Schema interceptărilor şi cele 300 de CD-uri

Deşi, în cazul unor urmăriri penale, se fac sute de interceptări telefonice, deseori, criminalii rămân neidentificaţi. Mai mult ca atât, surse din cadrul poliţiei ne-au explicat schema ilegală prin care mai mulţi colaboratori ai Comisariatului General de Poliţie (CGP) solicitau judecătorului de instrucţie permisiunea de interceptare a convorbirilor telefonice ale unor persoane bănuite de comiterea unor crime grave, însă, printre numerele de telefon ale bănuiţilor care urmau a fi interceptaţi, colaboratorii strecurau şi numerele de telefon ale soţiilor, colegilor şi ale unor oameni de afaceri, pe care îi ascultau în scop de şantaj.

Pe 23 ianuarie curent, mascaţii de la “Fulger” şi angajaţi ai Direcţiei Investigaţii şi Securitate Internă (DISI) a MAI au descins în 20 de birouri ale colaboratorilor CGP. În cadrul controlului privind regimul secret, angajaţii DISI au ridicat aproximativ 300 de CD-uri cu interceptări telefonice. Acestea se aflau în safeul din biroul inspectorului principal de la Poliţia Criminală, Sergiu Tolbei. Am încercat să luăm legătura cu Tolbei, pentru a preciza mai multe detalii, legate de numărul impresionant de CD-uri descoperite, la telefon, însă ne-a răspuns un angajat al CGP care s-a dat drept coleg de-al său: “Dl Tolbei nu este”.

Suspendări după descinderi

Surse din cadrul poliţiei au declarat pentru ZdG că CD-urile cu interceptări au fost efectuate ilegal, printr-o schemă cunoscută în rândul colaboratorilor CGP. “Colaboratorul poliţiei adună materialele acumulate despre o crimă gravă şi efectuează acţiuni operative, printre care şi interceptarea convorbirilor telefonice ale unor persoane bănuite de crime grave. În lista telefoanelor ce urma să ajungă la judecătorul de instrucţie, sunt introduse, pe lângă numerele de telefon ale bănuiţilor,  numerele de telefon ale soţiilor unor poliţişti, colegi sau oameni de afaceri, care urmau a fi interceptate în anumite contexte. De exemplu, colaboratorul Dumitru Chirmici “a pus” la interceptat  soţia unui coleg de serviciu, la rugămintea acestuia. Ulterior, Chirmici a demisionat din cadrul CGP”, ne-au spus surse poliţieneşti.

În urma descinderilor de la CGP, pentru încălcarea regimului secret, mai mulţi colaboratori de poliţie au fost suspendaţi pe perioada anchetei de serviciu, printre care şi şeful Poliţiei Criminale, Ruslan Saachian, şi vicecomisarul pentru lucru operativ din CGP, Alexei Laza.

Şeful Poliţiei Criminale, Ruslan Saachian, a declarat pentru ZdG că în biroul său nu s-a găsit niciun CD cu interceptări telefonice şi a spus că, de fapt, ar avea loc o răfuială între DISI şi CGP. “Prima dată m-au suspendat pe 22 ianuarie 2013, sub pretextul că nu l-am educat pe Axente în 2012. Pe 22 februarie, curent, mi-au aplicat o mustrare aspră, pentru că i-am permis avocatului să participe şi să filmeze acţiunile ilegale ale DISI. În aceeaşi zi, am fost suspendat, pe motiv că la mai mulţi colaboratori au fost găsite nişte neajunsuri”, a afirmat Saachian.

Ce căutau CD-urile cu interceptări în biroul lui Tolbei?

Deşi şeful Poliţiei Criminale, suspendat din funcţie, neagă că subalternii săi ar fi interceptat colegi, neveste şi oameni de afaceri, el nu a putut spune ce căutau cele 300 de CD-uri în biroul subalternului său, or, potrivit legii, CD-urile cu interceptări trebuiau să fie la procurori sau, anexate la dosare, în instanţele de judecată.

“Discurile sunt pe cauze penale. Colaboratorii poliţiei, lucrând de comun acord cu procuratura, au interceptat mai multe telefoane. Interceptările sunt legale. Faptul că se păstrau la colaboratorii de poliţie şi nu la procuratură, pe situaţia aceasta urmează să se expună… CD-urile au fost ridicate ilegal de la CGP şi se păstrează ilegal. Însă, repet, faptul că colaboratorii nu au trimis la timp CD-urile — este careva vină aici”, a mai spus şeful Poliţiei Criminale.

Ruslan Saachian ne-a explicat procedura legală de interceptare a convorbirilor telefonice, atunci când colaboratorul operativ deţine informaţii pe o cauza penală. Din spusele acestuia, se acumulează materiale necesare şi se prezintă cu solicitarea demarării unor acţiuni operative. Procurorul sau cei din urmărirea penală, în baza materialelor acumulate, fac un demers către judecătorul de instrucţie, care emite o încheiere de interceptare sau de refuz de interceptare a convorbilor telefonice.

Sute de interceptări şi criminalul la libertate

“După ce se emite încheierea judecătorului de instrucţie, prin intermediul servicilor abilitate, aceasta ajunge la SIS, care, fiind avizată de superiori, acordă suport tehnic pentru interceptare, după care, ţi se eliberează discurile. După ce le audiezi, eşti obligat să le transmiţi procurorului sau  anchetatorului. Faptul că discurile nu s-au predat la timp, e alta temă…”, afirmă Saachian.

Deşi în cazul unor urmăririi penale se fac sute de interceptări, deseori, vinovaţii de crime grave nu sunt identificaţi, lucru confirmat şi de vicecomisarul pentru lucru operativ din CGP, Alexei Laza, suspendat şi el din funcţie, în legătură cu neglijarea regimului secret.

“Organul operativ de la CGP se ocupă cu descoperirea crimelor grave, a celor de mare rezonanţă. În cazul dosarelor dublului omor de la Ialoveni, am făcut peste 600 de percheziţii. Sunt sute de CD-uri  cu interceptări. Cum s-a făcut? Colaboratorul a primit o informaţie precum că persoana X ar avea tangenţă la acest omor. Noi desfăşurăm măsuri operative. Propunem un raport la procuror. La rândul său, procurorul merge cu o propunere la judecător, care dă permisiunea de înregistrare”, susţine Laza.

Surse din cadrul poliţiei au afirmat că, în unele cazuri, procurorul şi judecătorul de instrucţie nu verifică al cui este telefonul ce urmează a fi ascultat, ci ia decizia în temeiul materialelor prezentate de colaboratorul de poliţie.

“Documentele secrete le ţin în safeu”

Vicecomisarul Laza susţine că nu cunoştea nimic despre cele 300 de CD-uri cu interceptări găsite în biroul lui Tolbei, însă a spus că are convingerea că poliţiştii de la CGP efectuează interceptările respectând procedura legală. “La mine în birou nu au găsit nimic. Documentele secrete le ţin în safeu. Ce au făcut angajaţii DISI se numeşte percheziţie, deoarece au fost verificate şi lucrurile personale ale colaboratorilor de poliţie”.

ZdG a încercat să ia legătura şi cu Sergiu Cociorvă, comisarul general. Însă acesta este în concediu şi, din spusele unor subalterni, s-ar afla în afara R. Moldova.  Totodată, în contextul celor 300 de CD-uri cu interceptări ridicate de DISI, Adrian Jovmir, şeful Serviciului de presă al CGP,  ne-a spus că, doar DISI va stabili în cadrul anchetei de serviciu dacă au fost sau nu încălcări privind regimul secret.

Seful DISI a MAI, Vladimir Maiduc, a declarat că în urma controlului la CGP au fost depistate mai multe încălcări comise de colaboratorii de poliţie, privind regimul secret, şi că ancheta se află în desfăşurare. Maiduc a confirmat şi faptul că au fost ridicate aproximativ 300 de CD-uri cu interceptări telefonice şi că va reveni cu detalii după finalizarea anchetei.

Denis Rotaru, procuror în secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, susţine că, pe 13 februarie curent, procuratura a pornit o cauză penală pe descinderile în forţă de la CGP. Deocamdată, au fost audiaţi doar martorii. “Vă spun doar o frază şi atât. Urmărirea penală continuă. Careva detalii, momentan, nu vă dau. Presa şi societatea va afla totul”.

Marţi, 26 februarie 2013, DISI a MAI a efectuat o nouă operaţiune în colaborare cu ofiţerii Anticorupţie, în urma căreia au fost reţinuţi 15 poliţişti din cadrul Secţiei poliţiei rutiere a CGP, care ar fi adunat sume de bani pe care le transmiteau cu regularitate unei persoane cu funcţie de răspundere din cadrul secţiei.

Amintim că, recent, în presă au fost publicate mai multe secvenţe cu interceptări ale convorbirilor telefonice care ar fi avut loc între Nicolae Vicol, şeful IFPS, şi mai mulţi demnitari de rang înalt. Interceptările ar fi fost trimise instituţiilor de presă de un grup anonim, intitulat “procurorii pentru adevăr”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Nicu

  Si cat de graitoare ar fi sutele, sau miile, de interceptari facute din porunca talharului Plahotniuc?! Cred ca au fost interceptati nu numai oponentii de moarte ai schizofrenicului boss al PD, ci si cei din Politia Criminala Internationala, si Dalai-Lama,si Barack Obama, si Putin, si Carla del Ponte.

 2. vera

  Toti i-s infectati de virusi coruptivi si e greu sa dai de capat:fiecare ,daca nu pielea sa, apoi a altora o apara, fiind complicele lor. E foarte greu sa se descurce in unele chesrii: minciuna sta la pinda si-si asteapta randul!

 3. Telefon Anti Interceptare

  Acum oricine poate afla daca si cand anume ii sunt ascultate convorbirile telefonice.
  Telefonul anti interceptare cu IMEI variabil te anunta de fiecare data cand apelul este interceptat, sau cand telefonul este localizat.
  Mai mult aici: http://anti-interceptare.weebly.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *