Poliţiştii—fantomă

Imediat după 7 aprilie, telefonul redacţiei nu mai înceta să sune. Poliţişti şi procurori cereau cu insistenţă ca ZdG să le prezinte toate imaginile pe care reporterii le realizaseră în timpul protestelor. Erau gata să se prezinte la redacţie la orice oră. Ei recunoşteau că au nevoie de fotografii pentru a-i identifica pe cei care au participat la proteste. ZdG a refuzat să le ofere acele imagini, iar peste un timp poliţiştii şi procurorii au încetat să le mai ceară. De la schimbarea puterii în R. Moldova, am tot aşteptat ca cineva să se intereseze de aceleaşi fotografii, pentru a identifica persoanele care au bătut şi au arestat oameni în stradă. Pentru că nimeni nu ne-a solicitat, am decis să contribuim, cum putem, la anchetă. Aşteptăm răspuns, de la procuratură, privind identificarea persoanelor din fotografiile de mai jos, realizate în după amiaza-zilei de 8 aprilie 2009.


264-politist

264-politist2

Descărcaţi varianta pdf.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

78 comentarii

 1. alex

  cel din mijloc Sachian poliţist sectorul ciocana multă lume a chinuit e blestemat merită toţi pedeapsa XXXXX.au vîndut ţara pentru un post promis de comunişti. Nu vă lăsaţi actuala guvernare lichidaţi teroriştii……

 2. costel

  unire uire unire fratilor cu patria mama romania numai asa vom scapa de ciuma bolsevica rusesca ,acum e momentul ,rusia face tot posibilu s-a ne tina departe de frati nostri romani si patria mama romania ,noi suntem romani

 3. europa

  Daca doriti sa-i raspundeti cuiva , numai pe acesta linie. Pe adresele personale pot fi pioni comunisti. Fiti atenti, adevarul va invinge.
  Deci pentru protectia voastra nu raspundeti pe adrese private. Ei va pot afla numele si pronumele vostru adevarat. Victorie.

 4. europa

  Voronin Jr, pentru a nu fi banuit in coruptie, isi facea actele pe proprietatile sale pe numele altor persoane. Colectia sa de motociclete sunt scrise pe o alta persoana care se ocupa si cu repararea lor.

 5. Al

  Cine pleaca la Eurovision

  Ne-a sustras banii chiar in Casa Guvernului

  Cu mult timp pana la preselectia pentru Eurovision, Vlad Gorgos era de-acum convins
  ca anume noi, Millenium, vom pleaca la Eurovision. Asta ne-a spus si atunci, cand el, Gorgos, ne-a sustras banii pe care Ministerul Culturii ni-i daduse ca un fel de premiu. Mai concret: la 4 ianuarie 2010, noi, cei 7 membri ai trupei Millenium am primit cate 1800 lei fiecare, un fel de premiu… Nu stiam pentru ce am primit, dar erau banii nostri. Dar bucuria ne-a trecut repede, caci, chiar in Casa Guvernului, Gorgos a luat plicul de la fiecare si a sustras cate 1200 lei, in total 8400 lei, spunand ca-i de-ajuns si cite 600 lei pentru fiecare. Noi am ramas tablou.Vlad Gorgos a spus ca trebuie sa dea pentru plecarea noastra la Eurovision. Unii parinti ai unor membri au venit la oficiul sa ceara banii, revoltati ca am cantat atita prin Romania, fara a primi un ban. Dar Gorgos are o metoda perfecta de a scapa de oricine – ameninta cu judecata, pentru ca « nu am fost ascultatori », si alte povesti de felul acesta. O mama i-a spus ca nu se teme de judecata, caci anume acolo va spune cati ani el a expluatat munca minorilor. Dar el gasea cu ce sa santajeze pe fiecare. Ba ca s-au pierdut vre-o doua pasapoarte (el a sustras pasapoartele noastre). Banii a luat de la noi, dar a inceput cate unul sa ne alunge din Millenium, mai ales pe cei care si-au cerut banii insistent, cautand alte persoane, care, e clar ca nu vor dovedi sa se pregateasca si sa prezinte tara la nivel, chiar daca aici are sustinerea membrilor juriului.
  In acest timp careva dintre noi a scris la Centrul anti-coruptie ca Gorgos ne-a luat banii,
  si clar ca nu s-a semnt, fiindca stim cu totii ca Gorgos e capabil de orice. Dar sa vedeti minune: Gorgos a stiut de scrisoare cu o saptamana inaite ca noi sa fim chemati la Centrul anti-coruptie. Luni, 15 februarie 2010, Gorgos ne-a «prelucrat» pe fiecare in parte, apoi ne-a adunat pe toti la sediul lui, insistand sa semnam o scrisoare catre Centrul Anti-coruptie, cum ca «noi am fost de acord» sa ni se ieie banii, ca si cum «sa avem de cheltuit» la plecarea la Eurovision. O minciuna mai mare nu avea cum sa nascoceasca, numai ca sa-si acopere fapta. La 4 ianuarie 2010 Gorgos nu avea de unde sa stie cine va pleca la Eurovision, cand nici azi, 24 februarie 2010 nu se stie. Doar numai in cazul ca cineva de la Ministerul Culturii i-a promis, facand o « afacere » cu el pe munca noastra. Gorgos a luat banii de la membrii vechi, dar vazind ca nu mai tacem, vrea sa plece la Eurovision cu altii. Noua sa ne intoarca banii, sa ia bani de la cei cu care va pleca. Dupa ce Gorgos ne-a luat banii, Millenium apare in diferite concerte si dus la diferite intalniri, ce ne face sa credem ca a cumparat pe cineva de la minister. Altfel nu e clar de ce este promovat atat de insistent un concurent la Eurovision, si nu toti concurentii ?…
  Pe parcursul saptamanii trecute, fiecare dintre noi, membrii vechi, am fost chemati la Centrul anti-coruptie. Ce ne-a uimit pe noi, e ca aici nu erau mirati de faptul ca Gorgos a luat toate premiile noastre de la toate concursurile, mii si mii de euro, ci se insista asupra fiecaruia sa spuna cine a scris plangerea.

  Dadeam cate o multime de concerte in Romania, lipisnd de la lectii cu saptamanile, dar pentru munca noastra primeam niste banuti, desi Vlad Gorgos lua pentru fiecare concert peste 2000 de euro, speculand ca suntem chinuiti in Moldova. Nimeni nu stia ca eram chinuiti doar de el. Cand parintele unui membru al trupei veni revoltat si ceru banii pentru ca a stors vocea copilului pana ia rupt coadrele vocale, Gorgos a spus ca nu-l intereseaza ce va fi cu noi dupa Millenium. Eram folositi ca niste robi doar ca sa-i facem bani.
  Nu credem ca in tara totul se cumpara si se vinde. Ne punem si noi niste intrebari, caci suntem tineri, si avem de trait o viata, si am dori ca cititorii Ziarului de Garda (poate ca si Centrul anti-coruptie) sa ne ajute sa gasim raspuns cel putin la cateva din intrebarile care ne framanta:

  1. Cine pleaca la Eurovision ? Firma lui Vlad Gorgos? cu care el ne ameninta pe fiecare ca ne va da in judecata ? Pai nici nu e firma, ci un fel de patent. Eurovision ar fi un paravan minunat pentru ca Gorgos sa expluateze si mai departe, de-acu noii membri ai trupei. Unul dintre membri trupei, cerandu-si banii pentru munca sa, si indata fiind amenintat ca va fi dat in judecata, a cerut de la Gorgos asa zisul contract si a mers la un avocat. Avocatul i-a spus colegului nostru sa arunce asa harie la gunoi…Atunci in ce baza acest om ne-a expluatat munca ?
  2. Dar nu fiecare membru are curajul sa mearga la un avocat. Si ce putem face noi, niste tineri interpreti, ca sa biruie adevarul, cand Gorgos cu banii nostri gaseste cine sa-l protejeze?
  3. Pentru care merite Ministerul Culturii ne-a dat 12600 lei? Pentru ce, anume noi, trupa Millenium, am meritat asa suma, spre deosebire de alti interpreti? si mai ales in timpul cand Moldova e in mare criza financiara. In 2009 noi am cantat mult in Romania, si Vlad Gorgos, a adunat o suma bunicica, care poate fi in zeci si sute de mii de euro. Poate ca a fost doar o farsa, ca si cum membrilor trupei Millenium li s-au dat niste bani, sa fie niste documente, de fapt stiindu-se prea bine unde se vor duce acesti bani? Interesant, toti banii s-au dus in buzunarul unui demnitar, cum ne-a spus Gorgos, sau doar in buzunarul lui Vlad Gorgos?
  4. De ce V.Gorgos era asa de convins ca anume Millenium va pleca la Eurovision? Si mai ales cu atata timp inainte de preselectie ?
  5. Cum sa ne intoarcem banii pe care ni i-a dat Ministerul Culturii ?
  6. Interesant, s-a gasit cineva sa spuna adevarul, sau ne temem cu totii si ne vom lasa furati ? Ar putea Ziarul de Garda sa ceara cele sapte declratii de la Centrul anti-coruptie, sa afle lumea pe cine sa sustina la Eurovision ?

 6. europa

  Muruianul s-a recunoscut ca este un om bolnav. El daca nu ea o pastila inaintea unui demers apoi aiureste. Un om sanatos la cap trebue sa-si dee demisia. Cravatele rosii deobicei asteapta rugate frumos sa-si dee demisia. Acum inteleg de ce Moldova a pierdut atitea dosare la CEDO. Judecatori bolinavi au functii prea mari. Moldova este in stare sa-i inlocuiasca persoanele cele bolinave. Voronin l-a explotat prea tare pe acest om cu cravata rosie. Rosul este o culoare prea agresiva. Ea nicicum nu-i in armonie cu culoarea cea verde. Verdele este o culoare blinda iar rosu agresiv. Nu inzadar taurii sunt gata sa moara numai ca rosu sa dispara din fata lor.

 7. Cristy

  Pe Vitalie Moisei l-am recunoscut şi eu chir de la prima publicare a pozei respective, şi-a făcut studiile şi la Colegiul Pedagogic din Călăraşi şi era băiat capabil, dar se vede că “scaunul” pe care l-a avut îl datora cuiva şi era obligat să îndeplinească “ordinele”. dacă citeşteşte şi el, atunci transmitem salutări soţiei sale Livia şi feciorului. Apropo, îl puteţi vizita şi site-ul “odnoklasniki.ru” la “poisc liudei”. Bravo celor ce au curaj să deschidă gura!!!!!!!!!!!!

 8. anticomunist...

  uneori e bine să ne calculăm paşii pe care urmează să-i facem…dacă ne duce capul doar să fim nişte pârâşi, atunci cu ce ne deosebim de Iuda…orice om greşeşte, şi nu totdeauna e vinovat de ceea ce i se încriminează…Văd că metoda de deconspirare e mereu în vogă, indiferent de anvergura politică…şi atunci mă întreb “voi, cei ce v-aţi apucat de făcut comentarii pe aici v-aţi văzut vârful nasului vostru vreodată?…, aţi observat ce bârnă groasă aveţi în ochi, de observaţi doar paiele din ochii altora? vă permiteţi să ridicaţi pietre de pe jos, ca să aruncaţi în cei din poze, fără să vă analizaţi viaţa voastr?…”…observ doar ură şi….de ce nu invidie… mă întreb, fără să consider că cei din poză au fost sau nu oameni ai comuniştilor, vouă, dacă vi se ofereau posturi bune, aţi fi ales altceva?… nu cred!… aţi avut nenorocul să fiţi în locul lor şi iată vă simtiţi acum eroi… pentru ceea ce ati făcut mai sus nu veti primi decât o cominaţie de trei degete, asta în cel mai bun caz, sau de ce nu doar un deget ridicat din mijlocul pumnului… personal, dacă e să mă confesez, nu îi prea am pe poliţişti la inimă, dar nici să sap groapa cuiva nu pot s-o fac, şi ştiţi de ce? pentru că şi ei sunt oameni ca şi mine… dacă erau altceva, atunci mai analizam… şi ei au o familie, şi ei au copii, şi ei au sentimente, inimă în piept… cât priveşte omul: “Cristy”, cred că a fost un gest total nepoliticos, să implici în povestea asta şi soţia şi copilul celui care îi zici că se numeşte Vitalie Moisei… Dacă l-ai cunoscut în împrejurări bune, tu personal, şi ai rămas cu impresii bune despre personalitatea lui, atunci ar trebui să-ţi fie ruşine că ai îndrăznit să te dai şi tu cu părerea aici… orice acuzare se face cu probe…şi atunci te întreb: tu le ai?… te-ai întrebat dacă e adevărat sau nu ceea ce se scrie în articol… te-ai întrebat că s-ar putea ca gestul tău să doară pe cineva?… dacă nu, atunci îţi doresc să îţi apară în vis şi acest vitalie şi soţia lui şi copilul, dacă atât de mult ţii la ei, de le-ai transmis şi salutări într-un mod atât de meschin… tu de ce nu-l “vizitezi” şi să-i zici ce părere ai despre el… EŞTI UN LAŞ ŞI NIMIC MAI MULT… INDIFERENT DE REGIM POLITIC, DECONSPIRATORII SUNT NIŞTE MIŞEI… probabil acest Vitalie Moisei, despre care zici tu, sau poate îl chiamă altcumva, nu este ceea ce crezi… vizitează-l personal şi vezi – este aşa?… succes şi multă minte la toţi… ÎNŢELEPCIUNE…

 9. anticomunist...

  nu sunt comunist, nu sunt democrat, nu sunt din această lume…îmi place să fiu nonconformist… şi realist…

 10. europa

  Anticomunist daca iti place sa fii realist atunci este normal ca politia sa-i gaseasca pe acesti adepti(violenti) ai PCRM care au mintit politia. Liderul PCRM si acum declara ca nu ma tem, de cine de popor. Putera este formata de popor. Politia ce nu este popor? Frontiera pe care tiranul a introdus-o intre popor si politie trebue anulata. Politia sa gaseasca curajul si sa zica adevarul cine sunt organizatorii de facto in violenta “planul diabolic comunist din 7 aprilie”. Daca nu va fi pedepsit capul “planului diabolic” din 10.11.1989 si 07.04.2009 care este unul si acelas. Revoltele se pot repeta intr-o forma mai periculoasa. Planurile diabolice profita si sunt foarte periculoase unde ele ramin nepedepsite.

 11. ion

  Anticomunistului! De tinzi de a fi nonconformist şi realist este necesar de a reveni în lumea noastră, să mergi în pas cu timpul. Da, nu greşeşte acel ce nu trăieşte, tot odată demnitatea de om te obligă de a recunoaşte şi de a răspunde pentru faptele comise. Cazul dat se referă la comiterea încălcărilor de lege de către persoane cu funcţii de răspundere abilitate cu drepturi şi obligaţiuni de a sta la straja legii.Asigurarea respectării legislaţiei în vigoare este sarcina prioritară a poliţistului indeferent de înprejurări.Poliţia nu poate să fie a comuniştilor sau a democraţilor ci este a poporului.Să ştiţi că unii colaboratori au refuzat de posturi şi funcţii dar nu şi-au permis de a încălca legea. Afirmaţia “că nu credeţi ” adevereşte că nu sunteţi din această lume.Acordarea ajutorului organelor de drept în identificarea persoanelor, cazurilor de comitere a încălcărilor de lege ţine de obligaţiunea fiecărui cetăţean demn de a se numi OM. Şi nici de cum nu este cazul de a învinui că se sapă groapa cuiva, de deconspirare, sau ce, cineva în cazul dat au acţionat sub acoperire? Majoritatea cazurilor documentate de poliţişti în acea perioadă au fost şi sunt clasate de către organele de judecată, reese că persoanele ilegal au fost atrase la răspundere, le-au fost violate drepturile.Au fost clasate nu din motivul lipsei încălcărilor ci din cauza materialelor acumulate necalitativ (intersecţia a două străzi paralele). Cine va purta răspundere şi cine va achita acele sume pentru cauzarea pagubelor morale şi materiale, statul, dar din buzunarul nostru, acelor ce sapă gropi şi desconspirează nişte bieţi poliţişti “ce au familii şi copii” de parcă cei din jur trăiesc în “garem” şi au “crocodili”. Cine are acuma bărbăţia şi curajul de a recunoaşte greşelile comise şi este gata de a purta răspundere? Nimeni, mai bine “cliuceşti durca”, poate va trece şi de astă dată. Dar să nu uităm că bunul Dumnezeu le vede pe toate şi le aşiază pe toate la locul lor, viaţa le demonstrează, să ne uităm în jur şi să analizăm puţin… Nu putem să “nu-i avem la suflet” pe poliţişti, dar să-i avem pe medici sau mai ştiu eu…. Să-i avem la suflet pe toţi cei cu suflet, cu gîndire şi logică despre consecinţele activităţii sau inactivităţii în viaţa de toate zilele, indeferent de profesie şi statutul social. Cu mult respect pentru toţi.

 12. alexei

  pentru anticomunist îl cunosc personal pe vitali şi chiar am şi discutat cu el. O fotografie din spatele guvernului unde a fost şi el, nu a atins pe nimeni şi nici nu a reţinut

 13. alexei

  tu cristi dute şi discută cu el dacă îl cunoşti şi nu i atinge familia (mesaj cenzurat-n.r.)

 14. marius

  gogu nu-mi atinge prietenii despre care ştiu că sînt cu adevărat corecţi iar comuniştii mintea ţ-au băut-o ţie

 15. NONA

  CRISTI, EU PE VITALIE A-L STIU DE MICA, AM FOST INTR-O CLASA CU EL, CIND ERAM MICI DANSAM LA CERCUL DE DANS IMPREUNA LA SCOALA, A FOST UN BAIAT CAPABIL, STIMATOR, ASA CA NUSTIU CE AI IN VEDERE DE EL, DAR EU A-L STIU FOARTE BINE DE UN BAIAT BUN.

 16. Mara

  strasnic inteligentà nona asta.si dacà eu m-am nàscut in avion de asupra oceanului,ce urlu? tràiascà avionul in care m-am nàscut?

 17. Alexandra

  Lasati politistii in pace. Nu sunt nici rai si nici buni. Fara ei ar fi un haos total si o anarhie criminala. Sunt doar niste persoane ce poarta epoleti si executa ordine, cu parere de rau unele stupide si irationale. Dar asa e sa fii subaltern.
  E usor sa comentezi acum, dar cine stie cum ar fi procedat fiecare din noi fiind in situatia lor. Sunt si ei feciori, frati, soti ai cuiva. Lasati Domnul sa judece. Caci in fata lui nimeni nu se va ascunde in spatele unor ordine sau indicatii…

 18. europa

  Daca se lasa persoana vinovata nepedepsita, crima se repeta la un nivel mai salbatic. Ele trebue sa contribue, cine ne-au omorit copii. Cine au torturat generatia tinara. Generatia tinara a luat o lectie de asprime care se va reflecta in viitor.

 19. vicol gheorghe

  eu iimi caut un fost prieten din armata carea avea familia burduja ….poate va stiti … .il kema andrei burduja…acum are aproximativ 42ani… daca stiti pe cineva cu acest nume ma anuntati pe odnoklassniki acolo ma puteti gasi: Gheorghe si Rodica Vicol (scutelnic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *