Sandulachi returnează milioanele statului “pe măsura posibilităţilor”

Pantelei Sandulachi, fost deputat în primul Parlament al R. Moldova şi fost preşedinte al Asociaţiei “Parlamentul ’90”, a întors statului doar 5% din cele 6,2 mil. de lei pe care le datorează. Roman Talmaci, executorul judecătoresc responsabil de caz, susţine că procedura prin care se încearcă recuperarea banilor de la fostul deputat este anevoioasă, pentru că toate bunurile de care dispune acesta sunt sechestrate pentru o altă datorie, de peste 1 mil. de lei, pe care Sandulachi o are către defuncta Investprivatbank.

În ianuarie 2012, Curtea de Apel (CA) Chişinău îi acorda lui Pantelei Sandulachi, pe atunci membru PLDM, suma de 400 mii de euro, echivalentul a aproximativ 6 mil. de lei, motivând că acesta a fost tras la răspundere penală ilegal şi că procesul penal în care a fost implicat a depăşit limitele rezonabile de examinare a unor astfel de cauze. La o săptămână după ce magistratul CA Chişinău elibera titlu executoriu, reprezentanţii Ministerului Finanţelor (MF) au purces la executarea hotărârii, transferând în conturile lui Sandulachi 6, 25 mil. de lei. Doar că, în vara lui 2012, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) casa hotărârea CA Chişinău şi îi acorda lui Sandulachi suma de 1000 de euro. Conform deciziei completului de judecători de la CSJ, Sandulachi urma să reîntoarcă statului 399 mii de euro.

O persoană învinuită, alte câteva – bănuite

După decizia CSJ, MF anunţa că s-a iniţiat procedura de întoarcere a banilor de la Sandulachi, care declara că se va conforma deciziei, doar că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Tot atunci, procurorii anticorupţie anunţau deschiderea unui dosar penal pe marginea acestui caz. “Sunt sume mici care se plătesc în jumătate de an, iar aici, o aşa sumă s-a plătit în câteva zile”, remarca atunci Viorel Morari, fostul procuror interimar anticorupţie. Procurorii căutau atunci vinovaţii. Între timp, Sandulachi era exclus din rândurile PLDM. Recent, premierul Vlad Filat anunţa că nu mai doreşte să audă de numele lui Pantelei Sandulachi.

Acesta, deşi promisese să se conformeze deciziei instanţei, a refuzat până acum să întoarcă banii. În decembrie 2012, procurorii precizau că pe marginea acestui caz a fost pus sub învinuire un şef de direcţie din cadrul MF, pentru abuz de putere.

Octavian Iachimovschi, procurorul anticorupţie care se ocupă de caz, nu a putut să ne ofere mai multe detalii. El a confirmat faptul că în acest dosar o persoană din cadrul MF a fost pusă sub învinuire, iar alte câteva persoane au statut de bănuit. Iachimovschi afirmă că Procuratura Anticorupţie a pus sechestru pe conturile în care au fost transferaţi banii lui Sandulachi de către Ministerul Finanţelor chiar la începutul urmăririi penale, doar că, atunci, aproape toţi banii din acel cont dispăruseră. “Sperăm ca într-o lună-două să finalizăm urmărirea penală. Poate chiar şi mai repede”, a punctat procurorul anticorupţie.

Datorie de 1,2 mil. de lei către Investprivatbank

Valeriu Secaş, şeful direcţiei Juridice din cadrul MF, nu a putut să ne spună nici el exact care este situaţia în cazul Sandulachi, specificând doar că, din informaţiile pe care le deţine, acesta ar fi întors aproximativ 290 mii de lei din cele 6,2 mil. de lei datorate. Secaş ne-a mai spus că de reîntoarcerea banilor se ocupă executorul judecătoresc Roman Talmaci, tot el preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ). Acesta a refuzat să ne ofere detalii despre angajatul MF pus sub învinuire, precizând că aceste detalii le putem afla doar de la procurori.

Anterior, Viorel Morari, fostul procuror anticorupţie interimar a anunţat că anume Valeriu Secaş este şeful de direcţie din cadrul MF învinuit de procuror de abuz de putere în cazul Sandulachi. “Eu nu ştiu despre ce vorbiţi. Întrebaţi-l pe Morari. La revedere”, după care a închis.

“Dosarul a venit la mine pe 13 septembrie 2012. A ajuns la mine pentru că eu mai am un dosar cu Sandulachi, în care un alt creditor trebuie să primească de la acesta 1,2 mil. de lei”, afirmă Talmaci. Creditorul despre care a vorbit executorul judecătoresc este Investprivatbank, căreia Sandulachi îi este dator cu 1,2 mil. de lei, după ce a primit de la bancă un credit.

Talmaci susţine că în procesul executării datoriei către bancă a întreprins mai multe acţiuni, în urma cărora au fost sechestrate mai multe bunuri ce aparţin lui Sandulachi. În dosarul cu Investprivatbank este pus sub sechestru un apartament cu trei camere din sectorul Buiucani al capitalei, două terenuri de pământ, o moară de porumb şi mai multe utilaje folosite în agricultură. “Valoarea lor ar acoperi datoria faţă de bancă. Ar mai rămâne bani pe care i-am transfera celor de la MF. Altceva, la moment, nu văd ce putem face”, zice Talmaci.

Executorul i-a vândut “Mercedes”-ul din 1994

Totuşi, bunurile sechestrate nu pot fi vândute. Printr-o hotărâre a Judecătoriei Buiucani, s-a interzis “creditorului şi executorului judecătoresc efectuarea oricăror acţiuni de urmărire şi executare silită asupra bunurilor gajate ale familiei Sandulachi până la examinarea irevocabilă a cazului”. “Această situaţie ne duce în impas. Acum, nu pot face nimic, pentru că orice acţiune a mea va fi contestată”, ne spune Roman Talmaci.

“Ce se va întâmpla mai departe? Alte bunuri, în afara celor gajate în favoarea băncii, Sandulachi, oficial, nu deţine”, mai spune executorul judecătoresc.

Totuşi, după decizia CSJ privind întoarcerea datoriei, în conturile lui Sandulachi au fost găsiţi 291 298 de lei, bani care, susţine executorul, au fost viraţi la 7 decembrie în conturile MF. “Concomitent, după debitor a fost depistată o unitate de transport, un “Mercedes” din 1994. Aceasta a fost vândută la o licitaţie din 3 ianuarie 2013 cu 37 mii de lei”, continuă Talmaci.

“După Sandulachi mai este înregistrată o întreprindere, Picador Grup. În noiembrie 2011, am solicitat unei companii de audit să determine care este preţul ei, pentru că are un capital social de 1,1 mil. de lei. Au fost informaţi ambii creditori, şi banca, şi MF, în vederea achitării cheltuielilor de audit, pentru a putea vedea la ce preţ pot vinde bunul. Până în prezent, reacţii nu-s. Auditul nu a fost făcut, deoarece nimeni nu şi-a asumat cheltuielile”, spune Talmaci. El crede că Procuratura Anticorupţie ar trebui să investigheze unde s-au dus banii primiţi de Sandulachi de la Finanţe. “E mult de lucru. De fiecare dată vorbesc cu Sandulachi. El spune că nu are bani, dar că, până la urmă, va plăti datoria”, conchide executorul judecătoresc.

“Vă promit că o să vă spun lucruri foarte interesante”

Contactat de ZdG, Pantelei Sandulachi ne-a comunicat că cererea sa a fost de mult depusă la CtEDO. “Acum aşteptăm. Executarea merge, pe măsura posibilităţilor. În rest, când se va finaliza totul, atunci o să vă spunem. La CtEDO, trebuie să ai răbdare”, susţine Sandulachi.

“Dar de ce vă interesaţi?”, ne-a întrebat el. “Totul o să fie bine, vă spun eu. O să primiţi răspunsuri la absolut toate întrebările. Când o să fie mişcări evidente, eu vă promit că o să vă spun lucruri foarte interesante”, a încheiat enigmatic fostul deputat. Anterior, acesta declara pentru o televiziune de ştiri că nu reîntoarce banii datoraţi statului pentru că aceştia “sunt investiţi în economia naţională”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. victor

  cred ca ar trebui tras la raspundere acest Sandulachi, a dorit sa amageasca statul, nu merge asa ceva, la dubala, ca banii se vede ca nu-i mai intoarce el. Uite asa echipa s-a strins Filat in jurul sau, doar criminali si oameni corupti.

 2. Ioane Ioane

  Va dati seama ca MinFin nu avea sa plateasca asa suma fara indicatia directa a lui Filat. Ei nu platesc nici sume de 10,000 de lei fara acordul expres al lui Filat.

 3. Alexei

  Acest Sandulachi circula prin municipiu cu un Audi Q 7 de 80 000 euro. Iar de aici se spune ca nu are bani. Pur si simplu ori cineva a fost mituit ca sa nu execute hotarirea judecatii sau la toti li este indeferent de tot.

 4. Gheorghe

  Bani a luat singur dar ordinul republicii ia-ti dat-?, sau tot singur trebue sa-si ia.Totul este posibil in tara hotilor, dar nici intru-n caz pentru cei care muncesc,pentru talpa tarii nici un viitor.

 5. vlad

  ACESTA SAU ALT Sandulachi,ACUM CÂTEVA LUNI, CEREA PENSIE MAJORATĂ,TRATAMENT GRATUIT,ORCHESTRĂ PREZIDENŢIALA SI CIMITIR CENTAL PENTU DEPUTAŢII 1-LUI Parlament?! Dacă am încurcat ceva, va rog să mă iertaţi !

 6. Natalia

  Si cind ma uit la acesti “patrioti”, care asa se bat cu pumnul in piept ca iubesc tara si mai nu-s gata sa moara pentru ea, dar cind ajunge la posibilitatea de a se pricopsi cu ceva (in acest caz, mult mai mult decit simplu “ceva”) din buget, repede se folosesc de aceasta posibilitate, si nu-si mai bat capul nici ca e ilegal, nici de reputatie, nici de tara. De nimic nu le pasa – BANII, BANII, SI IAR BANII! O fintina fara fund is poftele acestor “patrioti”!

 7. Natalia

  Si inca ceva – judecatorul, care a emis asa o hotarire la Curtea de Apel, in baza la ce l-a emis? De unde asa o suma enorma, si imediat si ordin de executare? Eu inteleg ca e de vina si MinFin, dar ei au actionat in baza acelui ordin, deci formal legal. De ce au facut-o asa repede – ca a fost din relatii de “buni cunoscuti”, sau intr-adevar s-au speriat de procente mari pe suma si asa enorma, e deja alta chestiune, la noi in tara, fara indoiala, prima varianta e mai probabila – nu s-au gindit ca decizia ar putea fi asa de radical schimbata la CSJ, si s-au grabit, iar acum risca dosar penal. Dar judecatorul de la CA care a emis hotarirea, oare chiar nu poate fi tras la raspundere? Doar asa fiecare judecator poate lua ORICE decizie (tot din relatii de “Buni Cunoscuti”, sau in schimbul altor favoruri, si nici o raspundere pentru asta! Bugetul tarii pierde, iar ei ramin si nepedepsiti, si cu buzunarele pline.

 8. sergiu

  Pentru Natalia> Judecătorul care a emis hotărîrea, a dupa emiterea acestei a decedat. iar dosar penal nu mai risca să aibă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *