“Poliţistul mi-a furat apartamentul”

252-apartamentO bătrână de 76 de ani acuză un colaborator al poliţiei rutiere că i-a furat apartamentul. Aceasta l-a luat pe poliţist la gazdă în 2005, iar în final, ea şi-ar fi vândut apartamentul “omului legii”. Bătrâna afirmă că nu a văzut niciun ban de la poliţist şi că atunci când a semnat contractul de vânzare-cumpărare a apartamentului nu a ştiut ce semnează.

Poliţistul vociferează însă că totul s-a făcut legal şi cu acordul bătrânei. Acum instanţa de judecată trebuie să se pronunţe dacă poliţistul i-a luat bătrânei apartamentul prin înşelăciune sau bătrâna, conştient şi de bună voie, l-a făcut pe “omul legii” proprietar.

După cum scrie şi în plângerile adresate poliţiei, Natalia Pasco (n.r.: în unele documente – Pasico), în 2005, după moartea soţului, din lipsă de bani, a hotărât să-l ia în chirie pe Dumitru Elenciuc, pe atunci, colaborator de poliţie la Durleşti. Primul an de “trai comun” a decurs fără probleme. Bătrâna făcea mâncare, spăla, iar Denis Elenciuc avea grijă de restul.

Calea spre apartament

Mihai Grivneac, avocatul Nataliei Pasco, afirmă că Elenciuc, actualmente lucrător al Direcţiei Poliţiei Rutiere, a făcut tot posibilul, urmând nişte paşi precişi, pentru a o deposeda pe bătrână de apartamentul cu două camere din Durleşti, Chişinău. Avocatul povesteşte: “La sfârşit de 2006, Pasco i-a făcut poliţistului viză de reşedinţă în casa sa. I-a spus bătrânei că este necesar să facă acest pas pentru a putea privatiza apartamentul, primit de la stat. Bătrâna avea mare încredere îl el, îl trata ca pe un fiu. La ÎM Gestionare a Fondului Locativ, Elenciuc s-a prezentat drept rudă, iar viza de reşedinţă a fost întocmită fără probleme”.

Ulterior, s-a trecut la următoarea etapă. “Cu scopul de a privatiza apartamentul, Elenciuc şi Pasco s-au adresat Consiliului Municipal Chişinău (CMC). În acte, Elenciuc figura ca “nepot”. Fiind bătrână, şi având încredere în băiat, nu s-a interesat ce scrie în documente. A amăgit statul, pentru că el nu îi este nepot”, afirmă Mihai Grivneac. La 21 iunie 2007, în baza cererii, CMC vinde apartamentul, iar Natalia Pasco şi Dumitru Elenciuc devin proprietari de drept.

“În septembrie, sub pretextul că fiica Nataliei Pasco, cu care bătrâna nu se înţelegea, i-ar putea vinde apartamentul, Elenciuc o convinge pe aceasta să-i vândă partea ei din apartament. I-a spus bătrânei că documentul va fi unul fictiv”, ne-a declarat Grivneac. În contractul de vânzare-cumpărare, apare suma de 127 mii 603 lei, pe care Elenciuc i-ar fi plătit-o Nataliei Pasco. “Femeia nu a primit niciun ban, însă chiar în aceeaşi zi Elenciuc a înregistrat contractul la Oficiul Cadastral, astfel devenind unicul proprietar”, a precizat avocatul.

Poliţistul acuzat se apără acuzând

Problemele adevărate se pare că au început în 2008, când bătrâna avea nevoie de documentele apartamentului. Nu le-a găsit, şi a văzut în Dumitru Elenciuc, cel cu care trăise aproape 4 ani, hoţul. A scris plângere la Comisariatul de Poliţie, iar aceştia au găsit actele la Elenciuc, pe care i le-au înapoiat bătrânei. De atunci, poliţistului i-a fost interzis să revină în apartamentul înscris la Oficiul Cadastral pe numele său, şi pentru care se pare că ar fi plătit 127 mii de lei.

Dumitru Elenciuc, colaborator al Direcţiei Poliţiei Rutiere Chişinău, se simte o victimă în toată această istorie şi neagă toate acuzaţiile. Acesta ne-a spus că toate actele au fost semnate de Natalia Pasco, în cunoştinţă de cauză. “Nu m-am aşteptat la aşa ceva din partea doamnei Pasco. Din 2007 sunt proprietar al apartamentului, iar dacă doream s-o mint pe doamna Pasco, de mult vindeam sau scriam apartamentul pe numele altcuiva. Toate actele au fost pregătite de Pasco, iar de multe ori ea singură se ducea şi se ocupa de toate. I-am plătit suma pe care ea susţine că nu i-am dat-o. Acum, i-au revenit rudele, fiica din închisoare. Toţi au idei. Toţi vor apartamentul. Atunci când doamnei Pasco îi era greu, toţi uitaseră de ea”, afirmă Elenciuc.

Duelul declaraţiilor

Natalia Pasco, pensionară, în vârstă de 76 de ani, ne-a spus că vedea la început în Dumitru Elenciuc un sprijin la bătrâneţe. “Era copilul meu, iar el mi-a furat şi viaţa, şi sănătatea, şi apartamentul”, afirmă bătrâna. „Elenciuc minte atunci când spune că a făcut totul cu acordul meu. Este un escroc. Nu ştiu cum îl mai ţin în poliţie. Vrem să i se întocmească dosar penal. Este un hoţ nemaivăzut. Să amăgeşti o bătrână bolnavă ca mine… Ce fel de om trebuie să fii?” se indignează bătrâna.

“Primele ei declaraţii în judecată au fost că nu a semnat niciun document. Apoi şi-a schimbat opinia”, contraatacă Elenciuc. “În judecată este o recipisă prin care Pasco a recunoscut în scris că a primit banii pentru apartament. Pentru că am plătit o sumă mai mică decât costul apartamentului şi pentru că familia mea se cunoştea cu ea, am decis să am grijă de bătrână. Apoi au venit rudele, care şi-au manifestat interesul faţă de apartament, iar ea a cedat. Uită însă cum se comportau acestea cu ea când locuiau în apartamentul bătrânei. Aşteptau să moară mai repede “, şochează Elenciuc. “Eu cu doamna Pasco m-am înţeles foarte bine, iar vecinii se mirau de asta. A fost influenţată, iar acum, după ce am plătit atâţia bani pe apartament, vor să mi-l ia, iar eu să rămân şi cu banii plătiţi, şi fără apartament”, se plânge poliţistul Dumitru Elenciuc.

Decizia justiţiei

Natalaia Pasco, împreună cu avocatul acesteia, Mihai Grivneac, s-au plâns procuraturii şi au cerut tragerea la răspundere a lui Dumitru Elenciuc, acuzându-l de escrocherie. Totodată, l-au dat în judecată pe poliţist şi au cerut declararea nulă a contractelor semnate de către Natalia Pasco, inclusiv cel de vânzare-cumpărare.

Sergiu Canţer, procurorul care s-a ocupat de caz, a dispus în primă fază neînceperea urmăririi penale pe numele lui Dumitru Elenciuc, “din lipsa în acţiunile acestuia a elementelor infracţiunii”. După intervenţia lui Mihai Grivneac la procurorul general, Valeriu Zubco, a fost dispusă din nou anchetarea faptelor poliţistului Dumitru Elenciuc, iar responsabil de caz a fost numit din nou Sergiu Canţer, cel care s-a ocupat şi de prima anchetă.

Ieri, 3 februarie, a avut loc o nouă şedinţă de judecată. După ce părţile şi-au expus punctele de vedere, judecătorul a decis ca următoare înfăţişare să aibă loc la 15 martie, când probabil se va lua decizia finală. Avocata învinuitului ne-a cerut să nu publicăm articolul cu referire la clientul său, ameninţânţându-ne cu judecata.

Victor MOŞNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. adriana

    Nu este unicul caz cind un politist face astfel de magarii. N-o sa ma lase sa mint cei de la Penitenciare, prin anii 2005 la Rusca era o batrinica care fuse mintita in acelasi mod de un politist care statea la gazda la dinsa. Ala a procedat si mai dur, a fabricat un dosar penal atunci cind batrinica a descoperit ca politistul a tras-o pe sfoara. Ca sa “nu-i faca probleme”, dinsul a aranjat un dosarul penal iar ulterior batrina a fost incarcerata la penitenciarul Rusca. Cum credeti, trebuie de-i tras in gat pe acesti politisti ori noi inca mult o sa ne batem joc de oamenii nevinovati?!

  2. bostan nicoleta

    din nefericire nu este unicul caz si din pacate nu toate cazurile au un bun sfirsit ,si eu am avut probleme cu chiriasul acesta nu isi platea datoriile pentru care apartamentul meu risca sa fie scos la licitatie pentru ca el sa-l cumpere in cele din urma dar din fericire am avut 2 ingeri care m-au ajutat si acum apartamentul este in posesia mea si a sotului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *