Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Procuratura şi GRENADA

Procuratura şi GRENADA

Şi după 50 de zile de la explozia din Piaţa Marii Adunări Naţionale, produsă pe 14 octombrie, de Hramul oraşului Chişinău, anchetatorii nu au identificat vreo persoană şi vreo organizaţie care ar fi organizat acel atac. Deşi mai mulţi participanţi la spectacol, inclusiv cele 42 de victime, au fost interogaţi, numele autorului crimei rămâne necunoscut. „Sunt foarte multe versiuni operative, foarte multe informaţii care se verifică, dar, deocamdată, nu avem bănuiţi procesuali, chiar dacă în vizor sunt mai multe persoane”, spune procurorul Igor Popa, din cadrul grupului special de lucru creat în cadrul Direcţiei Executare Urmărire Penală, a Procuraturii Generale (PG).

Procurorii afirmă că investigarea acestui caz este una complexă şi că, în acest proces, ar fi implicate principalele structuri abilitate cu anchetarea: MAI, SIS şi PG. Cu toate acestea, de mai mult de o lună deja, nu a mai fost făcută publică nicio informaţie legată de mersul anchetei. Întrebat dacă nu cumva trecerea timpului distanţează anchetatorii de subiect, procurorul Igor Popa a declarat că, din contra, cu trecerea timpului, ar putea să apară mai multe informaţii, deoarece infractorul şi-ar putea pierde din vigilenţă, autodeconspirându-se.

La acelaşi subiect, ministrul de Interne, Victor Catan, care, în zilele imediat următoare exploziei, anunţase că suspectul a fost reţinut, a declarat, pe 1 decembrie, că, deşi MAI este implicat în investigarea cazului, s-a convenit ca doar PG să facă declaraţii de presă. Pe de altă parte, anchetatorii consideră că e prea devreme să dea detalii sau să vorbească despre versiunile atacului, admiţând că ar exista mai multe, toate posibile.

Amintim că explozia s-a produs la 14 octombrie, la ora 22:05. În urma deflagraţiei unei grenade tip RG-42 au fost rănite 42 de persoane, majoritatea tineri. Grenada RG-42, potrivit experţilor militari, este una de tip ofensiv. Explozibilul a fost produs pe timpul URSS şi se mai păstrează în depozitele Armatei Naţionale. Raza de acţiune a grenadei e de 25 de metri. Grenada RG-42 explodează la câteva secunde după aruncare. Se presupune că agresorul a lansat grenada la picioarele tinerilor şi nu a aruncat-o în mulţime, garantându-şi, astfel, propria securitate.

Versiuni inutile?

Pe parcursul celor 50 de zile de la tragedie, la nivel oficial, dar şi neoficial, s-a vorbit despre mai multe versiuni ale deflagraţiei.

1 Ministrul de Interne, Victor Catan, a admis, în zilele imediat următoare exploziei, că acţiunea ar fi fost pregătită de separatiştii din Transnistria. Ministrul de Interne preciza că această versiune este una probabilă, dat fiind faptul că, în anticamera prim-ministrului Vladimir Filat, fuseseră înregistrate două apeluri telefonice de ameninţare.

2 Procuratura Generală susţinea, tot atunci, că ar fi vorba despre un act terorist, organizat în scopul intimidării populaţiei.

3 Procurorul General, Valeriu Zubco, declara că, în spatele acestei infracţiuni, ar sta o persoană sau un grup de persoane din lumea interlopă.

4 Directorul SIS, Gheorghe Mihai, afirma că ar exista o legătură directă între apelurile din anticamera premierului şi explozia din noaptea de Hram. „S-a stabilit că apelurile au parvenit de peste hotarele R. Moldova”, constata şeful SIS.

5 Ministrul de Interne, Victor Catan, nu excludea implicarea unor partide politice, „interesate de destabilizarea situaţiei, deoarece nu convine actuala guvernare şi cursul de integrare europeană pe care aceasta l-a ales”.

6 Ex-directorul SIS, Tudor Butnaru, afirmă că toate versiunile pot fi discutate. „Cred că a fost o provocare a forţelor ostile democraţiei, dar, în lipsa unor probe, este greu de spus exact cine e autorul crimei”, spune Butnaru, precizând că, în astfel de cazuri, contează cine şi cum caută. Ex-directorul SIS admite că grenada ar putea fi din arsenalul de arme şi muniţii de la Cobasna, care constituie o resursă sigură pentru traficanţii de arme.

7 CURAJ.NET constata că, pe pagina oficială a PCRM (www.comunistul.md), era afişat banerul şi linkul organizaţiei GRENADA (www.grenada.md). Denumirea sugera că acest grup promovează ideea de terorism. «Nu înţelegem de ce organele de drept tolerează o organizaţie, numele căreia trezeşte asocieri sinistre, care îndeamnă implicit la acte de violenţă şi terorism. Poate că acum a sosit momentul ca Ministerul Justiţiei şi Procuratura Generală să se autosesizeze şi să verifice posibilele legături între activitatea / programul GRENADA şi atacul cu grenade din seara lui 14 octombrie 2009», se menţiona în acel mesaj.

Deoarece despre versiunea nr. 7 s-a vorbit mai puţin, pe 1 decembrie, am încercat să identificăm vreo posibilă legătură dintre organizaţia GRENADA, PCRM şi explozia din 14 octombrie.

La adresa www.grenada.md am descoperit următorul anunţ, scris în limba rusă:

Сайт временно отключен: Сайт находится на текущей реконструкции, после завершения всех работ сайт будет открыт. Приносим вам свои извинения за доставленные неудобства.

În traducere, mesajul ar suna cam astfel: „Site-ul este temporar suspendat: Site-ul se află în proces de reconstrucţie, după finalizarea tuturor lucrărilor acesta va fi deschis. Ne cerem scuze pentru incomodităţile create”.

Potrivit unor surse din rândul comsomoliştilor din R. Moldova, grenada.md a intrat în „reconstrucţie” exact după evenimentele din 14 octombrie. Cu un efort neînsemnat, regăsim GRENADA pe site-ul http://protest.grenada.md/. Autorii acestuia spun că s-au consolidat pentru a opune rezistenţă „regimului antipopular al liberalilor (http://protest.grenada.md/?page_id=2). „Noi declarăm PROTEST acestui regim antiuman şi chemăm societatea să extindă rezistenţa împotriva regimului liberal, instaurat în Moldova”, declară membrii protest.grenada.md.
Mesajele postate pe protest.grenada.md sunt: „Jos dictatura Ghimpu”, „Jos cvartetul liberal”, „Jos mâinile de pe Constituţie”, „Să ne opunem reformelor antipopulare”.

Am revenit la procurorul Igor Popa, întrebându-l dacă ancheta, tainică şi confidenţială cum e, ţine cont şi de aceste coincidenţe între explozia grenadei RG-42, din seara zilei de 14 octombrie, şi oportunităţile acestor organizaţii, intitulate sugestiv GRENADA şi PROTEST.GRENADA. Procurorul a recunoscut că nu a auzit despre o astfel de organizaţie şi nici despre vreo posibilă legătură cu atacul din 14 octombrie.

Aneta GROSU