Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Puşcăria din bordel (III)

Puşcăria din bordel (III)

295-bordel„Într-o zi, m-au urcat întro maşină şi m-au dus în pustiu. Au zis că au să mă înveţe cum să lucrez. Acolo, 7 localnici, beduini, şi-au bătut joc cum au putut. N-am crezut că voi scăpa cu zile. După asta, timp de câteva săptămâni nu mă puteam ţine pe picioare. M-au dus la un spital. Pentru că mă simţeam atât de rău, mi s-a permis să dau primul telefon acasă. Ce puteam să le spun la ai mei?”. În acest articol prezentăm istoria Ecaterinei până şi după ce a fost traficată.

Cu 5 ani în urmă, la 1 septembrie 2005, Ecaterina pleca, într-o maşină condusă de doi bărbaţi din Orhei, în străinătate, să muncească pentru a-şi întreţine familia. Pleca la Dubai, căci această destinaţie i s-a dat ca o ultimă şansă după ce persoanele care s-au oferit să o ajute i-au propus, Austria, Cipru, dar, ar fi fost respinsă din cauza unor probleme de sănătate.

„Iniţial, mi-au propus să muncesc în Austria, cu 1200 USD pe lună. Chiar am fost cu ei la notar, unde au fost făcute nişte acte. Apoi au zis că e imposibil, spunându-mi să plec în Cipru”. Pentru a ajunge în Cipru, Ecaterina a fost solicitată să facă teste sanguine. „Tot ei m-au dus la o clinică în Chişinău. Mi-au făcut testele la o cunoştinţă de-a lor şi mi-au spus că am Hepatita C, de aceea nu pot pleca decât în Dubai”.

Ecaterina nu cunoscuse până atunci să fi avut hepatită, cu atât mai mult această formă complicată. Anterior, făcuse teste medicale, recent născuse un copil, dar nimeni nu i-a spus că suferă de o asemenea maladie.

Şi-a zis că e nevoie cu atât mai mult să plece la muncă, să adune bani nu doar pentru a întreţine copilul, ci şi pentru a se îngriji de propria sănătate. Singura ofertă era Dubaiul, unde urma să fie angajată în calitate de menajeră.

Menajere cu machiaj de club

La început de septembrie 2005, doi bărbaţi o încoţeau întro maşină spre România, de unde urma să ia avionul spre Emiratele Arabe Unite. „Ei sunt Victor Sorocovici şi Igor Spânu, care era la volanul maşinii. S-au purtat frumos atunci, mi-au spus că la Dubai mă va întâmpina angajatorul şi că voi lucra servitoare. La Huşi, mi-a părut straniu că au oprit şi au stat de vorbă cu doi bărbaţi din România. După ce bărbaţii le-au dat nişte bani, m-au coborât din maşină şi m-au anunţat că merg cu alţii mai departe”, spune Ecaterina.

A fost dusă la Aeroportul Otopeni, iar de acolo, spre Dubai. „Acolo, la 5 dimineaţa, m-a întâmpinat un bărbat care a întrebat: „Eşti de la Victor?”. Am confirmat că sunt de la Victor Sorocovici şi el m-a însoţit în oraş, la un apartament”, povesteşte Ecaterina.

Acolo avea să găsească câteva fete din România, care au şi familiarizat-o cu rostul muncii lor. „Spre seară, mi-au zis să mă îmbrac frumos. Cu ce să mă îmbrac, dacă aveam doar haine simple, pentru munca de menajeră”. Ecaterina spune că a fost machiată şi coafată fără explicaţii, i s-a oferit şi ceva de îmbrăcat şi i-au spus că munca e de fapt alta: deservirea intimă a bărbaţilor.

„Condiţia a fost să aduc pe seară 1000 de drahme, circa 300 USD!”, povesteşte femeia, relatând calvarul care a urmat. În fiecare seară, era îmbrăcată, machiată şi dusă la un club de noapte, unde refuza să îndeplinească activităţi de prostituţie. „Nu puteam. Acolo trebuia să beau alcool cu clienţii, după care să plec cu ei. Nu-mi puteam permite să beau alcool, după ce mi-au zis că am hepatită şi aveam nevoie de o dietă strictă. Mă aduceau înapoi şi mă ameninţau”. În scurt timp, femeia a fost informată că ar avea o datorie de 20000 de drahme, plus banii pe viză şi bilet, care ar trebui restituiţi urgent.

„Au încetat să îmi mai dea de mâncare. O lună de zile. Urmăream, după ce mâncau ei, dacă rămânea ceva, adunam rămăşiţe. Deseori nu aveam acest noroc”, explică Ecaterina condiţiile de „detenţie” de pe lângă bordel.

Bărbaţii pustiului

Într-un sfârşit, au învins-o. A mers la muncă, dar peste o săptămână s-a îmbolnăvit. Avea febră, nu putea ţine ochii deschişi. „Mă machiau, îmi pictau ochii şi mă trimiteau la muncă. Eram frântă de puteri. S-au înfuriat şi au zis că mă vor învăţa cum să lucrez”, spune ea.

Întro zi, au urcat-o în maşină, împreună cu alte două tinere din Rusia, ţinând drumul spre un pustiu. La un loc stabilit, aşteptau 7 localnici, beduini. „Şi-au bătut joc cum au putut de noi. Una din cele două fete a rămas acolo. Era moartă. I-am auzit doar ultimele cuvinte: „Am un fiu mic, vreau să trăiesc”. N-am crezut că voi scăpa cu zile. După asta, timp de trei săptămâni, nu mă ţineam pe picioare. M-au dus la spital”. Ştiind că a fost recent diagnosticată cu hepatita C, Ecaterina le-a spus medicilor despre problemă. I s-au făcut teste şi i s-a spus că nu au descoperit în sângele ei acest virus.

Ecaterina se simţea, totuşi, rău. Atunci i s-a permis să sune pentru prima dată acasă, să îşi audă măcar copilul. „Ce aveam să le spun? Prin ce trec aici? Cine m-ar fi înţeles?”- se întreabă până acum.

Suma pe care o „datora” era enormă. Munca era imposibilă – trebuia să deservească de la 30 până la 80 de bărbaţi pe zi, cu vârste de 13—90 de ani. Unii erau localnici arabi, dar majoritatea erau turişti europeni.

Salvarea Ecaterinei a venit de la un turist german, care a înţeles în ce situaţie se află. I-a dat bani să îşi „răscumpere” datoria, să îşi „răscumpere” paşaportul şi să poată pleca. A revenit acasă la problemele vechi, cu multe probleme noi. Şomaj, sărăcie, dar şi teama de hepatita C. Pe atunci a înţeles că e însărcinată cu cel de-al doilea copil, dar, din cauza hepatitei, a avortat. Apoi a făcut iar teste şi a aflat cu stupoare că nu are hepatită. Niciun fel. De atunci, la fiecare şase luni, repetă testele. Totodată, în fiecare lună, e prin instanţe. Ecaterina spune că, alături de alte femei din Orhei, vrea ca cei vinovaţi de exploatarea lor sexuală să fie pedepsiţi, iar comerţul cu femei să fie stopat.

„Când am depus plângerea la poliţie, Victor Sorocovici mi-a spus să renunţ, să-mi retrag cererea, să spun că nu am pretenţii. M-a prevenit că se va întinde procesul de nu voi fi bucuroasă”, spune Ecaterina, adăugând că s-a simţit mereu îngrijorată de situaţia ei şi a copilului. „Tot anul am fost stresată, mai ales când copilul venea singur de la şcoală”, conchide Ecaterina.

Victor Sorocovici şi Igor Spânu sunt acuzaţi de mai multe tinere din Orhei că ar fi fost traficate în bordeluri din Dubai sau Cipru (partea turcească a insulei), pentru exploatare sexuală în cluburi de noapte.

Anchetatorii din cadrul Serviciului Combatere a Traficului de Persoane a Comisariatului General de Poliţie au declarat pentru ZdG că o parte dintre dosarele intentate în baza acestor plângeri sunt deja examinate de Judecătoria Orhei, iar o altă parte din cazuri – sunt încă anchetate de poliţie.

Menţionăm că atât procurorul Alex Macovei, cât şi reprezentanţii MAI au declarat că Victor Sorocovici a fost dat în urmărire internaţională, deoarece a părăsit R. Moldova având interdicţia legală de a o face. Avocaţii celor două persoane acuzate au declarat anterior că ei neagă acuzaţiile şi nu se consideră vinovaţi.

Reporter de Gardă