Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Scandalul dezinfectanților din România a…

Scandalul dezinfectanților din România a ajuns la Chișinău

Produsele companiei farmaceutice Hexi Pharma sunt omologate în R. Moldova. Autoritățile însă nu cunosc numărul și denumirea spitalelor care folosesc produse ale companiei farmaceutice românești „prinsă” de jurnaliștii de peste Prut că diluează produsele pe care le comercializează în sute de spitale din România.

Deși susțin că s-au autosesizat și efectuează controale, autoritățile au refuzat să ne ofere vreun document care să confirme acest aspect. Uliana Ochinciuc, soția proprietarului companiei Hexi Pharma, este originară din Sculeni, r. Ungheni.

Jurnaliștii români scriu că aceasta i-ar fi amenințat cu „rackeții de la Chișinău” pe unii angajați ai firmei. Tatăl ei, Arcadie Ochinciuc, medic la maternitatea din Ungheni, confirmă relația dintre fiica sa și proprietarul companiei farmaceutice, precizând însă că este mâhnit de faptul că presa din România răspândește informații false despre copiii săi.

Update: La două săptămâni de la scandalul dezinfectanților diluați din România, ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a scris, pe pagina sa de facebook, că cele patru produse Hexi Pharma introduse în Registrul Național al produselor biodistructive nu au fost niciodate importate în R. Moldova.

Acum două săptămâni, la sfârșit de aprilie 2016, în sistemul medical din România a izbucnit un scandal care a dus, în final, la demisia ministrului Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu. Acest fapt a survenit după ce Gazeta Sporturilor și Cătălin Tolontan, redactorul șef al publicației, au scris despre faptul că dezinfectanții produși și comercializați de compania farmaceutică „Hexi Pharma Co” nu corespund cerințelor și nici măcar informațiilor care se conțin pe etichetă, fiind diluați.

Analize de laborator cerute de jurnaliști

hexipharma
foto: tolo.ro

Analizele de laborator efectuate la cererea ziarului au demonstrat că Suprasept și Thor, dezinfectanții companiei, folosiți, conform etichetei, pentru „instrumentarul și echipamentele medicale prin imersie” și pentru „deliminarea bacteriilor din blocurile operatorii, secții de arși…, săli de tratament”, dar și pentru mesele de operație, podele și pentru „dezinfecția prin nebulizare” sunt diluați. Probele cerute și plătite de Gazeta Sporturilor au arătat că suprasept, dezinfectantul „Hexi Pharma”, are conform etichetei, Glutaraldehidă 12% în timp ce rezultatele de laborator au arătat o substanță diluată de 10 ori, doar 1,17%. Substanța activă clorură de didecildimetil amoniu este diluată cu 30%. Dezinfectantul Thor a fost diluat de trei ori. La început de 2016, Hexi Pharma a decis să schimbe denumirea produselor sale. Acum, cei doi dezinfectanţi, Thor şi Suprasept, se numesc Hexio-Sept AF şi Hexio-Sept. Caracteristicile produselor sunt însă similare celor de până la modificarea denumirilor, motiv din care nu au luat noi avize.

Investigația jurnaliștilor români, preluată și extinsă de mai multe publicații de peste Prut, a provocat un adevărat cutremur în sistemul de sănătate românesc, cazul fiind discutat la nivel înalt. Discuțiile au avut loc în contextul tragediei din clubul Colectiv, după care au decedat în spitale mai multe persoane care s-au ales cu diverse infecții ce trebuiau nimicite de produsele Hexi Pharma.

Produsele Hexi Pharma, omologate în R. Moldova

La două săptămâni de la aceste dezvăluiri din presa românească, la Chișinău, autoritățile tac chitic. Nu există nici măcar un simplu comunicat de presă prin care să fim anunțați dacă produsele Hexi Pharma sunt sau nu pe piața din R. Moldova. Ele, însă, sunt.dezinfectanti Conform Registrului Național al produselor biodistructive deținut de Ministerul Sănătății, publicat pe site-ul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP) și actualizat pe 14 martie 2016, patru dezinfectanți ai Hexi Pharma: Suprasept, Thor și Clorhesin c și b sunt, din iunie 2012, certificate cu dreptul de a fi comercializate și pe piața din R. Moldova.

Nu am putut afla în ce spitale din R. Moldova sunt folosite aceste produse. Pe căi oficiale și neoficiale, majoritatea oamenilor din sistem cu care am discutat menționau că nu ar fi auzit despre aceste produse. De fapt, nici autoritățile nu cunosc acest lucru, deși ar fi fost mai mult decât logic să reacționeze primii. Oficialii admit, însă, că există o companie care importă produse Hexi Pharma în R. Moldova și promit că o vor verifica… în zilele următoare, după ce au fost solicitați de ZdG să se expună la subiect.

Nicolae Furtună, vicedirector CNSP, a declarat pentru ZdG că „noi am găsit tot lanțul acesta. Pentru că aceste patru preparate au fost plasate pe piață de un singur agent economic. ordinNu vă pot spune dacă au ajuns și în farmacii”. Furtună a refuzat să facă public numele companiei, pentru că, în zilele următoare, ar fi programate controale „inopinate” la sediul acesteia. El a spus că nu cunoaște în câte insituții medicale au ajuns preparatele, deoarece această informație constituie „secret comercial”.

Ministerul s-a autosesizat, dar nu a emis vreun ordin

Ochinciuc_si-_Condrea
Dan Alexandru Condrea și Uliana Ochinciuc, proprietarii Hexi Pharma, foto: tolo.ro

Ministerul Sănătății, la fel, după ce a fost contactat de ZdG, ne-a anunțat că s-a autosesizat la acest subiect, dar că nu a emis vreun ordin scris pentru inițierea unor controale sau retragerea din vânzare a produselor Hexi Pharma, dar ar fi coordonat cu CNSP demararea unor verificări, ne-a asigurat ofițerul de presă al Ministerului, Stela Cheptene.

Iurie Pânzaru, șeful CNSP, susține că instituția s-a autosesizat încă „până la 1 mai, în urma informațiilor apărute în presa din România, iar problema a fost discutată cu ministra Sănătății, Ruxanda Glavan. Am elaborat un ordin, săptămâna trecută, toată lumea lucrează în teren. O să avem rezultate de-a fir-a-păr. Noi lucrăm în direcția asta ca să nu rămână lucrurile fără atenție”, zice Pânzaru.

CNSP precizează că ar fi făcut o interpelare către șeful Serviciului Vamal, pentru a afla perioada în care au intrat produsele Hexi Pharma pe teritoriul R. Moldova în anii 2012-2016. CNSP anunță că a cerut și informații despre situația din teritoriu la acest capitol. Nicolae Furtună, vicedirector CNSP, a refuzat, însă, să ne prezinte aceste acte trimise instituțiilor. Furtună a declarat că miercuri, 11 mai, a fost efectuat un cotrol inopinat la un spital, iar astăzi, joi, urmează să fie evaluată starea de lucruri în alte insituții medicale. Subliniem că toate aceste controale vin doar după ce ZdG s-a interesat de subiect.

Spitalele din Moldova despre dezinfectanți

Inițial, am contactat mai multe companii farmaceutice care au câștigat licitații pentru livrarea dezinfectanților în spitalele din țară. Toți ne-au comunicat, supraseptfără ezitare, că nu ar fi importat sau vândut produse ale companiei românești. Am contactat totodată mai multe instituții medicale pentru a vedea dacă folosesc sau au folosit dezinfectanți de la Hexi Pharma. Reacțiile unor angajați au fost mai mult decât ciudate. De exemplu, atunci când l-am telefonat și întrebat despre subiect pe Vasile Primac, epidemiologul Spitalului de Urgență, acesta a refuzat categoric să discute cu noi: „Nu pot să vă răspund la întrebare. Suntem ocupați. Vă zic o zi bună”, și a închis. „În cadrul Institutului Oncologic se folosesc dezinfectanți pentru suprafețe în încăperi cu semnificație epidemiologică sporită, pentru instrumente, pentru sterilizare chimică, pentru dezinfecția mâinilor, pentru dezinfecția veselei, cu proprietăți de degresare și curățare, pentru dezinfecția deșeurilor medicale”, ne-a răspuns Angela Danilescu, de la Serviciul de Presă, la întrebarea „cum se numesc dezinfectanții folosiți, inclusiv firma care îi produce”. „Denumirea nu v-o pot spune. Sunt informații care nu pot fi făcute publice”, ne-a spus, când am contactat-o repetat pentru concretizări, Danilescu.

În schimb, Serghei Marin, epidemiologul de la spitalul „Sfânta Treime”, a precizat că produsele Hexi Pharma nu au fost și nu sunt folosite de instituția la care activează. Thor-5lNici nu am auzit de asemenea produse pe piața din R. Moldova. Nu avem probleme cu dezinfectanții. Am fost verificați și de CNSP. Folosim dezinfectanți din Rusia, Germania și Bulgaria. Noi nu verificăm calitatea lor. Doar cei de la CNSP fac asta. În principiu, nu am avut plângeri. Înțelegeți-mă corect. Din moment ce preparatele sunt pe piață, ele trebuiau să treacă un control. Ca medic, le primesc de bune, dacă sunt pe piață. Dar, nici plângeri nu am avut. Nu am motive să pun la îndoială calitatea lor”, a precizat Serghei Marin.

Anul trecut, la acest spital, nu mai puțin de10 pacienți, operați la ochi, s-au ales cu infecții care le-au pus în pericol viața, mai mulți medici fiind ulterior demiși, procurorii deschizând și un dosar penal. Serghei Marin susține însă că această situație nu a fost cauzată de calitatea dezinfectanților. Procurorul Angela Pleșca, care gestionează acel dosar, a refuzat să discute cu noi la subiect.

Soția directorului e din Ungheni. Tatăl: „E atac raider la firmă”

uliana ochinciuc, facebook
Uliana Ochinciuc, foto:facebook.com

Legăturile Hexi Pharma cu R. Moldova sunt mult mai apropiate decât cele legate de vânzarea dezinfectanților. 6,25% din cota parte a firmei „Hexi Pharma Co” SRL aparțin Ulianei Ochinciuc, născută la Sculeni, r. Ungheni, R. Moldova. Ulterior, ea a plecat la studii în România, obținând și cetățenia română, în 2008.  Jurnaliștii Gazetei Sporturilor au scris zilele trecute că Uliana Ochianciuc este partenera de viață a lui Dan Alexandru Condrea, proprietarul Hexi Pharma. „După ce a venit Uliana de la Chișinău, chiar nu mai suflă nimeni în firmă! Unul dintre oameni a vrut să reclame ceva la autorități și i s-a spus, calm, că Uliana știe niște rackeți care pentru 5.000 USD…”, scrie Gazeta Sporturilor. Uliana a apărut în firmă cu o verișoară, doi frați gemeni, toți angajați între timp, și cu promisiunea că aduce, dacă e nevoie, și pe amicii pastilați. Nimeni nu s-a îndoit de cuvântul ei și n-au mai existat discuții. Unul dintre planurile lui Condrea e să capete cetățenia R. Moldova. Deocamdată, însă, planul s-a amânat, precizează jurnaliștii.

ochinciuc nunta
Dan Condrea și Uliana Ochinciuc sunt soț și soție, foto: ok.ru

Părinții Ulianei Ochinciuc sunt astăzi în R. Moldova. Tatăl tinerei, Arcadie, este medic la maternitatea din Ungheni. L-am găsit și am discutat. El s-a arătat mâhnit de informațiile furnizate de presa din România.Sunt căsătoriți. Am făcut și nuntă”, confirmă Arcadie Ochinciuc relația dintre fiica sa și Dan Alexandru Condrea. „La spitalul de la Ungheni produsele acestei firme nu sunt folosite. În țară, nu cunosc. Cred că Ministerul Sănătății vă poate spune… Eu am văzut ce se scrie, despre rackeți. De 30 de ani sunt în medicină. I-am învățat și pe ei, copiii mei. Au învățat aici, apoi au plecat în România. Ce fel de rackeți. Copiii mei învață la Universitate. Poate ar fi mai bine să vadă la Universitate cum învață. Dar, mă rog, așa sunteți voi, jurnaliștii”, spune, parcă resemnat, Arcadie Ochinciuc. „Ce, nu ați văzut din ce cauză e acest scandal? E atac raider la firmă. S-au pierdut cu firea și iată ce s-a întâmplat”, mai spune Arcadie Ochinciuc.

Uliana Ochinciuc este de profesie medic oftalmolog. Ea mai este asociată cu 20% părți sociale și la „Hexi Med” SRL, care deține Clinica Medicală „Hexi Med”. Uliana este și medic oftalmolog la această clinică. Presa de peste Prut mai scrie că, deși aceasta este femeie de afaceri de succes și lucreaza ca medic oftalmolog în propria-i clinică, s-a angajat, în cursul anului trecut, la Spitalul Militar Central, unul dintre cele mai bune spitale din tară, la Cabinetul oftalmologic din Ambulatoriu.

P.S. Miercuri, Guvernul României a prezentat rezultatele de laborator oficiale cerute în urma acestui scandal. Acestea au confirmat în totalitate informațiile prezentate de Gazeta Sporturilor. La scurt timp după acest anunț, firma Hexi Pharma a anunțat că a demarat deja procedurile legale pentru închidere și că își va retrage toate produsele de pe piață, precizând că în urma rezultatelor anunțate miercuri pe produsele companiei, firma își cere scuze public.

„Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica și firma și-au încetat deja activitatea și au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere. În numele tuturor angajaților Hexi Pharma, ne dorim ca vinovații să fie găsiți cât mai repede”, au anunțat reprezentanții companiei. Aceștia își cer scuze public „atât medicilor și personalului medical, cât și tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformități”. Astăzi, site-ul companiei este închis. 

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferențe în concentrații între valoarea declarată și cea măsurată, arată primele teste oficiale anunțate de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Victor Strâmbu, acesta precizând că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.