Poliţişti sub acoperire, gineri ai vânzătoarelor de aur

276-politistii-sub-acoperirePoliţişti sub acoperire din cadrul Ministerului de Interne s-au înrudit cu vânzătoarele care comercializează aur pe bd Ştefan cel Mare şi Sfânt, în apropiere de MAI. Colaboratori ai Direcţiei Misiuni Speciale au confirmat gradul lor de rudenie, dar susţin că nu le protejează pe comerciante. Totodată, în relaţii importante de rudenie se numără şi un şef-adjunct din cadrul Poliţiei Economice. Una dintre comerciante s-a oferit să ne vorbească despre “afacerea aurul” şi despre relaţiile sale cu poliţia.

După ce ZdG a scris despre relaţia de concubinaj dintre o comerciantă stradală şi fostul şef al Secretariatului MAI, acesta a fost demis din funcţie. Recent, vânzătoarele de aur ne-au spus sub acoperire că relaţia apropiată dintre cei doi avea impact asupra activităţilor operative pe care ar fi trebuit să le întreprindă poliţiştii de sector.

Naşi şi cumetri la MAI

Încă din anul 2008, Consiliul Suprem de Securitate a Statului a făcut un demers către SIS, MAI, Procuratură şi CCCEC, solicitând lichidarea “afacerii cu aur” din zona bd Ştefan cel Mare şi Sfânt colţ cu str. Mihai Eminescu. Ministerul de Interne, prin intermediul Direcţiei Misiuni Speciale şi al unor colaboratori de poliţie care lucrează sub acoperire, şi-a propus soluţionarea acestei probleme. Între timp, şi ZdG a participat la câteva acţiuni de acest gen, mediatizând felul în care au fost reţinute şi ulterior eliberate comerciantele stradale.

Am relatat şi despre faptul că, de fiecare dată, vânzătoarele de aur scapă basma curată din mâinile poliţiştilor. Acestea, după ce sunt eliberate de organele de ordine, revin în stradă şi continuă să îşi vândă marfa. Recent, am aflat că unele dintre vânzătoarele stradale au stabilit şi legături de rudenie cu unii dintre poliţiştii care, potrivit oficialilor din MAI, lucrează sub acoperire. Valeria Digori, fiica Tamarei Digori, una dintre femeile care vând aur în stradă de mai mulţi ani, s-a căsătorit, în 2008, cu Vlad Răilean, poliţist sub acoperire. Naşul lor de cununie este Igor Prisăcaru, din cadrul aceleiaşi Direcţii Misiuni Speciale a MAI. Totodată, Tamara Digori a confirmat că unul dintre cumetrii săi este Veaceslav Corcodel, şef-adjunct în cadrul unei secţii a Poliţiei Econimice din cadrul Comisariatului General de Poliţie.
Igor Prisăcaru a confirmat şi el că este nănaşul lui Răilean, refuzând să ofere mai multe informaţii.

“Pe mine nu mă protejează nimeni. Eu m-am descurcat întotdeauna singură, aşa cum am putut. Cine să mă protejeze, Răilean? Eu nu sunt în relaţii bune cu el. L-am văzut doar o dată, la nunta fetei. Eu nici n-am vrut ca ei să fie împreună. Dar dacă fata a vrut, asta e”, susţine Tamara Digori.

276-aur2Poliţist: nu sunt implicat nici cât e negru sub unghie

Poliţistul Vlad Răilean a declarat pentru ZdG că pe Valeria a cunoscut-o în oraş şi că ea nu are nici o legătură cu afacerea “aurul”. “Eu şi soţia nu suntem implicaţi în toată această afacere nici cât e negru sub unghie. Nunta am făcut-o în 2008. Apoi au început problemele. Am avut o ceartă mare cu doamna Digori. De la nuntă, după o lună de zile, nu am mai discutat cu ea”, afirmă Răilean.

Poliţistul mai spune că, atât timp cât Direcţia Misiuni Speciale se ocupă de problema comercializării în stradă, el nu s-a implicat, pentru a nu influenţa lucrul colegilor din cadrul direcţiei. “Eu ştiam că se lucrează, asta e tot. De cazul cu aur nu m-am ocupat nici cât e negru sub unghie. Eu spun cinstit şi real că nu m-am implicat în această afacere. Nici n-am fost la Tamara Digori acasă. Eu ce, puteam să divorţez când am auzit cine e Tamara Digori? Am şi eu familia mea”, mai afirmă Vlad Răilean.

Şeful Direcţiei Misiuni Speciale, Veaceslav Ceban, cunoaşte gradul de rudenie dintre poliţişti şi fiica comerciantei stradale. “Eu am aflat că soacra lui vinde aur în stradă. Însă Digori, ajungând în vizorul nostru, i-a fost ridicat tot aurul şi transmis la CCCEC. Când angajaţii vin la lucru, noi nu putem să vedem unde lucrează soacrele lor. Şi relaţia lui Răilean nu are nimic în comun cu afacerea cu aur”, declară Ceban. El afirmă că nu ai ce face în asemenea situaţii. “Nu ştiu ce să vă spun, în republica noastră ştiţi cum e, toţi sunt naşi, cumetri şi rude între ei. Sau ce e de făcut, atunci când se iau de nănaşi să nu le dăm voie?”

Practic, aceleaşi femei vând aur în stradă de 20 de ani. Am încercat să aflăm şi opinia lui Veaceslav Ceban în ceea ce priveşte stoparea acestui comerţ stradal. “Codul Contravenţional este bun în ceea ce ţine de comercializarea aurului în stradă. Noi luptăm cu aceasta. Dar sunt informaţii din care reiese că angajaţii MAI îi protejează pe comercianţi. De aceea s-a implicat şi dl Catan când a intrat în funcţie, ca să nu fie suspiciuni”, afirmă Ceban, admiţând că afacerea dată ar putea fi legalizată.

276-auto-digoriTamara Digori conduce un automobil 4×4

Dar asta nu e totul despre relaţiile de rudenie ale Tamarei Digori cu unii colaboratori de poliţie. Veaceslav Corcodel, şef-adjunct al unei secţii a Poliţiei Econimice din cadrul Comisariatului General de Poliţie, este cumătrul femeii. Surse din cadrul poliţiei ne-au spus că Veaceslav Corcodel e şi nănaşul ei. “Eu sunt în relaţii bune cu el. Dar niciodată nu am apelat la el ca să mă scape de amenzi. La începutul anului, când ne-a ridicat poliţia, mie mi-au luat cel mai mult aur”, spune Tamara Digori, în timp ce era aşezată la volanul unui automobil 4 x 4, de model Subaru (Forester).

Precizăm că, zile în şir, am încercat să-l contactăm la două numere de telefon pe Veaceslav Corcodel, însă acesta nu ne-a răspuns.

Amintim că ZdG a relatat anterior că în spatele vânzătoarelor care practică comerţul stradal s-ar afla Igor Guţu, şeful Secretariatului MAI, care este concubinul uneia dintre comerciante. După publicarea unui serial de investigaţii, Guţu a fost demis din MAI. Surse de rang înalt din cadrul ministerului ne-au spus că cele relatate de ZdG s-au adeverit.
În numărul următor, ZdG va relata poveştile vânzătoarelor de aur: de unde este adus metalul preţios şi cum ajung articolele furate în magazinele specializate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. EVA TALPA-PAPUC

  D-LE CATAN,CHEPTANARU,URSAKI,DA CU CE SE OCUPA SEKURITATEA INTERNA A MAI?IA UITATI-VA;IN VAMA SE CONFISCA TIGARI NEDECLARATE,IN TRASEE CARNE DE CONTRABANDA,DA AURUL DE CE NU E CONFISCAT?.D-LE CHETRARU CU CCCECul TAU,DE CE NU LE DATI LA “BOT” COMERCIANTELOR STRADALE DE AUR,CACI NU INTELEG ELE DE CUVANT.D-LE FILAT-MUSTRATI-L PE CATAN CACI NU POATE SA LUCREZE CU EFECTIVUL.D-LE GHIMPU,AVERTIZATI-L PE FILAT CA NU POATE SA-L INFLUENTEZE PE CATAN SA LICHIDEZE AURUL.MATINCA VOM VOTA COMUNISTII,LASA-L PE VORONIN SA-I BATA SI SA LE DEA LA TOTI LA “BOT”,LA TOTI!!!!!!!!!

 2. Animal Planet

  sistemul e creat din rahat, rahatul ne conduce. fac regula in tara. si rahatul sub acoperire s-au combinat cu rahaturile care vind aur. ma simt prost sa traiesc intr-o tara de rahaturi. ..

 3. ion

  Pentru Eva…
  Securitatea internă, misiuni speciale, CCCEC, serviciile operative, resursele umane, poliţia rutieră, “Fulgerul” inclusiv şi Cheptănaru sunt în subordonarea directă a lui Papuc, Zubic şi Botnari şi se ocupă cu traficul de fiinţe umane şi organe, traficul de droguri, ţigări, spirt, vin şi alte bunuri, excortarea şi acoperirea elementelor criminale de pe la petreceri şi banceturi, “strelci de afaceri”, acordă asistenţă juridică la repartizarea zonelor de influienţă şi înpărţirea sumelor şi bunurilor acaparate, comercializarea funcţiilor şi gradelor(inclusiv şi din alte domenii), i-ar în puţinul timp de odihnă bieţii se căceesc prin saune concomitent primind examene de maturitate şi devotament de la grupe de adolescente şi mai luptă cu …. corupţia din cadrul MAI, adică cu serviciile Ordine Publică şi Anchetă (cel mai numeros şi cei mai mari “corupţi şi tăinuitori de infracţiuni”). Doar unde înfloreşte corupţia şi infracţionalitatea dacă nu la sate unde ţăranii plini de valută în toată ziua î-i mituiesc pe apărătorii ordinii publice. Nu trece nici o săptămînă să nu fie depistate şi curmate aşa cazuri graţie muncii depuse de serviciile subordonate lui Papuc şi ceilalţi amici ai săi. Acestea şi sunt glorioasele victorii în lupta cu răul obţinute de întregul efectiv în fruntea cărui stă un scaun pe care se aşează rareori Catan, cu menendjmentul se ocupă alţii. Nu a rămas mult şi corupţia din cadrul MAI, alte elemente negative vor fi stîrpite… cu părere de rău odată cu PUŢINA ADEVĂRATĂ POLIŢIE.

 4. Jora

  Unde este Serviciul secret din MAI(care supravegheaza si pe politiisiti)si sa-i prinda cu mita in sac?Te uiti la poze si ii vezi in acele scurte din piele,parca ar fi din categoria interlopilor si nu a pooliitistilor .Si cind te gindesti ca poporul ii plateste sa apere intteresele acestora si bunului mers in stat

 5. Mara

  conspiratie de nota 10.de aia soacra nu e la pàrnaie,cà avem un MAI de rht,de hoti,de potlogari,de strànsuri ale societàtii.de unde ordine,cà cei,care fàceau ordine,MAI i-a màturat,cum ar fi alde gorea.20 de ani si nici una la pàrnaie,rezultatul muncii derbedeului de MAI.”noi luptàm…”,cum sà nu,se vede,và rupeti boasele,luptànd cu onesti politisti alde gorea.chiar “luptati” pentru legalizarea pungàsiei,cà sunteti niste pungasi si tàlhari de drumul mare,haidamacilor,la pàrnaie cu voi,jigodiilor.

 6. vit v

  stati sa va spun care e treaba, toate kiokele care vind aur in preajma magazinului aureola sun rude cu “menti” un exemplu concret,de inainte imi cer scuze daca am sa provoc anumite amintiri neplacute !!! in 2004 in luna iulie a fost asasinata o vinzatoare de aur in propriul apartament de catre cumparatori fideli,iar sotul acesteia era functionar(mai sus de mediu)in MAI,(pacat de Ion Soltanici care a murit),iar celelalte pupeze au acoperis foarte mare si nu numai in MAI,asa ca…

 7. Animal Planet

  Astăzi de ziua UE la Chisinau , fiecare ambasador care va trece pe Bd. Stefan poate sa cumpere cite un inel de aur pentru sotie… 🙂 sau daca ceva sa-l sune pe Vlad Railean ca el aduce tovar la domiciliu … Rusinica mare frate asta cu aurul…

 8. nic

  Nu retrăiţi oameni buni, catană o săi scoată din funcţie pe timp de o lună, în timpul căruia ei o să se răscumpere, şi apoi iarăşi la treabă, o să fie puşi în funcţie, doar catană are de acum practică cu acei 24 de poliţişti care au bătut , omorăt tinerii la 7 aprilie. Drumul este bătut de acum, au practică.

 9. magda

  Alo, tara, DAR AURUL ASTA CUM AJUNGE LA SPECULANTII ASTEA? NU CUMVA PRIN VAMA, PAI INTREBATI-L PE FILAT, CACI ACUM VAMESUL SEF ESTE PROTEJATUL LUI FILAT! DE CE NU SI-A DAT DEMISIA DUPA ISTORIA CU TIRURILE CU TIGARI?
  NIC, AI PERFECTA DREPTATE, PLUS LA TOATE LA ACESTI MASCATI ESTE “OBLIGATORIU NECESAR” SA LI SE ACORDE ASISTENTA PSIHOLOGICA SI ADAOSURI LA LEAFA.”BIETII POLITISTI, STRESATI” LA 7 APRILIE 2009, CA PRIN MIRACOL AU AJUNS “JERTFE”,DE PARCA, CAND SAU ANGAJAT IN SERVICIU NU STIAU DE “RISCUL PROFESIONAL”. ATUNCI DE CE POLITISTII AU UN SIR DE INDEMNIZATII, IES LA PENSIE MAI DEVREME, PENSIILE SUNT MULT MAI CONSISTENTE ,DECAT A UNUI PROFESOR SI ALTE FACILITATI. E CLAR, CA SE VOR SPALA BANI ENORMI PE ACESTE ASISTENTE PSIHOLOJICE PRIN MAI, DAR CUM RAMINE CU ADEVARATELE VICTIME – ELEVI, STUDENTI, TINERI, CARE AU FOST BATUTE, CA NISTE VITE, LOR CE LI SE CUVINE, ORI,GRATIE LOR, ACUM AU VENIT CRAII LA GUVERNARE SI NICI DECUM GARTIE POLITISTIULOR STRESATI!AUZI, DOAMNE, POLITISTII SAU STRESAT , CA NISTE DOMNISOARE DE GIMNAZIU! INCREDIBIL, CE SE INTAMPLA IN MOILDOVA, DAR SA VEDETI CE VA MAI FI, CACI AU VENIT SUME DE BANI ENORME, ATAT DE ENORME, CA FILAT&CO NICI NU MAI STIE CE SA FACA SI, ATUNCI DA-I PE ASISTENTA PSIHOLOGICA, IMI INCHIPUI CE RAPOARTE SE VOR DESENA CU ACESTE ASISTENTE! INCA MAI INTERESANT ESTE – OARE, CARE CENTRE PARTICULARE VOR EFECTUA ACESTE ASISTENTE, CACI, VA DATUI SAMA, CA NU VOR PLATI CLINICILOR DE STAT!

 10. vasile

  Pe unul din politistii il cheama Stas Caraman de la straseni, el umbla cu mercedes S500 numere STAS.

 11. EVA TALPA-PAPUC

  MIRA FAPTUL DE TAMARA DIGORI(VANZATOAREA DE AUR) ARE ASA NUMERE LA AUTO K TD 999,CINE I LE-A ACORDAT?BUNAOARA IN GEORGIA(GRUZIA),PRESEDINTELE SAACASVILI A GASIT O METODA EFICIENTA DE A SUPLINI BUGETUL,TOATE NUMERELE DE INMATRICULARE DE LUX EXEMPLU 001,777,999,ETC,INCLUSIV CUM E LA TAMARA DIGORI CU FAXIMILE K TD 999,SE VAND DE CATRE STAT OFICIAL LA LICITATIE APROXIMATIV DE LA 500$-1500$ NUMARUL.CU TOATE CA SI IN RM ACEST BIZNES PROSPERA BINE ADUCAND SEFILOR DE LA “REGISTRU” SUME ENORME.ESTE O TEMA FOARTE INTERESANTA PENTRU ECHIPA DE INVESTIGATII ALE ZDG,ABORDATI TEMA,ORI PROPUNETII LUI FILAT O VARIANTA DE A CULEGE BANI LA BUGET PRIN VINDEREA LA LICITATIE A NUMERELOR DE INMATRICULARE.CEL MAI CURIOS FAPT E CA POLITISTII CU EPOLETI GREI PREFERA SERIE DE NUMERE:STOP,STAI,STAS,ILII,BRAT,DRUG,BLAT,VLAD,SVOI,SVAT,CPR,C MAI,SI NICI UN PROCUROR,POLITIST,DEPUTAT NU POARTA SERIA KUR,ORAL,ANAL,CA-I JIGNESTE MANDRIA.E BIZNES PROFITABIL LA “REGISTRU”.A-TI VAZUT VRE0 MASINA DE LA SALUBRITATE(MUSORKA) CU MUMERE 001,222,777,999?ORI TRANSPORT PUBLIC,SERVICIU GAZ CU 333,555?DA TAMARA DIGORI PENTRU INITIALE DE K TD 999 A CADONAT CEL PUTIN VRE-O 0,5 KG DE AUR PROBA 999,ZAU!DAR CUI?????

 12. Animal Planet

  eu cred ca si fostii ministri sunt rude cu aceste femei aurite, Digori, Raia, Galia….. da cu fostul comisar Botnari si Lilian Luca, asta la sigur, au fost relatii intre ei, Digori stie asta, are acasa un barbat care e vai de capul lui, bolnav, dar ea umbla prin….

  Daca catan nu nasul uneia dintre ele, sa fac ordine, ortdine in tot ministerul… afara cu politisti sub acoperire…

  Daca era implicat cumatrul Chetraru de la CCCEC el de mult o rezolva ca el stie să dezbată botul la toti …

 13. vvv

  administrația zdg de ce dvs nu comunicați publicului faptul ca d – nul Ceban Veaceslav este ”CUMĂTRUL” dlui ministru O. Efrim dacă nu maă greșesc d -lui a botezato pe LORY și BETY. Nu-i nici o coincidență în publicațiile jurnalului de chișinău a articolului pușcăria noastră cuibușor de nebunii și numirea lui Ceban, – totul a fost planificat. Dece nu se comunică faptul că pe Ceban urmau să-l elibereze din MAI pe numeroasele ”INFRACȚIUNI” comise de el și alăturașii lui din DMS – cumătri, verișori atăt pe linia lui cît și pe linia ”vestitei” cîntărețe LAURA? însă datorită legăturilor pe care le are el șia ales un post de general deoarece în MAI el nu mai putea să activeze însă în alte structuri ca de exemplu CCCEC unde sunt funcții de general sunt ocupate fapt pentru ce pînă se vor liniști toate momentele apărute pe Ceban și echipa lui de ce el să nu eie gradul de general și ulterior peste cîțiva ani să nu se întoarcă în MAI la vre-o funcție de cel puțin viceministru. Dece nu se comunică toate bunurile pe care le are CEban case, apartamente, mașini de lux și să explice proviniența acestor bunuri. Și nu în ultimul rînd țin să menționez faptul că după publicația din juranlul de Chișinău ”pușcăria noastră cuibușor de nebunii” pe UNII colaboratori s-au inițiat anchete de serviciu iar pe d – nul Ceban Veaceslav nu !!!! deoarece și pe dînsul se găsesc o sumedenie de publicații. În fine comunic că toți sunt împreunați și că dreptatea o găsești la fundul marii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *