Preşedinta judecătoriei şi-a “achitat” grefiera, numind-o consilieră

Preşedinta Judecătoriei Orhei, Veronica Cupcea, a găsit-o vinovată pe grefiera Anastasia Motîngă, care activa în aceeaşi instanţă, de însuşirea bunurilor materiale ale statului. Judecătoarea Cupcea a “achitat-o” şi a angajat-o să-i fie grefieră, ca ulterior să o promoveze în calitate de consilieră a preşedintelui Judecătoriei Orhei. Nicolae Roşca, preşedintele Colegiului disciplinar al CSM, susţine că, în acest caz, există suspiciuni de conflict de interese.

Anastasia Motîngă a fost găsită vinovată pentru delapidarea averii străine, comisă prin utilizarea situaţiei de serviciu în timp ce activa în calitate de executor-specialist coordonator al Oficiului Orhei al Departamentului de executare a deciziilor judiciare.

Cu mâna în buzunarul statului

Procurorii au stabilit că, activând în funcţia nominalizată în anii 2005–2006, Anastasia Motîngă, primind spre soluţionare proceduri de executare silită şi având intenţia de a însuşi bani publici, a elaborat şi a pus în aplicare o schemă frauduloasă, prin care urmărea falsificarea avizelor de plată. În mai puţin de un an, angajata din serviciul public a însuşit mijloace băneşti destinate încasării la bugetul de stat în sumă totală de 6636 lei.

Din luna martie 2007, Anastasia Motîngă a fost angajată în calitate de grefieră la Judecătoria Orhei. În 2009, judecătoarea Veronica Cupcea, care activa în aceeaşi instanţă, a examinat dosarul penal al grefierei Anastasia Motîngă, care activa de asemenea la Judecătoria Orhei, inclusiv în momentul în care era judecată. “Am lucrat grefieră din 2007. În timp ce mergea judecata tot am lucrat. Şi nu aveam legături cu Veronica Cupcea. Chiar dacă activam în aceeaşi instituţie, nu m-am apropiat de judecător. M-am prezentat la judecată ca toţi ceilalţi”, afirmă Motîngă.

A vorbit. A plâns. A fost “achitată”

La 29 iunie 2009, judecătoarea Veronica Cupcea a găsit-o vinovată pe Anastasia Motîngă pentru delapidarea averii străine, săvârşită cu folosirea situaţiei de serviciu. Potrivit art. 79 al. 1 CP, “Aplicarea pedepsei mai blânde decât cea prevăzută de lege”, i s-a stabilit pedeapsa cu închisoarea pe un termen de 2 ani, fără privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate. Judecătoarea a mai dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatei Anastasia Motîngă pe un termen de probă de un an, dacă nu va comite o nouă infracţiune şi, prin comportare exemplară, va îndreptăţi încrederea ce i s-a acordat.

Judecătoarea Veronica Cupcea, actualmente preşedinta Judecătoriei Orhei, a “achitat-o” pe Motîngă, ca ulterior să o angajeze în calitate de grefieră. “Cu doamna Cupcea nu am nicio legătură. Am lucrat ca executor. Am făcut gafa asta. M-am prezentat la judecată de parcă eram pionier în sala de judecată. Am vorbit. Am plâns şi am spus ce m-a durut, şi judecătoarea a decis din cuviinţă să dea hotărârea pe care a dat-o”, mai spune Anastasia Motîngă.

Mâna dreaptă a judecătorului care a condamnat-o

Procurorul Roman Statnîi a făcut recurs la Curtea de Apel Chişinău împotriva sentinţei Judecătoriei Orhei, prin care a solictat casarea sentinţei, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri. Procurorul şi-a argumentat recursul invocând că neaplicarea de către instanţă a pedepsei complementare nu va restabili echitatea socială, nu va duce la corectarea inculpatei, la prevenirea comiterii din partea acesteia, precum şi a altor persoane de noi infracţiuni şi nu va constitui o garanţie şi o asigurare bună a funcţionării întregului sistem de securitate a ţării.

Colegiul Penal al Curţii de Apel Chişinău a respins recursul procurorului ca fiind neîntemeiat, argumentându-şi hotărârea prin faptul că inculpata a comis o infracţiune pentru prima dată, şi-a recunoscut vina şi s-a căit sincer pentru cele comise. Decizia a fost pronunţată drept irevocabilă.

Anastasia Motîngă a lucrat în calitate de grefier împreună cu judecătoarea Veronica Cupcea până în aprilie 2011. Ca mai apoi să fie numită mâna dreaptă a preşedintelui Judecătoriei Orhei, Veronica Cupcea. Pe pagina web a instanţei de la Orhei, observăm că Motîngă este responsabilă şi de concursul de angajare de la rubrica posturi vacante a Judecătoriei Orhei.

“100 de procente că cineva mă sapă”

Contactată de ZdG, judecătoarea Veronica Cupcea susţine că la mijloc nu este vorba de niciun conflict de interese. “Trebuie de ridicat dosarul. A fost şi grefieră. A avut mai multe funcţii. Astăzi este consilieră. Din câte îmi amintesc, dosarul a ajuns şi în instanţa ierarhic superioară, la Curtea de Apel Chişinău. Şi nu poate fi vorba de niciun conflict de interese. Din funcţia de grefier nu a fost suspendată niciodată. Cât s-a examinat dosarul în judecată, nu-mi amintesc ca ea să nu-şi fi executat atribuţiile. La acel moment nu era grefiera mea”, susţine preşedinta Judecătoriei Orhei.

Anastasia Motîngă nu vede o problemă în faptul că a fost judecată de instanţa în care activa în calitate de grefier. “Eu lucrez aici din anul 1981. Da’ ştiţi cum, activez de atâţia ani, aici e casa mea. Eu mai am câţiva ani până la pensie şi lasaţi-mă să lucrez. 100 de procente că cineva mă sapă”, a spus Motîngă, arătându-se puţin supărată de întrebările reporterului.

Nicolae Roşca, preşedintele Colegiului disciplinar al CSM, afirmă că sunt unele suspiciuni privind conflictul de interese, însă este nevoie de o analiză detaliată pentru a stabili şi alte circumstanţe, pentru a evidenţia elemente suplimentare. În asemenea cazuri ar putea să se autosesizeze Inspecţia judecătorească şi să verifice dacă nu sunt încălcări de lege.

“Normele etice sunt, cu siguranţă, încălcate”

Sursa citată a explicat că, reieşind din lege, calitatea de grefier nu poate fi deţinută de o persoană care are antecedente penale. “Dar, potrivit legii, persoana care a fost condamnată cu suspendare se consideră că nu are antencedent penal. Şi aici cred că este o problemă care merită a fi discutată. Asta este legea, şi cred că ei de asta s-au şi ghidat în activitatea lor”.

Preşedintele Colegiului disciplinar al CSM este de părere că, în cazul descris mai sus, normele etice sunt, cu siguranţă, încălcate. Or, într-o instanţă de judecată nu ar trebui să activeze în asemenea funcţii, cum ar fi cea de grefier, judecător sau consultant, o persoană care a fost condamnată, chiar dacă condamnarea respectivă nu este calificată ca antecedent penal.

Nicolae Roşca mai este de părere că, dacă Anastasia Motîngă era salariată în instanţa de judecată, nu trebuia să fie judecată de un judecător din aceeaşi instanţă. Este recomandabil fie trimis dosarul spre examinare într-o altă instanţă. Mai ales că persoana condamnată devine ulterior grefieră la judecătorul care a condamnat-o. Aceste situaţii arată, într-adevăr, că între aceste persoane ar fi putut exista o relaţie mai apropiată decât relaţia de judecător şi parte acuzată.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

79 comentarii

 1. Maria

  LIPSA DE MORALITATE ,- FLUX DE CORUPȚIE !
  Numai in tara oamenilor bezmetici de betii si lipsiti de ratiune se întâmpla asa ceva!
  Starea de lucruri când nimeni in Moldova nu mai crede in nimeni si in nimic e cam ca in proverbul:
  Teama de moarte e mai grea decât insusi moartea .
  O, moldovenilor! Sa mai cred ca aveți frica de sfârșitul lumii?

 2. geny

  Insusi CSM se ocupa cu protectionism dind afara 7 nu cei mai corupti judecatori si lasind altii(ca Sircu) care au case mai mari ca a lui Donciu.Iar Presedintele,in loc ca dintii sa le faca control la poligraf si CNA le mareste salarii.

 3. Alexandru

  La judecătoria Orhei sînt angajaţi numai rudele, prietenii şi cumătrii lui Motînga Anastasia. Cei care nu se împart cu veniturile în urma cererilor întocmite mult nu lucrează. Cupcea Veronica nu gîndeşte cu capul său, dar cu a lui Motînga, o angajată ,care nu are nici studii superioare, însă este salariată posibil ca angajator cu studii superioare şi cu o reputaţie nu din cele mai bune în oraş.Кто не знает Тасю с суда в Оргееве

 4. Mihaela

  JUdecător corupt, unde se uită CSM, şi mai vorbim de reformă judiciară,atunci cînd se încalcă justiţia pe loc. Cupcea a mai avut un dosar disciplinar, din motivul cărui Preşedintele Ţării a refuzat semnarea Decretului, însă CSM nu sa lăsat bătut a mai înaintat-o repetat pe Cupcea ca judecător.
  Aşai Legea .

 5. Iurie

  Preşedintele Nicolae Timofti a respins în luna iunie curent, propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de numire a Veronicăi Cupcea în funcţia de judecător de instrucţie până la atingerea plafonului de vârstă. Şeful statului şi-a întemeiat decizia pe faptul că, Veronica Cupcea, în calitatea sa actuală de judecător şi preşedinte al Judecătoriei Orhei, face obiectul unei cercetări disciplinare. Judecătoarea este cercetată disciplinar pentru încălcarea obligaţiei de imparţialitate şi a normelor imperative ale legislaţiei.

 6. Tatiana

  Motînga a influiențat și angajarea nepooatei- Colesnic C.-grefiera judecătoarei V. Cupcea, consultanta-Balmuș A.angajată fără concurs este vecina lui Motînga, toate stau în anticameră et.II-să primească mai mulți “pacienți”,Moraru Elena-actuala șefă de cancelarie et.I, care nici nu are studii superioare la fel este verișoară/nepoată cu Motîngă, și cei care au dosare la V. Cupcea în special contravenționale/administrative le rezolvă pozitiv prin Motînga. O să fie super de bine p/u Motîngă să obțină pensie de funcționar public. Unde se uită autoritîțile?

 7. Ion

  Nişte aberaţii, fără probe şi gîndire. Preşedintele V.Cupcea de cînd este la această postură a schimbat situaţia doar spre bine în această instituţie, este un profesional la nivel şi dacă cineva o învidiază, nu are decît să o facă. Sau poate sunt persoane care îşi doresc această funcţie şi întrec orice măsură, încercînd să facă un piar şi show. Ceea ce ţine de faptul că Cupcea s-ar conduce după capul lui Motînga :oameni buni lăsa-ţi bîrfele şi primiţi adevărul că Judecătoria Orhei cu revenirea actualului preşedinte s-a schimbat în bine . Lăsa-ţi bîrfele …

 8. Tatiana

  Toate dosarele examinate în judecată a D/lui Savin un om gospodar din Orhei au fost cîștigate în prima instanță cît și la Apel chiar la CSJ deoarece anume el i-a reparat biroul de serviciu și biroul de odihnă contra cîștugurilor, numai unul singur Djavadov știe prin ce a trecut cîte procese de judecată a avut și toate au fost pierdute, însă nuștia că vîntul suflă de la Cupcea și nu numai reparație în birou

 9. Tatiana

  Majoritatea dosarelor examinate de Cupcea despre desfacerea căsătorie, pensie alimentară, constatarea faptului sînt admise chiar dacă cevai lipsește sau nu este cererea întocmită corect știți de ce ? deaorece toate cererile sînt întocmite de grefierea ei Colesnic, de Motînga, însă n u degeaba le examinează Cupcea, banii pentru întocmirea cererilor și examinare superficială se împart, judecător corupt. rușine pentru Orhei așa judecător

 10. Tatiana

  Au mai fost și înainte președinți de judecătorie, dar a dominat liniștea, a fost ordine, se lucra bine și n-a fost adusă judecătoria la așa hal ca acum de cînd e Cupcea.
  Tot cumătrizmul sau unit o corupție nemaipomenită și Cupcea în mijloc nu dovedește să ee banii

 11. Tatiana

  Ca replică la mesajul lui Ion, pot adăuga că anume Cupcea a distrus judecata și înaintează cirupția să crească, nu are nici un profesionalizm, omenie nu există, nemaivorbind de cultură și nici de cum în bine judecătoria nu sa- schimbat, Ne este rușine cu un așa președinte de judecată în oraș.

 12. Dumitru

  Toate cererile de chemare în judecată sînt întocmite de actualii salariați din sistemul secretariatului în timpul zilei de muncă pentru care primesc bani buni de la clienți, însă nu degeaba Cupcea a pernmis și permite bargacul acesta, deoarece banii sînt împărțiți cu ea.
  Undei Ministrul Justiției care permanent vorbește de reformă, poftim reforma e pe loc eu ție tu mie.

 13. Butucel

  Nu este corect scrisă suma pagubei materiale pricinuită de Motînga statului de 6 6… lei suma a fost cu mult mai mare numai de 22 mii de lei, cum sa dus cercetările și unde a fost judecătorul la pronunțare sentinței de condamnare, totul a fost pus la cale dea binelea eu ție tu mie.

 14. Macari

  Motînga a fost numită în funcție de consilier al președinteleui , pe cînd este o funcție cu statut de funcționar public și de conducere fără a fi numit vreun concurs, cum socotiți că degeaba sau stăruit ambele cît Cupcea atît și Motînga să fie eliberat din lucru fostul consilier al președintelui, care își îndeplinea sarcinile la nivel, era om cu studii și nu ave reputație urîtă în oraș.

 15. Margareta

  Cele mai bune și frumoase flori de cameră am fost nevoită să le aduc de acasă pentru Cupcea și nu numai cadouri ecet…. însă tot e rău și mă sapă

 16. Nionela

  Cupcea a fost promovată în funcție ca judecător și președinte de nașul său de la CSJ ,acum nui este rușine că îl face de rîs?
  Poftim nașule rodul muncii tale, degeaba te mai chinui

 17. Vasile

  Dacă accepți să fii sliga lui Motînga, permanent săi faci curat la domiciliu,săi faci cumpărăturile, atunci mai lucrezi și la judectă.

 18. Viorica

  Nuștia fostul consilier al președintelui că vîntul bate din partea lui Motîngă, mult a suferit el de la Cupcea, pînă cînd sa hotărît să plece. Numai el cunoaște prin ce a trecut, deoarece na mai dorea Motînga să lucreze ca grefier pe cînd se poate și cevai mai gras.

 19. Valerii

  La ordinul lui Motînga specialistul cancelariei neapărat vine cu torba plină cu de toate din sat, de altfel nu va mai lucra.

 20. Valerii

  La toate sărbătorile Motînga strînge bani pentru Cupcea de cadouri, că e un președinte bun și dacă va dori ne va mai ținea la lucru și așa cum sîntem, da defapt am înțeles că banii nu prea ajung la Cupcea da cadouri așa și așa.

 21. Alexandru

  Replică la mesajul lui Motînga Poftim cît e de educată așa și lucrează.
  Tot așa viorbește și Cupcea cu noi.

 22. Alexandru

  Toate dosarele repartizate spre examinare lui Cupcea poartă numai un interes personal. Dosare spre examinare la nimereală Cupcea nu-și ia

 23. Maria

  Ei, Ion, intradevar lasa barfele! Nu- i sade bine unii bărbat sa umble cu barfeli!
  Altfel iesti o muiere !

 24. Maria

  Flux de corupţie şi de răutate, Cupcea nici odată nu se mai gîndeşte că mai este şi dumnezeu care o va judeca.

 25. xxx

  Terminati cu birfele si minciunile!!!! Toate spuse mai sus, sunt niste prostii si minciuni – vorbe goale. Ganditi-va la Dumnezeu, si nu aruncati cu replici si prostii!!!

 26. Maria

  Mam convins că Ion e din comanda din ziar, dar degeaba te stărui Cupcea a distrus şi a cacat judecata , nu degeaba a venit la Orhei.

 27. elena

  Nici odată n-am auzit-o pe Cupcea să vorbească normat cu lucrătorii, mereu urlă, ţipă.

 28. elena

  Cînd intri în cabinetul lui Cupcea te priveşte întîi la mîni ce ai, dacă vii cu cevai mult în pungă vorbeşte normal, dacă nu aşteaptăte la rău

 29. Ludmila

  Cupcea pernmanent foloseşte maşina judecăţii în chestii personale şi nu numai ba chiar o duce şi pe Motînga în fiecare seară acasă chiar pînă la scară. Ştiţi cum se despart seara? Tasica o seară bună îţi doresc, fii atentă că este întuneric.

 30. Vanea

  Tăsia de întuneric nu se teme,bagă mîna în pantaloni şi în buzunar chiar dacă e şi întuneric.

 31. Catiuşa

  Cupcea nu odată a fost la Colesnic Cristina secretara ei şi a împlut bagajul cu diferite terfe de la GUM cu aşa fel de bunuri lucrează mama Cristinei,de altfel nu mai lucra Cristina pînă în prezent aici

 32. Valera

  Cele spuse mai sus sunt niste aberatii, numai cine nu cunosc aceste persoane vorbesc in asa mod, toate vorbele astea dau dovada de o invidie periculoasa. Mai intii verificati informatia apoi vorbiti adevarul si nu birfe, birfe………

 33. Elena

  auzi mai Valera si XXX toate cele spuse este purul adevar si anca putin e spus, care au scris au avut tangente directe cu aceste PERSOANE mai asteptati putin si o sa-si dea cu parerea mai multi.Sa faceti un scor de mesaje pozitive si negative, atunci sa va dati cu parerea,ori ce ati avut dosare castigate?

 34. Elena

  am impresia ca Ion, Valera si XXX sunt personajele principale care stau la et.II Judecatoria Orhei(anticamera …). RUSINE de voi ca aveti in oras o reputatie din cea mai urata

 35. xxx

  p/u Elena, Maaria, Ludmila si altii de teapa lor, din rindurile de mai sus : – Uitati-va sub nas!!!! ca dupa cum se vede sunteti cam departe de a fi oameni rationali si destepti!!!!

 36. boris

  Da Veronica Cupcea,presedinta judecatoriei Orhei, nu-i cumva sotia pre.judecatoriei Criuleni Sanduta Eugeniu, ca tare asemanatoare mai sint hotaririle lor si suspicioase

 37. Andrei

  Cupcea a fost şi este un judecător la nivel,lăsa-ţi prostiile oameni buni,staţi la locurile voastre şi nu încerca-ţi să aruncaţi cu vorbe goale şi negîndite în adresa Judecătoriei Orhei. Cine a pornit această situaţie să aibă frica lui Dumnezeu şi să se mai gîndească la ziua de miine. Ar trebui să încetaţi aceste prostii

 38. boris

  Sanduta traeste la Corescu linga Chisinau. La fel isi ia numai dosarele unde miroase a bani grei.De fapt, ce sa ne miram: in tara asta- coruptie totala.

 39. Viorelia

  XXX, vad ca stii tare bine situatia din jud.Orhei si daca mai activezi acolo treb sa lingi bine fundu lui Tasica ori Veronica.Sarmanul sofer care este terorizat mai bine de un an sa scrie cerere de eliberare si l-au facut curier sa umble si pe jos poate a ceda mai repede sa vina vreo “ruda in loc,iar daca servitoarea Valentina a refuzat sa faca curat la Motinga acasa nu mai lucreaza la judecata.Si mai vorbesti de Dumnezeu uite ce draci sunteti!

 40. Valentina

  Întradevăr coresponedntul ziarului are dreptate a fost încălcată procedura de examinare a dosarului penal în privința grefierei Motînda de către Cupcea ,da unde a fost completul de judecători la număr de trei persoane de la Curtea de Apel? Nu vi se pare că a fost înțelegere și cu judecătorii de la CA?
  Ce face CSM ? da Ministrul Justiției? nu cimvai e un lanț de corupție?

 41. Catiuşa

  La fel o avut de suferit mult foarte mult Baleanu Aurel dosarele cu Savin Valeriu cît şi Maria, a îmblat foarte mult prin instanţele superioare de a avea o Hătărîre veridică, însă el atunci nu ştia că la spatele lui Savin se afla anume Cupcea cu Legăturile de mai sus. Cupcea jos cu neleguirile.ajunge pînă aici.

 42. Catiuşa

  Vai de capul nostru ce tragem noi în prezent la serviciu de la Cupcea, s-au început anchetările cinie şi cu cine a vorvit, ce a vorbit, de la cine a ieşit articolul, mai bine nu se mai scria, din motiv că are să ne bage în pămînt cu zile şi din tinereţe. Tăsica face spumă la gură, pe toţi ne ameninţă cu răfuiala, ne face rîsuri

 43. Catiuşa

  De cînd e Cupcea ca preşedinte sau trecut la rebutare o mulţime de calculatoare, care la rîndul său se află acasă la Cupcea, pe la rudele ei, deoarece erau destul de bune şi nu era nevoie de a fi rebutate. Ziua sa băgat cu mîna în buzunarul statului.

 44. Catiuşa

  Vai se ce face la noi în judecată, nu dorim nici la un colectiv ne va mînca Cupcea cu Tasea de tot e un vînt viforniţă cine cade în calea lor e vai de capul lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *