Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Porcul judecătorului

Porcul judecătorului

215-porculFurtul unui porc de la o fermă din Căuşeni a tulburat apele din zonă. Deşi, potrivit localnicilor, ferma ar aparţine preşedintelui Judecătoriei Căuşeni, Petru Grumeza, afacerea a fost înscrisă pe numele şoferului acestuia. După dispariţia misterioasă a porcului, judecătorul s-a implicat să facă dreptate. Ulterior, însă, greşelile au fost reparate de Curtea de Apel Tighina. Deşi, în martie 2008, Petru Grumeza a fost mustrat de Consiliul Superior al Magistraturii, în noiembrie, preşedintele Judecătoriei Căuşeni a depus o cerere, solicitând să fie reinvestit în aceeaşi funcţie.

Constantin Plotnic din s. Baccealia, r. Căuşeni, paznicul SA «Elevator», a stat la răcoare pentru porcul furat de la ferma din apropierea întreprinderii la care munceşte de mai mulţi ani. Paznicul spune că, la marginea oraşului, SA «Elevator» dispune de nişte grajduri pe care preşedintele Judecătoriei Căuşeni, Petru Grumeza, le foloseşte pentru ferma sa de porci şi de vite.

El îşi aminteşte că, anul trecut, din cauza secetei, proprietarul fermei nu avea cu ce hrăni animalele. De foame, mai multe dintre acestea au decedat. «Se ridicase un miros greu, de hoit. Lumea se revolta, iar Petru Grumeza se răzbuna pe mine, spunându-mi să strâng cadavrele jupuiate şi întinse de câini. Am refuzat, pentru că nu sunt angajatul acestuia».

Unde-i porcul?

«La 30 martie 2008, am decis să îmi schimb ziua de muncă cu un coleg», relatează Constantin Plotnic. «A doua zi, mi-a telefonat colegul care m-a înlocuit şi m-a informat că, la locul de muncă, a venit însuşi preşedintele Judecătoriei Căuşeni, Petru Grumeza. Acesta a întrebat unde este porcul? Unde a dispărut? Am încercat să îmi liniştesc colegul, ştiind că are probleme cu inima», mai adaugă Plotnic. Paznicul spune că din acea zi Grumeza l-a ameninţat că, dacă nu întoarce porcul, va face închisoare. «M-a înjosit şi m-a numit cu cuvinte murdare», spune bărbatul.

Imediat după această discuţie, Constantin Plotnic a fost dus la Poliţia din Căuşeni de câteva ori. «La 9 aprilie, venise să mă ia maşina poliţiei, iar la Comisariat am fost ameninţat că, dacă nu întorc porcul, voi fi bătut», mai adaugă el. Acelaşi scenariu s-a repetat de câteva ori, până în ziua în care Constantin Plotnic a decis să meargă la şefii săi şi să le spună despre ameninţările la care a fost supus. «În prezenţa mea, şeful i-a telefonat lui Grumeza, amintidu-i că nu sunt angajatul fermei sale, ci al SA «Elevator». După ce au terminat discuţia, am aflat că preşedintele Judecătoriei mă aştepta la el la birou. Când am ajuns la Judecătorie, el mi-a spus că nu are ce vorbi cu mine. M-a alungat în coridor. Câteva persoane în civil mi-au sucit mâinile şi m-au dus la Poliţie”. În scurt timp, Judecătoria Căuşeni l-a acuzat pe Plotnic, dându-i trei zile de arest.

«Peste trei zile de la eliberarea mea, dosarul a fost examinat la Curtea de Apel. Acolo mi-au dat câştig de cauză. Dar – prea târziu, deoarece din cauza acestor nedreptăţi boala mea s-a acutizat», spune Constantin Plotnic, considerând că, din cauza unor judecători ca Grumeza, statul pierde sume impunătoare la CEDO.

MAI l-a înzestrat pe Plotnic cu microfoane

După plângerile adresate la Procratură, lui Constantin Plotnic i s-a răspuns că ferma aparţine şoferului preşedintelui Judecătoriei. El a scris o cerere şi la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). După ce reprezentanţii MAI au ajuns la Căuşeni, aceştia au agăţat pe Plotnic câteva microfoane, indicându-i să meargă la Comisariat. «Acolo fugeau toţi de mine. Ştiau că am microfoane. La urmă, reprezentanţii MAI mi-au spus că faptele nu s-au adeverit».

Solicitat de ZdG, Petru Grumeza susţine că nu-l cunoaşte pe Constantin Plotnic. Mai mult decât atât, preşedintele Judecătoriei spune că nu deţine nicio fermă.

Comisarul de Căuşeni, Valeriu Gălbineanu, îşi aminteşte de cazul lui Plotnic. Iniţial acesta ne-a spus că cererea despre dispariţia porcului a fost scrisă de o rudă de-a lui Grumeza. După o pauză, acesta afirmă că era vorba de şoferul lui Grumeza.

Ion Oboroceanu, preşedintele Centrului de Drept din Căuşeni, califică acţiunile lui Petru Grumeza drept abuz, mai ales după ce Curtea de Apel a luat o altă hotărâre în raport cu Plotnic.

Mustrat, dar preşedinte

În martie 2008, Petru Grumeza a fost sancţionat cu o mustrare aspră de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Mai târziu, acesta a depus o contestaţie. «Prin contestaţia depusă, Petru Grumeza consideră că sancţiunea disciplinară aplicată este prea aspră şi solicită modificarea hotărârii colegiului disciplinar prin aplicarea unei sancţiuni disciplinare mai blânde», e scris într-o hotărâre a CSM, din aprilie 2008. «CSM constată că, la stabilirea sancţiunii disciplinare, colegiul disciplinar nu a ţinut seama în deplină măsură de persoana lui Petru Grumeza, care activează în funcţia de judecător din 1994 şi în funcţia de preşedinte al instanţei de judecată din 2004, având un comportament ireproşabil, anterior nefiind sancţionat disciplinar, de aceea consideră întemeiată contestaţia privind aplicarea în privinţa lui a unei sancţiuni mai blânde».

Peste câteva luni, Petru Grumeza a depus cererea de a i se oferi din nou funcţia de preşedinte al Judecătoriei, funcţie pe o care o deţine în prezent.

Nicolae Clima, preşedintele CSM, a infirmat faptul că Grumeza ar deţine o fermă. Angajaţii Judecătoriei, însă, spun că acesta are vreo 80 de capete de viţei.

Anterior, Nicolae Clima ne-a spus că am putea merge împreună la Căuşeni, pentru a verifica circumstanţele. După publicarea articolului «Judecătorul vrea favoruri sexuale» de săptămâna trecută Nicolae Clima nu a mai fost atât de sigur de propunerea sa.

Anastasia NANI