câteva articole din aur unor persoane, într-un supermarket din apropiere. În prezenţa poliţistului, Tamara s-a arătat supărată de faptul că clienţii săi au refuzat să cumpere aur, dar când a fost întrebată ce activitate desfăşoară zilnic pe cel mai cunoscut bulevard din Chişinău, comercianta a răspuns că îi place să viziteze zilnic locul indicat. „Ies şi beau o cafea, apoi mă întorc acasă.” Vânzătoarea a mai spus că va cere audienţă primarului de Chişinău pentru a-i solicita să deschidă o piaţă specială pentru persoanele care vor să comercializeze aur. „Eu l-am votat pe Chirtoacă, aşa că şi el acum trebuie să ne ajute. Mai ales că, de Anul Nou, sunt mulţi clienţi.”

Mai e un detaliu curios din culisele acestei misiuni speciale. În timp ce inspectorul solicita persoanelor reţinute să prezinte benevol aurul din geantă, acestea scoteau din poşete mai multe inele, pe care şi le puneau pe degete. Şi brăţările şi le-au pus pe braţe. Mai mult, Maria Constanda i-a cerut ajutor unui poliţist să-i închidă brăţara, acesta refuzând să-i facă pe plac. Atunci, a ajutat-o altă comerciantă.

Femeile au refuzat să predea bijuteriile, făcând scene de isterie atunci când inspectorul percheziţiona geanta Mariei Constanda, care striga la poliţist: „Dacă vrei aurul, îl poţi lua, da carnetul îl dai la mine!”. S-a ridicat în picioare, trăgându-l pe acesta de haină. Apoi, la fel de isteric, a pus toate obiectele de aur în geantă. La rândul său, inspectorul a completat o ordonanţă de percheziţie corporală. Comerciantele s-au supus percheziţiei efectuate de o angajată MAI. Nu se ştie exact cum, dar femeile au ieşit „curate” în urma percheziţiei corporale. „N-au aur!”, a spus angajata MAI.

În timp ce dădeau explicaţii, femeile erau sunate în mod repetat. Le sunau clienţii şi discutau despre o eventuală tranzacţie, cel puţin aşa reieşea din convorbiri. Tamara a primit un apel de la o altă comerciantă, care a reuşit să fugă atunci când poliţiştii le-au reţinut pe cele trei. „Fa, m-o sunat Galea şi o spus că ea unde se duce se descurcă tot timpul”, dialoga Tamara cu Constanda. Persoanele reţinute au scris explicaţii şi au fost lăsate să plece, având indicaţia să nu mai comercializeze aur în stradă. Acestea l-au asigurat pe poliţist că se vor lăsa de afacerile ilegale, dar după ce trec sărbătorile. „Tu, când vii să ne filmezi, să ne dai un telefon, ca să reuşim să fugim. Acum poţi să mergi la o cafea cu noi”, îl invitau comerciantele pe inspector. În acest context, poliţistul a spus că va efectua operaţiuni speciale până vor fi stopate afacerile ilegale cu aur.

Solicitat de ZdG, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a menţionat anterior că situaţia dată se înscrie în multiplele probleme pe care le are mun. Chişinău şi care nu pot fi rezolvate din cauza inactivităţii poliţiei. «E de competenţa poliţiei, care trebuie să ia măsuri cu acei cetăţeni care nu respectă regulile de comercializare. Dacă este o activitate permanentă a acelor oameni, trebuie să se încadreze într-o formă legală de practicare a acestui comerţ.»

Berbinschi: „Noi lucrăm la piaţă ori la MAI?”

Şeful secretariatului MAI, Igor Guţu, se află în relaţii de concubinaj cu Raia, una dintre comerciantele stradale. Este cunoscut faptul că, de mai multe ori, Raia intra în sediul MAI împreună cu Igor Guţu.

Ion Berbinschi, şeful Direcţiei Securitate Internă a MAI, acum un an, declara pentru ZdG că, în cazul lui Igor Guţu, se desfăşoară o anchetă de serviciu. Surse din cadrul MAI ne-au relatat că, recent, Igor Guţu a fost demis. În acest sens, Berbinschi a precizat că şeful secretariatului MAI se află în concediu. Acesta a mai spus că ancheta în cazul lui Guţu a fost suspendată. „Acum, ancheta a fost reluată. A fost suspendată pentru că aşa cere legislaţia. Există un termen, noi l-am depăşit şi de aceea am suspendat-o. Ancheta, încă, nu a fost finalizată”, explică Berbinschi.

Întrebat dacă mai sunt anchetaţi şi alţi poliţişti în legătură cu afacerile ilegale cu aur, Berbinschi ne-a răspuns: „Nu pot să vă spun nimic. Noi ce, lucrăm la piaţă ori la MAI? Investigăm. Ori trebuie să ne ştie toţi cu ce ne ocupăm? Este secretul anchetei. Lucrul care a fost lăsat de zeci de ani nu se face într-o zi. Încetişor, situaţia va reveni la normal”, a conchis şeful Direcţiei Securitate Internă a MAI.

Iurie SANDUŢA