Proprietarul majoritar al BEM îşi are sediul la Ambasada Moldovei de la Moscova

shor-bancaÎntreprinderea care a cumpărat recent un pachet majoritar de acţiuni de la Banca de Economii este deţinută de o firmă cu sediul la Moscova. Directoarea firmei moscovite, este şi directoarea firmei “Victoria Trade” cu sediul în Ambasada R.Moldova din Federaţia Rusă.

Firma care a procurat la 29 august un pachet majoritar de la Banca de Economii deţine în prezent 33,72 % de acţiuni la această bancă. Aceasta este o întreprindere cu capital străin şi se numeşte “Sisteme Informaţionale Integrate”. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CIS), fondatorul acestui SRL este unic, fiind de fapt un alt SRL, înregistrat în Federaţia Rusă, “Constanta” SRL.

Atât firma mamă “Constanta” SRL, cât şi firma fiică “Sisteme Informationale Integrate”, au în calitate de manager o singură persoană – Iana Mihailovna Gaidaiciuc. Doar că firma mamă este cu mult mai săracă decât firma fiică, cea care a procurat pachetul majoritar al unei mari bănci din R.Moldova. În timp ce datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) ne arată că firma “Sisteme Informaţionale Integrate” are un capital statutar de circa 57 milionae lei, firma fondatoare de la Moscova indică în registrele publice un capital statutar de doar 10000 de ruble rusesti, adică ceva mai puţin de 4000 de lei moldoveneşti.

Firma „Sisteme Informaţionale Integrate” a fost creată în 1997 cu genuri de activitate legate de tehnica de calcul, contabilitate şi revizie contabilă, consultatii pentru management, cercetare a pieţei, sondaj al opiniei publice, investigaţie şi protecţie a bunurilor şi persoanelor. Totodată, firma “Constanta” are indicat în actele statutare un gen de activitate foarte diferit, fiind specializată pe tot ce ţine de activitatea restaurantelor şi cafenelelor, cum ar fi „pregătirea produselor culinare, comercializarea băuturilor, programe distractive, alimentaţie rapidă, restaurante pe vapoare”.

Iana Mihailovna Gaidaiciuc este directoarea câtorva firme din Federaţia Rusă. O altă firmă pe care o administrează aceasta se numeşte „Victoria Trade” care îşi are sediul pe strada Rojdestvenka 7, Kuzneţkii Most, din Moscova. Exact la aceeaşi adresă se află şi Ambasada R.Moldova la Moscova şi hotelul cu restaurant de pe lângă această instituţie diplomatică.

Deşi registrele publice din Federaţia Rusă care oferă informaţii cu privire la activităţile statutare şi adresele firmelor nu dau numere de telefon, a fost foarte simplu să comunicăm cu Iana Gaidaiciuc, care, de la 29 august 2013, e şi managera firmei ce deţine pachetul majoritar de acţiuni la Banca de Economii a Moldovei. Mai multe pagini de anunţuri de la Moscova inserează un anunţ prin care sunt solicitaţi, pentru angajare în câmpul muncii, chelneri calificaţi. Doritorii de a lucra în calitate de chelneri sunt informaţi că se pot adresa la sediul din Rojdestvenska 7 sau o pot apela pe Iana Gaidaiciuc la câteva numere de telefon afişate.

Contactată telefonic de reprezentanţii redacţiei, Iana Mihailovna a recunoscut că firma pe care o administrează a devenit acţionar decisiv în cadrul BEM. Ea a mai spus că îşi cunoaşte toate atribuţiile legate de noul său statut, dar că nu are de gând să şi le împărtăşească nimănui la telefon.

Potrivit datelor publice, firma „Victoria Trade” de la Moscova este deţinută de către firma moldovenească „Moldoclassica”, creată de omul de afaceri Miron Şor în anii 90. Anterior, ZdG a scris că restaurantul din sediul Consulatului R.Moldova la Moscova ar fi întreţinut de către Ilan Şor şi soţia sa, cântăreaţa Jasmin. Atunci, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova ne-au declarat că firma “Constanta”, care detine acum şi acţiuni la BEM, este cea care gestionează restaurantul “Moldova” din incinta Ambasadei, restaurnat care a aparţinut cândva Ambasadei R. Moldova în Rusia.

RdG

loading...

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

15 comentarii

 1. ion

  E o afacere in sirul de “afaceri”-ACTIUNI ANTI-VILNIUS, menite sa compromita R.Moldova in fata UE, sa trezeasca neincredere, sa fie amanata parafarea Acordului de Asociere si “fratii mai mari” sa mai capete un ragaz pentru acapararea definitiva a R.Moldova si ruperea ei de la spatiul UE. Totodata sunt actiuni PROVOCATOARE, de care Voronin etc. se vor folosi pentru a declansa asa-zisa “revolutie de catifea” – la fel ANTI-VILNIUS al PCRM, PSDM, PSM etc.
  Consiliul Superior de Securtate, Justitia, Procuratura ar trebui sa verifice legalitatea tranzactiilor, iar presedentia, parlamentul si guveernul ar trebui sa ia de urgenta masuri adecvate pentru a redresa situatia acvum, cand pana la Vilnius au mai ramas mai putin de 100 de zile.

 2. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Impuscati ca pe Ciausescu ,- ar fi prea crestineste pt lepadaturile ce vând tot ce mișca pe palma de pământ între Prut si Nistru!
  Arși de vii, iar cenușă de imprastiat pe vânt !

 3. alex

  urmariti link-ul http://jcc.justice.md/services.php?court=20&key=CEBA95A4-6B84-E111-9696-00215AE00343&case_number=20-2e-3190-12042012&lang=ro
  si veti vedea un dosar intre firma data si Ministerul Finantelor, intentat la cererea ultimului
  Justice.md
  Judecătoria Centru

  pagina oficială

  Meniu
  Mesajul Preşedintelui judecătoriei
  Competenţa
  Cadrul normativ
  Serviciul relatii cu publicul
  Comunicate de presă
  Noutăţi
  Arhiva
  Organizare
  Lista şedinţe
  Lista dosare
  Baza de date hotărîri
  Informaţii statistice
  Informaţii de interes public
  Link-uri utile

  Cautare dupa:
  Tipul dosarului:
  Denumirea dosarului:
  Numărul dosarului:
  De la: Choose date
  Pînă la: Choose date

  Detalii:
  Numărul dosarului 20-2e-3190-12042012
  Tipul dosarului Civil
  Subtipul dosarului 2e
  Categoria dosarului Litigii privind executarea obligatiilor
  Judecătorul
  Numărul dosarului revizuit
  Denumirea dosarului Ministerul Finantelor vs SRL Sisteme Informationale Integrate
  Numărul dosarului atribuit manual 2e-1196/12
  Esenţa cauzei
  Data creării dosarului 12-04-2012
  Data arhivării dosarului
  Data înregistrării dosarului 12-04-2012
  Procedura examinării Prima instanţă
  Cauza soluţionată NU
  Data renunţării la cerere
  Comentarii

  <<< Inapoi

 4. Igor

  Iata de ce Sturza a dat de inteles ca e implicat si Filat pe aici , cred ca este vri-o legatura doar Ilan Shor ar fi omul care pretinde la prea multe ilegalitati si trebuie gasita metoda de-al stopa in toate infractiunile.

 5. radu

  Am impresia ca guvernantii se gindesc numai la ziua de azi numai la ce pot sa fure azi.
  Chiar nu se vede cum sistemul bancar este acaparat in mare parte de FSB-ul rusesc prin persoanele influente in stat, Plahotniuc, Filat ca sa nu se supere ca se impart ruble rusesti fara el, Ilan Sor, restul raiderilor………….
  La fine, care va fi rostul R.Moldova in UE cu un sistem bancar controlat de F.Rusa, ia sa-mi raspunda unul ce are creier…?

 6. sidorel

  Sor a luat credite de la BEM nu le intoarce, banca a slabit, cu banii inprumutati tot de la banca cumpara actiunile bancii, bravo asa se fura nu cu cutitu la colt de strada

 7. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  @Ion, radu…
  Nu ajungem noi in UE, frații   mei! 
  VORBARAIA DESPRE ASOCIEREA, SEMNAREA ACORDURILOR DE PARTENERIAT, VIZE , SCHIMB LIBER DE MARFURI, INTRARE IN COMUNITATE… ESTE O PERDEA DE FUM! 
  NOI NU V-OM AJUNGE  NICI  LA VILNUS DACĂ CAPETELE MAFIEI NU AJUNG IN PUȘCĂRIE, PANA IN NOIEMBRIE! Deajuns sa se inciapa CURATIREA chiar  de la cei mai MARUNTEI  din gasti, pardon , partide ! SA SE INCIAPA MĂCAR A ZGÂLTÂI GASTILE, CA  EI SA ÎNCEAPĂ A SE AFUNDA UNUL PE ALTUL. PT CA CEI CE-S COMPLICI LA FURAT  SE SUSȚIN RECIPROC, SE AJUTA,  DAR DACĂ S-AR ÎNCEPE O CURATIRE SI ZGALTAIALA ZDRAVANA S-AR CĂTACHI  UNUL PE ALTUL! 
  SI SUNT CONVINSA 100 la 100  , ȘTIȚI CINE O SA-I ZGALTAIE? 
  NIMENI ALTUL DECÂT VORONIN! 
  EU, FĂRĂ DE PARTID, ANTICOMUNISTA, ÎL VOI VOTA PE VOROȘCA, SA LE DEA LA BOT DERMORAHATILOR DE TOT SOIUL! 
  SI MAI ALES VREAU SA VAD CUM ÎL TANJESTE, ADICĂ MI-l CROIESTE,   PE BULBUCUL- PENIS DE 2 METRI  LUPU, PE PLOHOTNIUC, SARGHISOR, DONDONEL…
  NOI , POPORUL,  DEACUM NU AVEM NIMIC DE PIERDUT,- ne-au furat totul, ne-au vândut totul… Si onoarea, si speranta , si tara! 
  O farama de tara de rahat, o parte  dintr-un popor glorios, dar care am ajuns plebei,-  nu trebuieśte Europei, nici Rusiei, nici Nimănui! 

 8. Vlad Drakpula

  Moldoveni tampiti!!!!!! Cica mamaliga nu explodeaza!!!! care viitor europeam,mai,blegilor!!!!!

 9. ion-ion

  Bre oameni buni potolitiva. In RM toata viata si in socializm si in comunizm comertul si afacerile au apartinut “jidanilor”. Moldoveni si atunci si acu au fost numai langa sapa

 10. Virginia

  Bravo Mery! Te sustin si la urmatoarele alegeri liderul nostru este politicianul V.Voronin!

 11. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  @ Virginia
  Sper ca pana la alegerile viitoare sa se producă un miracol, sa apară o forța noua, din tineri , si mai ales femei, hotărâtori – haiduci adevarati, bărbați ai neamului.
  Salvarea palmei de pământ între Prut si Nistru o v-or face femeile!
  PT ca noi femeile , bătrânii, copiii am cam rămas fără bărbați.
  O Mare parte sunt alcoolici cronici ( beau ca vitele, altfel nu pot sa mă exprim in adresa omului ce bea pana își perde ratiunea ) , o parte se vad numai pe ei însuși si familiile lor ( nu-i freaca nimic de ceilalți) , o parte se ocupa numai de furat si se socot hărți si descurcareti, iar o parte sunt lichelele si tradatori ce
  vând tot: si neamul si tara!
  Tare as vrea sa nu stau cu streangul in gât , sa am un alt lider pt al vota, ca acest lider sa fie un Vlad Tepes, pt ca VOROȘCA e un hoț si un discreerat.
  Un pacatos de neertat. Care e bun numai PT ce am scris: sa dea la bot dermocratilor de tot soiul. Ei, comunistii , au mers numai pe trupuri, au ars si distrus moral popoare!
  Dar cel mai grav,- au înaintat prin nimicirea adevărului istoric si a unei imense părți a omenirii,- prin propogarea si implantarea cu forța a minciunei!
  Am fost si sunt ANTICOMUNISTA!

  Eu salvarea

 12. Actorul Vasile Butnaru

  Basarabia e Temnita Ruseaska. Doldora cu sclavi. Sclavi de origine latina. Romanie,salveaza-i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *