Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Reţele de şarlatani, intermediari la…

Reţele de şarlatani, intermediari la Justiţie

Cinci zile pe săptămână, 10—12 reţele de şarlatani, intermediari la Justiţie, eliberează acte legale în stradă, contra unor sume exagerate de bani. Mai mulţi dintre intermediari au absolvit Colegiul de poliţie. Acum, aceştia câştigă într-o zi cât salariul unui poliţist de la Paza de stat pentru o lună. Angajaţi din conducerea Ministerului Dezvoltării Informaţionale susţin că au făcut mai multe interpelări oficiale pe adresa Comisariatului General de Poliţie Chişinău, însă problemele rămân nerezolvate.

Reporteri în misiune de „poliţişti”

Şeful Sectorului nr.1 de Poliţie al Comisariatului Buiucani, Ilham Gubadov, ne-a spus că str. M. Kogălniceanu, unde intermediarii îşi desfăşoară activităţile ilicite, este în responsabilitatea sectorului nr. 1, unde chiar el activează în calitate de şef.

În acelaşi context, Gubadov a declarat: „Îi ştiu pe intermediari, dar ei lucrează în stradă pe bază de procură”. Şeful Sectorului de Poliţie nr. 1, Ilham Gubadov, după ce s-a asigurat că reportofonul era închis, mi-a propus: „Hai să te întâlneşti tu cu intermediarii, îi dai 500 de lei, să vedem ce iese”. Totodată, Gubadov a insistat ca aceste „acţiuni” să nu fie coordonate cu redacţia. În scurt timp, şeful a chemat în birou pe unul dintre inspectori. I-a relatat situaţia, după care inspectorul a spus: „Nu văd nicio problemă, chiar dacă intermediarii nu au procuri, nu ai ce le face”.

Pentru că nu am acceptat propunerea şefului de sector, acesta mi-a indicat să dau o „explicaţie”. „Tu ai sunat şi ai făcut o interpelare, acum scrie”, insista el. I-am spus că am sunat pentru a solicita informaţii. S-a ridicat în picioare, s-a apropiat de mine, strigând să scriu explicaţia. Am fost lăsat să plec doar după ce am scris „explicaţia”.

Grupul lui Vladislav cu certificatele în buzunar

În faţa sediului Direcţiei Audienţă şi Eliberarea Documentelor (DAED), amplasat pe str. M. Kogălniceanu, 58-A, intermediarii desfăsoară mai multe activităţi de estorcare de bani. Şefa DAED, Silvia Cotici, ne-a declarat că „la instituţie apelează zilnic în jur de 200 cetăţeni”. De obicei aceştia solicită eliberarea unor certificate de stare civilă.

Vladislav Gurschi este liderul unei reţele de intermediari, formată din cinci persoane, printre care sunt Nicu şi Ion. La fel ca şi în cazul celorlalte reţele, aceştia distribuie pliante publicitare. De pe acestea poţi afla numele liderului de reţea.

Vladislav mi-a dat o astfel de foaie. Acolo am citit: „Legalizăm acte, apostila Ministerului de Justiţie, MAE”. Tot acolo am găsit numărul de telefon, pentru contact. În cele din urmă, i-am solicitat lui Vladislav un certificat de naştere, să mi-l elibereze în regim de urgenţă. „Te costă 500 de lei. În mai puţin de o oră este gata”, a spus acesta, asigurându-mă că documentele sunt perfect legale, având pe ele şi apostila Ministerului Justiţiei. De fapt, suma pe care a cerut-o este dublă faţă de taxa oficială.

În timp ce discutam cu Vladislav, din incinta DAED a ieşit afară Ion, unul dintre intermediari. El a scos din buzunar trei certificate pe care le-a transmis liderului pentru a merge la Ministerul Justiţiei, pentru aplicarea apostilei.

Angajaţi ai Pazei de Stat, care asigură ordinea publică în incinta DAED, au spus că „pe Ion şi pe Vladislav îi cunosc, pentru că am învăţat împreună la Colegiul de Poliţie”. Aceştia au mai spus că primesc salarii de 1500 de lei pe lună, bani pe care intermediarii îi câştigă în decursul unei zile.

Poliţia nu reacţionează la interpelări

Şefa DAED, Silvia Cotici, spune că a făcut mai multe interpelări oficiale către Comisariatul General de Poliţie, însă nu a primit niciun răspuns. „În iulie 2007, am expediat direct o scrisoare către comisarul general de poliţie, pe atunci Alexandru Mihai, prin care l-am informat clar că, în faţa DAED, mai mulţi intermediari prestează servicii în stradă, i-am trimis anexat şi lista intermediarilor, dar nici până astăzi nu am primit vreun răspuns”, a mai precizat Silvia Cotici.

Totodată, şefa DAED exclude ipoteza că cineva dintre angajaţii acestei instituţii ar putea fi implicat în vreo colaborare cu intermediarii. „Pentru a preveni „colaborările” dubioase cu angajaţii, deseori efectuez schimbări în cadrul posturilor de muncă, astfel încât cei interesaţi să nu prindă „rădăcini”, spune Cotici.

Vicedirectorul general al Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI), Alexandra Bacioi, susţine că „noi am apelat de nenumărate ori la organele de drept, informându-i despre serviciile intermediarilor din preajma DAED, dar problema persistă în continuare”. Bacioi a mai spus că, la nivel de MDI, problema se mai discută.

Solicitat de Ziarul de Gardă, comisarul adjunct al Comisariatului General de Poliţie, Vasile Ivas, a declarat că nu poate face comentarii pe margenea unor interpelări din partea unor angajaţi ai MDI, deoarece, în 2007, el nu deţinea această funcţie. Ivas a precizat că e nevoie de reînnoirea interpelărilor adresate Comisariatului General de Poliţie.

Unul dintre şefii de la Direcţia Stare Civilă din cadrul MDI a relatat un episod convingător din care reiese că justiţia promovează „serviciile” stradale. ” În urmă cu 2-3 ani, a fost reţinut unul dintre intermediari, pe nume Andrei. Personal l-am intervievat pe intermediar, aplicând o metodă mai specială. El mi-a spus că, la Comisariatul de Poliţie, unde fusese reţinut, nu i-a fost aplicată nicio amendă, fiind obligat să lipească tapete pe doi pereţi din incinta comisariatului”. În urma discuţiei, sursa a solicitat ca numele să nu-i fie citat în ziar, pentru că, pe parcursul activităţii sale, a fost ameninţat în repetate rânduri de către intermediari.

Ion îşi ademeneşte clienţii

Ion este alt lider al intermediarilor. El are circa 40 de ani. Pe 11 noiembrie curent, am asistat la un dialog pe care Ion îl întreţinea cu două femei. El s-a apropiat de ele în incinta DAED, pe când acestea completau cereri pentru eliberarea unor certificate. La începutul discuţiei, le-a oferit consultaţie gratuită femeilor, după care le-a solicitat 1500 de lei şi buletinele de identitate. Ele au acceptat şi, în scurt timp, Ion a ieşit cu două certificate din incinta DAED. Intermediarul le-a spus femeilor că trebuie să plece la Ministerul Justiţiei, pentru a aplica apostila.

Pe 11 noiembrie, Ion a intrat fără rând în biroul nr. 3, de la Ministerul Justiţiei, pe uşa căruia e indicat „Depunerea actelor pentru aplicarea apostilei”. „Tot aici are loc şi eliberarea actelor apostilate”, ne-a explicat un angajat al Ministerului Justiţiei. Cu toate că era un rând destul de mare format din solicitanţi de apostilă, Ion a intrat fără rând, deşi era huiduit de oameni. Angajaţii din cabinetul respectiv nu au reacţionat, primindu-i acestuia certificatele.

Femeile care au beneficiat de „serviciile” lui Ion au refuzat să comenteze costurile, motivând că mai au nevoie şi de alte acte.

Anatolie Semionov, consultant în Cabinetul ministrului Justiţiei, susţine că la secţia apostilare din cadrul ministerului se adresează doar persoane care au nevoie de apostilare. El a mai precizat că, în cadrul ministerului, nu au fost depistate ilegalităţi privind aplicarea apostilei de către angajaţii acestei instituţii.

Conform Codului Penal, art. 359, „Cumpărarea sau vânzarea documentelor oficiale” se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 200 unităţi convenţionale.

A rămas fără bani şi fără document

Liuba Ştivadari din r. Călăraşi a venit la DAED pentru a solicita un certificat de naştere. După ce a primit informaţia cu numărul de contact al intermediarului Ion, spune că „nu va mai apela la serviciile stradale” deoarece, cu puţin timp în urmă, în faţa unei arhive din Chişinău, un necunoscut s-a oferit să o ajute privind eliberarea unui certificat de stare civilă, în schimbul sumei de 50 USD. „Până la urmă, am rămas fără certificat şi fără bani”.

Intermediarii parchează zilnic automobilele vizavi de DAED. Maşinile le sunt de mare folos, deoarece nu există transport direct pe ruta DAED-Ministerul Justiţiei.