Primar bătăuş cu “Meritul civic”

“Oricui altcuiva, la orice alt loc de muncă, i se găseşte ac de cojoc, dar lui, care este primar şi care ar trebui să fie garant al integrităţii drepturilor cetăţenilor, nu poţi să-i faci nimic. Noi ne-am uitat în legislaţie cum am putea să ne debarasăm de el. În afară de referendum nu am găsit nimic. Este o faptă murdară, o pată pentru tot satul. Şi aşa ni se spune “satul cu primar bătăuş”. Aici, se consideră o crimă dacă vrei să ajungi primar în locul lui”, susţine consilierul local Sergiu Tutovan.

Anul trecut, consilierii locali din Giurgiuleşti s-au pomenit într-o situaţie de care nici nu vor să-şi amintească. “După ce primarul a bătut-o pe Tatiana Gălăţeanu, am decis să luăm atitudine, că nu se mai poate aşa şi am convocat o şedinţă. Am pus problema ca el (primarul, n.r.) să se dezică de post. Zicea să-l lăsăm să-şi termine mandatul, iar la următoarele alegeri nu va mai candida. S-a pus în genunchi, ne era ruşine şi de dânsul, şi de noi…”, îşi aminteşte profesoara Olga Tornea, care este şi consilieră locală.

Acţiuni parcă rupte din filme au loc la Giurgiuleşti de mai mulţi ani. Primarul Nicolae Tornea, decorat de V. Voronin în 2009 cu medalia “Meritul civic”, care se află în fruntea localităţii de vreo 16 ani, se mai întâmplă să comunice cu sătenii prin înjurături şi să-i convingă cu puterea pumnului.

Bătaie pentru complot împotriva primarului

Întâmplarea care, oarecum, a pus capac acestei situaţii a avut loc în primăvara trecută. După o zi de lucru, cu câteva pahare cinstite, primarul a sărit la bătaie la Tatiana Gălăţeanu, angajată a primăriei, care venise după cumpărături la magazinul din localitate. Acesta îşi acuzase subalterna că ar pregăti un complot împotriva sa la apropiatele alegeri. După un schimb de replici dintre cei doi, Tornea, la modul direct, a luat-o la bătut pe presupusa concurentă. “Bine că erau alte două colege cu mine şi că a întrat în magazin, la momentul potrivit, un sătean. Altfel, cine ştie ce se putea întâmpla”, povesteşte Gălăţeanu.

„Şocată, pentru că nu m-am aşteptat la aşa ceva, nici n-am ripostat”, îşi aminteşte femeia, care mult timp a fost mâna dreaptă a primarului şi care, în urmă cu câţiva ani, când revenise din străinătate,  se reangajase la insistenţa acestuia. Relaţia lor devenise tensionată, povesteşte Tatiana, când primarul aflase că ea intenţionează să candideze la locale. “Fa, tu, fa, vrei să ajungi primar?”, îşi aminteşte ea cum o acosta Tornea.

Despăgubiri morale şi dreptate de 1000 de lei

Pentru acea ispravă (ulterior chiar a recunoscut că a întrecut măsura, dar spune că nu el a fost primul care a sărit la bătaie), primarul s-a ales cu câteva procese penale: pentru injurie adusă în locuri publice, pentru vătămare intenţionată uşoară a integrităţii corporale, pentru consum de băuturi alcoolice în locuri publice şi apariţia în astfel de locuri în stare de ebrietate, pentru huliganism nu prea grav, acostarea jignitoare în locuri publice.

Imediat după această întâmplare, Tatiana Gălăţeanu a mers în instanţa de judecată. Ea cerea despăgubiri morale de 30 de mii. După şapte luni de judecată, a primit doar o mie de lei şi înjosiri suplimentare. După încheierea procesului de judecată, primarul a adunat toţi angajaţii administraţiei locale, ca să asiste la “înmânarea” despăgubirii morale prespective. Banii au fost donaţi grădiniţei din localitate. De fapt, femeia recunoaşte că nici nu-i trebuia suma de lei cerută în instanţă, doar vroia să-şi caute dreptatea. “Am fost umilită şi în judecată”, a fost răspunsul ei la întrebarea dacă a reuşit să-şi găsească dreptatea râvnită.

Referendum local eşuat

În legătură cu conflictul dintre primarul Tornea şi Tatiana Gălăţeanu, consilierii locali au convocat o şedinţă, ca să discute ce este de făcut. A fost invitat şi primarul. “Se târâia pe burtă şi îşi cerea scuze. Mai nu plângea, săruta mâinile la toţi, porcărie, nici nu vreau să-mi amintesc. Spunea că nu mai candidează la primărie, dar am înţeles că acum iar se bagă, a încăput pe lista PLDM”, spune consilierul Sergiu Tutovan, amintind că, după acea şedinţă, la care s-a decis că referendumul local ar fi singura soluţie, au trimis la Chişinău toate materialele. “În legătură cu faptul că urma să aibă loc referendumul republican, nu am avut dreptul să organizăm unul local. Tot legislaţia spune că nu poţi să-i faci nimic dacă mai este jumătate de an până la alegeri. A scăpat numai cu o sperietură uşoară. Doar atitudinea lui a fost condamnată de consilieri, să spun aşa”, a mai adăugat Tutovan.

Primarul Nicolae Tornea a mai avut anterior conflicte care au degradat în bătaie. Acum cinci ani, după o confruntare, s-a ajuns în judecată. Victimă s-a declarat primarul, deşi sătenii susţin că nu el ar fi fost adevăratul pătimit.

Bătaie de la o semnătură

Vasile Mocanu, bărbatul vizat în acel conflict, condamnat ulterior de instanţă la trei ani de închisoare cu executare condiţionată, spune că deja s-a conformat cu cele întâmplate. “Am trecut peste lucrurile astea, dar oricum am rămas cu o pată, în primul rând în inimă şi în al doilea rând, la poliţie. Din inimă trece, dar la poliţie rămâne, mult timp, o pată chiar şi pentrul viitorul copiilor”, spune bărbatul despre condamnarea sa, pe care o consideră nemeritată.

Conflictul dintre Mocanu şi primar s-a iscat de la o semnătură. La acea vreme, cei doi copii ai familiei Mocanu, care aveau probleme de sănătate, fuseseră operaţi la Chişinău. Pentru a beneficia de compensaţie din partea statului, aveau nevoie de un document de la primărie. “Timp de vreo şase luni, ne săturasem să umblăm pe drumuri cu acele acte. În ultimele trei săptămâni soţia s-a dus de vreo patru-cinci ori după o anchetă la primărie. Vină luni. Luni i se spunea – vină marţi. Marţi – nu, că luni e zi de primire. Tot aşa. După ce a intrat de mai multe ori la primar în birou, odată a luat-o de gât şi a dat-o afară, că, cică, s-a săturat de noi. Odată a făcut-o, să mă scuzaţi de cuvinte, noi suntem oameni credincioşi, nu ştiu dacă face să repet cuvintele, să mă scuzaţi, a făcut-o “p.. împuţită”. Da înjurături, bleduieli de tot felul… În ziua când s-a întâmplat bătaia, femeia-mi spune să mă duc eu la primărie, “eu nu mai îndrăznesc, că mi-i ruşine, atâta înjosire şi atâtea cuvinte rele”, mi-a zis ea. Eu atunci încă i-am zis că noi suntem creştini şi el e primar, trebuie să taci şi el să pună ştampila pe ancheta ceea”, îşi aminteşte Vasile Mocanu. Cu ancheta au avut multă bătaie de cap. Au fost la primăria din satul vecin s-o facă, pentru că secretara de la ei le-a spus că nu ştie cum s-o facă şi să se ducă unde vor.

“N-am mai putut nici eu, cu toate că sunt creştin”

În dimineaţa cu buclucul, soţia se dusese totuşi la primărie şi în vreo 20 de minute s-a şi întors plângând. “Fusese ca de obicei, o făcuse urât: “… împuţită”, “să te…”. Am luat ancheta şi m-am pornit eu. L-am întâlnit pe drum, lângă primărie, pleca undeva. L-am salutat şi l-am întrebat dacă se mai întoarce şi a început la mine: “da ce te f..?”. Porceşte. Eu încerc să-i explic că nu am timp să stau sub uşa lui, dar să ştiu dacă are rost să-l aştept. Şi s-a aprins discuţia. Într-un moment, se apleacă, ia de jos o piatră cât pumnul şi se aruncă să-mi dea în cap. “Tuţi dumnezeii mătii, te ucid!” Şi atunci m-am apărat. I-am dat o brâncă, a chicat jos. S-a sculat din nou cu piatra-n mână şi iar sare la mine. I-am mai dat o brâncă şi iar a chicat jos. A treia oară, eu mă pornesc să mă duc, da’ el după mine. Şi i-am dat, că n-am mai putut nici eu, cu toate că sunt creştin. Ei, cum i-am dat, i-am dat un pumn, ce i-oi fi dat, i-am luat piatra din mână şi i-am dat cu ea în cap”, povesteşte în detalii cel devenit agresor.

“Tot aşa, sincer, cum a fost”, spune omul, a povestit şi în instanţa de judecată. “În judecată, numai minciuni de sus până jos. A spus că l-am întâlnit pe drum şi l-am luat la bătaie, fără bună dimineaţa şi fără nimic”, descrie Mocanu explicaţia primarului. Cel mai absurd este că după această bătaie problema cu actele şi cu semnătura, de la care s-a început totul şi care a fost amânată vreo jumătate de an, primăria a rezolvat-o în scurt timp.

“S-au împrumutat cu cuvinte”

Cei care au pătimit în urma firii aprinse a primarului de Giurgiuleşti au prins puţin curaj după acea bătaie şi i-au spus lui Mocanu că merg cu el şi în judecată, dacă trebuie. Când, însă, s-a dus să adune nişte semnături, “toţi s-au dat cu fundul la gard, că el este la primărie şi mai ştii ce probleme poate să-ţi facă, descurcă-te şi tu cum poţi”, îşi aminteşte Munteanu că au fost răspunsurile consătenilor păţiţi.

Un alt caz de bătaie pe care-l invocă sătenii este cel al lui Gheorghe Luncă. Se presupune că în toamna trecută, când Gheorghe lucra paznic la magazinul din centrul satului, fusese chemat de primar la un pahar de cinste, după ce acesta-şi sărbătorise ziua de naştere. Giurgiuleştenii spun că atunci bărbatul a fost atât de bătut, încât a umblat cu capul umflat o vreme. Pe Gheorghe nu l-am găsit, dar am comunicat cu soţia sa, care recunoaşte că a fost ceva între cei doi, dar nu foarte grav. “Erau băuţi amândoi când au avut conflict. Unul la altul s-au împrumutat cu cuvinte. Nu s-au bătut ca să ştie lumea, s-au târâit ca doi bărbaţi, între ei. Primarul e aşa un bărbat că se agaţă de om ca râia de cel sănătos. Comportarea lui e foarte rea şi vorbeşte foarte urât cu sătenii”, a specificat femeia.

Acum la Giurgiuleşti s-au început pregătirile pentru alegerile din primăvară. Primarul Tornea, deşi promisese că nu va mai candida, a început agitaţia pe la casele oamenilor. Contactat telefonic, pentru a discuta despre viitoarele alegeri, dar şi despre conflictele pe care le-a avut şi acuzaţiile ce i se aduc, acesta a spus mai întâi că nu aude ce este întrebat, apoi s-a arătat curios să ştie cine a vorbit despre el, după care a întrerupt convorbirea.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

23 comentarii

 1. rasputin

  – bun gospodar;
  -cu o conduita morala ireprosabila;
  – echilibru constant,intre el si cetateni de diferite categorii de virsta,pprofesii,studii,etc.;
  – respectul reciproc fata de colegii si cetattenii din comuna;
  -chibzuinta si respect fata de banul public’;
  -atent si consecvent in aplicarea propunerilor venite din partea consilierilor si cetatenilor de rind;
  -sa de adovada de tact in conversatiile cu concetatenii sai(fara refulari dusmanoase);Pacat,dar acest primar nu are nimic cu miniminele principii de connduita,conducere si acea umanitate civica.Este prost crescut si un om al furiei,pumnului in bot pentru cei ce nu zic si fac ca el.Domnule COMUNIST,fibra din seva bolsevicului Voronin,lasate de aceasta meserie si invata bunele maniere,cum este corect sa vorbesti si sa te comporti fata de o femneie.

 2. eu

  E putin spus sa se lase de aceasta meserie. e ca riia care se pune pe omul sanatos…locul lui e la “RUSKA” dupa gratii…

 3. eu

  Acestea sunt doar citeva conflicte, care au incaput in aceasta pagina de ziar, in realitate “primarul” “nostru” pentru o sumedenie de astfel de “ispravi” a luat “Meritul Civic” de la Voronin. A “muncit” acesti saisprezece ani nenorocitul…

 4. Mihai

  Nimik iesit din comun asa primari sunt si in alte sate, e caracteristic pentru Republica of Moldova…

 5. eu

  Da, asa este, in schimb ar trebui sa luam atitudine in asa cazuri, macar cind putem si noi, la alegerile locale(la patru ani odata)ca vedem si judecata au “minjito la bot”.

 6. cineva

  Jos primarul.Giurgiulesti are nevoie de un primar competent,limitat in actiuni si care ssa nu exagereze

 7. consatean

  Primarul de Giurgiulesti este unicul primar care prin metode stiute de dinsul a facut si face ceva pentru sat,asa ca scopul scuza mijloacele…
  La moment sunt un grup de persoane care il ponegresc in fel si chip, acest articol este un exemplu, le frica sa nu mai cistige inca un mandat, insa sa stiti ca nu toti giurgiulesteni sunt impotriva primarului….

 8. Tity

  Hi,Consatean, cit te-a dat primarul ca sa-l lauzi??? si mai concret ce a facut el pentru sat??? 15ani jumate…apa,apa,apa si apa tot nu-i, si ce altceva?! Dar stie el sa faca ceva decit sa injure si sa se foloseasca de mintea si ideile altora??? Ca are metodele lui de activitatea si comportament iesit din comun aici ai dreptate. Si la capitolul ponegreala s-a ponegrit el singur…CE nu este adevarat in acest articol????.. ca a lovit o femeie?!, ca i injurat o alta femeiie, ca sare la gitul oricui ce incearca sa-i infrunte??nu mai cunosc o persoana cu asa comportament degradat, rusine sa-i fie sa mai pretinda la postul de prim-ar. RUSINE si pentru tine Consatene ca esti un lingau.Adevarul nu trebuie vopsit, adevarul trebuie sa fie adaevar

 9. eu

  Adevarul este,stimate “consatean”, ca 16 ani ne-a mers vestea ca de “popa” tuns cu asa primar. Dar “metodele” lui de a face ceva pentru sat, sunt injuraturile si batjocorile. Intradevar se putea a face ceva pentru sat, dar din pacate avem ce avem.
  Tot ceia ce sa facut nu-i meritul lui, ci a intregii comunitati, el nu a facut cu banul lui, asta a fost datoria lui de serviciu si hai sa nu credem ca daca era altul in locul lui nu aveam gaz in sat, nu aveam apa.(ca de 16 ani face apa si nu a mai ispravit-o) In rest ce a mai facut, i-a spune multstimate “consatean”?

 10. Valentina Cușnir

  cel puțin să construiască un WC la primărie că a intrat un italian acolo și am crezut că mor de rușine!!! Era din scînduri putrede!!! Dar poate este făcut altul?

 11. Liana

  Şi eu mai n-am murit de ruşine,când am înţeles că deputaţii alungaţi din parlament,se aleg ca recompensă pentru “munca” depusă cu căte un apartament.Dar familii cu 6 copii trăiesc în subsoluri,viitorul nostru.Obraz de şoric bătătorit în 20 de ani de jefuire a patrimoniului copiilor noştri,care ne vor plăti pensie nu de deputat,dar de vai şi amar de steaua noastră.

 12. Buruiana

  Buruiană cel șuiat
  16 ani primar in sat
  Vodca tu la toti ai dat,
  Voturile le-ai cumparat,
  De-aia esti primar in sat?
  De lingăi manipulat
  De deștepti esti dirijat
  De colțați ești manevrat
  Te-ai numit primar in sat?
  Buruiană cel șuiat!
  Iarăși vrea din nou primar in sat
  Buruiană cel șuiat
  Pașol vidma in alt sat
  Destul ne-ai dezonorat
  Primăria ai furat
  Și-n picioare ne-ai călcat
  Buruiană cel șuiat!
  Oameni buni stati puțin si ascultați
  Pe șuiat să nu-l votați!

 13. Contra Galateanu

  Dna Galateanu in primul rand felicitari cu victoria murdara, spun murdara ca pina la urma toata murdaria care a fost scrisa si aratata m-a facut sa nu ies la vot……., cum am spus de la inceput candidatii care meritau nu au trecut in turul doi… Va doresc sa faceti macar 10% cat a facut precedentul, cel putsin macar drumurile sa le acoperiti cu pietris,…… si pe viitor…… miciunele v-au adus in postura de primar dar daca contunuati cu murdaria si miciunele…… la sigur ca nu o sa pupati al 2-lea mandat,.. am sa fiu cu ochii pe Dvs.
  Toate bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *