Reţele de şarlatani, intermediari la Justiţie

Cinci zile pe săptămână, 10—12 reţele de şarlatani, intermediari la Justiţie, eliberează acte legale în stradă, contra unor sume exagerate de bani. Mai mulţi dintre intermediari au absolvit Colegiul de poliţie. Acum, aceştia câştigă într-o zi cât salariul unui poliţist de la Paza de stat pentru o lună. Angajaţi din conducerea Ministerului Dezvoltării Informaţionale susţin că au făcut mai multe interpelări oficiale pe adresa Comisariatului General de Poliţie Chişinău, însă problemele rămân nerezolvate.

Reporteri în misiune de “poliţişti”

Şeful Sectorului nr.1 de Poliţie al Comisariatului Buiucani, Ilham Gubadov, ne-a spus că str. M. Kogălniceanu, unde intermediarii îşi desfăşoară activităţile ilicite, este în responsabilitatea sectorului nr. 1, unde chiar el activează în calitate de şef.

În acelaşi context, Gubadov a declarat: “Îi ştiu pe intermediari, dar ei lucrează în stradă pe bază de procură”. Şeful Sectorului de Poliţie nr. 1, Ilham Gubadov, după ce s-a asigurat că reportofonul era închis, mi-a propus: “Hai să te întâlneşti tu cu intermediarii, îi dai 500 de lei, să vedem ce iese”. Totodată, Gubadov a insistat ca aceste “acţiuni” să nu fie coordonate cu redacţia. În scurt timp, şeful a chemat în birou pe unul dintre inspectori. I-a relatat situaţia, după care inspectorul a spus: “Nu văd nicio problemă, chiar dacă intermediarii nu au procuri, nu ai ce le face”.

Pentru că nu am acceptat propunerea şefului de sector, acesta mi-a indicat să dau o “explicaţie”. “Tu ai sunat şi ai făcut o interpelare, acum scrie”, insista el. I-am spus că am sunat pentru a solicita informaţii. S-a ridicat în picioare, s-a apropiat de mine, strigând să scriu explicaţia. Am fost lăsat să plec doar după ce am scris “explicaţia”.

Grupul lui Vladislav cu certificatele în buzunar

În faţa sediului Direcţiei Audienţă şi Eliberarea Documentelor (DAED), amplasat pe str. M. Kogălniceanu, 58-A, intermediarii desfăsoară mai multe activităţi de estorcare de bani. Şefa DAED, Silvia Cotici, ne-a declarat că “la instituţie apelează zilnic în jur de 200 cetăţeni”. De obicei aceştia solicită eliberarea unor certificate de stare civilă.

Vladislav Gurschi este liderul unei reţele de intermediari, formată din cinci persoane, printre care sunt Nicu şi Ion. La fel ca şi în cazul celorlalte reţele, aceştia distribuie pliante publicitare. De pe acestea poţi afla numele liderului de reţea.

Vladislav mi-a dat o astfel de foaie. Acolo am citit: “Legalizăm acte, apostila Ministerului de Justiţie, MAE”. Tot acolo am găsit numărul de telefon, pentru contact. În cele din urmă, i-am solicitat lui Vladislav un certificat de naştere, să mi-l elibereze în regim de urgenţă. “Te costă 500 de lei. În mai puţin de o oră este gata”, a spus acesta, asigurându-mă că documentele sunt perfect legale, având pe ele şi apostila Ministerului Justiţiei. De fapt, suma pe care a cerut-o este dublă faţă de taxa oficială.

În timp ce discutam cu Vladislav, din incinta DAED a ieşit afară Ion, unul dintre intermediari. El a scos din buzunar trei certificate pe care le-a transmis liderului pentru a merge la Ministerul Justiţiei, pentru aplicarea apostilei.

Angajaţi ai Pazei de Stat, care asigură ordinea publică în incinta DAED, au spus că “pe Ion şi pe Vladislav îi cunosc, pentru că am învăţat împreună la Colegiul de Poliţie”. Aceştia au mai spus că primesc salarii de 1500 de lei pe lună, bani pe care intermediarii îi câştigă în decursul unei zile.

Poliţia nu reacţionează la interpelări

Şefa DAED, Silvia Cotici, spune că a făcut mai multe interpelări oficiale către Comisariatul General de Poliţie, însă nu a primit niciun răspuns. “În iulie 2007, am expediat direct o scrisoare către comisarul general de poliţie, pe atunci Alexandru Mihai, prin care l-am informat clar că, în faţa DAED, mai mulţi intermediari prestează servicii în stradă, i-am trimis anexat şi lista intermediarilor, dar nici până astăzi nu am primit vreun răspuns”, a mai precizat Silvia Cotici.

Totodată, şefa DAED exclude ipoteza că cineva dintre angajaţii acestei instituţii ar putea fi implicat în vreo colaborare cu intermediarii. “Pentru a preveni “colaborările” dubioase cu angajaţii, deseori efectuez schimbări în cadrul posturilor de muncă, astfel încât cei interesaţi să nu prindă “rădăcini”, spune Cotici.

Vicedirectorul general al Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI), Alexandra Bacioi, susţine că “noi am apelat de nenumărate ori la organele de drept, informându-i despre serviciile intermediarilor din preajma DAED, dar problema persistă în continuare”. Bacioi a mai spus că, la nivel de MDI, problema se mai discută.

Solicitat de Ziarul de Gardă, comisarul adjunct al Comisariatului General de Poliţie, Vasile Ivas, a declarat că nu poate face comentarii pe margenea unor interpelări din partea unor angajaţi ai MDI, deoarece, în 2007, el nu deţinea această funcţie. Ivas a precizat că e nevoie de reînnoirea interpelărilor adresate Comisariatului General de Poliţie.

Unul dintre şefii de la Direcţia Stare Civilă din cadrul MDI a relatat un episod convingător din care reiese că justiţia promovează “serviciile” stradale. ” În urmă cu 2-3 ani, a fost reţinut unul dintre intermediari, pe nume Andrei. Personal l-am intervievat pe intermediar, aplicând o metodă mai specială. El mi-a spus că, la Comisariatul de Poliţie, unde fusese reţinut, nu i-a fost aplicată nicio amendă, fiind obligat să lipească tapete pe doi pereţi din incinta comisariatului”. În urma discuţiei, sursa a solicitat ca numele să nu-i fie citat în ziar, pentru că, pe parcursul activităţii sale, a fost ameninţat în repetate rânduri de către intermediari.

Ion îşi ademeneşte clienţii

Ion este alt lider al intermediarilor. El are circa 40 de ani. Pe 11 noiembrie curent, am asistat la un dialog pe care Ion îl întreţinea cu două femei. El s-a apropiat de ele în incinta DAED, pe când acestea completau cereri pentru eliberarea unor certificate. La începutul discuţiei, le-a oferit consultaţie gratuită femeilor, după care le-a solicitat 1500 de lei şi buletinele de identitate. Ele au acceptat şi, în scurt timp, Ion a ieşit cu două certificate din incinta DAED. Intermediarul le-a spus femeilor că trebuie să plece la Ministerul Justiţiei, pentru a aplica apostila.

Pe 11 noiembrie, Ion a intrat fără rând în biroul nr. 3, de la Ministerul Justiţiei, pe uşa căruia e indicat “Depunerea actelor pentru aplicarea apostilei”. “Tot aici are loc şi eliberarea actelor apostilate”, ne-a explicat un angajat al Ministerului Justiţiei. Cu toate că era un rând destul de mare format din solicitanţi de apostilă, Ion a intrat fără rând, deşi era huiduit de oameni. Angajaţii din cabinetul respectiv nu au reacţionat, primindu-i acestuia certificatele.

Femeile care au beneficiat de “serviciile” lui Ion au refuzat să comenteze costurile, motivând că mai au nevoie şi de alte acte.

Anatolie Semionov, consultant în Cabinetul ministrului Justiţiei, susţine că la secţia apostilare din cadrul ministerului se adresează doar persoane care au nevoie de apostilare. El a mai precizat că, în cadrul ministerului, nu au fost depistate ilegalităţi privind aplicarea apostilei de către angajaţii acestei instituţii.

Conform Codului Penal, art. 359, “Cumpărarea sau vânzarea documentelor oficiale” se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 200 unităţi convenţionale.

A rămas fără bani şi fără document

Liuba Ştivadari din r. Călăraşi a venit la DAED pentru a solicita un certificat de naştere. După ce a primit informaţia cu numărul de contact al intermediarului Ion, spune că “nu va mai apela la serviciile stradale” deoarece, cu puţin timp în urmă, în faţa unei arhive din Chişinău, un necunoscut s-a oferit să o ajute privind eliberarea unui certificat de stare civilă, în schimbul sumei de 50 USD. “Până la urmă, am rămas fără certificat şi fără bani”.

Intermediarii parchează zilnic automobilele vizavi de DAED. Maşinile le sunt de mare folos, deoarece nu există transport direct pe ruta DAED-Ministerul Justiţiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

18 comentarii

 1. Mihai

  Personal nu cred ca şefa DAED spune adevarul. Atunci cand am avut nevoie de acte si am pierdut cateva zile, personal am vazut cum colaboratoarele venau la serviciu dimineaţa cu taxiul. “Наши люди в булочную на такси не ездят!” 🙂

 2. Shuric

  De citeva ori am apelat la serviciile baietilor de pe linga arhiva republicana shi am ramas multumit!Decit sa pierd zile intregi prin rinduri…mai bine le lasam o procura shi se rezolva intrebarea!Corespondenul cred ca exagereaza putin!

 3. pentru shuric

  Ai dreptate intro oarecare masura, pentru ca nu sarlatanii sau oamenii sunt de vina, ci functionarii de stat care au creat un astfel de sistem de eliberare a diferitelor documente, copii etc. Daca pocesul in cauza ar fi fost unul normal, evident ca nimeni nu ar fi avut nevoie de serviciile sarlatanilor. Daca insa acest proces intentionat este taraganat, ca si a treia parte sa aiba cu ce se hrani, atunci e altceva.

 4. carolina

  as putea spune ca am apelat la astfel de servicii … sunt foarte multumita… nu am avut probleme cu baietii .. isi fac lucrul pentru care persoana in cauza (eu ) plateste banii de care este informat de la bun inceput.nimeni nu ti se baga in buzunar sa ti-i fure… nu cred ca e un proces anormal mai ales in societatea in care ne aflam

 5. vasea

  imi pare ka ai exagerat totul !!!pur shi simplu tii ciuda ka eshti putin mai prost ka altii !!!
  ai vrut sati ridici reitingul dar din kontra lai koborit la minimum !!!
  daka cineva tia dat acesta informatie sa ris amarnik de tine iar tu ai fugit shi ai publicato!!!mai iura se ride lumea de tine !!!
  dute la consulatul romin shi vei vedea sharlatani pe x 5 shi lexus de ultime modele au kumparat tot konsulatul romin impreuna cu lucratorii de acolo ori te temi de ei de asta shi alcatueshti poveshti !!! PRIOSTII !!!

 6. Bai Vasea

  Bai Vasea, iaka tu esti sarlatan si ti/e ciuda ca nu te catai shi tu pe un lexus5. cred ca lucrezi undeva pe langa MAi, le lingi fundu.. :)) lasa vasea ca o sa ajungi shi tu la consulatu roman, dar pana atunci mai ai de lins fundu :))

 7. vasea

  VAI DE CAPUL TAU KA IN LOK SA TE OKUPI KU CEVA SERIOS STAI PE PAGINA ASTA LEVAIA KU POVESHTI DE ANUL NOU EXAGERATE SHI PUI SMAILIKURI !!!DE ASTA SHI SPUNEAM CA O SA AJUGI LA ITALIA !!!IAR EU MASHINA NEAM DOBINDITO PRIN LUKRU PUNIND IN FUNCTIE MINTEA DE ASTA LA ITALIA INCA NU AM AJUNS SHI NICI NU AM DE GIND DOARDE LA ODIHNA !!! POTI SA NU MAI SKRII NIMIK MAI DEPARTE CA TOT UNA NU MAI DESKID PAJINA ASTA NICIODATA !!!
  TIE NOROK SHIAI GRIJA DE SPINARE !!! RADICULIT !!! PROSTATA !!!

 8. bai Vasea

  Esti o lepra comunista! cred ca ai pus mintea la miscare cum sa saracesti bugetul de stat! de acolo ti se trage S Klase! stii de ce cred asta? Pt ca tu nici a scrie nu poti!

 9. solar

  Nu inteleg, de ce ministrul Justitiei, asa tanar si modern, nu ia atitudine fata de acest fenomen, de parca ar tolera efectele comunismului…

 10. marina

  Sa vedeti in aceste zile de sarbatori de iarna ce au facut ei din oameni! Cozi interminabilke ca sa poti obtine o hartie, si la urma – ti-o da cu greseli!!!

 11. corb

  Si pentru toate astea platim triplu – o data ca intretinem toata haita de ofiiciali de stat, a doua oara + ca platim taxe de stat care ni le cer pentru servicii proaste, a treia oara – ca le dam si mita.

 12. mila

  parca numai la justitie platesc oamenii mita in tara asta, vedeti ce e pe la politie si pe la procurori. si ce case si masini au acestia…

 13. Nicolae

  Moldova e o tara pentru Vasea. Si el nu doreste altceva. Altfel nui va ajunge de benzina. Cred ca trebuie de votat comunistii ca Vasea sa aiba de benzina. Hai moldoveni-italieni, portugheji, spanioli etc. lucrati cu indrazneala. Degraba Ministrul va schimba pasapoartele si va vor trebui altele. Si vasea isi va pune mintea in miscare, si desigur va avea bani de benzina pentru C class.

 14. RM

  Baietilor astia li se plateste bani pentru ca sa obtina actele necesare pentru persoane. Dar daca sunt remunerati trebuie sa plateasca si impozite. Impozite, dupa cum imi dau seama, nu platesc. Iata un temei pentru pornirea unui dosar macar administrativ.
  P.S. Nu trebuie incurajata o astfel de activitate. Maine o sa ne trezim cu “intermediari” pe la toate autoritatile publice. Sa vedem cum o sa va placa atunci.

 15. carabutnicu

  Ceia ce vad eu e ca acest sistem de ‘intermediarism’ a fost proiectat din start, scopul final e ca oamenii sa renunte la preturile oficiale si sa plateasca preturi ‘custom’ si neimpozitabile.

  O solutie ar fi sa legalizeze acest process, din cauza ca din cite se vede el e destul de bine organizat si lucreaza – oamenii nu pierd timp pe obstacolele inventate de autoritati.

  Ce te faci daca ai nevoie de facut carta de resedinta pentru franta si iti dai seama ca nu gasesti certificatul de nastere ?
  Va zic eu – suni in moldova si rogi baietii.
  E o solutie care te scapa de problemele impuse de pasaportul albastru a lui Voronin.

 16. RM

  Existenta institutiei intermedierii reprezinta o exigenta a faptului ca capacitatile multor persoane nu sunt atit de multilaterale pentru a cunoaste diverse domenii sau aceste persoane nu sunt autorizate sa activeze in aceste domenii. Intermedierea apare normala in domenii straine unor persoane sau din momentul cind un intermediar este util pentru a organiza si eficientiza activitatea permanenta a acestora (spre exemplu un fotbalist caruia ai expira contractul cu clubul de fotbalnu are timp pentru a-si negocia in detalii contractul sau pentru a-si gasi de sine statator un alt club de aceia apeleaza la un intermedia – agent sportiv care ai va pregati terenul pentru viitoarele negocieri).

  Daca e sa revenim la cazul nostru atunci “angajarea” unor intermediari ar complica sistemul de eliberare al unor acte si ar limita accesul personal la procedura de obtinere a acestora. Functionarul public v-ar putea reprosa ” de ce nu a-ti apelat la un intermediar” si sa va “refuze respectuos”.

  La moment “intermediarii” protagonisti ai investigatiei intra fara rind in birourile functionarilor si obtin actele necesare in tim scurt. Aici apar doua semne de intrebare si anume:
  . prin ce minune sunt eliberate atit de repede actele, iar daca e ceva normal nu am putea si noi face la fel;
  . oare un intermediar nu face celelalte persoane sa stea in rind mai mult timp;
  . care ar fi probabilitate ca functionarii publici din aceasta institutie sa nu fie corupti de catre intermediari.
  Ginditi-va va rog la aceste intrebari si analizati cit de normala este activitatea acestor intermediari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *