Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Poliţiştii şpăgari de la IGP…

Poliţiştii şpăgari de la IGP Bălţi, săraci în declaraţiile de venituri şi proprietăţi

253-politisti-spagariCei trei poliţişti din cadrul Inspectoratului General de Poliţie (IGP) Bălţi, arestaţi la sfârşitul săptămânii trecute pentru luare de mită, oficial, nu deţin case de locuit, automobile, conturi bancare şi nici cote-părţi în firme. Cel puţin asta au indicat ei în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi. Totodată, ei mai sunt anchetaţi pe alte cauze penale similare, iar unul dintre poliţiştii şpăgari a fost judecat anterior pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate şi cu numere de înmatriculare false.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, trei ofiţeri ai IGP Bălţi au fost reţinuţi pentru luare de mită. Aceştia sunt învinuiţi că, în perioada aprilie–decembrie 2013, au estorcat şi au primit 1400 de euro şi 80 mii de lei de la 5 persoane, cercetate pentru punerea în circulaţie a drogurilor. În schimbul acestor sume, poliţiştii le-au promis că nu le vor trage la răspundere penală pentru infracţiunile comise.

Arestaţi pentru 20 şi, respectiv, 25 de zile

Ofiţerii bănuiţii de comiterea acestor infracţiuni au vârstele cuprinse între 27 şi 37 de ani, unul dintre ei are grad de colonel de poliţie, iar anterior a ocupat şi postul de şef adjunct la IGP Edineţ. Procurorii anticorupţie au constatat că cei trei poliţişti mai erau banuiţi într-o altă cauză penală, investigată de Procuratura Anticorupţie, pentru o faptă similară, perioadă în care aceştia au comis încă o infracţiune. Poliţiştii au fost reţinuţi de Procuratura Anticorupţie în colaborare cu Serviciul securitate internă al MAI şi plasaţi în Izolatorul de Urmărire Penală al CNA.

Pe 19 şi 20 decembrie, poliţiştii bănuiţi de estorcare şi primire de mită au fost escortaţi la Judecătoria sect. Buiucani. Victor Muntean, procurorul Anticorupţie care se ocupă de caz, a solicitat judecătorilor de instrucţie să li se aplice poliţiştilor arestul preventiv pentru 30 de zile. Magistraţii, însă, au decis să le dea câte 20 de zile de arest colonelului de poliţie D. D. şi inspectorului superior C. I, iar celui de-al treilea poliţist – 25 de zile de arest în izolatorul CNA.

„Cele două cauze penale pe care sunt învinuiţi cei trei poliţişti au fost conexate într-un singur dosar. Noi am adus învinuirile în privinţa lor. Sunt cercetaţi conform art.324 CP pentru corupere pasivă. Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală pe acest caz”, ne-a spus procurorul Victor Muntean. Concomitent, Procuratura Anticorupţie urmează să înainteze Ministerului Afacerilor Interne un demers prin care vor solicita suspendarea provizorie a învinuiţilor din funcţie.

Sacul cu marijuana şi dealerii de droguri la libertate

Cei trei poliţişti învinuiţi de luare de mită, în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, au scris că nu deţin terenuri, case de locuit, automobile, carduri bancare şi nici acţiuni în firme.

Avocata Nelly Babcinschi ne-a declarat că poliţiştii nu sunt vinovaţi şi că la mijloc ar fi vorba de un scenariu. „Din start, vă spun că nu sunt probe pe dosar. Clientul meu, Ihtiandr Cheptea, nu-şi recunoaşte vina. El a fost decorat în 2010 de ministerul de Interne după ce a depistat 1 kg de heroină la Bălţi. În 2012, a mai depistat 8 ha de cânepă. El este un băiat deştept. Puţini poliţişti sunt ca el. Îmi pare foarte rău că a fost arestat. O să facă o conferinţă de presă mai târziu. Nici pe primul caz şi nici pe al doilea nu sunt probe. Noi credem că el îi încurcă cuiva şi din acest motiv a fost arestat. Poliţiştii au fost învinuiţi după ce în ambele cazuri au depistat 2 kg de droguri – 100 pahare de marijuana, este vorba despre un sac de droguri. Şi acei care comercializau substanţele narcotice sunt la libertate, poliţiştii, însă, fiind arestaţi. Zilele acestea la Curtea de Apel Chişinău se va examina recursul meu privind schimbarea măsurii de reprimare”, ne-a mai spus avocata Nelly Babcinschi.

Numele poliţistului Ihtiandr Cheptea figurează şi într-un alt dosar, examinat la Judecătoria Făleşti pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate şi cu numere de înmatriculare false. Mai exact, pe 16 mai 2013, agentul de poliţie Vladislav Guila a întocmit un proces-verbal contravenţional lui Ihtiandr Cheptea, acuzându-l că, pe 25 aprilie curent, fiind în stare de ebrietate, a condus un automobilul de model Dacia Logan căruia i-a atrbuit cu bună ştiinţă un număr fals: CUAB769. Judecătoria Făleşti a examinat cauza contravenţională în lispa lui Cheptea, precum şi a polistului Guila. Atunci magistraţii au hotărât să înceteze procesul contravenţional în privinţa poliţistului Ihtiandr Cheptea.

Dosarul penal pe numele celor trei poliţişti învinuiţi de luare de mită va fi transmis instanţei de judecată în primele luni ale anului 2014.

I.S.