Preşedinta Judecătoriei Orhei, Veronica Cupcea, atenţionată de CSM că a afectat imaginea justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis, pe 15 ianuarie, o hotărâre în cazul preşedintei Judecătoriei Orhei, Veronica Cupcea, care a desemnat-o în calitate de consilieră pe grefiera pe care o condamnase anterior. Cupcea s-a ales cu o atenţionare. “A atenţiona preşedinta Judecătoriei Orhei asupra faptului că angajarea doamnei Motângă în calitate de consilier a afectat imaginea justiţiei”, au anunţat membrii CSM.

CSM s-a autosesizat în baza articolului «Preşedinta judecătoriei şi-a «achitat» grefiera, numind-o consilieră», publicat în ZdG pe 13 decembrie curent. Amintim că preşedinta Judecătoriei Orhei, Veronica Cupcea, a găsit-o vinovată pe grefiera Anastasia Motângă, care activa în aceeaşi instanţă, de însuşirea bunurilor materiale ale statului. Judecătoarea Cupcea a «achitat-o» şi a angajat-o să-i fie grefieră, ca ulterior să o promoveze în calitate de consilieră a preşedintelui Judecătoriei Orhei.

Marţi, 15 ianuarie, preşedinta Judecătoriei Orhei a venit la CSM cu alţi trei judecători din aceeaşi instanţă pentru a oferi explicaţii în legătură cu articolul publicat în ZdG. Veronica Cupcea a precizat că, Anastasia Motângă, mâna sa dreaptă, a fost transferată deja în altă funcţie. “La moment Motângă a fost transferat ca referentă a judecătorului”.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, în calitate de membru al CSM, a întrebat-o pe Cupcea cum vede ea faptul că a angajat în calitate de consilieră o persoană care a fost condamnată penal pentru delapidare. “Funcţia ei sună. Consilieră a preşedintelui judecătoriei. Lumea nu intră în detalii, dacă a avut sau nu antecedente. Ştie că a fost condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni. Dvs. aveţi o astfel de persoană în calitate de consilier”. Cupcea i-a răspuns ministrului că nu are temeiuri legale ca să o elibereze din funcţie.

Potrivit unui raportor de la Inspecţia judiciară, «în principiu, articolul din ziar corespunde informaţiilor verificate». După ce Cupcea a oferit unele explicaţii, membrii CSM au intrat în deliberări pentru a emite o hotărâre în privinţa preşedintei Judecătoriei, Veronica Cupcea. “Consiliul a hotărât: de a lua act de nota inspecţiei pe marginea publicării în presă a informaţiei publicate pe 13 decembrie 2012. A atenţiona preşedinta Judecătoriei Orhei asupra faptului că angajarea doamnei Motângă în calitate de consilier a afectat imaginea justiţiei. A recomanda preşedinţilor de instanţă să nu admită angajarea în funcţii publice a persoanelor cu o reputaţie reproşabilă”, au hotărât membrii CSM.

Totodată, în cadrul aceleeaşi şedinţe, doi judecători au fost demişi. Este vorba de judecătoarea Natalia Chiseliova, de la Judecătoria Străşeni, sancţionată disciplinar pentru că ar fi emis o decizie ilegală în favoarea unui agent economic şi pentru alte încălcări disciplinare.

CSM a acceptat şi demisia preşedintelui Judecătoriei Râşcani, Ion Timofei, care pleacă din sitemul judecătoresc în legătură cu atingerea plafonului de vârstă. Iniţial, Timofei a solicitat să-i fie acceptată demisia de onoare, dar, în urma unor consultări cu membrii CSM, acesta s-a răzgândit şi a anunţat doar că îşi dă demisia. În continuare, Timofei intenţionează să activeze în avocatură. Amintim că funcţia de preşedinte al Judecătoriei Râşcani va fi preluată de actualul vicepreşedinte al instanţei, Oleg Melniciuc, care a fost confirmat în această postură de către CSM la sfârşitul anului 2012. Decizia urmează să fie confirmată şi de preşedintele Nicolae Timofti.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

21 comentarii

 1. emil

  Interesant, asemena cazuri poți întîlmi, și-n alte Judecătorii, spre exemplu Judecătoria Căușeni, În fucția de Consilier al președintelui judecătorie, a fost numită o doamnă care nu este licențiată în drept, avînd diplomă a universității agrare din Republica Moldova, facultatea – Cadastru și Drept.
  Dar în fișă de post este clar indicat, STUDII SUPERIOARE JURIDICE.!!????
  Din cîte ştiu facultatea de drept a universităţii agrare, la fucultatea – Cadastu şi Drept, eliberează diplome pentru a activa în instituţiile abilitate cu evidenţa relaţiilor funciare şi cadastrale, ceea ce ţine nemijlocit de codurile funciare etc.
  Faptul dat, ne dovedeşte încă odată, că pe lîngă stdudii superioare trebuie să mai ai şi spete, şi susţinere care să te promoveze, dar dimploma nu este principalul, trăim întro ţară de haos, unde la funcţiile de conducere se află nişte persoane cu meschine, mercantile, la care le ste în cont de tot ce se întîmplă în jur.

 2. ion

  Rugam Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)si pe Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim se intorca putin priviria la lucrul judecatoriei Botanica,si Ion Druta care o transferat judecatoria de stat in SRL propriu.

 3. jude

  In Republica Moldova ,actual nu exusta Consiliu Superior al Magistraturi ,ci SRL “Consiliul Superior al Magistraturii ” ,nici Minister al Justitiei ,SRL “Ministerul Justitiei .Institutiile statului sunt transformate in SRL -urile Partidelor de Guvernamint . Parca numaui Judecatoria Botanica e Transformata in SRL de Presedintele instantei. aPROAPE TOATE INSTANTELE SUNT TRANSFORMATE IN srl CU ACTIVITATE DE ANTREPRENORIAT – bUSSINES .Nu vedeti ce castele si MASINI DE LUX AU MAGISTRATII ,CARE TRUDESC IN SUDOAREA FRUNTII , CINSTIT SI TRAIESC DIN SALARIUL MAGISTRATULUI . Etragic in RM , UNDE NU EXISTA SPIRITUL LEGII , UNDE E CORUPTIE TOTALA ,DAR GUVERNANTII SPUN CA NU EXISTA , CA BOGATIILE SUNT FACUTE DE FUNCTIONARII DIN SALARIILE LOR MIYERE. .

 4. vera

  Cine, dintre acei care-s la conducere poate sa faca ceva in acest stat, pentru bunastarea poporului, daca:criminalii, hotii, banditii si alte tipuri de risipitori ai bugetului acestui stat stau inscaunati la conducerea lui si actioneaza m.mult in interesul sau propriu, decat al statului si inca sunt platiti bine: PENTRU CE??

 5. emil

  macar mai verificaţi cunoştinţele şi vocabularul exprimării,prin toate cafenelele referenta judecătorului se laudă că cum a stat călare pe toată judecata aşa şi stă, nici CSM nu i-a venit de hac.

 6. emil

  cîţi absolvenţi de la facultate stau fără un loc de muncă, ba chiar pleacă peste hotare la negru cu studii superioare terminate, licenţiaţi în drep, la noi în Moldova numai la Judecătoria din Orhei aşa încălcări pot fi

 7. maria

  unde se uită Ministrul justiţiei,şi încă mai vorbeşte să nu fie judecătorii corupţi, vor fi cu aşa angajaţi

 8. Valeriu

  pe loc se vede legătura între preşedinte şi referent,macar nu s-a sfiit să declare că a fot transferată în funcţie de referent

 9. neculai

  nu degeaba naşul preşedintei lucrează la CSJ, aşa şi sa întîmplat o pus El un cuvînt de bine.
  Iată aşa şi trebuie de trăit, o mînă spală pe alta

 10. margo

  de loc nu e frumos ce se face la noi în judecătorie,referenta stă cu ochii în patru de a mai întocmi cereri, cumvai trebuie să-şi scoată cheltuiala

 11. admiratoarea

  Cupcea, sa/ti fie rusine de toate potlogariile pe care le/ai facut si mai uta/te sub nas ce faci apoi sa discuti si sa judeci pe altii.Parca ai fi o baba de la piata cand incepi a barfi pe altii.Dumnezeu sa te ierte.

 12. veronica

  Nu stiu ce judecator mai este, daca la apelul uniu copil de a fi ajutata la invatarura de tatal sau care era divortat de mama copilului,Cupcea, caci nu mi se intoarece limba sa-i spun doamna, a reprosat….nu vezi ca tatal tau e peste hotare si se construieste casa…nu are bani sa te ajute…

 13. 123

  Citesc comentariile si parca ascult discutiile la niste babe si mosnegi care nu au ce face si burfesc pe alti……mai uitativa subt nas…..nu aveti dovezi in nimic ce spuneti…..,,Veronica” daca d-na Cupcea a emis aceasta hotarire cred ca asa era cazul.Mai bine va ti cauta toti de treaba voastra fara a va mai uita la altii… Margo:nu cred ca dumneavostra ati putea spune asta si in fata referednului la care va referiti…cum lucrati intr-un colectiv unde puteti birfi pe toti fara rusine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *