Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Preşedintele judecătoriei Căuşeni: Adio de…

Preşedintele judecătoriei Căuşeni: Adio de la mandat

Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat  împotriva preşedintelui Judecătoriei Căuşeni, Petru Grumeza, o sancţiune disciplinară care prevede eliberarea acestuia din funcţia de preşedinte. Ulterior, pe numele lui Grumeza au fost iniţiate alte două proceduri disciplinare, care s-ar putea solda cu destituirea sa din funcţia de judecător. Aceste acţiuni, însă, sunt pe linie moartă, iar sancţiunea nu poate fi examinată deja de două luni, deoarece Grumeza, sub pretextul aflării în concediu pe motiv de boală, nu se prezintă la CSM.

La sfârşitul anului 2004, prin decretul preşedintelui Voronin, după o perioadă lungă de interimat, Petru Grumeza este numit în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Căuşeni. În decursul ultimilor trei ani, ZdG a scris, de mai multe ori, pe marginea unor sesizări venite din partea unor cititori care se refereau la acţiunile lui Grumeza.

„Atitudine neconştiincioasă a judecătorului”

De exemplu, în investigaţiile „Judecătorii luptă, dosarele se falsifică”, „Judecătorul vrea favoruri sexuale„, „‘Jiguli’-ul judecatorului„, sunt relatate fapte incompatibile cu funcţia de judecător, cu atât mai mult cu cea de preşedinte al judecătoriei. În pofida titlurilor din presă şi a numeroaselor plângeri adresate CSM, la Judecătoria Căuşeni, lucrurile rămâneau neschimbate, până acum câteva luni, când, în baza unor scrisori, CSM a intentat împotriva lui Grumeza trei acţiuni disciplinare. Între timp, preşedintele Judecătoriei Căuşeni, deja a treia lună, se află în concediu.

La 18 septembrie curent, Anatolie Ţurcan, membru al CSM, a intentat o procedură disciplinară în privinţa lui Petru Grumeza, preşedintele Judecătoriei Căuşeni. Exact peste o lună, Colegiul disciplinar al CSM a examinat procedura şi a concluzionat că ansamblul faptelor prezentate еvidеnţiază o atitudinе nесonştiinсioasă a judесătorului faţă dе obligaţiilе salе profеsionalе, atitudinе сarе diminuеază еsеnţial înсrеdеrеa soсiеtăţii în justiţiе.

Propunere de eliberare din funcţie

De fapt, Colegiul disciplinar constatase mai multe încălcări disciplinare. Judecătorul Grumeza a participat în mod repetat la examinarea uneia şi aceleiaşi cauze. Fiind în incompatibilitate, şi-a repartizat sie o cauză penală în care anterior figurase ca judecător de instrucţie. A examinat o cauză penală care era repartizată altui judecător şi care nu avea acte judecătoreşti de transmitere a acesteia în examinarea sa. De asemenea, cinci dosare, inclusiv unul penal, au dispărut din cancelaria judecătoriei, iar procesele-verbale despre dispariţia acestora au fost întocmite abia peste patru luni de la constatarea acestui fapt, ceea ce a dus la încălcarea termenelor de examinare a cauzelor.

Fiind dеgrеvat din funсţia dе judесător, a amеninţat сontabila-şеfă cu еlibеrarеa din funсţie şi a refuzat să semnеzе actеlе сontabilе nесesarе pеntru achitarea salariului. A dat in-diсaţii şеfei сanсеlariеi să înrеgistrеzе сеrеrilе dе сhеmarе  în judесată сu dată anterioară,  însсriindu-lе în rеgistru dе еvidеnţă cu înсălсarеa сonsесutivităţii şi, rеspесtiv, contrar proсеdurii dе rе-partizarе alеatoriе a dosarеlor.

Grumeza a fost acuzat de comiterea abaterii disciplinare stipulate în Legea cu privire la statutul judecătorului, care spune că interpretarea sau aplicarea neuniformă a legislaţiei, intenţionat sau din neglijenţă gravă, nejustificată de schimbarea practicii judiciare; nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a dosarelor; încălcarea sistematică sau încălcarea gravă a eticii judiciare, sunt inadmisibile.

Colegiul disciplinar a decis aplicarea unei sancţiuni disciplinare, avansând propunerea eliberării acestuia din funcţia de preşedinte.

Tergiversare din motiv de boală

Petru Grumeza a atacat hotărârea colegiului, dar, sub pretextul aflării în concediu, nu s-a prezentat la cele trei şedinţe ale CSM, în cadrul cărora urma să fie analizat subiectul care-l vizează. Preşedintele judecătoriei Căuşeni şi-a luat concediu anual la începutul lunii octombrie, când era deja în examinare procedura disciplinară în privinţa sa. În prezent, acesta încă nu a revenit la serviciu, pe motiv să s-ar afla în concediu medical. Pentru că nu se prezintă la CSM, în lipsa sa, Consiliul nu poate discuta dacă adoptă sau nu o decizie privind eliberarea sa din funcţia de preşedinte al judecătoriei. De asemenea, nici alte două proceduri disciplinare intentate pe numele său nu pot fi examinate.

La Judecătoria Căuşeni nimeni nu cunoaşte când anume Grumeza va reveni din concediu. Nicolae Roşca, preşedintele Colegiului disciplinar din cadrul CSM, susţine că, în cazul neprezentării la CSM a judecătorului acuzat, acesta automat îşi prelungeşte activitatea. „Presupun că mai are nişte chestiuni de soluţionat. Or, destituirea din funcţie se face prin decretul preşedintelui, eu aşa văd motivul din care el nu se prezintă. Dacă e pe foaie de boală, se prelungeşte termenul de examinare, dar există o limită rezonabilă. Au fost cazuri când erau bănuieli că judecătorii tergiversau intenţionat prin neprezentare şi atunci s-au examinat cauzele în absenţa lor”, explică Roşca.

„Abaterile au fost admise doar din neatenţie”

După câteva zile de apeluri telefonice la domiciliu, dar şi la telefonul mobil, judecătorul Grumeza a  răspuns. Când a auzit că este contactat de la ZdG, a închis telefonul. La următorul apel, a răspuns şi doar a declarat că a contestat hotărârea CSM „pentru că, în primul rând, este ilegală. S-a aplicat sancţiunea disciplinară cât timp eu sunt în concediu medical şi este indicat că sancţiunea nu poate fi aplicată în perioada concediilor”. Grumeza a refuzat să ne spună de când şi cât timp va mai fi în concediu, motivând că va da explicaţii la CSM, nu la ZdG. Nu am reuşit să aflăm reacţia sa la acuzaţiile care i se aduc, deoarece a refuzat să vorbească.

Despre acuzaţiile aduse de Grumeza pe marginea presupusei ilegalităţi comise prin hotărârea CSM, Nicolae Roşca a răspuns că el “a fost prezent în şedinţă şi a adus argumentele sale, iar colegiul a adoptat hotărârea de sancţionare. Acolo au fost mai multe motive, un cumul de abateri. Dacă ar fi cinstit şi sincer, trebuia să se ducă şi să explice CSM  că este corect”.

În hotărârea Colegiului disciplinar ce vizează prima procedură disciplinară în privinţa lui Petru Grumeza, se arată că „în еxpliсaţiilе vеrbalе în faţa Colеgiului Disсiplinar nu a nеgat acuzaţiilе, iar motivеlе invoсatе sе rеfеrеau doar la faptul că are foartе mult dе luсru şi abatеrilе au fost admisе doar din nеatеnţiе, iar unеlе, din cauza unor angajaţi ai judесătoriеi сarе nu-şi onorează în mod сorеspunzător obligaţiilе dе sеrviсiu”.

Abuzuri noi, în timpul concediului

Celelalte două proceduri disciplinare în privinţa lui Grumeza, deşi datează din octombrie, au doar dispoziţiile de intentare şi nu pot fi examinate din aceeaşi cauză – lipsa acestuia de la şedinţele colegiului, pe motiv că ar fi în concediu.

Una dintre proceduri se referă la faptul că Grumeza, care oficial se afla în concediu, a admis imixiuni în activitatea altui judecător, mai exact, a repartizat, spre examinare, demersul privind o autorizare şi un dosar civil, fără ca acesta să fi fost introdus în programul integrat de  gestionare a dosarelor.

Cea de-a doua procedură vizează un cumul de presupuse încălcări: aflarea unui dosar în safeul judecătorului, salarizarea persoanelor care, de fapt, nu lucrează în cadrul judecătoriei şi utilizarea abuzivă a automobilului de serviciu pe perioada concediului. Ultima s-a produs după ce fusese deja aplicată prima sancţiune disciplinară.

Dacă CSM admite intentarea şi acestor două proceduri disciplinare şi va decide sancţionarea lui Petru Grumeza, acesta riscă să fie lipsit de dreptul de a mai fi judecător.

Tatiana EŢCO