Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Sechelele dublului omor de la…

Sechelele dublului omor de la Măgdăceşti

423-inmormantareLa trei luni de la tragedia din satul Măgdăceşti, Criuleni, atunci când fiul şi soţia lui Tudor Rusu, primarul satului Sofia, raionul Drochia, au fost ucişi cu sânge rece, ancheta, deşi la prima vedere părea simplă, încă nu a fost finalizată. Procurorul care se ocupă de caz ne asigură, însă, că investigaţiile sunt pe ultima sută de metri. Învinuiţii rămân aceiaşi: sora victimei şi concubinul său. Ambii se află pentru a treia lună în arest, iar bărbatul şi-a recunoscut fapta. În urma acestei tragedii, trei copii ai învinuitei, dintre care unul de doar doi ani, au ajuns într-un centru de plasament.

Oamenii din Măgdăceşti, acolo unde, în seara zilei de 20 februarie, Bogdan, un băiat de doar 16 ani, şi mama sa, Ecaterina, de 42 de ani, au fost ucişi cu bestialitate în propria lor casă, povestesc că Tudor Rusu, tatăl şi, respectiv, soţul, a scos la vânzare casa în care s-a produs tragedia şi în care, de mai mulţi ani, locuia împreună cu soţia şi cei doi copii. La Măgdăceşti, oamenii nu cunosc prea multe detalii despre caz. Singura legătură dintre crimă şi această localitate este doar faptul că ea s-a produs aici. Or, toţi “actorii” implicaţi vin din alte părţi.

Se aşteaptă rezultatele expertizelor

La o săptămână de la dublul omor, care a pus pe jar autorităţile (atunci, la faţa locului, se deplasaseră Andrei Pântea, procurorul general interimar, şi Dorin Recean, ministrul Afacerilor Interne), oamenii legii i-au reţinut pe principalii suspecţi. Aceştia s-au dovedit a fi Maria T., de 40 de ani, şi concubinul acesteia, Vladimir S., de 54 de ani, cu antecedente penale. La sfârşit de aprilie, celor doi le-au fost prelungite mandatele de arest, iar recent, Curtea de Apel Chişinău le-a menţinut.

Denis Rotaru, procuror în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a spus că urmărirea penală pe marginea acestui caz continuă, aflându-se, însă, “la etapa finală”. “Suntem în aşteptarea rezultatelor mai multor expertize pe care le-am solicitat. Sunt mai multe expertize nefinalizate, deocamdată: şi medico-legală, şi psihiatrico-legală. Am considerat că urmează a fi dispusă expertiza psihiatrică pentru a vedea starea de responsabilitate a ambilor învinuiţi. Nu, la sigur că nu vor fi declaraţi iresponsabili, dar am făcut asta pentru a nu avea vreun dubiu”, afirmă Rotaru.

Bărbatul şi-a recunoscut vina

Până acum, este cert faptul că ambilor suspecţi le-a fost înaintată învinuirea. În scurt timp, aceştia urmează să fie judecaţi în baza art. 145, al. 2, Cod Penal al R. Moldova, “omor intenţionat, cu premeditare”. “Cineva îşi recunoaşte vina, cineva nu”, a punctat procurorul Rotaru. Ancheta arată că între cele două tabere era o situaţie tensionată de mai mult timp şi că banii ar putea fi unul dintre motivele dublului omor.

Vladimir S., bărbatul de 54 de ani, despre care s-a vehiculat că anterior a fost judecat pentru jaf şi afaceri cu droguri, îşi recunoaşte vina. Valentina Dobroviceanu, avocata acestuia, refuză orice dialog pe marginea acestui subiect. “Nu dau niciun interviu. Mă scuzaţi”, ne-a spus apărătoarea, după care a închis.

Nici Viorel Malanciuc, avocatul Mariei T., nu a dorit să ofere detalii despre caz. “Nu pot spune nimic, pentru că acest lucru ar putea fi utilizat în detrimentul clientei mele. Una pot să vă spun. Cu dânsa nu s-a lucrat de mai mult de o lună şi ceva, iar organul de urmărire penală ascunde acest fapt. Din câte ştiu, lucrurile se mişcă încet. S-au cerut unele expertize, iar instituţiile statului care le efectuează lucrează foarte greu. Asta încalcă prevederile legii cu privire la termenele rezonabile de anchetare a unei cauze”, afirmă apărătorul.

423-invinuit-magdacesti„Interesele pe cauză ar putea să fie diferite”

Viorel Malanciuc s-a referit la condiţiile în care clienta sa este menţinută în arest de aproape trei luni. “Judecătorii au motivat menţinerea în arest a clientei mele prin simplul fapt că se presupune că ea ar putea influenţa, ar putea părăsi teritoriul R. Moldova, dar şi faptul că este bănuită de săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave. Chiar dacă eu am făcut referire la hotărârea plenului Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) din 15 aprilie, unde se spune clar că bănuiala că o persoană a săvârşit o infracţiune gravă sau mai puţin gravă, sau faptul că nu are domiciliu permanent sau cunoscut organelor de poliţie, nu poate servi drept temei pentru aplicarea arestului preventiv, instanţa nu a luat în considerare aceste fapte. În instanţă, am specificat şi faptul că clienta mea are trei copii minori, dintre care unul de doar doi ani. Fără folos”, a precizat avocatul.

„Cu avocata celuilalt învinuit m-am întâlnit doar o singură o dată. Din câte ştiu, ea nu a atacat niciodată încheierea lui Babenco (judecător de instrucţie la Judecătoria Centru – n.r.) cu privire la aplicarea arestului. Nu ştiu ce va fi în instanţă. Nu colaborăm pentru că, ulterior, interesele pe cauză ar putea să fie diferite”, a specificat Viorel Malanciuc.

Trei minori, în centrul de plasament

Cei trei copii ai Mariei T. sunt acum în grija statului. După închiderea Centrului de plasament temporar al minorilor din strada Lev Tolstoi, aceştia au fost mutaţi într-un alt centru. Reprezentanţii Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului din cadrul Primăriei mun. Chişinău ne-au spus că cei trei minori “sunt bine, sănătoşi. Au fost audiaţi. Familia lărgită nu a dorit să-i ia acasă. Până când se va găsi o soluţie, vor rămâne în centrul de plasament”.

De la ei am mai aflat că bărbatul învinuit de omorul de la Măgdăceşti nu este tatăl niciunui copil. “A fost găsit tatăl unuia dintre micuţi, care şi-a arătat disponibilitatea de a-l lua la el, dar e o procedură mai dificilă. Nu se cunoaşte tatăl celorlalţi doi copii”, ne-au mai comunicat reprezentanţii acestei direcţii.

„Ei nu pot fi numiţi oameni”

Tudor Rusu, primarul satului Sofia, care până acum a evitat orice discuţie cu presa, ne-a spus şi nouă că nu doreşte să abordeze subiectul, pentru că “atunci când fac asta, mi se ridică tensiunea. Pe mine nu mă interesează nimic. Eu am pierdut tot ce-am avut mai scump în viaţă. Nu ştiu din ce cauză s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Cred că din cauza că sunt nişte oameni handicapaţi. Dar, de fapt, ei nici nu pot fi numiţi oameni. Ei de mult trebuiau să stea acolo unde merită. Ei pe faţa pământului nu ar trebui să trăiască”, ne-a spus Tudor Rusu.

„Eu nu am ce vorbi cu ei. Pentru ce să fac asta? Este lege care trebuie să-i întrebe. Oamenii ăştia nu sunt pentru mine oameni. Fetiţa e la grădiniţă, la Chişinău, pentru că nu am putut s-o rup deodată de toate. Merge la grădiniţă aşa cum o făcea şi înainte. E clar că nu cunoaşte ce s-a întâmplat, pentru că are doar 3 ani şi jumătate. Nici nu vorbesc pe tema asta cu fetiţa”, ne-a spus Rusu.

Fetiţa, lăsată vie din milă

Amintim că, în seara zilei de 20 februarie, poliţiştii i-au găsit morţi în propria casă din satul Măgdăceşti pe o femeie, în vârstă de 42 de ani, şi pe fiul acesteia, în vârstă de 16 ani. Oamenii legii au fost alertaţi atunci de locuitorii satului, care au fost alarmaţi de plânsetul unei fetiţe de doar trei ani, care se afla în casă când s-a comis crima. Ucigaşii au lăsat-o doar pe ea în viaţă.

Oamenii legii au stabilit ulterior că Vladimir S., acum învinuit oficial pentru comiterea dublului omor, a pătruns în casă în dimineaţa zilei de 20 februarie după ce a spart geamul. Acesta s-a asigurat ca proprietarii să nu fie la domiciliu şi i-a aşteptat până la ora 15.00. Când au intrat în casă, i-a lovit cu un obiect dur în cap, iar mai apoi şi-a chemat concubina la faţa locului. Poliţiştii au anunţat ulterior că, atunci când aceasta a sosit, cele două victime mai erau în viaţă. Concubinii au declarat că nu au ucis şi fetiţa de trei ani pentru că li s-a făcut milă. După comiterea crimei, aceştia au căutat prin casă bunuri şi obiecte de preţ.