Poliţistul a trimis profesorul la Psihiatrie

240-balanelUn profesor universitar s-a adresat la Sectorul de Poliţie nr. 7 din cartierul Râşcani, pentru a semnala un abuz la care a fost supus în plină stradă. Însă poliţistul de sector l-a maltratat şi l-a trimis la Spitalul Clinic de Psihiatrie (SCP). De altfel, omul legii a acuzat profesorul că îşi filează fosta soţie.

Dumitru Bălănel este profesor universitar la USM şi UCCM. Acum patru ani, a primit în cutia poştală trei plicuri, de la o comapanie fiduciară la care acesta îşi depusese bonurile patrioniale în anul 1993. Un plic era pentru el, altul pentru soţie, cu care se afla în fază de divorţ, şi cel de-al treilea – pe numele fiilor. Din moment ce profesorul nu locuia sub acelaşi acoperiş cu fosta soţie, Sofia Bălănel, urma s-o întâlnească întâmplător şi să-i transmită scrisoarea.

I-a declarat neîncredere poliţistului

Pe data de 30 ianuarie 2006, pe la orele 16.10, profesorul se afla pe bd Renaşterei, 23, la magazinul alimentar “Brânduşa”. Pe la aceeaşi oră, a venit la uşa magazinului respectiv Sofia Bălănel. A dorit să intre în magazin, dar s-a întors şi s-a urcat într-un automobil de culoare închisă. M-am apropiat de uşa automobilului în care s-a urcat şi am strigat-o pe nume, să-i transmit plicul. Nu înţeleg din ce motiv, din automobilul respectiv s-a dat jos un bărbat necunoscut, care m-a apucat de gulerul paltonului şi m-a ameninţat”, a continuat Dumitru Bălănel. În aceeaşi ordine de idei, profesorul susţine că necunoscutul, care coborâse din automobilul cu nr. de înmatriculare COS 777, l-a târât la întuneric şi a încercat să-l izbească de zidul magazinului. Profesorul a precizat că, mai târziu, necunoscutul a fost identificat. “Este Sergiu Brenici, presupusul amant al Sofiei Bălănel”.

După incidentul iscat între cei doi, profesorul a mers la poliţie. “Am fost stresat, fiind ameninţat cu răfuiala fizică. Am trecut strada să mă adresez şefului Sectorului de Poliţie nr 7, dar, la sector, la intrare era prezent doar locotenentul superior Sergiu Cojocaru, căruia i-am declarat neîncredere la 30 martie 2005 şi la care am refuzat să mai apelez. Am chemat poliţia de la cartofon, sunând la telefonul 902”, a explicat profesorul. El a subliniat că, în urma apelului adresat poliţiei, au sosit doi poliţişti care l-au condus din nou la sectorul nr. 7 de poliţie.

Scenariu poliţienesc

“Acolo, sectoristul Sergiu Cojocaru mi-a înregistrat plângerea făcută împotriva lui Sergiu Brenici. După plecarea celor doi poliţişti, acelaşi sectorist m-a reţinut şi m-a maltratat timp de o oră şi jumătate. Pentru că am scris plângeri în luna martie-aprilie 2005 împotriva acţiunilor sale ilegale. Mi-a spus că i-am prejudiciat biografia prin plângerile scrise împotriva lui. A început să mă ameninţe, spunându-mi că mă va interna la Spitalul de Psihiatrie sau la Casa de Bătrâni, dacă mai continui să scriu plângeri.

Cu lux de amănunte, Dumitru Bălănel ne-a mai spus că a fost provocat cu scopul de a-l lovi pe poliţist. “N-a răspuns provocărilor. Cojocaru a chemat medicii psihiatri. Au venit medicii. M-au înconjurat mai multe persoane. Au început să mă batjocorească de faţă cu medicii, totodată, implicându-se în viaţa familială. Le-am spus medicilor că fară decizia judecăţii nu au dreptul să mă interneze la Spitalul Clinic de Psihiatrie. În scurt timp, medicii au decis că nu e nevoie de a interveni în cazul meu şi au plecat”.

Profesorul Ştefan Florea susţine că a fost martor la cele întâmplate între Sergiu Brenici şi Dumitru Bălănel. “Am stabilit să ne întâlnim lângă magazinul “Brânduşa”. Dumitru a venit cu câteva minute înaintea mea. Când am ajuns, se iscase conflictul între cei doi, urmând ca profesorul să meargă la sectorul de poliţie, unde a şi scris o plângere. Apoi am fost chemat şi eu să scriu o explicaţie. Peste un timp, am primit un răspuns de la Comisariatul de Poliţie Râşcani, în care se explica că inspectorul Sergiu Cojocaru s-a ales cu mustrare în urma cazului respectiv”, ne-a spus martorul.

Profesorul s-a adresat cu plângeri la Procuratura sectorului Râşcani, solicitând desfăşurarea urmăririi penale atât în cazul lui Sergiu Brenici, cât şi în cazul inspectorului de sector. În contextul dat, Procuratura sectorului Râşcani a desfăşurat o anchetă. În aceeaşi ordine de idei, potrivit procurorul Grigorie Botnaru, în cadrul controlului s-a stabilit că Dumitru Bălănel şi Sofia Bălănel sunt divorţaţi din anul 2002, dar că, în pofida acestui fapt, fostul soţ continuă să-şi urmărească fosta soţie, creându-i incomodităţi. În cazul invocat de Bălănel, precum că, după desfăşurarea conflictului cu Sergiu Brenici, a fost reţinut şi maltratat de către inspectorul sectorului de poliţie nr. 7, Sergiu Cojocaru, Procuratura sectorului Râşcani a decis neînceperea urmării penale.

Solicitat de ZdG, inspectorul Sergiu Cojocaru a subliniat că acest caz are o vechime de câţiva ani şi că doar documentele mai pot stabili faptele. Totodată, potrivit Spitalului Clinic de Psihiatrie, sunt indentificate cazuri când cetăţenii reţinuţi de poliţie sunt aduşi la spital de către colaboratorii de poliţie. “Bolnavii se internează la tratament forţat, în baza unei decizii de judecată. Însă, atunci când există un potenţial major pentru a săvârşi un delict sau o crimă de către anumiţi cetăţeni, sectoriştii pot solicita ajutorul medicilor psihiatri. Atunci când medicii ajung la locul stabilit, e de responsabilitatea lor să decidă dacă persoana respectivă trebuie sau nu internată”, a conchis Mircea Cucu, medic-şef adjunct al SCP.

Amintim că, potrivit Codului Penal, inernarea ilegală într-o instituţie psihiatrică a unei persoane vădit sănătoase din punct de vedere psihic se pedepseşte cu închisoare de până la 3 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Iurie SANDUŢA
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Ioan

  Moldova demna urmasa a Uniunii Sovietice.

  Cititi memoriile lui Oleg Kalugin: “SPY MASTER OLEG KALUGIN”. Mentorii politiei din Moldova aplica in continuare aceleasi tehnici pe care le-au invatat cand erau tineri, cei tineri de acum nu sunt decat niste papusele puse sa urmeze un mod de operare.

 2. Roman

  Profesorul xxxx acum preda la ulim, studentii povestesc ca au scris plingere pe el. Gynditiva singuri, cum un profesor poate sa conduca 12 obiecte.

 3. ion

  Acum traieste la Ciocana. Se zvoneste ca are aprox. 300 de plingeri in ultimul an la sector, pe masini care se opresc la sfirsitul bulevardului, pe oameni care plimba ciini seara etc. Poate sa faca si cite 5 apeluri la 902 pe seara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *