Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   R. Moldova, bântuită de pedofili

R. Moldova, bântuită de pedofili

La 1 iulie 2012, în R. Moldova a intrat în vigoare legea care prevede castrarea chimică a pedofililor. Perspectiva sumbră nu i-a speriat însă pe agresori. În ultimele luni, opinia publică a fost alertată de mai multe cazuri în care copii, fete şi băieţi, au devenit victimele unor pedofili.

În primăvara lui 2012, deputatul liberal Valeriu Munteanu a propus Parlamentului aprobarea unei legi prin care persoanele care agresează sexual minori să fie castrate chimic. Propunerea a stârnit reacţii aprinse printre deputaţi, dar şi printre organizaţiile care apără drepturile omului. Iniţial, preşedintele Timofti s-a opus legii, pentru că aceasta ar fi fost în contradicţie cu prevederile constituţionale care se referă la inadmisibilitatea tratamentului degradant faţă de oameni. În cele din urmă, spre binele Alianţei, aşa cum recunoştea ulterior Dumitru Diacov, deputat PD, legea a fost votată repetat de deputaţi, iar Timofti nu s-a mai putut opune, ea intrând în vigoare de la 1 iulie 2012.

Lege nouă, probleme vechi

Legea prevede că pedofilii vor fi castraţi în ultimele trei luni de detenţie, prin injectarea unui medicament special, care suprimă dorinţa sexuală. Castrarea va fi obligatorie în cazurile pedofililor care au abuzat copii de până la 14 ani. În celelalte cazuri, potrivit legii, măsura va fi aplicată prin hotărâre judecătorească. Perspectiva sumbră care îi vizează pe eventualii pedofili pare însă să nu-i fi speriat pe aceştia.

În noaptea de luni spre marţi, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) anunţau că au curmat în ultima clipă o tentativă de pedofilie. Luni, 3 septembrie, unitatea de Gardă a Comisariatului de Poliţie din sectorul Buiucani al capitalei a fost alertată de o doamnă care anunţase despre dispariţia fiicei sale de doar 4 ani, care se juca în curte. Poliţiştii au reuşit să o găsească pe copilă peste câteva ore în subsolul unui bloc locativ din orăşelul Durleşti. Fetiţa ar fi fost ademenită cu dulciuri de un bărbat de 48 de ani, anterior condamnat pentru pedofilie. Rezultatele testelor medicale au stabilit că minora nu a fost supusă agresiunii fizice sau sexuale, ea fiind acum în afara oricărui pericol.

Tot luni seara, o fată de doar 12 ani s-a plâns la poliţie că a fost violată în sectorul Botanica al Capitalei, fiind sechestrată de o persoană în timp ce  pleca la magazin. Părinţii fetei au alertat poliţia, care au găsit-o pe fată în timp ce se întorcea acasă. Ea le-a spus oamenilor legii că ar fi fost violată. Tânăra este acum internată în spital. Poliţia nu a anunţat despre reţinerea vreunui suspect în acest caz.

Recent, la finele lunii august, oamenii legii au reţinut un profesor din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicoale Testemiţanu”. Acesta a fost acuzat că ar fi instigat un fost angajat al Biroului Migraţie şi Azil al MAI să recruteze băieţi minori pentru a întreţine cu ei raporturi sexuale. În cadrul acţiunilor de urmărire penală au fost identificaţi trei minori, cu vârste între 14 – 15 ani, care au avut de suferit. S-a stabilit că băieţii, pentru a întreţine relaţii sexuale cu profesorul, primeau câte 50 de lei.

Toate astea după ce în luna mai, cinci bărbaţi, trei cetăţeni ai R. Moldova, un italian şi un norvegian, au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie, pentru trafic de copii şi acţiuni cu caracter sexual. Potrivit organelor de drept, în urma acţiunilor pedofililor ar fi avut de suferit 6 băieţi minori, dar nu se exclude că numărul acestora este mai mare.

Între „Va funcţiona” şi „Nu este eficientă”

Una peste alta, Valeriu Munteanu, deputat PL, autorul legii cu privire la castrarea chimică a pedofililor, consideră că „legea îşi va face cu siguranţă efectul, pentru că efectele se vor resimţi în timp. Eu nu pot să fac statistici, dar am toată siguranţa că această lege va acţiona inclusiv la nivelul prevenţiei, mai ales după ce primele persoane vor fi judecate cu aplicarea acestei sancţiuni. Este complicat ca de la 1 iulie şi până astăzi, toţi demenţii să cunoască despre faptul că legea a fost aprobată, pentru că informaţiile merg foarte complicat. O bună parte din cetăţenii R. Moldova mai cred că Lenin este viu, iar Stalin n-a murit. E greu să afle într-un timp foarte scurt despre această lege”, spune Munteanu, care se arată dispus spre colaborare pentru eventuale prevederi noi în acest domeniu. „Eu o să salut aceste iniţiative şi o să contribui cu votul meu în Parlament”, promite deputatul.

O iniţiativă în domeniu venise în luna mai, din partea deputatului PLDM Ghenadie Ciobanu. Acesta dorea închisoare pe viaţă pentru pedofili, considerând că doar castrarea nu ar fi eficientă. Iniţiativa însă nu a avut o finalitate, fiind respinsă de către deputaţi. Împotriva iniţiativei s-au pronunţat şi Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi PG, prin două avize. Aceste instituţii considerau că iniţiativa deputatului schimbă concepţia, deoarece deţinerea pe viaţă nu e umană şi normală într-o democraţie. „Am rămas nedumeriţi. De ce castrarea chimică se consideră mai umană, ea fiind şi mai neeficientă?”, spune Ciobanu.

„E bine însă că am pus o problemă care să dea de gândit, inclusiv deputaţilor. Am impresia însă că la noi despre pedofilie nu se discută într-un cadru larg, ca să nu spun serios, ci fragmentat. Trebuie să privim lucrurile mai profund”, crede deputatul.

Pedofilia, nu e boală în R. Moldova

Afirmaţiile sale sunt susţinute până la un punct şi de Natalia Bairam, avocat la Centrul „La Strada”, care spune că era nevoie de o lege împotriva pedofililor, dar crede că în actuala lege privind castrarea chimică accentele au fost puse incorect. „Castrarea chimică, ca efect de înfricoşare a agresorilor, este aproape egală cu zero. Spun asta reieşind din diversele studii în domeniu. Vedeţi şi acum că ea se dovedeşte ineficientă. E nevoie de revenit la acest subiect cu o abordare mai amplă. Noi susţinem înăsprirea pedepsei pentru astfel de infracţiuni”, a precizat avocata.

Natalia Bairam mai trage un semnal de alarmă. Ea spune că în R. Moldova nu există programe de reabilitare şi tratament pentru pedofili, aşa cum sunt în ţările europene. Se întâmplă asta pentru că în R. Moldova pedofilia nu e recunoscută ca maladie. „Pedofilia nu se diagnostichează. În cadru juridic, noi nici nu putem opera cu termenul de pedofilie, pentru că nu e un termen recunoscut în legislaţia penală. Sunt necesare tratamente şi ca persoanele să fie recunoscute cu diagnosticul respectiv. Aşa e în ţările europene. Vrem să promovăm introducerea profesionalizării psihologilor în psihologia legală în curricula universitară, pentru ca aceştia ulterior să poată diagnostica oamenii care suferă de pedofilie, iar ulterior, să poată lucra cu ei. Acum, la noi nu există aşa ceva”, spune Bairam.

Lipsa încrederii celor abuzaţi în instituţii

La rândul său, Tamara Plămădeala, avocatul parlamentar al copilului  este de părere că, pentru ca legea privind castrarea chimică a pedofililor să fie funcţională, trebuie să fie elaborate acte normative ca ea să poată fi aplicată. „Acum, asemenea acte nu există. Din păcate, sunt mult mai multe cazuri de pedofilie, mai ales în rândurile celor vulnerabili, care sunt mai uşor de manipilat, cu bani sau altceva. Totodată, la noi nu se vede din partea guvernanţilor interes faţă de această problemă şi în special faţă de copii”, afirmă Plămădeală.

„O altă problemă e lipsa de încredere a celor abuzaţi în organele statului. Oamenii se tem să comunice asemenea cazuri pentru că nu au încredere în instituţii. Oamenii, când vin la noi şi se plâng, cunosc foarte bine că se mituieşte, se plăteşte şi se acoperă totul. Cel cu bani scapă de pedeapsă. Această lipsă de credibilitate a statului este o problemă, iar statul trebuie să muncească pentru a-şi ridica nivelul de credibilitate. Nu avem funcţionari pregătiţi. Pentru ei responsabilitatea este doar pe hârtie”, mai spune Plămădeală.

Întrebat despre numărul de persoane care s-au plâns la PG după 1 iulie privind abuzurile sexuale împotriva copiilor, Eduard Bulat, procurorul-şef al Secţiei prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane din cadrul PG, a spus că „cel puţin, numărul plângerilor nu a crescut după intrarea în vigoare a legii”. Procurorul a precizat că deocamdată nu a fost judecată nicio persoană în baza noii legi.

Se pare că recentele abuzuri împotriva minorilor i-au făcut pe guvernanţi să ia prima măsură. Miercuri, 5 septembrie, cabinetul de miniştri a aprobat un proiect de lege propus de deputatele PLDM Maria Ciobanu şi Liliana Palihovici, prin care persoanele condamnate pentru viol săvârşit asupra unui minor nu vor putea fi amnistiate sau graţiate.