Poliţiştii şi 7 mii de euro

Situaţie confuză în cazul celor doi poliţişti reţinuţi la începutul săptămânii trecute sub acuzaţia de estorcare şi luare de mită. Avocaţii oamenilor legii susţin că la mijloc ar fi o nedreptate, şi că arestarea clienţilor lor este o greşeală. De partea cealaltă, procurorul care se ocupă de caz îi contrazice şi speră să trimită dosarul în judecată până la sfârşitul lunii. Pe parcursul primelor 10 luni ale anului, au fost iniţiate 78 de cauze penale pe articolul 324, Cod Penal, corupţie în rândul angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În urma unor cercetări ale ofiţerilor Direcţiei Investigaţii şi Securitate Internă a MAI şi ai Procuraturii Anticorupţie, pe 22 noiembrie curent, Alexandru Pasat şi Andrei Tudoreanu, angajaţi în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, au fost reţinuţi sub acuzaţia de estorcare şi luare de mită. “Ofiţerii MAI şi ai Procuraturii au stabilit că doi poliţişti au pretins de la un om de afaceri o sumă enormă de bani pentru a-l absolvi de răspundere penală. Omul de afaceri era acuzat de falsificarea unor acte oficiale”, se menţiona săptămâna trecută într-un comunicat al Procuraturii Generale (PG).

7,5 mii de euro pentru uitare

Cei doi oameni ai legii au fost reţinuţi la 22 noiembrie. “Ei se află în arest preventiv în izolatorul Centrului Anticorupţie, pe o perioadă de 20 de zile, începând cu 22.11.2010. La acest moment, este depus recursul apărătorilor la Curtea de Apel Chişinău, spre examinare. Aceştia solicită înlocuirea măsurii de arest preventiv. Urmează să se pronunţe Curtea de Apel. Este planificat ca, până la finele lunii, cauza să fie expediată în instanţa de judecată. Urmărirea penală a fost pornită în baza plângerii omului de afaceri”, a declarat pentru ZdG Vitalie Galeru, procurorul care se ocupă de caz. Mai exact, cei doi poliţişti sunt învinuiţi că ar fi pretins de la un cetăţean din Străşeni 10 mii de euro, iar în urma negocierilor au stabilit să primească doar 7,5 mii.

“Este o confuzie”

Omul de afaceri se numeşte Vasile Severin şi este directorul SRL “Auto SEV Trans” din Străşeni. Acesta se ocupă cu importul automobilelor, iar Andrei Tudoreanu ar fi descoperit nişte ilegalităţi în procesul de import. La MAI, responsabil de acest caz a fost numit şi cel care l-a descoperit, adică Andrei Tudoreanu. Între timp, în procesul anchetei, Vasile Severin a sesizat organele abilitate că i s-ar fi cerut bani pentru muşamalizarea cazului său.

De aici, situaţia s-a complicat. Vitalie Caldâba, avocatul lui Andrei Tudoreanu, consideră că reţinerea clientului său ar fi ilegală. Acesta susţine că la mijloc este o confuzie între două structuri ale statului, Centrul Anticorupţie şi MAI.

“Clientul meu este acuzat în baza articolului 324, al. 3(b), Cod Penal, precum că ar fi pretins de la partea vătămată o sumă de bani. Poziţia de învinuire vine în contradicţie cu cea de apărare. Clientul pledează nevinovat”, a precizat Caldâba. Avocatul lui Tudoreanu a recunoscut că clientul său ar fi vorbit despre bani cu partea vătămată, dar remarcă că toate discuţiile au fost făcute în scop de serviciu. “Despre faptul că i s-ar fi propus bani Tudoreanu a raportat în modul prevăzut de lege organelor abilitate din cadrul MAI. El făcea un joc operativ şi cred că s-a descurcat, până la urmă. La mijlcoc e o confuzie între două structuri ale statului, pe de o parte Centrul, pe de alta – MAI, care se ocupa de cazul dării de mită”, menţionează avocatul.

Vitalie Caldâba a încercat să ne explice că toate discuţiile purtate între clientul său şi presupusa victimă la capitolul bani au fost în scop de serviciu, pentru a obţine de la aceasta mai multe informaţii referitoare la cazul de care se ocupa – fals în acte.

Preşedintele Baroului Avocaţilor îi apără

Avocatul lui Alexandru Pasat, celălalt poliţist implicat în acest caz de corupţie, este Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Baroului Avocaţilor din R. Moldova. Acesta susţine ipoteza propusă de avocatul lui Tudoreanu. “Ei sunt lucrători operativi şi trebuie să se apropie de persoana cu care lucrează, să intre în relaţii cu ea, ca aceea să divulge cât mai multe”, spune Amihalachioaie. “Din punct de vedere tactic, oamenii legii au procedat corect. Ei i-au spus că noi o să te ajutăm, dar că trebuie de plătit. Au spus asta doar pentru a se apropia de persoana asupra căreia lucrau.”

“Pe data de 17—18 (noiembrie – n.r.), ei trebuiau să fie la Străşeni. Acela pregătise banii şi îi aştepta, dar poliţiştii au refuzat să plece să ia banii. Ei dovedesc prin acţiunile lor că nu au vrut bani, că dacă îi vroiau, se duceau, dar nu s-au dus. Acolo îi aşteptau deja angajaţii CCCEC. După aceea, Tudoreanu a scris în raport că li s-au propus bani, iar ei i-au refuzat. Din punct de vedere tactic, în calitate de conducători operativi, ei s-au comportat adecvat situaţiei în care se aflau”, a precizat Amihalachioaie.

“Doar îl ducea cu maşina”

Preşedintele Baroului Avocaţilor din R. Moldova a mai spus că Alexandru Pasat nu se ocupa de cazul lui Vasile Severin. “El e locotenent, iar colegul lui este căpitan. Acela nu are transport şi mergeau la diferite acţiuni procedurale împreună. El nu putea să ia nicio decizie în acest caz, pentru că materialul nu îi era încredinţat lui spre examinare.”

Gheorghe Amihalachioaie ne-a spus că există nişte înregistrări ale conversaţiilor telefonice, dar neagă că clientul său ar fi discutat cu presupusa victimă la telefon.

“Victima are legături cu CCCEC”

“Eu cred şi cunosc faptul că persoana de la Străşeni are nişte cunoştinţe la poliţie şi la CCCEC şi a vrut să influenţeze ancheta în cazul său, pentru a fi lăsată în pace. Este şi articolul 56, Cod Penal, unde se spune că, dacă o persoană renunţă benevol la săvârşirea acţiunilor criminale, ea este eliberată de răspundere penală. E un drept al fiecăruia. Ei vorbeau multe şi mărunte pentru a primi informaţii, nu bani”, îi apără pe poliţişti Amihalachioaie, care menţionează că nu este de acord cu arestul clientului său.

“Acuzarea susţine că poliţiştii ar fi pretins bani. Nu e suficient să pretinzi ceva pentru a cădea sub incidenţa acestui articol. Noi am prezentat probe că Tudoreanu şi-a îndeplinit cinstit datoria, iar el a întreprins toate măsurile pentru a descoperi această infracţiune”, a spus şi Vitalie Caldâba, avocatul celuilalt poliţist.

ZdG a încercat că ia legătura cu omul de afaceri care a depus plângerea împotriva celor doi poliţişti, însă fără succes. În Străşeni, conform datelor deţinute de Serviciul de Informaţii al Moldtelecom, locuiesc trei persoane cu numele Vasile Severin. La două dintre numerele de telefon ni s-a spus că nu am dat de persoana de care avem nevoie, iar la celălalt număr nu a răspuns nimeni. Totodată, nici avocaţii şi nici procurorul care se ocupă de caz nu au dorit să ne ofere date de contact ale omului de afaceri care a depus plângere.

Vitalie Galeru a declarat pentru ZdG că, la acest moment, cazul omului de afaceri suspectat de fals în acte se află la Procuratura Anticorupţie pentru examinare, iar ulterior va fi transmis altui organ. Galeru a mai precizat că în cadrul urmăririi penale nu există dovezi precum că poliţistul Andrei Tudoreanu ar fi raportat cuiva despre faptul că i s-au propus bani. “El ar fi trebuit să depună o plângere la Procuratura Anticorupţie, în care să remarce că i s-au propus bani. La Procuratură nu există o asemenea plângere. Aşa, şi eu aş putea raporta multe, fără să ştie cineva”, a conchis procurorul.

78 de cauze penale, câţi condamnaţi?

De remarcat că, pe parcursul primelor 10 luni ale anului, au fost iniţiate 78 de cauze penale pe articolul 324, “corupţie în rândul angajaţilor MAI”. ZdG a încercat să afle de la PG câţi poliţişti au fost condamnaţi pentru corupţie în R. Moldova, dar până la această oră nu am primit niciun răspuns.

Miercuri, 1 decembrie, Curtea de Apel a respins recursul depus de apărătorii celor doi poliţişti împotriva arestului, astfel că oamenii legii rămân în continuare după gratii.

Vom reveni

UPDATE (6 decembrie 2010): “Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat Judecătoriei sect. Centru cauza penală, declanşată pe numele a doi poliţişti, învinuiţi de comiterea coruperii pasive”, se anunţă într-un comunicat al Procuraturii Generale (PG).

Ziarul de Gardă notează că este vorba despre Alexandru Pasat şi Andrei Tudoreanu, angajaţi în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, reţinuţi sub acuzaţia de estorcare şi luare de mită, de la Vasile Severin, directorul SRL «Auto SEV Trans» din Străşeni.

Victor MOŞNEAG
Acest articol a fost realizat de Ziarul de Gradă, în cadrul proiectului „Jurnaliştii de investigaţie împotriva corupţiei”, finanţat de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Sida/Asdi, DANIDA, USAID, Fundaţiei Eurasia şi/sau Guvernului American.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. adrianna

  Din pacate avocatii fac lucru murdar. Unde este acel Amihalachioaie care lupta pentru adevar in justitie?
  De ce admite ca acesti politisti, corupti de altfel, sa fie salvati de justitie???

  Nu mai reusim sa avem un stat de drept daca nu luptam cu adevarul. Sunt dovezi clare ca au luat mita si nu este o noutate in cazul acestor politisti. Trebuie sa raspunda in fata instantei si sa-si ispaseasca sentinta la penitenciarul ala al lor de la Briceni.

 2. ana

  o sa le sufle in c*r politailor ca la restu
  nu este demonstrat nimic, si nici no sa poata demonstra ca au estorcat, au primit si astea de la CCCEC un ZAKAZ cum sar spune.
  dragi jurnalisti dda mai investigatui un pic si legalitatea actiunilor angajatilor CCCEC, oare citi din ei au fost prinsi pentru ecstorcare sau luare de mita nici unul asai, da ei ce au imunitate sau taraiesc cu 3000 de le pe luna…da masini de lux si miancarica gustoasa stiu sa o administreze. da cel mai corect este faza ca acest om de afaceri este cu KRISA la CCCEC sa dus omu si sa plins ca aistea de la MAI sa ma f*ta, ian luati masuri, si iaka asa e istoria

 3. victor

  în luna noiembrie 2010,personal iam dat lui Tudoreanu Andrei 10000 lei,pentru a nu-mi lua din oficiu calculatorul ,caci vroia sa-mi închidă şi magazinul fără nici un motiv.Mia spu clar,că dacă nu le dau banii,voi avea probleme cu el.Ce puteam face…Apoi am aflat de acest caz,de luare de mită.Nu au nimic sfînt aceşti flăcăi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *