Reacţii la articolul “Moarte la 18 ani: Crimă sau accident?”

ZdG a primit o scrisoare semnată de 9 profesori ai Liceului Teoretic “Dimitrie Cantemir” din Glodeni, acolo unde a studiat anterior Sergiu Vasilos, tânărul decedat în condiţii suspecte în vara anului trecut  şi despre care am scris în numărul din 11 februarie 2010 în articolul “Moarte la 18 ani: Crimă sau accident?“.

266-articolulMembrii corpului didactic s-au adresat cu speranţa că ziariştii de la ZdG vor contribui la dezlegarea cazului descris în articolului din 11 februarie.

Nenorocirea familiei Vasilos ne-a întristat pe toţi. În acele zile de vară, când părinţii epuizaţi de puteri îşi căutau fiul, un băiat de treabă, inteligent, cu purtare exemplară, speram cu toţii că totul se va sfârşi cu bine, iar băiatul va fi găsit viu, sănătos şi nevătămat. Nu a fost să fie. Dumnezeu a vrut să-l ia la dânsul în ceruri. Noi nu putem să-l uităm pe Sergiu şi nu putem înţelege în ce circumstanţe a avut loc decesul băiatului. Nu credem că Sergiu şi-ar fi permis ieşiri cu băuturi alcoolice şi distracţii. Aceasta nu era în firea lui”, se menţionează în scrisoare.

Profesorii îl descriu pe Sergiu ca fiind un copil deosebit, care se distingea prin performanţe la matematică şi informatică. “Timp liber practic nu avea, deoarece permanent era ocupat de studierea aprofundată a acestor discipline. Rezultatele munci sale au fost locuri premiante la olimpiade municipale şi republicane. Nu a mai ajuns sărmanul să-şi primească singur trofeul pentru locul II la olimpiada republicană la informatică, în anul 2009”, scriu cu regret foştii profesori ai lui Sergiu Vasilos.

“A plecat în altă lume, lăsându-şi părinţii şi rudele apropiate, colegii cu un strigăt disperat de întrebare. De ce? Ce s-a întâmplat în acea seară?”, se întreabă profesorii. “Analizând cele descrise în ZdG, observăm că persoanele ce i-au fost alături în seara fatală se contrazic în afirmaţii. Chiar şi mărturiile profesorului de informatică, Vasile Ermicioi, sunt contradictorii. De unde putea d-lui să ştie comportamentul lui Sergiu, când acesta, după spusele profesorului, “era slab la beţie”, “dacă se întâmpla, se îmbăta puţin, adormea vreo 5 minute şi nu simţea nimic, puteai să-l tragi de urechi, să-i faci orice”.

Cei nouă profesori semnatari ai scrisorii fac referire şi la declaraţiile contradictorii ale poliţiei, referitor la ora de aflare a băieţilor la lac (ora 17.30), în raport cu afirmaţile lui Andrei Cebanu, care spunea că se găseau la lac la orele 23—24. “Nu s-a întrebat nimeni unde-s hainele lui Sergiu. Poliţia nu a verificat apelurile telefonului mobil. Apar semne de întrebare şi în declaraţiile dirigintei Samson, care afirmă că poliţia nu a făcut nicio încercare de a discuta cu colegii şi profesorii lui Sergiu de la Liceul Republican cu Profil Real”, mai notează profesorii.

“Credem că acest caz nu trebuie clasat din lipsă de probe. Sperăm că Procuratura Chişinău îl va examina cu obiectivitate şi va da răspuns la întrebările ce macină sufletul părinţilor celui care a fost Sergiu Vailos”, cer foştii profesori ai tânărului găsit fără suflare în vara anului trecut în lacul din parcul “La Izvor”.

Una peste alta, în urma dezvăluirilor ZdG, dar şi ca urmare a insistenţelor tatălui băiatului, se pare că responsabilii Comisariatului de Poliţie Buiucani, care s-au ocupat anterior de caz, vor dispune, săptămâna viitoare, investigarea repetată a morţii acestui tânăr. ZdG insistă ca organele abilitate să investigheze profesionist moartea tânărului Sergiu Vasilos. De asemenea, rugăm persoanele care cunosc ce s-a întâmplat în acea seara de 3 iunie 2009 să anunţe redacţia sau organele competente, contribuind la depistarea adevărului.

V. M.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Costantin

  Citez “De unde putea d-lui să ştie comportamentul lui Sergiu, când acesta, după spusele profesorului, «era slab la beţie», «dacă se întâmpla, se îmbăta puţin, adormea vreo 5 minute şi nu simţea nimic, puteai să-l tragi de urechi, să-i faci orice».” citat inchis.
  Cum de unde?Clar ca profesorul a consumat in companie cu Sergiu bauturi alcoolice.

 2. Costantin

  Din spusele lui Vasile Erimcioi, profesor de informatica, citez «După toate probabilităţile, au băut. Cine ştie ce ar fi vrut Sergiu să încerce… Posibil că a fost un accident. El nu bea. Dacă se întâmpla, servea puţin, după care mai că nu ţinea minte nimic. Era slab la beţie. Dacă se îmbăta puţin, adormea vreo 5 minute şi nu simţea nimic. Puteai să-l tragi de urechi, să-i faci orice», ne-a mai spus profesorul de informatică.
  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

 3. p/u constantin

  Da, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, dar noi, cei care suntem vii trebuie sa contribuim la aflarea adevarului, pentru ca exista multe lucruri care duc spre un omor. Si ar fi socant daca s-ar descoperi ca el a fost omorat de colegi…

 4. Costantin

  Citez” Persoane din liceu, sub protecţia anonimatului, ne-au spus că » în acea seară s-au întâmplat multe lucruri» şi că exclud varianta unui simplu şi banal accident. Mulţi, după acest incident, se tem să mai meargă noaptea prin preajma căminului.” citat inchis.
  Cred ca cel mai important pentru a afla adevarul este de a stabili sirul evenimentelor care au avut loc dupa intoarcerea lui Sergiu la camin.Exista persoana de serviciu la intrare,colegi de odaie,etc.
  Cat despre descifrarea convorbirilor telefonice, sunt sigur ca ele au fost obtinute de politie,{chiar fara intentarea unui dosar penal},dar nu au dat nimic pozitiv.
  Cauza mortii a fost stabilita pana la identificarea cadavrului si spune – cauza mortii in urma “asfixierii mecanice prin înec». «La examinarea medico-legală a cadavrului nu au fost depistate leziuni corporale, iar la momentul decesului, acesta era în stare de ebrietate etilică uşoară», constată medicii.”
  Nu trebuie sa excludem si faptul ca Sergiu, intorcandu-se la camin,a mai consumat bauturi alcoolice, dupa care cu colegi de la camin a plecat din nou la iaz,unde vrand sa braveze ,pur si simplu s-a inecat, iar colegii speriati au fugit si au muţit.

 5. p/u constantin

  In articol scrie ca politia nu a luat descifrarea convorbirilor telefonice…daca o luau, spuneau ca nu au gasit nimic relevant.
  2 Sergiu odata ce a plecat la iaz, nu a mai revenit inapoi la camin, deci…
  Sergiu nu consuma bauturi alcoolice, sau n u in cantitati mari…medicii ii interzisera sa intre in apa…
  Cum ti se pare faza cu ochelarii de inot. Eu cred ca astia sunt cheia, si pe asta s-au bazat andrei si celalalt coleg ca sa iasa nevinovati…Cred ca au mintit pe asta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *