Poliţistul a murit venind de la o înmormântare

Un poliţist a murit şi altul a fost rănit în urma unui accident rutier. Colaboratorii de poliţie participaseră la înmormântarea unui coleg de serviciu, iar la întoarcere au devenit chiar ei victimele unui accident. Vinovatul de această întâmplare, deocamdată, rămâne necunoscut, pentru că procurorii nu au stabilit cine conducea automobilul. Totodată, anchetatorul susţine că sunt examinate două versiuni. Una, potrivit căreia, la volan, s-ar fi aflat Lilian Andronic, ajutorul comisarului de Călăraşi. A doua versiune presupune că Gheorghe Chitoroagă, poliţistul decedat, ar fi condus automobilul. “Cel care a supravieţuit nu recunoaşte că el s-ar fi aflat la volan”, a mai menţionat anchetatorul.

Pe traseul Ungheni-Călăraşi, la ieşirea din or. Corneşti, r. Ungheni, automobilul de serviciu VAZ11183, cu numărul de îmatriculare MAI 6113, a deraiat de pe traseu şi s-a tamponat într-o construcţie demolată. În automobil se aflau doi colaboratori de poliţie, ajutorul comisarului de Călăraşi, Lilian Andronic, şi ofiţerul operativ de sector al Secţiei de Poliţie din or. Călăraşi. Andronic s-a ales cu vătămări corporale neînsemnate, iar celălalt a decedat în urma impactului. Mai trebuie adăugat că poliţiştii se întorceau de la o înmormântare.

Astfel, Ştefan Chitoroagă, tatăl poliţistului decedat, ne-a spus că pe data de 27 octombrie fiul său a plecat la serviciu în jurul orei 7:20. “Tot în aceeaşi zi, în jurul orei 17:00, am primit vestea că fiul meu a decedat într-un accident rutier. El se întorcea dintr-o misiune de serviciu din r. Glodeni, împreună cu Lilian Andronic”, susţine el. Totodată, Ştefan Chitoroagă solicită organelor de ordine să constate cu exactitate cine se face vinovat de accidentul respectiv. “În acea zi, ei au consumat alcool la înmormântare şi acesta este un motiv care a dus la producerea accidentului”, a mai adăugat sursa.

Martorul: a urmat o bubuitură

“La ora 16:45 m-am pornit să aduc vitele de la cireadă. Am deschis poarta. În acel moment, am văzut un automobil care a trecut pe lângă mine cu o viteză mare. La 50 de metri de poartă, am auzit un şuruit, în urma frânării. A urmat o bubuitură. Am mai văzut colb şi o lumină puternică”, declară unul dintre martori, Semion Lapteacru. Acesta ne-a mai spus că a fugit spre locul accidentului şi a găsit automobilul răsturnat. “Când m-am apropiat, acolo erau doi pasageri, unul mai tânăr şi altul mai în vârstă. N-am priceput că sunt poliţişti, pentru că erau îmbrăcaţi în haine de culoare neagră, fără epoleţi. Pasagerul mai în vârstă era în picioare din partea la volan şi nu putea să iasă deoarece avea lovituri la cap şi la tâmple. Cel care a decedat se afla pe picioarele celuilalt”, detaliază martorul. Se cere precizat că Gheorghe Chitoroagă era pasagerul mai tânăr.

Martorul a strigat şi s-au apropiat mai mulţi oameni de locul unde a avut loc tamponarea. “Geamul din faţă avea crăpături. Am stricat sticla şi l-am scos pe Chitoroagă. Eu şi cu o altă persoană l-am apucat de curea şi l-am evacuat pe geamul din faţă”. Între timp, venise şi ambulanţa. “L-am aşejat pe targă şi, în timp ce medicii i-au pus picurătoare, a decedat. Când a ieşit din maşină, Andronic se afla în stare de şoc. A întrebat unde se află. Apoi medicii i-au solicitat să urce în ambulanţă. El n-a dorit. A spus că merge acasă cu o maşină de ocazie. Într-un final, a fost convins şi a acceptat ajutorul medicilor”, declară Lapteacru. Sursa citată a observat că în salonul automobilului de marcă VAZ era un colăcel – e vorba de o pomană pe care au primit-o la înmormântare.

Andronic nu îşi aminteşte dacă se afla la volanul automobilului

Adrian Fetcu, anchetatorul care examinează cazul, declară că sunt luate în considerare două versiuni. “Una, că a fost Andronic la volan, şi cealaltă – că Chitoroagă a condus automobilul. Cel care a supravieţuit nu recunoaşte faptul că el a fost la volan. Spune că nu îşi aduce aminte”. Fetcu a subliniat că au fost audiaţi mai mulţi martori, inclusiv Semion Lapteacru. Anchetatorul a insistat de nenumărate ori să-i spunem de unde cunoaştem că Semion Lapteacru este unul dintre martori. “Sursa aceasta de unde o aveţi? Mai concret, ce persoană v-a spus?”. Comunicăm că ZdG n-a oferit detalii la solicitarea anchetatorului. Însă acesta a ţinut să mai precizeze că declaraţia unui martor nu este detaliul cel mai important într-o anchetă. “Vă asigur că nu este cel mai important lucru declaraţia martorului. Ancheta nu este finalizată”, conchide Adrian Fetcu.

Se cere precizat că la înmormântare au participat cinci poliţişti. Aceştia au plecat de la Călăraşi cu două automobile spre raionul Glodeni.

Vicecomisarul pe Ordinea Publică din cadrul Comisariatului Călăraşi, Nicolae Steclari, a fost în misiunea de serviciu alături de colegii săi. Am încercat să aflăm cine s-a aflat la volanul automobilului căzut în accident. “Eu m-am deplasat la înmormântare cu un alt automobil. De la înmormântare, noi ne-am pornit cu mult timp înaintea lui Andronic”, ne-a spus Steclari. Întrebat dacă au consumat băuturi alcoolice în ziua respectivă, acesta a răspuns: categoric nu.

Un alt poliţist, Vladimir Carp, din cadrul aceluiaşi comisariat, susţine că nu poate să ne confirme dacă colegii au consumat vin. “Nu ştiu exact dacă au consumat alcool deoarece nu i-am urmărit. Şi nu pot să vă spun cine a fost la volan pentru că m-am deplasat cu alt automobil”.

Contactat de ZdG, Lilian Andronic n-a dorit să facă declaraţii pe marginea cazului. “Toate întrebările le adresaţi la Centrul de Presă al MAI.” Totodată, fiind întrebat dacă în ziua accidentului a consumat alcool şi dacă conducea automobilul respectiv, Andronic ne-a spus că nu face nicio declaraţie.

Ancheta de serviciu a fost suspendată

Pe acest caz, Direcţia Securitate Internă (DSI) a Ministerului de Interne a pornit o anchetă de serviciu, precizează comisarul de Călăraşi, Ion Procopciuc. “DSI n-a finalizat ancheta deoarece fac trimitere la urmărirea penală.” Comisarul a mai adăugat că cele două maşini au fost delegate să participe la înmormântarea unui coleg de serviciu. “Nu cunosc cine a fost la volan pentru că nu duc eu ancheta, însă Andronic lucrează în continuare la comisariat”, a menţionat Procopciuc.

Într-o scrisoare oficială, semnată de Ion Berbinschi, şeful DSI a Ministerului de Interne, se arată că până în prezent nu a fost posibil de stabilit cu certitudine cine se afla la volanul autovehiculului respectiv. “În cadrul urmăririi penale, Procuratura r. Ungheni a dispus efectuarea expertizelor medico-legală, biologică şi autotehnică, prin care urmează să fie constatate circumstanţele accidentului rutier, precum şi persoana vinovată de comiterea acestuia.” La 24 noiembrie curent ancheta de serviciu a fost suspendată până la examinarea definitivă a cazului de către alte organe de drept.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Cântaretul Durlestean

  ASASINATE POLITICE LA COMANDA:
  politistul Gheorghe Chitoroaga din Calarasi / + 27 octombrie 2009 /
  ——————————————————————————————————————
  Cine a fost interesat sa-l lichideze ? Ce informatii compromitatoare detinea el ?
  Ce legatura are cu toate acestea alt politist comunist Saakian,
  care l-a omorât pe tânarul protestatar anti-comunist Valeriu Boboc
  la 7 aprilie 2009 la Chisinau ?
  / Politistul Saakian anterior lucrase la comisariatul din Calarasi /.
  ————————————————————————————————
  1.
  “Ziarul de Garda” din 24 decembrie 2009:
  “Poliţistul a murit venind de la o înmormântare”
  http://www.zdg.md/investigatii/politistul-a-murit-venind-de-la-o-inmormantare
  http://www.zdg.md/social/un-tata-impotriva-unui-sistem
  un martor din Cornesti:
  27 oct. 2009:
  «La ora 16:45 m-am pornit să aduc vitele de la cireadă. Am deschis poarta.
  În acel moment, am văzut un automobil care a trecut pe lângă mine cu o viteză mare.
  La 50 de metri de poartă, am auzit un şuruit, în urma frânării. A urmat o bubuitură.
  Am mai văzut colb şi ————————————- o lumină puternică»,
  declară unul dintre martori, Semion Lapteacru.
  ———————————————————————————————————-
  2.
  VIDEO PRO TV: “Polițist decedat într-un accident rutier”, 28 octombrie 2009.
  http://www.protv.md/stiri/social/poli-ist-decedat-intr-un-accident-rutier.html
  2 comentarii preluate:
  —————————————————-
  28 Octombrie 2009:
  xe (de anticomunist):
  – “Comunistii inlatura slugile care au stiut prea mult.
  Dumnezeu sa-i odihneasca ! ”
  ———————————————————————————-
  9 Noiembrie 2009
  pacat (de maia):
  -“il cunosc foarte bine pe Gheorge Chitoroaga ,era un baiat foarte bun blind,
  nu asi dori nici dusmanului meu asa nenorocire.
  acest copil avea planuri de viitor de a intemeia o familie
  dar cineva ea luat viata urcindu-se la volan beat, dar dumnezeu la ales pe el,
  noi oamenii ar trebui sa fim mai uniti caci cel vinovat este in viata.

  – am impresia ca a fost ——————————-totul intentionat,
  as ruga conducerea sa ia masuri.

  Dumnezeu sal odihneasca…familiei multa putere si curaj,
  sa mearga inainte daca proteveul este interesat
  pot sa va pun la despozitie niste filmari pe acasta tema”.
  ———————————————————————————————–
  3.
  “Două vieţi de tinere românce într-un dosar KGB cu 4 volume” ”
  http://www.consiliul-unirii.ro/2012/05/25/doua-vieti-de-tinere-romance-intr-un-dosar-kgb-cu-4-volume/
  – un interviu cu patrioata anti-comunista din anii 1970, Lilia Negru / fragment /:
  — Aţi mai fost urmărită sau persecutată de Securitate?
  — Îmi este greu să spun cu siguranţă, dar felul în care a decurs viaţa mea după acele evenimente mă face să cred că asupra destinului meu s-a lucrat mult şi încontinuu.
  Am avut suficiente probleme, am fost neglijată, ţinută la distanţă.
  Mulţumesc Domnului că nu am ajuns victima vreunui accident stupid, aşa cum s-a întâmplat cu Ion şi Doina, cu Grigore Vieru sau cu Gheorghe Ghimpu…

  Îmi destăinuia cineva cum anume au loc asemenea tragedii.
  Persoana ţintă este urmărită, este descoperit itinerarul şi, de obicei, noaptea,
  şoferul este orbit în faţă de ———————– o lumină puternică.

  Reacţia lui firească este să se dea cât mai repede la o parte, cu mare viteză…
  Aşa s-ar fi putut produce aceste accidente.
  Cred că va veni timpul şi vom afla şi noi adevărul.
  ————————————————————————
  N.B.
  Tot o “lumina puternica” apare si intr-un alt accident rutier din dec. 2011
  lânga satul Greblesti/Straseni, când jurnalistul si deputatul patriot Vasile Vatamanu moare,
  /si mare prieten al familiei poetului asasinat Grigore Vieru /
  iar chitaristul formatiei “Noroc” Alexandru Cazacu, este grav ranit si internat la spital,
  In timp ce alti doi pasageri “misteriosi” nu patesc nimic:
  un vice-procuror din Chisinau si un politist, despre care presa nu a scris nimic,
  nci chiar numele lor.
  ——————————————————
  domnule Presedinte Nicolae Timofti,
  Aveti oare curajul sa opriti continuarea acestor asasinate contra patriotilor moldo-români ?

 2. Cântaretul Durlestean

  DEZVĂLUIRI BOMBĂ //
  99,9% din omorurile la comandă sunt comise cu implicarea polițiștilor și a securiștilor !

  http://www.zdg.md/exclusiv/complicii-omorurilor-la-comanda-%E2%80%94-angajati-ai-mai-si-ai-sis

  Șeful Secţiei urmărire penală pe cazuri excepţionale a Procuraturii Generale din Chisinau,
  Corneliu Bratunov, face declarații bombă pentru presă.
  —————————————————————————————————————
  Acesta a declarat într-un interviu pentru “Ziarul de Gardă” din 28 iunie 2012,
  că majoritatea omorurilor la comandă, adică 99,9%, sunt comise
  cu implicarea unor foşti sau chiar actuali colaboratori ai poliţiei sau ai Securităţii.

  „Deşi datele statistice variază de la un an la altul,
  nu cred că s-a schimbat ceva radical în raport cu anul 1999 sau 2011.
  Mai degrabă s-au schimbat metodele de comitere a infracţiunii, altfel spus,
  infractorii s-au făcut mai «deştepţi».

  În mai multe crime sunt implicaţi şi unii dintre actualii sau foştii colaboratori
  ai organelor de drept, de la Interne sau de la SIS, bunăoară.

  Din această cauză şi descoperirea crimelor respective e mai complicată”,
  a mai declarat acesta pentru publicație, fără a indica asupra unor persoane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *