Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   "Sances" şi "Mikola", suspecţii din…

„Sances” şi „Mikola”, suspecţii din dosarul Răileanu

Tentativa de omor a lui Nicolae Răileanu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a fost precedată de sute de scrisori denigratoare la adresa sa, dar şi a conducerii ANRE, trimise tuturor instituţiilor importante ale statului, inclusiv celor de presă. Acum, cele două persoane care au fost descoperite de procurori sunt suspectate că ar fi autorii scrisorilor, dar şi principalii suspecţi în organizarea exploziei din 10 aprilie 2012. Unul dintre suspecţi, cu o zi înainte de a fi audiat, a fugit din R. Moldova, prin Transnistria. Ambii au legături cu sectorul energetic.

Din vara trecută, pe adresa tuturor instituţiilor media din R. Moldova, a mai multor partide politice, dar şi instituţii ale statului veneau aproape zilnic zeci de scrisori acuzatoare şi denigratoare care vizau  conducerea ANRE. Principalii “eroi” ai acelor scrisri erau Nicolae Răileanu şi Victor Parlicov. Cei doi erau învinuiţi de aproape toate ilegalităţile care se produceau în Moldova. Alte scrisori aveau un conţinut denigrator la adresa familiilor acestora, fiind dedicate vieţii private ale celor doi conducători ai ANRE.

Procurorul îşi schimbă discursul

În toamna anului 2011, Răileanu şi Parlicov au apelat la instituţiile statului, solicitând anchetarea persoanelor care iniţiaseră acea campanie ameninţătoare şi denigratoare. Plângerile celor doi s-au perindat de la o direcţie la alta, iniţial, oamenii legii strângând din umeri a neputinţă. Ei susţineau că nu pot afla cine sunt autorii mesajelor, pentru că ele vin de pe servere instalate în afara R. Moldova. A fost, se pare, nevoie de implicarea unor angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) (pentru că respectiva persoană a trimis  câteva mesaje denigratoare şi despre activitatea unor angajaţi ai BNM), pentru ca autorii scrisorilor să fie deconspiraţi. Astfel, la începutul lunii februarie 2012, oamenii legii au descoperit persoana care trimitea mesajele buclucaşe.

Contactat de ZdG, Veaceslav Soltan, procurorul şef al secţiei Tehnologii informaţionale şi investigare a infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale (PG), a spus, iniţial, că persoana care a trimis scrisorile a fost depistată şi pedepsită contravenţional. L-am solicitat pe Soltan să ne spună  numele acestei persoane. Acesta ne-a propus să revenim puţin mai târziu. Nu ştim ce s-a întâmplat în acest răstimp, cert e că atitudinea şi discursul lui Soltan s-au schimbat. “Nu vă mai pot spune nimic. Acum merge ancheta”, a precizat procurorul. Deşi am insistat şi i-am amintit că anterior a spus că respectiva persoană a fost pedepsită contravenţional, Soltan nu a dorit să ne ofere alte detalii. “Ce v-am spus era altceva. Nu insistaţi”, s-a rezumat să declare procurorul.

Sances71 – comanditarul, Mikola-Moskow – executantul

Schimbarea discursului şefului secţiei Tehnologii Informaţionale şi Investigaţii ale Infracţiunilor în domeniul Informaticii din cadrul PG pare să aibă legătură cu statutul actual al persoanei depistate de către procurori ca fiind autorul scrisorilor, care este suspectată de implicarea în organizarea exploziei.

Pentru a nu prejudicia ancheta, ZdG nu poate publica numele complet al persoanei care trimitea scrisorile. Cert este că Nicolae, cel care a fost deconspirat de procurori, este acum plecat din ţară. Acesta a fugit din R. Moldova după ce oamenii legii i-au trimis o citaţie pentru a se prezenta la audieri în cazul exploziei din seara zilei de 10 aprilie.

Principalele probe ale oamenilor legii par să fie nişte discuţii online dintre Nicolae, cu nickname-ul Mikola-Moskow, cel care trimitea scrisorile, şi Sances71, cel care le scria şi, respectiv, cel care comanda operaţiunea. Oamenii legii au intrat în posesia a sute de mesaje dintre cei doi, prin care respectivii puneau la cale trimiterea mesajelor denigratoare.

Discuţiile dintre cei doi suspecţi au un conţinut agresiv la adresa celor de la ANRE, fiind folosite adesea multe cuvinte obscene. Din discuţii se poate evidenţia şi cuvântul “foc”, fapt ce îi face pe anchetatori să le pună în cârcă celor doi şi explozia din seara zilei de 10 aprilie. Un alt semn care îi face pe cei care conduc ancheta să meargă pe pista că Mikola-Moskcow şi Sances71 se află în spatele atentatului la viaţa lui Răileanu este fuga lui Mikola-Moskow (Nicolae) din ţară, cu doar câteva zile înainte ca el să se prezinte la audieri.

Cine sunt Mikola-Moskow şi Sances71?

Mikola-Moscow trimitea mesajele denigratoare şi acuzatoare prin intermediul Wi-Fi, fapt ce făcea imposibilă stabilirea autorului mesajelor. O singură greşeală a făcut acesta într-o seară, când a trimis câteva asemenea mesaje de pe propriul calculator. Astfel,  el a fost deconspirat. Cert este că Nicolae, de profesie jurist, a activat anterior în sistemul energetic, în cadrul firmei EuroEnergo, condusă de tatăl său. Coincidenţă sau nu, tot în această perioadă, Alexandr Gusev, actualul şef de la Moldovagaz, era director general la Energocom, o altă firmă din domeniu. Dacă se va demonstra că şi Sances71 are legătură cu domeniul energetic, atunci lucrurile ar putea deveni din ce în ce mai clare. Aceleaşi surse susţin că, în cazul acestuia, legăturile sunt şi mai evidente, însă ele urmează a fi stabilite de anchetatori.
Nici oamenii legii şi nici Nicolae Răileanu nu vor să divulge numele persoanelor suspectate, pentru a nu prejudicia ancheta. Cert este că din februarie, lună în care a fost deconspirat autorul mesajelor anonime, asemenea mesaje au încetat să mai ajungă în cutiile poştale ale celora care le primeau anterior.

„Eu ştiu cine a pus la cale asta”

Nicolae Răileanu a activat timp de 11 ani în cadrul Poliţiei Criminale Dubăsari, fiind ulterior Comisar al r. Edineţ. A plecat din poliţie în 1988. Acum, spune că, în cele 4 zile de odihnă pe care le-a avut la dispoziţie, a avut timp să facă o incursiune în întreaga sa viaţă, pentru a-şi căuta potenţialii duşmani. “Am căutat să-mi aduc aminte toţi duşmanii pe care i-am avut. Au fost câţiva bandiţi pe care i-am prins şi despre care mi s-a spus că s-ar putea să se răzbune ulterior, dar mi-am dat seama că atentatul nu are legătură cu acea perioadă. Păi, dacă ei atunci aveau vreo 45-50 de ani, acum au 80. Nu se ocupă cu d-astea”, crede Răileanu.

„Eu ştiu cine-i persoana care a organizat totul. Primul lucru la care m-am gândit în acele momente a fost că eu ştiu cine a pus la cale asta. Nu vreau să-i spun numele. Va ieşi singur la suprafaţă. Ce pot să spun e că au încercat să ne cumpere, apoi să ne denigreze prin intermediul presei, iar mai apoi, pentru că au văzut că nu merge nimic, au mers la pasul ăsta. Deşi, eu cred că ţinta lor era Parlicov, doar că pe el nu-l puteau prinde. Dintre toţi cei 5 directori ai ANRE, doar eu nu am şofer. Şi s-au gândit că-s o candidatură bună”, credere Răileanu.

Focarul incendiului, în exterior, stânga-spate

Directorul ANRE îşi aminteşte că, după explozia care îi putea curma viaţa, a primit sute de mesaje, inclusiv de la instituţii internaţionale din domeniu, şi nici un semn de la Moldovagaz. “Oare de ce?”, se întreabă Răileanu.

Între timp, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a încheiat examinarea cauzelor exploziei. Astfel, s-a stabilit cauza generării incendiului ca fiind o urmare a incendierii caroseriei în urma deflagraţiei materialului exploziv.

Specialiştii au mai stabilit că focarul iniţial al incediului se află în exteriorul automobilului Mitsubishi Outlander XL, în partea stânga-spate.

Reprezentanţii Comisariatului General de Poliţie (CGP) ne-au spus că în dosarul Răileanu nu există încă niciun suspect reţinut. Aceştia nu au putut să ne spună dacă în dosar există suspecţi oficiali, pentru a nu dăuna anchetei.