Poliţistul “casier” a fost arestat

293-casier1După o săptămână de la reţinerea în flagrant a poliţistului de la Comisariatului de Poliţie din Ialoveni, banii marcaţi “mită CCCEC” încă nu au fost găsiţi. Inculpatul susţine că nu este vinovat şi că toate aceste acţiuni au loc la comandă. Anterior, acesta a avut un conflict cu Direcţia securitate internă a MAI, pe care a şi acţionat-o în judecată.

Şeful Secţiei ordine publică din cadrul Comisariatului de Poliţie Ialoveni, Mihai Sanduţă, a fost reţinut vineri seara de către ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), fiind bănuit de corupere pasivă. Potrivit denunţătorului, locotenent-colonelul de poliţie în vârstă de 45 de ani i-ar fi cerut 1200 de euro pentru neînceperea urmăririi penale pentru comiterea unui furt, se arată într-un comunicat CCCEC.

Deşi ofiţerii au documentat cu mijloace speciale momentul când au fost transmişi banii, la momentul retinerii, dar şi după percheziţia corporală, suma de 1200 euro marcaţi “mită CCCEC” nu a fost găsită.

Cu toate acestea, poliţistul a fost arestat preventiv pentru 15 zile, în baza unei decizii a Judecătoriei Buiucani şi este cercetat în cadrul unui dosar penal pornit pe semnele constitutive ale infracţiunii „corupere pasivă”.

293-casier2“Poliţistul a jucat perfect”

În acest dosar, ofiţerii CCCEC deţin probe indirecte vizând infracţiunea: imagini video din timpul transmiterii banilor, stenograme şi înregistrări audio. “Au fost nişte momente problematice care ţin de anchetă şi eu nu pot să le divulg. A mai fost prezent un nepoţel de-al lui, care acum declară în presă că a fost abuzat de către colaboratorii CCCEC, care au insistat să-l ancheteze în lipsa părinţilor. Centru respinge acuzaţiile aduse. Probabil că ofiţerii au verificat versiunea potrivit căreia banii au fost transmişi acestui nepot. Poliţistul reţinut s-a comportat agresiv. Când el s-a întâlnit cu denunţătorul, a început să-i dicteze condiţiile. “Te-ai suit în maşină. Tac, faci câteva cercuri cu maşina prin Ialoveni”, asta ca să încurce urmele. Astfel, urmărirea a fost foarte dificilă. Persoana care trebuia să dea banii s-a primblat cu maşina pe câteva drumuri foarte înguste, apoi a mers la poliţist acasă. A intrat în casă şi poliţistul continua să-i dea indicaţii. „Întri în camera respectivă, faci la dreapta. Te-ai aşezat aici. Numără banii. Pune-i pe pat. Acum stânga împrejur şi ai ieşit”. După ce a ieşit, noi am intervenit. El a reuşit, totuşi, să ascundă banii. Poliţistul a jucat perfect”, explică Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al CCCEC-ului. Ea susţine că poliţistul reţinut, care lucrează de 20 de ani în organele de poliţie, a ştiut foarte bine să încurce urmele. Starinschi exclude versiunea că poliţistul urmărit ar fi ştiut despre organizarea flagrantului, pentru că, în caz contrar, el nu s-ar fi întâlnit cu cel care urma să transmită banii.

Flagrant la comandă

Victor Dodon, avocatul poliţistului, susţine că clientul său nu-şi recunoaşte vina şi spune că „nu a văzut nicio copeică şi nici nu a avut intenţia de a lua bani”. Acesta consideră că atât reţinerea, cât şi învinuirea sa sunt ilegale şi intenţionează să depună recurs la Curtea de Apel.” Se spune că a fost o reţinere în flagrant, dar apare întrebarea ce fel de flagrant, dacă banii n-au fost găsiţi la el. S-a făcut percheziţia şi n-au găsit nimic”, declară Dodon. Potrivit avocatului, clientul său bănuieşte că tot ce se întâmplă în cazul său nu e altceva decât o comandă şi că special i s-a organizat flagrant pentru a-l ponegri şi pentru a-i face o imagine proastă. Anterior, poliţistul ar fi avut un conflict cu Direcţia securitatea internă a MAI, care i-a aplicat o mustrare aspră, pe care el a contestat-o în judecată.

“Pe urmă i s-a organizat un flagrant, în februarie 2010. Cauza este neterminată încă. Sanduţă bănuieşte că toate se trag de când a dat ministerul în judecată, pentru a-i anula sancţiunea aplicată, pe care o consideră ilegală”, afirmă avocatul.Poliţistului Mihai Sanduţă i-a mai fost pornită o cauză penală pe faptul coruperii pasive exprimată prin estorcarea sumei de 3 000 lei pentru neînregistrarea cazului de furt a unui telefon mobil, în luna februarie 2010. I-a fost organizat un flagrant, dar nici atunci banii nu au fost găsiţi asupra sa. “Poliţistul şi-a trimis un verişor pentru a ridica banii. El a fost audiat şi a confirmat că a primit banii de la acel cetăţean, care i-a transmis la indicaţia lui Sanduţă”, explică procurorul anticorupţie Vitalie Galeru.

El mai spune că ancheta în acest dosar este preconizată să fie finisată şi expediată instanţei de fond pentru examinare, până la sfârşitul lunii septembrie. În ambele dosare, poliţistul presupus corupt nu a fost suspendat din funcţie. Comisarul de Ialoveni, Oleg Pohilă, care este superiorul direct al lui Sănduţă, declară că procurorul decide dacă poliţistul trebuie sau nu să fie suspendat temporar din funcţie, pe parcursul anchetei. „Până la moment el nu a fost suspendat. Acest subiect a fost discutat cu procurorului, dar fără vreun rezultat. În al doilea caz rămâne ca ancheta să stabilească implicarea sau neimplicarea lui. E cam neplăcut acest moment, dar – asta e”, spune comisarul, şifonat de situaţia în care a ajuns de două ori consecutiv subalternul său. “Nu a fost suspendat pentru că, atunci când se iniţiază o procedură penală, nu eşti sigur de durata anchetei. Practica noastră este că atunci când dosarul se expediază în instanţa de judecată, decidem şi asupra suspendării”, explică procurorul Galeru.

De la începutul anului curent, CCCEC a reţinut 22 de poliţişti suspectaţi de comiterea actelor de corupţie. O deficienţă considerabilă la capitolul combaterii corupţiei, susţin experţi din domeniu, este lipsa unei mediatizări a actului de justiţie, în special a sentinţelor pronunţate de către instanţele de judecată în cauzele de corupţie, cu toate că etapa judiciară a procesului penal, spre deosebire de urmărirea penală, este una publică.

Tatiana EŢCO, Iurie SANDUŢAPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. AVRAAM

  1.Ce are Jugecătoria Buiucani cu CPS IALOVENI? 2.Cine incă nu ştie ce prezintă Direcţia securitate internă a MAI?După statut este o direcţie care trebuie sa protejeze colaboratorii de poliţie-de facto Securitatea MAI are ca bază colectarea sumelor financiare din angajaţii MAI pentru Conducerea MAI. 3.Rar cine in MAI ajunge colonel in MAI la 45 de ani ca să rămînă la periferie-toţi coloneii sunt la Chişinău-cu burtă şi MERCEDESuri in sediul MAI.reese ca e cinstit acest Sănduţă şi cineva se stăruie sa-l denigreze.Dacă el Sanduţă ştia de flagrant apoi l-a ce i-a trebuit sa meargă la intalnire cu acest drac?Ceva nu leagă.Dar insăşi CCCECul cine este in RM cunosc toţi-MAFIOŢI!Aşa că_-JOS LABELE MURDARE de pe MIHAI SĂNDUŢĂ!!!!Adevărul este că poliţistul nominalizat n-a dorit sa acumuleze şi sa transmită sume de bani pentru Catan şi PD,suntem in fază de alegeri_bani trebuiesc pentru publicitate,placate,panouri,Catan ştie că se clatină tronul sub el,dar suma trebuie oricum colectată….

 2. AVRAAM

  Primul comentariu este răspunsul la apariţia comerciantelor stradale de aur din nou pe Ştefan cel mare.Tot timpul cînd incep alegerile,se intensifică contrabanda de diferite mărfuri,ţigări,căci trebuiesc parale multe,foarte multe in campania electorală.CCCECul are patronii săi de partid,MAIul are partidul lor,procuratura cu judecătoriile alţi Patroni-aşa că toţi colectează bani!pentru alegeri jumate şi jumate pentru sine in caz de pierd STĂPÎNII puterea.E toamnă la Moldova!Ţăranii strang producţia aşteptată de un an şi restul demnitarilor/paraziţi sug sîngele din acest ţăran…Aşa că-cum zice rusul: КРУГОВОРОТ ВЕЩЕЙ В ПРИРОДЕ-in campania electorală plătesc toţi-poliţiştii “dijma” colectată,judecătorii “obrocul” strîns,contrabandiştii,hoţii,narcobaronii,hoţii de automobile,cai şi biciklete,războinicii de tot soiul-toţi işi susţin PARTIDELE.Apoi după alegeri fiecare işi continue meseria liniştit.pîn la următoarea campanie.dar cine nu plăteşte in “obsceacul” Partidelor-la dubă!la poliţie!La CCCEC!In Nistru….Sistema e perfectă!!!!!!!!!

 3. DERSU UZALA

  O fi Sanduta corupt, nu zic nu ,dar stiind cum se angajeaza in serviciu la CCCEC numai cu bani ori cu spate serios, ei fiind de 100 ori mai corupti ca Sanduta, in acest caz ma bucur pentru Sanduta. Le-a dat o teapa copiilor de bani gata de 1200 euro.Adevaratii profesionali au fost maturati din organele de forta.Acesta e si rezultatul angajarii dupa cumatrism.Nu au gasit banii marcati.Ha-ha-ha.Nu-i mare problema vor intoarce 1200euro in casa CCCEC din buzunarul propriu, ca au de unde.De fapt nu e pentru prima data cand “operativnicii ” nu gasesc banii. A fost un caz la CPs Rascani unde au incercat sa documenteze un inspector de sector.Dar inspectorul de sector s-a dovedit mai destept decat tot CCCEC-ul luat la un loc. A luat plicul cu bani fara a vorbi ceva si la aruncat pe fereastra. Colegul inspectorului statea afara sub fereastra , a luat banii si dus a fost………. iar marii operativnici facusera in pantaloni, era vorba de o suma mult mai mare.Nu mai vroiau nimic, numai sa le dea banii inapoi.Politistul nu a recunoscut nimic si ” operativnicii “au plecat de la comisariat cu coada intre picioare .Eu nu apar pe nimeni,locul coruptilor este la puscarie ,dar astazi in Moldova e ca pe timpul haiducilor.Teatrul absurdului, o persoana data in cautare pentru trafic de fiinte umane cere”chiar daca prin intermediul unui avocat, nu are importanta” sa fie atras la raspundere ziaristul ,care chipurile la calomniat publicand niste adevaruri , mai mult nimic. Si politia se apuca sarguincios de lucru HA-HA-HA.

 4. AVRAAM

  pt.DERSU UZALA +10!Bravo!Comentariu concret! De la sine aş adauge; Nu poate nici Consiliul Europei,nici ONU şi nici CEDO sa lichideze nunta,cumătria,cununia,botezul la moldoveni,cumetrii,nănaşii,cumnaţii,cuscrii,nepoţii,verii,finii,cumătrii finilor,nănaşii cumătrilor…Nu există moldovan/romăn fără aşa legături in MAI,CCCEC,vamă,Parlament,Procuratură,puşcărie etc.Şi aşa legături după rudenie,etnii,religie in practica mondială sunt numite ORGANIZAŢE CRIMINALĂ!Căci vai de sărmana Europă ce o aşteaptă pe ea cu invazia Moldovei şi toate neamurile sale…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *