Secretele crimei de pe Nistru

După 20 de ani de la instalarea pacificatorilor în 15 puncte pe râul Nistru, reprezentanţii R. Moldova nu pot explica cât va dura misiunea de pacificare, ce efectiv o realizează, cât costă această misiune, cui aparţin blocurile de beton, cine poate fi oprit şi cine poate fi împuşcat de către pacificatori.

Faptul că locuitorii din satele Pârâta, Coşniţa şi alte localităţi au ieşit la protest pe podul de la Vadul lui Vodă începând chiar cu ziua de 1 ianuarie i-a luat prin surprindere pe oficialii moldoveni.

Deşi era vorba de un adolescent omorât cu un Kalaşnikov şi de proteste a sute de cetăţeni, în acea zi, pe paginile electronice ale Preşedinţiei (www.president.md), Parlamentului (www.parlament.md), Guvernului (www.gov.md), Procuraturii (www.procuratura.md) sau a Ministerului de Interne (www.mai.md) nu a existat niciun comunicat sau o notă informativă cu privire la cele întâmplate şi, mai ales, cu privire la poziţia autorităţilor statului faţă de acest omor. A existat un singur comunicat emis de Biroul Reintegrării, care nu a fost afişat  pe nicio pagină guvernamentală, dar  a fost remis pe adresele unor instituţii media.

Secretele securităţii publice

În zilele următoare au apărut câteva reacţii oficiale, însă întrebări erau deja mai multe decât răspunsuri. În primul rând, la 20 de ani de la instituirea pacificatorilor ruşi pe râul Nistru şi la 15 ani de la utilizarea oficială a internetului în instituţiile guvernamentale de la Chişinău, nu există o pagină web care ar oferi cetăţenilor R. Moldova informaţii despre: limitarea liberei circulaţii în interiorul R. Moldova, despre  rostul şi legalitatea celor 15 posturi militare instalate în mai multe localităţi din zona râului Nistru, despre termenul limită de funcţionare a aşa-ziselor misiuni de pacificare, despre riscurile la care se expun cetăţenii Moldovei atunci când circulă prin această zonă, despre taxe, drepturi şi obligaţii vizavi de pacificatori şi serviciile paramilitare aferente acestora. Nu există nicio instituţie care ar informa public cetăţenii despre modul în care trebuie să treacă prin cele 15 puncte.

Documentele-s în cărţi

Gheorghe Bălan, şeful Biroului pentru Reintegrare al Guvernului R.Moldova, a confirmat faptul că documentele care legalizează activitatea formaţiunilor de pacificare, a Comisiei Unificate de Control (CUC), a Comandamentului Militar Unit (CMU) nu pot fi oferite pentru public. “Acordul din 1992 este undeva pe internet. Pot să vi-l transmit prin poşta electronică. Pe site-ul Guvernului nu cred că există. Alte acorduri sau regulamente cred că există prin cărţi, pe la CUC, dar nu pe internet”, a explicat Bălan pentru ZdG.

Deci, autorităţile R. Moldova nu oferă o resursă deschisă, din care s-ar putea afla ce este CUC, ce este CMU, cine le conduce, un număr de telefon sau o adresă de e-mail în cazul în care vreun cetăţean ar avea ceva de comunicat sau de aflat. Am tastat, totuşi, www.cuc.md şi astfel am aflat că există un club al utilizatorilor de jocuri intelectuale. Există, totuşi, un spaţiu virtual unde pot fi găsite toate aceste acte împreună. După cum se ştie, CUC este compusă din trei părţi: R. Moldova, Federaţia Rusă şi regiunea transnistreană.

Iată că regiunea transnistreană, un spaţiu separatist, nerecunoscut de nimeni în lume timp de 20 de ani, cu o guvernare autoproclamată şi obscură, poate să ofere o lecţie remarcabilă de e-transparenţă Guvernului de la Chişinău. Www.okk-pridnestrovie.org este “Site-ul oficial al reprezentanţilor Comisiei Unificate de Control” din partea rmn. Mai mulţi experţi şi jurnalişti de la Chişinău au confirmat că folosesc anume această resursă electronică pentru a se informa despre ceea ce se întâmplă în interiorul aşa-zisei zone de securitate.

E-transnistria a învins e-moldova

Pe această pagină web există o listă complexă de acte bilaterale semnate inclusiv de către preşedinţii şi premierii R. Moldova nu doar în anii ‘90, dar şi în 2001—2010. De asemenea, aici există adresa reală a instituţiei, numerele de telefon, e-mail-ul. Toţi membrii şi reprezentanţii CUC din partea transnistreană sunt prezentaţi pe această pagină cu CV-uri cu tot. Există şi o mulţime de comunicate de presă, inclusiv despre evenimentul din 1 ianuarie 2012, descris cu marja de părtinire de rigoare şi cu linkuri la opiniile oficialilor ruşi.

Locuitorii satelor Pârâta, Coşniţa, Pohrebea au declarat în repetate rânduri că misiunea pacificatorilor ruşi din zonă nu le este explicată şi clară. După tragicul omor al lui Vadim Pisari, oamenii sunt şi mai nedumeriţi. “Cât vor sta aceşti pacificatori înarmaţi aici? De ce împuşcă în civili? Locuitorii satului Pârâta au decis că aceste blocuri şi posturi nu asigură pacea, dar cauzează probleme şi tragedii. Oamenii cer retragerea necondiţionată şi cât mai rapidă a acestor posturi”, a declarat pentru ZdG primarul satului Pârâta, Iurie Soltan.

Ale cui sunt blocurile de beton?

Deşi în primele zile ale lunii ianuarie la postul nr. 9, situat pe podul de la Vadul lui Vodă, au fost, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, retrase blocurile de beton, Gheorghe Bălan ne-a spus că aceste blocuri nu au fost transportate de pe pod, deoarece era nevoie de acordul părţilor rusă şi transnistreană. “Blocurile nu sunt ale Moldovei, probabil sunt ale militarilor ruşi. Ele au fost retrase temporar, dar retragerea definitivă trebuie aprobată de toate cele 3 părţi”, susţine oficialul guvernamental. Marţi blocurile au fost reinstalate de către partea rusă, iar miercuri – sute de localnici au revenit la proteste şi le-au înlăturat din nou cu tot cu însemnele rutiere. Primarul de la Pârâta spune că aceste însemne sunt instalate ilegal pe acest pod, Gheorghe Bălan afirmă că ar exista un acord între militarii din zonă şi poliţia rutieră din Moldova privind aceste semne.

“Aceşti militari nu aveau dreptul nici să îl oprească pe Vadim Pisari. Misiunea lor se referă doar la transporturi militare, la persoane înarmate, nu şi la civili ”, explică Ion Manole, preşedintele organizaţiei Promo-Lex. Din actele oficiale, într-adevăr, reiese că pacificatorul rus nu doar că nu ar fi avut dreptul să tragă în maşina lui Vadim Pisari, ci nici măcar să ţină automatul încărcat.

Automatele Kalaşnikov, care au fost retrase după tragicul omor din dotarea soldaţilor de la postul nr. 9, s-ar putea să revină din nou, consideră oficialul guvernamental. Actele oficiale, însă, arată că în persoane civile, ca Vadim, nu trebuia să se tragă niciodată. Instrucţiunea “cu privire la dotarea cu armament a pacificatorilor din zona de securitate” arată că “în zona punctelor de control şi la posturile comune membrii forţelor de pacificare pe parcursul zilei îşi duc serviciul cu arma descărcată, având două magazine încărcate în geantă”.

Vadim, confundat cu o “grupare înarmată”

Totodată, acordul din 1992 şi anexele acestuia arată că pacificatorii ar avea dreptul să urmărească şi să reţină “grupuri înarmate” şi să tragă în oameni doar în cazul “opunerii rezistenţei cu arme de foc”. Pacificatorii “sunt obligaţi în activitatea cotidiană să dea dovadă de o maximă corectitudine faţă de populaţia locală, să se abţină de la orice acţiuni nestatutare”, dar şi “cu bărbăţie să apere viaţa şi demnitatea personală a oamenilor, la fel şi proprietatea lor” (art. 5, 8, 17 ale dispoziţiei anexate la acordul din 1992).

Ceea ce au făcut pacificatorii ruşi cu Vadim Pisari la 1 ianuarie 2012, dar şi cu părinţii, rudele, consătenii şi conaţionalii lui contravine acordurilor semnate de cele trei părţi în ultimii 20 de ani. Va exista oare justiţie în cazul omorului acestui tânăr? Alexandru Postică, avocatul celor doi părinţi îndureraţi, pare rezervat. “Până la 10 ianuarie 2012 părinţii lui Vadim încă nu au fost audiaţi oficial de către procurori şi nu au fost recunoscuţi ca succesori ai drepturilor tânărului omorât. Accept faptul că şi părinţii nu au avut posibilităţi fizice să comunice cu procurorii, fiind total absorbiţi de tragedie şi implicaţi în activităţi funerare. Sper însă că au fost dispuse toate expertizele necesare şi că la întrevederea părinţilor cu procurorii va fi vizibil efortul organelor de drept pentru elucidarea omorului”, susţine Postică. El a mai declarat că ancheta va stabili pedeapsa pentru cei vinovaţi de omor, accentuând că nu poate fi vorba de un singur vinovat. “Recent în Armata Naţională a Moldovei a avut loc un omor şi în acest caz au căzut capete foarte sus-puse, cu atât mai grav e omorul unui cetăţean paşnic, nemilitar. Aici nu doar cel care a împuşcat e pasibil de răspundere”, susţine avocatul.

În timp ce Procuratura Generală face trimitere la confidenţialitatea anchetei, conducerea CUC – la “necesitatea coordonării cu celelalte 2 părţi” a tuturor acţiunilor, locuitorii satelor din zona Nistrului nu mai vor să tolereze prezenţa unor trupe militare care le inspiră doar frică. “Ne ţin ostatici aici de 20 de ani, nu mai avem ce pierde, vom lupta până pleacă”, a declarat Anatol Croitoru de la Coşniţa.

Actele oficiale, semnate în 1992, arată însă că “chestiunile cu privire la statutul armatei, la termenele de retragere a acesteia vor fi discutate între Federaţia Rusă şi R. Moldova”. Peste 20 de ani de discuţii nu au clarificat acest subiect.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

14 comentarii

 1. vlad

  SECRETELE NESECRETE ale “pacificatorilor ” turmentati de “alcoolul” agoniei imperiale au facut de rusine pe foarte multi oameni de treaba din Rusia lui Puskin,Dostoevskii,Tolstoi,Koroliov,Soljenitin…

 2. io

  foarte bu material. Bravo ZdG. Bravo Alina. Incurajam si alti jurnalisti sa ia exemplu. mai lasati materialele de 2 bani 🙂
  La mai mult si la mai mare ZdG

 3. Ion

  io,
  in afara de osanale,altceva? Un articol de amploare cu un subiect stringent,creierul tau ce zice de situatia in care te afli azi? 2 propozitii ar inchega? pt ca opinia ta conteaza,a noastra,la balanta.KGB citeste si verdictul stii care-i? Acela ca pe moldoveni ii doare in basca,deci rusul ii poate casapi incet-incet,cate unul,foarte “diplomatic”,e tragedie,dar “mortul e vinovat”.
  La fel nu mai pot de rusine azi Puskin si ceilalti “oameni de treaba” din Rusia.Parca n-am auzit sa ia atitudine cineva de “treaba”,sa iasa inainte si sa-l infrunte pe Putin cu:ia sa ne carabanim dracului de pe pamantul moldovenilor,ca mi-e rusine de haiducia noastra de agresori.
  Maldavanilooor! Puneti creierul in miscare,ca treaba e nasoala cu atitudinea voastra de lingai.In locul lui Vadim putea fi oricare din noi…

 4. Ion

  sa fie clar:de 20 ani snegur,lucinschi,voronin,lupu,filat n-au niciun interes ca bandele inarmate pana in dinti sa plece de pe teritoriul r.moldova.
  cum se face ca la putere nimeresc astfel de borfasi si golani,care bucata cu bucata vand moldova? pt ca kremlinul ii pune si tot el ii sustine.kremlinul vrea oameni de nadejde nu cumva moldova sa fie cea de pana la 1940.kremlinul are nevoie de bucata asta de pamant ca de aer.
  acesti “pacificatori” prin oprirea la orice stalp a masinilor,de fapt jefuiesc proprietarii,pretind bani,fura tot ce ai in masina.cate masini au “sechestrat”-furat si proprietarii nu le-au mai vazut.
  in 20 ani niciun derbedeu n-a pus problema scoaterii armatei ruse de ocupatie de pe teritoriu.oare de ce? cate declaratii sau demersuri in privinta asta au forumurile internationale? sta vreunul calare pe ele pt a nu le da liber nici sa manance inainte de a rezolva conflictul? cine raspunde pt cele cateva sute de morti impuscati in 1992 de catre rusi? cine cere,cine umbla,cine se zbate pt ca moldovei sa i se faca dreptate? nimeni,nicio lichea de la putere.mai mult,acum au avut ocazia sa se revolte si sa bata clopotele pana hat departe,dar ei nu sunt in stare sa arunce intr-o rapa niste petroaie ca doamne fereste,sa nu se supere kremlinul.
  kuzmin face cu ou si cu otet mortul,si pe noi,lavrov indruga imbecilitati pe betie,ca vedeti voi,iar moldovenii s-au apucat de impuscat soldati rusi.
  dar cu ce ocazie sunt aici soldatii rusi? voi intelegeti ca rusii vorbesc natural,de parca asa si tre sa fie,moldova e a lor.dupa 20 ani le revine dreptul de a o folosi si batjocuri ca proprietate.
  suntem nimeni,asa ne reprezinta puterea noastra in lume si mai ales,inaintea rusului.pentru ca vadim p.nu era LUKA,TIMOFEI,KRISTI,OLEJKA,NATASKA si alte beizadele de bisnitari in fruntea moldovei,care ne-au nenorocit in 20 ani.

 5. io

  cu al doilea mesaj al tau sunt de acord. aici iti dau dreptate. nu inteleg atunci ce te-a apucat la primul tau mesaj.
  Toate bune.

 6. Mihai

  Ioane ai perfecta dreptate si asta cred o stie fiecare suflare ce intr-un fel sa-u altul au trecut pe acolo.Cu o singura remarca-asta-i doar partea vizibila a aisbergului,despre partea nevazuta ce stim noi-nimic dar cred ca anume aici sta explicatia faptului de ce guvernantii si majoritatea politicienilor au luat apa in gura ,stau cu pufusor pe botisor,vorba ceia -corb la nus-i scoate ochii.

 7. Ion

  puteai sa specifici ce fel de medic,dar mânţămăsc si de atata,putea fi mai rau.surpriza pt tine e ca eu sunt doctorul.
  de ce musai sa ma apuce ceva,cand is pline site-rile de insulte,provocari,lături la adresa moldovenilor din partea veneticilor rusofoni referitor la tragedia de la parata,iar moldovenii nu iau atitudine nici daca-i impusca in masa? poate aici e cazul sa pomenim de medic? eu ma ofer gratis.sau urmatorul ‘sfat’ care ti-ar fi? lasa-ma sa te las? asta e o calauza a moldovenilor,insa a rusilor e “lasati-va ca va luam noi”.

 8. yukos

  …Ivanu ot Iona
  Стихотворения [ ]

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  по Iurie Osoianu [Lejendarus ]
  2012-01-05 | |

  …Beri Ivan sineli , idi Ivan domoi
  Za eti 200 let ustali mi s toboi
  Ustali drug ot druga , ustali ot vrania
  Cto esli b ne Rossia, to ne bilo b menea..

  …Beri Ivan sineli , idi Ivan domoi
  I etogo kozla, beri Ivan s soboi
  Za eti 200 let , vedi ne bilo posla
  Naglee i tupee i jestce Cuzimina…

  …Beri Ivan sineli , idi Ivan domoi
  Ne nado bolise Vanea ctobi prolilasi crovi
  Ti lucse vihodi na Saharova vnovi
  I Hutinu ti Pu streleai ne v glaz a v brovi…

  o5 ianvarea 2012 god
  Bessarabscaia Gubernia
  Kisinev

 9. Columbus

  Poate cineva sa deseneze sau sa dea un link cu schema incidentului, unde se afla Cojocaru, unde s-a oprit masina, unde erau barierele, tuburile de la arma, de ce Cojocaru are cetatenie rusa, dar este militar la transnistreni, si de ce batalionul transnistrean este alcatuit din cetateni ai FR. Macar si o schema aproximativa, sau o descriere a cercetarii la fata locului, unde un intrat gloantele in masina sub care unghi etc??????

 10. CONSTANTIN

  Columbus,
  n-ai inteles un fleac.Pt ca sa faci tot “parcursul” tragediei,tre sa fii stapan in tara ta,dar nu esti cu niste tancuri tintite in tine,nu ti se lasa totul in calcaie?
  Locul accidentului a fost imediat deteriorat special:s-a spalat sangele,s-a dat masina intr-o parte,fara nimeni din bravii de la chisinev.Dar tuguiul l-a pus Kuzmin:mortul e vinovat,era un pericol pt tanc,(in parte acolo e un tanc).
  Hai,sictir,si mai votati bisnitari ca Filat si comunisti ca Lupu.

 11. AGHEASMA - 17

  ANUL 2012 : DOSARELE MARII RE-UNIRI ( 17 )
  ————————————————————————————————————–
  MARTIRII NEAMULUI NOSTRU OMORATI DE “PACIFISTII” RUSI
  DE LA NISTRU IN CEI 20 DE ANI DE “INDEPENDENTA” RUSEASCA

  1. Costica Andreev, din s. Butuceni, asasinat la 27 Ianuarie 1995
  2. Vadim Pisar, din s. Pârâta, asasinat la 1 Ianuarie 2012
  http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=204&id=3317&zidc=1

  ” În dimineaţa zilei de 27 ianuarie 1995, ambii / Costica si Vasile Musteata / au plecat la piaţa din Dubăsari,
  unde destul de repede au şi vândut carnea, încasând o sumă mulţumitoare. În curând au făcut cale întoarsă.
  În acel moment, pe traseul Dubăsari-Râbniţa, la podul de pe Iagorlâc (afluent din stânga al Nistrului),
  dinspre Dubăsari era dislocat un post al pacificatorilor. Şoferul a oprit maşina regulamentar.
  După toate formalităţile, maşina a trecut podul şi ridica agale urcuşul de pe celălalt mal.
  Cei doi aveau dispoziţie bună, glumeau pe seama cumpărăturilor făcute pentru neveste.
  Între timp, din căsuţele de vară aflate peste râuleţ dinspre Râbniţa, unde era cazat efectivul subunităţii militare,
  iese un soldat rus, beat criţă, cu un pistol automat în mână, şi trage o rafală în urma maşinii,
  aflate deja la sute de metri de post. Dintre gloanţele care au ciuruit maşina unul a nimerit în ceafa lui Costică.
  Mare a fost durerea. La înmormântare s-a adunat tot satul. Rudele şi consătenii au cerut să se facă dreptate.

  Însă incidentul a fost muşamalizat. S-a insistat pe aceleaşi aberaţii: „nu s-a oprit”, „s-a tras în roţi”, „a ricoşat”,
  „a fost un accident nefericit” etc. Soldatul-ucigaş în curând a fost transferat în „altă unitate”.
  Într-un final, cazul a fost dat uitării. De la omorârea mişelească a lui Constantin Andreev au trecut ani.
  Şi iată că un alt vaiet – „l-au împuşcat pacificatorii” – a zguduit din nou oamenii, de data aceasta – din întreaga republică. Acum tot pacificatorii ruşi, numai că la un alt pod, cel de peste Nistru, lângă Vadul lui Vodă, l-au ucis pe un alt tânăr,
  Vadim Pisari din Pârâta. Din nou durere, mare durere. Oare finalul acestei crime va fi acelaşi?
  Şi cât vor mai dura astfel de insulte: blocuri din beton, maşini blindate, sârmă ghimpată, bariere,
  construcţii inginereşti ale căror ambrazuri ne supraveghează ţevi de mitraliere antitanc şi mulţi,
  peste măsură de mulţi tipi de tot soiul înarmaţi până în dinţi –
  toate acestea sfidează felul de a fi şi demnitatea locuitorilor de pe aceste meleaguri…
  Memoria nu cedează. Memoria obligă.”
  / Oleg Stratulat /
  ——————————————————————————————
  NUMAI HOTARUL LA NISTRU
  SI RE-UNIREA CU ROMANIA MARE
  NE VA SALVA DE DEZMATUL OCUPANTILOR RUSI !

 12. costica romanul de la piatra neamtului

  ei stiu de frica sabiei, cnutului, sisului, parului si asiberiilor fara de sfarsit. crestinati cu japca ei nu au priceput ca de fapt ca porunca a intii este sa nu ucizi, dar cit de repede vor fi alungati la naiba in praznic, costica romanul de la piatra neamtului, tel. 0740531519, traiasca romania mare, traiasca romania mare,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *